Wie of wat is het Hoofdbedrijfschap Detailhandel?

hbd-hoofdbedrijfschap-detailhandel.pngEen lezer met een webshop ontving een factuur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en vroeg zich af wat dat nu was. De naam klinkt een beetje als de “Kamer voor Klanten” en andere schimmige partijen met bedrijfsgidsen waar je “even je vermelding moet controleren” om vervolgens hoge facturen te krijgen. Maar het HBD is wel degelijk een overheidsinstantie, en die factuur zul je echt moeten betalen.

Het was even spitten, maar het HBD blijkt ingesteld op grond van de Wet op de Bedrijfsorganisatie. Hoewel, eigenlijk staan ze in het Instellingsbesluit Hoofdbedrijfschap Detailhandel dat op basis van deze wet ingevoerd is:

Artikel 3

1. Er is een Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

2. Het hoofdbedrijfschap is ingesteld voor de ondernemingen waarin de detailhandel wordt uitgeoefend.

Als je dat Instellingsbesluit doorleest, zie je dat er een Commissie gespecialiseerde detailhandel in aardappelen, groenten en fruit is (echt waar) maar geen voor webwinkels. Het is dan ook een terechte vraag wat de vraagsteller moet met dit HBD. Het bedrijfschap probeert deze vraag zelf te beantwoorden op haar site, maar ik ontdek daar weinig webwinkelspecifieke punten.

Dat is jammer, maar het neemt niet weg dat je ook als webwinkelier moet betalen. Tenminste, als als je detailhandelaar bent. Want volgens de heffingsverordening die men op basis van dat Instellingsbesluit en de wet heeft mogen opleggen, moeten ondernemers jaarlijks 79 euro betalen aan het HBD wanneer zij in de detailhandel zitten. En detailhandel is, volgens het Instellingsbesluit:

… c. detailhandel: het bedrijf van het verkopen van waren aan particulieren;

Hier en daar lees ik op internet dat mensen denken dat deze heffing alleen voor marktkooplieden (ambulante handel) zou gelden. Dat is dus niet zo. Weliswaar moeten die óók betalen, maar niet als enigen. Sterker nog, zij krijgen korting als ik het goed begrijp.

Voor zover ik kan nagaan moet je dus inderdaad betalen als je als webwinkelier je richt op particulieren. Maar ik vraag me heel sterk af of veel webwinkeliers dat weten, laat staan of ze ook echt betalen.

Update (21 december) de Tweede Kamer heeft besloten het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel op te heffen. HBD en collega’s moeten geen taken meer vervullen die geen publiek belang dienen, zoals productpromotie. Zulke taken moeten aan de sectoren zelf worden overgelaten, vindt de regering.

Arnoud

29 reacties

 1. “Maar ik vraag me heel sterk af of veel webwinkeliers dat weten, laat staan of ze ook echt betalen.” Zodra je bij de Kamer van Koophandel inschrijft worden de gegevens daarover doorgespeeld aan de betreffende bedrijfsschappen. Die nota komt dus vanzelf…

 2. @Arnoud In tegenstelling tot die andere ‘gekke’ nota’s staat het bestaan en de verplichtstelling van de bedrijfsschappen redelijk duidelijk uitgelegd op de site van de KvK. Als je daar als (startende) ondernemer niet bekend mee bent en zo’n nota zonder meer de schredder in gooit dan heb je jezelf wel heel slecht ingelicht lijkt me. Wat wel een probleem kan zijn is om er achter te komen onder welk(e) bedrijfschap(pen) je al dan niet komt te vallen als je een bepaald ondernemersplan hebt. De KvK reageert niet erg op vragen daaromtrent heb ik gemerkt.

  @Hans Voornamelijk gezamenlijke (export)promotie, kwaliteitsbeheer en -controle en scholing van werknemers.

 3. Heb hier kvk en registratie detailhandel krijg om de 2 jaar een nieuwe creditcard formaat kaartje dat ik lid ben

  Ach ja die paar tientjes zit het hem niet in en voordat we betalen gewoon even informeren of ze wel legitiem zijn (bij kvk of HDB website controleren)

 4. @Ogre – reactie 4 gezamenlijke (export)promotie Die lijkt me hier toch niet terecht. Daarnaast is er in Europa inmiddels wat jurisprudentie dat verplichte bijdragen hiervoor onwettig (kunnen) zijn.

  @Dennis – reactie 5 En laat je het daarbij zitten?

 5. Overigens wel heel apart dat de hoogte van de aanslag ieder jaar anders is. De aanslag van dit jaar vond ik belachelijk hoog; ???290,-. Na een belletje werd dat ineens ???210,-. Een vriend van mij betaalt slechts ???75,-.

  Het betreft hier webwinkels die uitsluitend aan particulieren leveren, waarvan de inhoud gelijk is aan elkaar. Beiden verkopen we kleding.

  Hoe vaag is dat?

 6. Het ergste van de HBD heffing voor webwinkels vind ik dat ze niks voor webwinkels doen. Dus ik vraag me af: waarom betalen als hun ‘diensten’ zijn gericht op stenen winkels? (bv veiligheid in de winkel, bereikbaarheid van de winkel etc.)

  Begrijp ik dat de enige manier om te protesteren is, om de kwestie bij ‘de politiek’ aan te kaarten? en welke partij zou deze archa?sche instelling eens kritisch tegen het licht willen houden?

 7. Ik heb zelf een winkel in automaterialen. 90% van mijn klanten zijn garages en andere bedrijven. Ik kreeg ook ineens een nota waarin staat NAHEFFINGSNOTA. Net alsof ze “denken” de belastingdienst te zijn. Nog nooit van het “HDB” gehoord, ik uitzoeken wat dit was. Schijnbaar opgericht door en voor ondernemers in de MKB en/of detailhandel. Volgens mij bestond hier al een dergelijk bedrijf voor. Ik vindt het in elk geval een vorm van “verkapte belasting” Waarom? Omdat je als ondernemer gebombardeerd wordt met allerlei verschillende zogenaamde “overheidsinstanties” waar je jaarlijks een bijdrage aan moet betalen, maar deze doen niets voor je. Neem nou de Kamer van Koophandel. Elk jaar braaf betalen, maar als je iets wilt hebben kost dat geld. waar betalen we dan voor? Gelukkig gaan er nu stemmen op in de tweede kamer om deze “vergoedingen” af te schaffen. In elk geval de jaarlijkse bijdrage voor zelfstandige ondernemers met een eenmanszaak.

  Ik bedoel ga eens na, KvK, HDB, Extra gemeentelijke heffingen voor zakelijk recht, allerlei andere aprate heffingen die ineens de hoek om komen zodra je jezelf inschrijft. Nog niet gesproken over alle spookbedrijven als idd de “kamer van Klanten”, “blauwe gids” “de telefoongids die je ineens MOET betalen” en andere firma’s “list en bedrog”.

  kortom, het zou fijn zijn als er nu eens 1 overzichtelijke rijksorganisatie kwam die alles bundelde.

  En dat er eens iets echt werd gedaan voor iedereen die in de detailhandel werkzaam is, en niet alleen waar wederom de “grote jongens” van mee profiteren.

  Een ondernemer heeft immers ook geen recht op “sociale aanspraak” als het daar op zou neerkomen.

  GRM van Veen Eigenaar EPDS Automaterialen

 8. wij hebben al meer dan 11 jaar een groothandel. Daarnaast ook al jaren een webwinkel. Ik had nog nooit van HBD gehoord. En ineens, na al jaren actief te zijn kregen we gisteren een factuur van dit instituut.

  Ik ben erg voor solidariteit onder ondernemers. Maar ze doen geen ruk voor webwinkeliers. En als extra ondernemersbelasting is het al helemaal belachelijk want voor alles zijn er al belastingen en heffingen.

  Ik wil ook wel weten wat voor auto de directeur van HBD rijdt. Zeker weten dat het geen vrijwilligers zijn… Dit is het zoveelste “instituut” dat geen enkele toegevoegde waarde heeft, maar wel de overheid zo gek krijgt dat het steunen.

  Even gebeld met een collega van ons die net zo groot zijn als ons en precies hetzelfde doen. En ja hoor, zij betalen 20 euro meer want ze zaten in een heel andere categorie. Dat de Kvk de gegevens meteen doorspeelt naar HBD is ook onzin. Want dan hadden we de factuur bij onze start 11 jaar terug al gehad.

  Ze speculeren erop dat iedereen te druk is om het allemaal uit te zoeken, en klakkeloos de ‘bijdrage’ betalen. En de meeste ondernemers doen dit ook. En zo blijven dit soort ‘instanties’ bestaan. Ik zou zeggen: teken standaard altijd protest aan. Want anders betaal je altijd teveel. Ook ik ga protest aantekenen. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen!

 9. Update. Het gebed van velen is verhoord. De opheffing van HBD is aanstaande.

  Citaat. De Tweede Kamer ging gister nog een stap verder door voor de opheffing van de PBO???s te stemmen. Een motie van VVD’er Charlie Aptroot om de schappen af te schaffen, werd met steun van PVV, SP, D66 en GroenLinks aangenomen. Geplaatst op 21 december 2011 om 11:49

  Lees meer op o.a. http://www.ictwaarborg.nl/nieuws/2011/12/584-hbd-houdt-op-te-bestaan

  Let wel, de motie is aangenomen, dat betekent nog niet dat het tot een uitvoering is gekomen!

 10. Vandaag ontvingen wij tot onze grote verbazing ineens een factuur van het HBD. Tot op de dag van vandaag nog nooit van gehoord, nooit eerder facturen van ontvangen, dus maar eens gaan zoeken op het wereldwijde web van informatievoorziening.

  Gelukkig zien we dat we niet de enige zijn die het met deze oplichtersclub aan de stok krijgt, maar helaas zien we ook dat velen toch zwichten voor de druk van het HBD.

  Wij verbazen ons zeer over het tijdstip van het versturen van deze nota, omdat de informatievoorziening op internet ook aangeeft dat de HBD op het punt staat te worden opgeheven. Het lijkt dus wel of deze criminele ???belangenbehartiger van ondernemers??? nog even een inhaalslag wil plegen om nog voor hun opheffing de zakken te vullen.

  We vragen ons ook af waarom wij ineens die factuur krijgen. We zijn distributeur van FM Parfums, en dit doen van huis uit. De verkoop van parfum is niet de hoofdactiviteit omdat FM Parfums een multi level marketing bedrijf is, waarbij het hoofdinkomen bestaat uit het verdienen van commissies voor het inschrijven en ondersteunen van nieuwe distributeurs wereldwijd. Commissies die in Nederland notabene ook nog eens belastingvrij zijn op grond van een arrest van de Hoge Raad in november 2010, omdat het inkomen een toevalligheidsinkomen is, en op grond daarvan niet onder de wet op de Inkomstenbelasting valt, ongeacht de hoogte van dit inkomen.

  En dan durft een HBD ons ineens in te schalen als ondernemer en detailhandel, puur en alleen omdat ze binnenkort worden opgeheven en mijn portemonnee nog even leeg wil plukken. Een portemonnee die voor 95% bestaat uit salaris uit een normale baan buiten mijn eenmanszaakje. Met andere woorden, je betaalt een heffing aan het HBD van je nettosalaris dat je van je werkgever ontvangt, en waarover al allerlei heffingen zijn ingehouden. Want het inkomen uit mijn eenmanszaakje is slechts 5% van mijn totale inkomen, en in de meeste jaren draai ik nog een fiscaal verlies ook vanwege alle kosten en aftrekposten.

  Schandalig gewoon. Ik zie dat de nota uiterlijk 10 april betaald moet worden, dus ik zal op 9 april een bezwaarschrift indienen, op grond van het feit dat volgens mij betaling wettelijk niet verplicht is als je voor de betaaldatum bezwaar hebt gemaakt.

  En dan te bedenken dat wij slechts één van de twintigduizend kleine distributeurs zijn van dit parfumbedrijf die wat extra???s proberen bij te verdienen, en wij als enige FM distributeur nu deze factuur krijgen.

 11. Deze HBD doet echt helemaal niets voor internet winkels, ze zijn alleen maar bezig met winkels en centra. Deze centra veilig maken, winkel criminaliteit aanpakken, kassa betalings manieren enz enz. Best leuk, maar voor internet winkels doen ze niets. Ik bel ze elk jaar met de vraag of ze al wat voor moderne winkels doen, maar geen van de werknemers kan er reactie op geven. Het is een oud denkende stoffige toko die niet met zijn tijd mee gaat. Kortom, ik betaal al sinds 2005 veel geld, en ze hebben nog nooit wat voor me gedaan als internet winkel. Ik vind ook dat internet winkels een lager bedrag moeten betalen, omdat wij veel minder van de HBD nodig hebben.

 12. Ik heb een vaste contract in loondienst voor 32 uur en werkte aan en af zelfs tijdelijk 40 uur. Daarnaast heb ik een webshopje waar ik huidverzorgingsproducten verkoop. Nu ben ik verplicht heffing aan de HDB te betalen over mijn verzamelinkomen wat voor 99% uit loon bestaan. Dat is toch niet rieël? De heffing wordt volgens wet toch berekend over omzet? maar toch gebruiken ze je verzamelinkomen om te bepaal of je korting kan krijgen aldan niet Kan iemand mij hiermee helpen?

  1. Arnoud heeft een update geplaatst

   Update (21 december) de Tweede Kamer heeft besloten het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel op te heffen. HBD en collega’s moeten geen taken meer vervullen die geen publiek belang dienen, zoals productpromotie. Zulke taken moeten aan de sectoren zelf worden overgelaten, vindt de regering.

   Je zal dit even moeten navragen die meer kennis heeft van deze zaken ik zou KVK proberen. Hoe ik het zelf leest houd het pas op te bestaan in 2014.

 13. Wat houd het in dat het ophoud te bestaan. Moet ik toch over 2013 betalen. Ze zeggen dat je een korting krijgt als je niet genoeg verdient maar gebaseerd over 2012 toen was ik in loondienst en verdiende genoeg. Ik doe dit als hobby erbij om te kijken of er vraag naar is op de Nederlandse markt. En op dit moment maak ik nog niet eens de 180 euro per jaar die ze vragen voor mijn webwinkel!! Ik kan meteen ophouden te bestaan. Moet ik deze nu toch betalen? Ik heb het idee dat ik betaal voor ‘lucht’. Op deze manier is het starten van een klein hobby bedrijfje geen optie meer.

 14. Ook ik ontving weer een zeer dwingende en onvriendelijke ‘herinnering’ van de HBD. Dat ik nogmaals in herinnering wordt gebracht dat ik de nota nog niet heb betaald. Ik heb nooit eerder van hun een nota gehad, dus deze herinnering is belachelijk. Het bedrag ook. Ik heb afgelopen februari nog 70 euro betaald aan zgn heffingskosten. Nu krijg ik ik een nota van 153, 50 euro. Waar nog eens 6 euro administratiekosten bijzitten. Ik heb een webwinkel in babykleding. Mijn bedrijf bestaat net een jaar, ik heb nog geen ene cent omzet gemaakt. De manier waarop de HBD te werk gaat en de soort nota’s die je ontvangt, doet mij zeer crimineel aan. Wederom ging ik nu weer twijfelen of ik niet met een spooknota te maken had. Normale post ontvang je niet van dit bedrijf, enkel herinneringen in een zeer dwingend taalgebruik. Waar moet ik dit bedrag van ophoesten??? Ik vind het schandalig!! En zal ze maandag eens met een telefoontje verblijden, plus een officiele brief waarin ik bezwaar aanteken.

 15. Ik word ok gesommeerd te betalen, Heb sinds 2010 een webshop gekoppeld aan mijn installatiebedrijf. Nog nooit van deze organisatie gehoord totdat ik ineens een herinnering krijg ( geen factuur) Ik dacht daar heb je de zoveelste oplichtersbende die geld probeert af te troggelen. Dus door de schredder dat ding. nu de deurwaarder dat ik totaal 133 euro moet betalen en een week later nog een brief van de deurwaarder dat de hoofsom even met 116 euro verhoogd is. Ik laat het maar voor de rechter komen. Ik ben van mening dat als ik verplicht ben tot het betalen van een bijdrage dat HBD zich in eerste instantie bij mij moet melden dat ik een bijdrage zou moeten betalen en waarom. Zij sturen gewoon een herinnering en geen facturen. laat staan dat zij zich kenbaar maken wie zij zijn. Bezwaar maken kon niet want dat had ik binnen zes weken na ontvangst factuur moeten doen?????????????? En die sturen ze dus niet!!!!! Dus ik ga lekker naar de rechter.. kom maar op met dat dwangbevel

  1. Dan wil je toch graag waarschuwen over de methode van deze roversbende(s). Als je denkt dat je n.a.v. een dwangbevel een uitnodiging gaat krijgen om je zegje te doen bij een rechter, dan heb je het compleet mis. Als je iets wil bepraten, zal je zelf een proces moeten beginnen. Het werkt namelijk gelijk zoals bijv. de belastingdienst. Ook die hoeven niet eerst naar een rechtbank om toestemming te krijgen. Zonder tussenkomst van een rechter kunnen ze zo a.h.w. je huis leeghalen. Het is maar dat je weet hoe het (helaas) werkt.

   Overigens worden m.i. de vorderingen a.h.w. verkocht aan o.a. Flanderijn. En die heeft op dat moment heel andere belangen, dan eerlijk- of rechtvaardigheid.

   Wat je nog zou kunnen doen is WOB-ben naar je dossier, m.n. de onderbouwing van de vordering en de geldstromen tussen HBD en Flanderijn o.a. Bij het niet, volledig, of te laat antwoorden op je verzoek kom je in aanmerking een dwangsom van HBD te incasseren. Die overigens in deze fase niet meer met je wil(de) communiceren. Zij krijgt toch haar geld wel van Flanderijn. Sterkte en succes ermee.

 16. zooo??? ik denk google eens even want het zei me ook helemaal niks, maarja ook niet zo vreemd ik ben net 3 maanden bezig maar zowel factuur als herinnering is al binnen! totale heffing 147.50 krijg wel 50% korting! jippie!!! Ze mogen idd eerst wel eens laten weten wie ze zijn en wat ze willen en vooral wát krijg ik met mijn startende webshop er voor terug?

 17. Dit is de grootste onzin die bestaat. Ik heb gevraagd wat zij voor mij doen als webshop en zij komen daar niet op terug. Ik ben inmiddels gestopt met mijn webshop en heb aan kunnen tonen dat ik voor een langere periode geen activiteiten vanuit de webshop had gedaan. Ik moest dit omdat ik dreigbrieven had gekregen van hun advocaten. Uiteindelijk heb ik het openstaande bedrag maar betaald. Zij geven aan dat ik bij dat “bedrijf” aan had moeten geven dat ik gestopt was, maar nog bij de KvK ingeschreven stond. Achetraf gezien had ik een bedrijf als HDB moeten starten: Geld vangen van hardwerkende ondernemers en er niets voor terug doen. Allen een website met … onderhouden en advocaten inschakelen zodra iemand zijn recht probeerd te halen. Dus een waarschuwing: Heb je een “slapende” onderneming, geef dit asap bij KvK en deze boeven aan, want ze komen gewoon achter je aan.

 18. Never nooit zaken gedaan met particulieren. Door een fout van de KvK die ze tot 2x toe hebben gemaakt in Utrecht, en doordat… ja mijn stomme fout, ik te laat heb gereageerd moet ik toch de nota betalen. via: Afdeling Zakelijk en Overheid (b2b@flanderijn.nl)

  Geachte heer, mevrouw,

  Als reactie op uw e-mail van 17 februari 2014 delen wij u mede dat de vordering gehandhaafd blijft. Tevens verwijzen wij u naar ons eerdere schrijven van 8 november 2013.

  Wij stellen u voor de laatste maal in de gelegenheid om het verschuldigde bedrag uiterlijk 28 februari 2014 te voldoen. Uw betaling maakt u over op een van onze rekeningnummers onder vermelding van het dossiernummer 3379143.

  Zorg ervoor dat uw betaling op tijd op onze rekening staat. U voorkomt daarmee dat er een dwangbevel aan u wordt betekend.

  • Hoofdsom EUR 116,00

  – Buitengerechtelijke kosten EUR 48,40

  – Totaal EUR 164,40

 19. Let even goed op. HBD heeft helaas het recht gekregen om zonder tussenkomst van een rechter -waar men normaal gesproken een verweer kan/mag voeren- de vordering met veel geweld (o.a. beslaglegging) te incasseren! Mijn advies is betalen en verder een feestje te vieren dat o.a. deze graaiers/uitvreters van regeringswegen inmiddels het zwijgen is opgelegd. Het is helaas niet anders.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.