Nokia doet een Otto?

nokia-n900-aanbieding.pngVia GoT vond ik een N900 in de shop van Nokia met wel een hele mooie aanbieding: drie Bluetooth koptelefoons, een bluetooth luidspreker en een 16GB geheugenkaartje. Dit alles heeft een waarde van zo’n 500 euro, en de telefoon zelf is al 600 euro waard. De prijs: 599 euro all-in.

Update: (13:08) een lezer mailde me deze screenshot van de website:

nokia-n900-in-de-verpakking.png

Te mooi om waar te zijn? Dat dachten er meer inderdaad. En de vergelijking met de Otto-“aanbieding” van een LCD TV voor 99 euro is dan snel gemaakt. In die zaak werd in hoger beroep bepaald dat je niet zomaar mag vertrouwen op al te mooi klinkende aanbiedingen op webshops. Een belangrijke reden daarbij was dat mensen niet even de moeite namen om na te vragen of die prijs wel klopte.

Hier werd wel degelijk navraag gedaan. En Nokia gaf nog antwoord ook:

Deze informatie klopt inderdaad maar is enkel van toepassing op de toestellen die via onze online shop worden aangekocht.

En later:

Deze actie is tijdelijk en enkel voor aankoop via de online shop. De inhoud klopt wel degelijk.

Dus tsja, wat moet je dan als tweaker-consument? Als de wiedeweerga bestellen natuurlijk.

Maar een paar dagen later veranderde Nokia ineens van insteek:

Wij zijn net op de hoogte gebracht dat de informatie op die op onze website stond niet correct was. Indien u het verkoopspakket van de N900 toch al zou aangekocht hebben dan kan u erop rekenen dat u het toestel kan terugsturen en u het volledige bedrag teruggestort zal krijgen. Wij willen onze excuses aanbieden voor deze vergissing.

Oftewel, “oeps foutje hier is uw geld terug”.

Maar zo werkt dat niet. Koop is koop, en Nokia zit hier gewoon aan vast.

Het mag dan ongetwijfeld een foutje zijn geweest, maar als je eigen medewerkers tegenover klanten bevestigen dat “de inhoud wel degelijk klopt” dan komen de gevolgen van dat foutje toch echt voor rekening van het bedrijf. Daar kunnen honderd disclaimers of verkoopvoorwaarden niets aan veranderen.

Welke Tweaker heeft zin om naar de kantonrechter te gaan hierover? Ik ga graag mee.

Arnoud

25 reacties

 1. ja en hier is de volgende.

  Dit had ik verstuurd aan Nokia: Ik heb intresse in het nieuwe toestel de N900. Maar ik zou graag zeker willen weten of het gene wat op de site mbt in de verpakking echt klopt. Daar staat dat je het volgende er bij geleverd krijgt:???Nokia Bluetooth Hoofdtelefoon (BH-905) ???Nokia Bluetooth Hoofdtelefoon (BH-804) ???Nokia 16 GB microSD-kaart (MU-44) ???Nokia Bluetooth Luidsprekers (MD-7W) ???Nokia Bluetooth Stereo Hoofdtelefoon (BH-214). Er staat bij u dus wat anders in de verpakking dan het standaard verhaal wat ik tegen kom op internet. Mocht dit dus kloppen ga ik hem zeker bestellen.

  Antwoord: Geachte heer van Olst,

  Bedankt voor het contacteren van Nokia Care.

  Deze informatie klopt inderdaad. Dit is enkel voor de toestellen die via onze online shop worden aangekocht.

  Indien u verdere informatie wenst, aarzel dan niet om ons opnieuw te contacteren.

  Met vriendelijke groeten,

  Santoro Nokia Care klantendienst 0900 202 60 55 (aan lokaal tarief)

  Mocht het dus zover komen ben ik zeker van de partij. (motogp)

 2. Nokia zal ook wel beseffen dat de mensen die de aangeboden retour deal niet accepteren sterker staan dan zij in een procedure. Ik moet eerst nog maar zien dat er ooit een dagvaarding aan een van deze personen wordt betekend.

  Ik gok: doen ze niet.

 3. Zijn ook niet zo onwijs veel mensen denk ik zo.. Otto was massaal evenals de ‘Sony Vaio paashaas actie’ (Sony Vaio laptop van 1200,- voor 600,- die tig duizend keer besteld werd)

  Op Tweakers kwakkelen slechts enkele Nokia N900 kopers rond die dit wisten…

 4. @Maarten: dagvaarding niet, maar ze sturen straks gewoon een mail dat de bestellingen worden geannuleerd en iedereen zijn geld terugkrijgt. Het is dus de consument die de rechtszaak zou moeten beginnen.

  @Jan van Olst: let op, je maakt juridisch alleen kans als je boekte voordat je wist dat de actie toch een fout was. Als je nu bestelt, moet je weten dat de actie niet klopt en dan heb je gewoon pech.

 5. @Arnoud, ik was 1 van de eerste die hem besteld had. Ik heb binnen 2 uur nadat ik de bevestiging van Nokia had de telefoon besteld, Dit heb ik als bevestiging in de mail. Dit was al voordat de discussie op tweakers losbarste. En ver voordat het eerste mailtje verscheen van Nokia op tweakers dat het een foutje was. De 17e wisten we pas dat het een fout was en ik had hem de 14e al besteld.

  Kunnen ze de bestelling gewoon annuleren dan? Ik wil hem gewoon hebben met of zonder de accessoires. Dat die accessoires op een later tijdstip komen maakt me niet zo veel uit.

 6. @Jan, ok dan sta je wel sterk denk ik zo. Want dan kunnen ze hem niet annuleren op die reden: jou is gezegd dat die dingen erbij zitten en jij mocht erop vertrouwen dat Nokia klantenservice jou die toezegging kan doen.

  Heeft Nokia jou al gezegd dat ze gaan annuleren? Of uberhaupt iets over je bestelling?

 7. Nokia stuurt uit zichzelf geen emailtjes met ‘sorry het was een foutje’

  De laatste email die je quote in je eerste blogbericht, werd dan ook verstuurd na het nogmaals (inmiddels voor de vierde keer) vragen of het echt wel klopte van het accessoirespakket.

 8. @Arnoud Nee ik geen contact meer met hun gehad nadat ik de bevestiging in de mail had gehad dat het klopte wat op de site stond, en direct daarna besteld.Dus geen mailtje dat het een foutje was. Beetje raar wel, ze kunnen zien wie ze allemaal die mail hebben gestuurd. Je zou zeggen dat ze al die mensen een mailtje zouden sturen dat ze een fout hebben gemaakt.

  Misschien hebben ze wel beloten om die mensen het er toch wel bij te doen, zoveel zullen het er wel niet zijn.

  uiteraard wel een bevestiging van mijn bestelling gehad.

  Ps)ik wil je alle mailtje die ik heb gehad wel toesturen.

 9. @Jan: laten we even afwachten wat je nu te horen krijgt over je bestelling. Dat gaat dan hetzij een annulering, hetzij een aankondiging van levering zijn. Hou ons op de hoogte zou ik zeggen, en als ze annuleren dan gaan we kijken welke stappen we kunnen nemen. Anders moeten we wachten tot het pakket geleverd is en zien of de beloofde accessoires er dan echt in zitten.

 10. Ik wil me hierbij ook inschrijven.. heb de 15e besteld na aanleiding van de discussie op tweakers. Ik heb pas de 17e mailtje gestuurd of die info wel klopte..kreeg mailtje terug: Geachte klant,

  Bedankt voor het contacteren van Nokia Care.

  Wij zijn net op de hoogte gebracht dat de informatie op die op onze website stond niet correct was. Indien u het verkoopspakket van de N900 toch al zou aangekocht hebben dan kan u erop rekenen dat u het toestel kan terugsturen en u het volledige bedrag teruggestort zal krijgen. Wij willen onze excuses aanbieden voor deze vergissing.

  Indien u verdere informatie wenst, aarzel dan niet om ons opnieuw te contacteren.

  Met vriendelijke groeten,

  Santoro Nokia Care klantendienst

 11. @ Arnoud (9) Ik maakte uit het geciteerde stukje op dat veel toetstellen al geleverd waren.

  “Indien u het verkoopspakket van de N900 toch al zou aangekocht hebben dan kan u erop rekenen dat u het toestel kan terugsturen en u het volledige bedrag teruggestort zal krijgen.”

  Als ex-verkoper van een telecom zaak vind ik het geen prijs waarvan een consument zou mogen vermoeden dat het om een overduidelijk onjuiste prijs gaat. Er wordt wel vaker gestunt met prijzen van losse toestellen met extra’s, zeker online.

 12. Het wordt nu allemaal nog ingewikkelder

  15% korting vanaf morgen voor aankopen via shop.nokia.nl. bron: http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/10702

  Nu is het van belang dat dus binnen een week bekend is of de accessoires erbij komen. Komen ze er niet bij, dan wil ik graag mijn N900 met deze nieuwe korting kopen en zal ik dus opnieuw moeten pre-orderen.

  Als ze wel bijgeleverd worden zoals ik mijn bestelling heb geplaatst +- 1 mnd geleden, en hoe ik begrijp dat dat dus in ieder geval nu niet meer van toepassing is, de “actie”, zou ik mijn bestelling laten staan.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.