De douanekosten van de vervoerder

Een lezer vroeg me:

Ik koop nog wel eens iets in een webshop in het buitenland (buiten EU) en dan moet je soms nog invoerrechten en belasting aan de douane betalen. Dat doe je alleen niet direct zelf; je vervoerder schiet dat voor en brengt het bij jou in rekening. Op zich prima, alleen blijken vervoerders daar soms administratiekosten (“voorschotprovisie”) voor te rekenen. Kan dat zomaar?

Bij invoer van goederen moet je inderdaad soms invoerrechten betalen. Dat kun je zelf doen, maar als je dat niet doet, dan doet de importeur dat. Voor zo’n dienst mag men op zich natuurlijk best geld vragen.

Alleen: dat moet dan wel vooraf zijn afgesproken. En daar gaat het vaak mis, want als je bij een webwinkel bestelt, krijg je zelden of nooit vooraf te horen welke vervoerder het gaat doen, laat staan onder welke voorwaarden deze werkt en wat de prijs voor douane-inklaring is.

De vervoerder zou kunnen zeggen dat je moet weten dat deze dienst geleverd zal worden, en dat je daarmee impliciet dus akkoord bent gegaan met hun aanbod. Omdat er geen prijs is afgesproken, val je terug op de algemene wettelijke regel die zegt dat er dan een “redelijke prijs” verschuldigd is. En een tientje lijkt me niet zo’n heel gek bedrag.

Of deze redenering standhoudt, durf ik zo niet te zeggen, maar het is een argument waar een rechter best gevoelig voor kan zijn.

Arnoud

17 reacties

 1. Het punt is natuurlijk dat niet alleen de prijs maar ook de dienst op zich niet is afgesproken. De vervoerder heeft uit zichzelf gekozen om dat voor de ontvanger te gaan doen. Desgevraagd gaf de vervoerder aan dat “het anders veel te lang zou duren voordat u de goederen heeft”.

  Overigens is het bedrag van een tientje is in de meeste gevallen van dezelfde orde van grootte als wat je (via de leverancier) ook al voor het transport aan de vervoerder betaald hebt. Dus helemaal in verhouding kan ik die extra administratie kosten ook niet vinden.

 2. Toevallig heb ik recent iets meegemaakt op dit gebied.

  Ik had persoonlijke spullen in het buitenland liggen, omdat er ooit plannen zijn geweest om daarheen te emigreren. Nu de plannen niet langer doorgaan heb ik iemand (een kennis daar) gevraagd mij de spullen op te sturen.

  Dit is gebeurd met een grote vervoerder die wereldwijd bekend is, laten we deze gemakshalve A noemen.

  A rekende in het land zelf aan mijn kennis al omgerekend 185 euro voor het versturen, daarna hebben ze op basis van nattevingerwerk (om niet te zeggen valsheid in geschrifte) zelf een waarde ingevuld voor het pakket van 600 US$, dit terwijl de werkelijke waarde meer rond de 50 euro zat.

  Nu is de Nederlandse wetgeving nogal strikt, dus er moet BTW betaald worden over de waarde, dat is echter in dit geval 600 euro geworden, omdat volgens de Nederlandse wetgeving ook de waarde van de transportkosten zelf meegerekend wordt als grondslag voor de BTW.

  Bij de BTW kwam in dit geval nog de provisie waar in deze blog over gesproken wordt, van 10 euro, dit alles kwam overigens pas een maand na aflevering van het pakket op een geantedateerde factuur.

  Dus kortgezegd, ik had naar mijn mening geen overeenkomst met A, ik kreeg desondanks een rekening gepresenteerd van totaal 129 euro voor BTW en provisie. Er moet gezegd worden dat ik de Douane en de bijbehorende wetgeving ook te streng vind.

  Ik heb in een uitgebreide mailwisseling met A geweigerd het volledige bedrag te betalen, onderdeel van mijn betoog is dat er niets afgesproken is tussen mij en A, maar ook dat ze de provisie ruimschoots in de verzendkosten hadden kunnen (en naar mijn mening hadden moeten) verrekenen.

  Blij waren ze niet bij A, maar ze zijn akkoord gegaan met mijn voorstel om 50 euro te betalen (op basis van een rekensom die ik zelf had gemaakt). Dit met dien verstande dat ze me nu op een lijst willen zetten, zodat ik in de toekomst eerst moet betalen voordat ik een pakket ontvang.

 3. Ik ben ook ooit onverwacht verrast door het bestaan van voorschotprovisie d.m.v. een factuur voor een dienst waar ik m.i nooit om gevraagd had. Na wat heen en weer mailen met de vervoerder heb ik het er uiteindelijk maar bij gelaten, maar volgens mij halen die pipo’s heel wat tientjes binnen op deze manier.

  Als ik me ergens kan aanmelden voor een plekje op een lijst dat ik gewoon zelf direct moet (mag) betalen, laat het dan vooral even weten, maar dat zal wel per vervoerder apart geregeld worden zeker?

 4. Mmm… Mij hebben ze niets verteld over het bestaan van zo’n lijst. Maar ik ben destijds wel zo vrij geweest om alleen de douanekosten te voldoen en niet de voorschotprovisie.

  Nooit meer iets van gehoord… 😉

 5. Beetje spijkers op laag water zoeken, dit. De meeste gevallen waar dit op zal gaan zal toch ebay zijn, en daar is vaak al aangegeven wat het transportbedrijf is (‘we ship with UPS’). Ook is de verzendwijze vaak aangegeven bij de betaling (omdat shipping vaak apart berekend wordt).

  Daarnaast vind ik ’t weer typisch hollands om te gaan lopen klagen over een tientje voorschotprovisie bovenop de stevige kosten van het verzenden met UPS/FedEx. En vergeten we even niet dat TNT standaard 15 euro inklaringskosten rekent?

 6. In mijn geval ging het niet om eBay en was niet aangegeven welke vervoerder er gebruikt zou worden. Sowieso had ik nog nooit van begrippen als voorschotprovisie gehoord en toen ik achteraf een factuur (weken na de bezorging) kreeg, schoot dat bij mij in het verkeerde keelgat. Ik had die kosten liever zelf direct betaald.

 7. @OokAlex reactie nummer 6.

  Inderdaad, er zijn bedrijven die nog meer rekenen. Mijn ervaringen met bijvoorbeeld TNT zijn echter wel veel positiever op het gebied van duidelijkheid en klantondersteuning.

  Bedrijf A waar ik het over had stuurde een heel vage factuur met een datum erop van weken voordat hij bezorgd werd, hij werd bovendien pas een maand na het pakket bezorgd. Vervolgens bleek A geheel op eigen houtje gehandeld te hebben bij het gokken van de waarde en ze hebben m.i. ook nog eens een foute aangifte gedaan van de inhoud van het pakket.

  Vervolgens wilde men niet eens praten over hoe de factuur tot stand gekomen was, ik moest deze maar gewoon voldoen en dan kon er nog wel eens over gesproken worden, dat heb ik bij TNT wel anders meegemaakt.

 8. Recent een product gekocht in de Verenigde Staten, waarbij de verzender heeft aangegeven dat er mogelijk importheffingen en belasting wordt geheven in het ontvangende land, en dat die niet inbegrepen zijn in de prijs. Ook werd gewaarschuwd voor additionele kosten voor ‘customs clearance’, waarbij voor meer informatie over tarieven en kosten verwezen wordt naar de plaatselijke douane. Douane verwijst naar de vervoerder en geeft aan dat bepaalde kosten in rekening gebracht mogen worden door de vervoerder.

  Verzending vond plaats met UPS, die bij aflevering een bedrag cash vroeg voordat het pakket afgegeven kon worden. Het ging om nog geen 6 euro BTW, plus 10 euro “Voorschotprovisie”, waarbij aangegeven wordt dat dit een voorlopige berekening is.

  Ik heb betaald om het pakket in ontvangst te kunnen nemen en enkele weken later heb ik de definitieve factuur ontvangen. Deze wijkt niet af van de voorlopige berekening.

  Volgens mij houdt de ‘voorschotprovisie’ ik dat UPS die 6 euro BTW heeft voorgeschoten om op een later moment het geld te kunnen innen (bij aflevering). Dit gaat om enkele dagen. Mijn vraag is of de voorschotprovisie in verhouding staat tot het voorgeschoten bedrag? Is hier alleen de wettelijke rente van toepassing? Oftewel is dat tientje gezien het voorgeschoten bedrag een redelijke prijs?

  Indien men onder ‘voorschotprovisie’ ook andere diensten verstaat wordt het wellicht een ander verhaal, maar dan is de vraag: wat is de definitie van ‘voorschotprovisie’?

 9. Ik heb boeken besteld bij Amazon ter waarde van ???76,35 (incl. verzendkosten). Ik wist dat ik daar invoerrechten over zou moeten betalen, als het pakket bij douane gecontroleerd zou worden: geen probleem. Dat is voor boeken onder een waarde van ???150,- 6% over waarde + verzendkosten, in dit geval ???4,58.

  Nu heb ik van de douane geen bericht ontvangen, blijkbaar sturen ze het pakket direct aan TNT en die schieten de kosten voor douane voor en TNT berekent dat dan weer aan mij door: te betalen aan de postbode bij aflevering. So far so good.

  Alleen moet ik aan TNT in totaal ???16,88 betalen bij aflevering: de kosten voor douane en de rest is administratiekosten!! Het gaat om vakliteratuur t.b.v. mijn psychologenpraktijk en dus aftrekbaar van belastingen, maar die extra kosten moet ik wel uit eigen zak betalen.

  Vreemde gang van zaken om zoveel geld te vragen voor doorberekenen van belasting… Het gaat me niet om het bedrag, maar om het principe. Ik heb nooit de mogelijkheid gekregen om direct aan de douane deze kosten te betalen. En daarbij; stel dat elk bedrijf dat BTW moet betalen en dit dus doorberekent in de kosten voor de klant hier administratiekosten over zou gaan heffen à ???12,30 dan staat iedereen wèl op de achterste poten!

 10. UPS stelt op haar website: “UPS douaneservices zijn voor routinematige inklaringsprocedures geheel gratis. ” Dat dit mooie woorden zijn voor “De douaneservices zijn al bij de vervoerskosten inbegrepen” zal duidelijk zijn. De voorschotprovisie is dus echt alleen voor het kort voorschieten van de BTW en invoerrechten. Ik denk, dat in geval van een voorgeschoten bedrag van € 5,00 een minimum voorschotprovisie van € 13,61 incl. BTW niet redelijk is. Zeker niet als UPS het pakket achterhoud als de betaling niet wordt voldaan, waardoor zij feitelijk geen risico lopen. Antedateren van facturen met meer dan twee weken, terwijl de betalingstermijn 14 dagen is, lijkt meer regel, dan uitzondering te zijn. Graag een reactie van Arnoud Engelfried, want dit werpt toch wel een ander blik op de redelijkheid van de door UPS in rekening gebrachte behandelingskosten.

  1. Sorry, ik snap het niet zo goed. Wat is precies de vraag? Het voelt inderdaad wat onredelijk als men meer voorschot vraagt dan de te verwachten kosten, maar kan UPS werkelijk bij iedere zending voorzien wat die kosten redelijkerwijs zullen zijn? Als dat niet zo is, dan vind ik het logisch dat ze alsnog een algemeen getal vragen dat hoger zal zijn.

   1. Mijn punt is, dat UPS, volgens haar voorwaarden , de inklaringsafhandeling al bij de betaalde vervoerskosten in rekening heeft gebracht. De voorschotprovisie is dus een vergoeding die uitsluitend is ter dekking van de kosten , die verbonden zijn aan het enkele dagen voorschieten van de invoerrechten etc. In dat geval is een voorchotprovisie van 2,5% met een minimum van €11,25 exclusief BTW, naar mijn mening, buiten proportie. Overigens heb ik om deze dienst helemaal niet gevraagd en had het helemaal niet erg gevonden om de acceptgiro van de douane vooruit te voldoen. In de openingsbijdrage aan dit topic stelt u, dat €10 een niet onredelijke vergoeding is. Ik vraag mij af of dit nog steeds het geval is, als u weet, dat de inklaringsafhandeling al vooruit is voldaan.

 11. UPS is wat mij betreft een grote oplichter. Vandaag een muziekdoosje uit Korea ontvangen. Het doosje kost mij $45. De verzender rekent $37 voor de transportkosten. Pakketje wordt hier aangeboden en ik mag nog eens 23,27 euro aan de deur afrekenen! Omdat het pakketje meer als 22 euro kost, moet ik 9,66 euro BTW betalen. UPS doet dit even ongevraagd voor mij en brengt hiervoor 11,25 in rekening. Over de betaalde BTW en de voorschotprovisie wordt ook nog eens BTW geheven a 2,36 euro.

  Het muziekdoosje kost me nu 37 euro + 30 euro + 23,27 = 90,37 euro ! Belachelijk en schandalig hoe UPS misbruik maakt van haar positie. Men levert ongevraagt een dienst en vraagt een idioot hoog bedrag. Ik betaal dus ruim 13,50 euro aan UPS omdat ze 9,66 ongevraagd voorgeschoten hebben. UPS….Fck U!

 12. Het lijkt me toch gemakkelijker om te kopen in een winkel in een grote stad, dan heb je dat gedonder over douanekosten van de vervoerder niet. Kopen in een NL winkel is gemakkelijker, bovendien kun je persoonlijk proberen af te dingen op de verkoopprijs. Economisch gezien: ”Koop Nederlandse waar dan helpen wij elkaar”.

  1. Het betreffende product is niet in Nederland verkrijgbaar. Aan het bestelde muziekdoosje zat een emotionele waarde die niet zomaar weggepoetst kan worden. Om deze reden heb ik exact hetzelfde doosje besteld bij dezelfde leverancier. Wanneer ik hetzelfde artikel in NL had kunnen kopen, had ik het uiteraard gedaan.

   Verder vind ik dat dit niets met de discussie te maken heeft. Het hier om het ongevraagd leveren van diensten door UPS. Hierdoor worden de kosten extra hoog. Wat ik wil/kan betalen en waar het product vandaan moet komen doet niet ter zake. UPS maakt in mijn ogen gewoon misbruik van de invoerregels om er zelf beter van te worden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.