Een Hyveskrabbel op het functioneringsgesprek

| AE 1756 | Uitingsvrijheid | 3 reacties

Een lezer vroeg me:

Enige tijd geleden heb ik een aantal krabbels geplaatst bij een collega/vriend op Hyves. Hierin heb ik mij kritisch uitgelaten over mijn leidinggevenden. Tot mijn verbazing kwam mijn baas met een printout aanzetten tijdens mijn beoordelingsgesprek, en ik weet zeker dat dit meegewogen heeft in de uiteindelijke beoordeling. Maar mag dat zomaar? Zo’n krabbel is toch privé?

Een eerste mogelijkheid is dat die vriend de krabbel heeft doorgestuurd naar de werkgever. Dat lijkt me nogal kwalijk, als het echt een privéopmerking is dan mag je verwachten dat die niet wordt doorverteld.

Waarschijnlijker lijkt het me dat die werkgever via-via toch een Hyvesvriend is van de vraagsteller. Daarmee kan hij die krabbels ook lezen als deze afgeschermd zijn. Je kunt krabbels immers alleen afschermen voor niet-vrienden.

En ja, als hij het kan lezen dan mag hij erop reageren. In 2008 vond de rechter een afgeschermde Hyve toch openbaar. Daar ging het om smaad, en dat ligt dus in dezelfde lijn als deze situatie.

Wel zal de werkgever rekening moeten houden met het karakter van zo’n krabbel en van Hyves zelf: elektronische teksten komen anders over dan gesproken teksten omdat mensen de context missen. Plus, onder vrienden spreek je anders dan op het werk. Hij mag het dus wel meenemen maar kan er niet te zwaar aan tillen.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. “Hij mag het dus wel meenemen maar kan er niet te zwaar aan tillen.”

  En doet hij dit toch doe jij er als werknemer niet veel aan, lijkt mij.

  Mogelijkheid nummer 2 is dat het profiel waarop het bericht geplaatst is in het geheel niet afgeschermd is. Dan kan eenieder de geplaatste berichten lezen.

  Ik vind het een beetje een wie zijn billen brandt verhaal. Internet vergeet (bijna) nooit. Een niet zo doordachte actie om een bericht in het openbaar te gooien, als je je al wilt uitlaten doe dat dan per PM.

 2. Even de crisis uitzitten en dan dan een andere baan zoeken. Een werkgever die personen in het kader van beoordelinggesprekken gaat achtervolgen op het internet kun je beter kwijt dan rijk zijn.

  Dat iemand voor een solicitatie gesprek waarbij ze je niet kennen informatie zoekt is nog net tot daar aan toe maar bij beoordelingsgesprekken kennen ze de wekrnemer persoonlijk en kunnen ze zijn/haar werk al beoordelen. Om iemand dan te achtervolgen ten aanzien van wat hij buiten zijn werk doet of zegt vind ik eigenlijk nogal belachelijk.

  Als de informatie inderdaad naar de betreffende leidinggevende is toegezonden ligt dat misschien iets anders maar dan zou ik die hyves vrienden die deze tekst kunnen lezen maar eens dumpen

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS