Eéndaagse cursus: Internetrecht, ook voor u

Internet is allang niet meer uitsluitend voor gespecialiseerde kantoren. Ook in de algemene rechtspraktijk komen internetgerelateerde casussen steeds vaker voor. Uw cliënt kan zijn besmaad op Hyves, te maken krijgen met oplichting bij een webwinkel of worstelen met een online auteursrechtschending.

De kennis opbouwen over dit rechtsgebied is voor veel niet-gespecialiseerde advocaten lastig. Gespecialiseerd adviesbureau ICTRecht biedt u daarom een ééndaagse cursus over de belangrijkste aspecten van het internetrecht. Haar ervaren juristen geven u zonder onnodig technisch jargon de praktische handvatten om het internetrecht te lijf te gaan.

Tijdens de cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: onrechtmatige uitingen, auteursrecht, elektronische handel, webwinkels, getting things done, privacy, positie van tussenpersonen en het verzamelen van bewijs.

De cursus kost ” 499,- ex BTW. Een tweede en volgende persoon van uw kantoor betaalt slechts ” 399,- ex BTW. Dit bedrag is inclusief cursusmaterialen, koffie, thee en lunch. U ontvangt ook het boek De wet op internet van ICTRecht-partner Arnoud Engelfriet.

De cursus worden gehouden op donderdag 16 september en dinsdag 21 september in Seats2meet in Utrecht. Er zijn maximaal 30 deelnemers per cursus. Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding.

Download de folder of neem contact op met ICTRecht voor meer informatie.

21 reacties

 1. Ik heb jarenlang als e-learning developer gewerkt. Volgens de onderzoeken werkt ‘blended learning’ het beste. Dus dat training zelf wel in persoon gegeven wordt, maar dat er daarna een aantal follow-ups (bijv. een quiz, mailverkeer, pdf) via het internet plaats vinden. Daarmee wordt het aantal contact momenten verhoogd en blijft de leerstof beter hangen.

  Dit is overigens geheel ’ter info’ en niet bedoeld als kritiek op de cursus want ik ben er van overtuigd dat het beste is dat Arnoud die gewoon in persoon geeft.

 2. @Dennis: dank je voor je feedback. Ik vind e-learning zeker een nuttige manier van leren. Alleen is mijn ervaring met deze doelgroep dat een training in persoon beter werkt. Veel advocaten zijn zeer gehecht aan papier, zeker als ze niet dagelijks in de internetpraktijk zitten. Vandaar onze keuze voor een cursus in persoon. Het lijkt me erg leuk om hiernaast ook ??n of meer e-learningcursussen te geven voor een meer internetsavvy publiek. Als je daarover eens wilt brainstormen, graag!

  @Martijn: helaas geen PAO, daar kleven zo veel regeltjes aan dat ik dat niet meer op een fatsoenlijke wijze kan geven.

 3. Geef mij maar lekker een cursus dag ter plekke,: leer je veel, kun je nog wat interessante mensen ontmoeten en niet onbelangrijk, dan krijg ik er ook eens tijd voor. E-learning kan ik dan weer mooi in mijn eigen tijd gaan doen, dan komt er weer niets van, want altijd te druk.
  Super initiatief dus!

  (maar ik weet nog niet of ik hier budget en tijd voor kan krijgen, ga het aanvragen..)

 4. @Arnoud, jdk heeft wel een beetje gelijk, maar zit je verder te stangen. 🙂 Het Internet is natuurlijk een ideaal medium om er een cursus in te geven. Maar zoals je zegt, dat vereist wel wat meer gevorderde deelnemers. Plus, het is heel vervelend als de server door teveel bezoekers overbelast raakt of als bezoekers zelf opeens hun verbinding verliezen. Maar misschien is het een idee om ook b.v. wekelijks een chat-uurtje te organiseren en de chat daarna online hier in je blog te plaatsen. Dergelijke chats zijn een prima follow-up voor een dergelijke cursus. Over de prijs van de cursus… Best duur. Maar goed, het zijn prijzen die ik vaker zie voor IT-cursussen, zeker als ze een hele dag in beslag nemen. Ik ben wel benieuwd of je veel bezoekers van je blog ook zult aantreffen op de cursus. Enne, geef je korting voor mensen die je boek al hebben? En is dat de nieuwe druk van je boek of de oude druk?

  En tja… Als programmeur zal mijn werkgever deze cursus niet voor mij betalen en persoonlijk is het mij veel en veel te duur.

  Je kunt natuurlijk ook in een locaal buurthuis b.v. maandelijks een bijeenkomst organiseren voor je blog-bezoekers en andere geinteresseerden. Misschien leuk om dan presentaties te geven en informatie uit te wisselen. Geen idee wat er dan precies moet gebeuren maar ik werp gewoon een balletje op en zie wel waar het terecht komt. Kom je als jurist ook een beetje meer onder de menen. 😉

 5. @Arnoud, als Internet niet geschikt is voor je doelgroep, denk je dan dat je hier veel deelnemers zult vinden? 😉 Sterker, als Internet niet geschikt is voor jouw doelgroep, is deze cursus dan wel geschikt voor hen? Je zult ze dan mogelijk het een en ander moeten bijbrengen over het Internet. Ik hoop in ieder geval niet dat ze net zo ervaren zijn met het internet want… Oh, flashback… Zweet stroomt weer over mijn rug als ik daar weer over nadenk… Nachtmerrie-materiaal! 🙂 Het lijkt mij wel een interessante cursus. Vooral zaken als auteursrecht en privacy kunnen interessant worden, zeker omdat hier de meningen over zullen verschillen tussen de ervaren Internet-gebruikers en de newbies… Ik weet dat ik zelf mijn mening over beide onderwerpen regelmatig heb moeten aanpassen. (Vooral omdat ik heb gemerkt dat hoe goed ik mijn eigen privacy online bescherm, er altijd collega’s, werkgevers en familieleden zijn die meer over mij vertellen op het Internet dan wat ik wil. Het Internet is gewoon een grote vergaarbak van roddels.

  Die boekpresentatie lijkt mij ook wel leuk. Al enig idee waar en wanneer? 🙂 (Hey, dit is het Internet! Wij verwachten dat alles snel georganiseerd kan worden!)

 6. Haha, zo bedoelde ik het niet. Mijn ervaring is dat een grote groep advocaten weinig praktijkervaring met internet heeft, zeker op het niveau van “mijn Adwords zijn merkinbreuk” of “ik heb een ex parte tegen me gekregen na schending van een online EULA”. En dat is de doelgroep waar ik op mik – en die breng ik offline de kennis bij die ze nodig hebben.

 7. Tja, verwacht je dat die advocaten wel en normale gebruikers-ervaring hebben met het Internet? Die gebruikers zullen mogelijk wel ervaring hebben met e-learning en zo. Ze kennen de wetten op Internet misschien niet zo goed, maar als ze MSN en Internet Explorer kunnen gebruiken dan komen ze al verder dan mijn moeder. 🙂 Maar goed, een dergelijke cursus is een mooie start voor hen om qua kennis een beetje op gelijk niveau te komen van je blog-bezoekers, mits die bezoekers ook jouw boek hebben.

  Wel leuk. Ik dacht altijd dat ICT in ICTRecht stond voor Informatie- en CommunicatieTechnologie maar de folder geeft een andere betekenis. 🙂 Weer wat geleerd… Maar ja, zou eigenlijk IJCTRecht moeten zijn omdat de Van Dale de IJ als een enkele letter definieert… 😛

 8. @Wim: Volgens Wikipedia staat in de nieuwste versie (14e editie) van Van Dale bij de ij vermeld: “naam van de lettercombinatie bestaande uit de tekens i en j, gebruikt om, in een aantal woorden, de tweeklank [???] weer te geven.” Dus niet meer 1 letter…

  Overigens kan ik de betekenis van ICTRecht in de folder niet vinden.

 9. @M V, Da’s dan een nieuwere Van Dale dan wat ik heb, denk ik. Of ik zit in het verkeerde woordenboek te kijken. 🙂 De echte betekenins van ICTRecht is verborgen op pagina 2 van de folder, boven in het midden van de pagina. Witte letters op donkerblauwe tekst. Hmmm. Wacht even… Dan zou het ICA moeten zijn. Klopt toch niet. 🙂 Ik zag IJsseldijk Corbeek Advocaten en ja… I, C en… Oops, een A… 🙂 Leesvautje… Het klonk zo logisch toen ik er snel overheen las…

 10. Ik heb zelf een aantal cursussen online gevolgd in Amerika (verdomd handig dat je er niet heen hoeft te vliegen) via het WebEx systeem van Cisco. Dat vond ik voor dat doeleinde ook een prima systeem de docent kan alle programma’s van zijn desktop sharen dus ook powerpoint voor de presentatie maar ook bijvoorbeeld Firefox voor het browsen.

  Mijn inziens ook prima geschikt voor minder gevorderde gebruikers al was het alleen al door de trainings videos 🙂

 11. @Arnoud, LOL! Toen ik Mr.Online las als de site waar jij adverteert kon ik het niet helpen dat ik aan een paar schaarsgeklede, mannelijke spierbundels dacht die bezig waren voor de titel Mister Universe. 🙂 Heb de site gezien, snap de naam maat het klinkt een beetje macho. 🙂 Is dat het bereik waar je op hoopt? 😛

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.