Hoe lang mag ik camerabeelden bewaren?

camera-cameratoezicht-filmen-surveillance-toezichtEen lezer vroeg me:

Ons bedrijf gaat buiten camera’s ophangen omdat er regelmatig dingen gestolen worden uit de auto’s op het parkeerterrein. Er worden netjes borden opgehangen, maar er is nu discussie over hoe lang de beelden bewaard mogen worden. Ik had gehoord dat dat maar drie dagen mag zijn, maar collega’s hebben het over een week, 24 uur of zelfs drie maanden. Welke termijn geldt er nu?

De wet noemt geen expliciete termijn voor het bewaren van camerabeelden. Camerabeelden zijn persoonsgegevens, en het maken van camerabeelden valt dus onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Artikel 10 lid 1 bepaalt dat je persoonsgegevens (en dus camerabeelden) niet langer … dan noodzakelijk” mag bewaren voor de doelen waarvoor je ze verzamelt.

Je mag dus op zich de beelden zo lang bewaren als je zelf nodig acht, mits je maar kunt uitleggen waarom die termijn absoluut noodzakelijk is. Zoek je bijvoorbeeld bewijs van stelselmatig gedrag dat alleen op zondag plaatsvindt (diefstal uit auto’s bij een kerk bijvoorbeeld), dan zul je beelden van meerdere zondagen moeten bewaren om ze te kunnen vergelijken.

Er is één plek waar een termijn wordt genoemd. De vrijstelling voor videocameratoezicht bepaalt dat

De persoonsgegevens moeten uiterlijk 24 uur nadat de opnamen zijn gemaakt, of na -afhandeling van de incidenten, worden verwijderd.

Dit betekent dus niet dat het verboden is beelden langer dan 24 uur te bewaren. Het betekent alleen dat je geen beroep op de vrijstelling kunt doen. Moet je beelden dus langer dan 24 uur bewaren, dan zul je een melding moeten doen bij het CBP van je videocamerabewakingssysteem, en daarbij moeten vertellen hoe lang je de beelden dan wel bewaart.

24 uur lijkt me trouwens wel heel erg kort, ik kan me niet voorstellen dat in de praktijk bedrijven echt elke dag de opnames bekijken. Het zou een goede zaak zijn als deze termijn naar een week wordt opgerekt, al was het maar omdat je dan legaal verklaart wat iedereen toch al doet.

Arnoud

21 reacties

 1. De termijn hoeft niet opgerekt te worden. De vrijstelling vermeldt duidelijk dat ze beelden verwijder moeten worden uiterlijk 24 uur na afhandeling van een incident. Wanneer is een incident afgehandeld? Als er aangifte is gedaan bij de politie is, denk ik, te onderbouwen dat een incident pas is afgehandeld wanneer politie/OM besluit te gaan vervolgen en de uitspraak van de rechter kracht van gewijsde heeft gekregen, of op het moment dat besloten wordt niet te gaan vervolgen.

 2. @Remy: die exceptie geldt pas als je hebt geconstateerd dat er een incident op de videobeelden staat. Hoofdregel is “uiterlijk 24 uur nadat de opnamen zijn gemaakt”.

  Je mag dus niet wachten tot zaterdag om de beelden van de afgelopen week te bekijken. Je moet elke avond de beelden van die dag afkijken en weggooien, behalve die beelden waar iets op staat. En dat ‘elke avond’ vind ik dus te kort.

 3. http://www.cbpweb.nl/Pages/infvabewaartermijnen.aspx#10

  “Op veel plaatsen wordt voor de veiligheid van klanten, personeelsleden en het toezicht op objecten gewaakt met videocamera???s. Voor camerabeelden op openbare plaatsen geldt een wettelijke bewaartermijn van 4 weken. Deze termijn is bestemd voor beelden die geen aanleiding geven tot nader onderzoek of specifiek opsporingsonderzoek. De bewaartermijn kan worden verlengd als beelden van strafbare feiten zijn vastgelegd die gebruikt kunnen worden als bewijsmateriaal in een strafprocedure.”

  Is het dan niet 4 weken aangezien de camera’s buiten hangen?

 4. Ik vraag me af waar die 4 weken vandaan komen. In de wet staan ze niet, en het vrijstellingsbesluit is helder over 24 uur en geen seconde langer. Op deze pagina staat wederom “Beelden mogen in de regel bijvoorbeeld niet langer dan 24 uur bewaard worden.”

  Verder zegt deze tekst niet dat je het toezicht niet hoeft aan te melden. Het klinkt meer als “aangemeld of niet, na vier weken moeten de beelden weg”.

 5. @6 thanks 🙂

  Dus iemand moet op zaterdagavond naar het werk gaan om de dag ervoor te wissen en zondagavond ook ofzo???

  Als ze er nou 1 werkdag van maken scheelt een hoop 🙂 Of 2 werkdagen.

 6. http://www.cbpweb.nl/Pages/wetvrijstellingsbesluith2_004.aspx#38 “De persoonsgegevens worden verwijderd uiterlijk 24 uren nadat de opnamen zijn gemaakt, dan wel na afhandeling van de geconstateerde incidenten.”

  Als er dus niemand is geweest, dus geen persoon(sgegevens) vastgelegt, dan kan ik ze dus langer bewaren. Als er wel iemand is geweest is dan is er een incident en kan ik ze langer bewaren.

  Nu alleen nog een loophole voor eigen personeel wat soms in het weekend werkt 😉

 7. @8 Het na verloop van tijd (bijvoorbeeld 24 uur) wissen gebeurt normaal automatisch, zonder tussenkomst van de gebruiker. – edit: @11 zei in de tussentijd hetzelfde –

  @10 Een beveiligingscamera voor het vastleggen van inbraken tijdens momenten dat er niemand aanwezig behoort te zijn filmt nooit mensen, tenzij er een incident (lees: inbraak) plaatsvindt. De beelden die je bijvoorbeeld in het weekend in een kantoorpand (aannemende dat er dan niet gewerkt wordt) maakt kun je dus onbeperkt bewaren.

 8. Een veel leukere vraag is volgens mij: wat gebeurt er met een bedrijf wat opnames langer bewaart dan wat nodig wordt geacht? Kan een inbreker zich bijvoorbeeld beroepen op een schending van zijn privacy en, zo ja, betekent dit nog iets voor zijn vervolging?

 9. @Jaspio’s app-idee: De meldingen zijn hier te raadplegen, maar je kan niet op ’type=camera’ oid. zoeken. Het hele bestand downloaden (als dat al kan) en op camera filteren en dat in een app stoppen, mag niet van de disclaimer.

  Wat ik overigens weer grappig vind, is dat ik nergens een privacystatement kan vinden m.b.t. het meldingsprogramma. Als ik een camera ophang en dat meld, kom ik wel met mijn naam en adres op internet te staan, dus ik zou verwachten dat het CPB daarvoor waarschuwt. Sterker, ik het kan CPB zelf niet in hun eigen meldingsregister vinden.

 10. m.b.t. tot het voorgaande heb ik een vraag. In ons bedrijf (financiele instelling) wil men camera’s plaatsen (op bepaalde plekken ook verborgen camera’s). Nu is voor financiele instelling een bepaalde gedragscode (april 2010) uitgevaardigd. Hier staat dat een financiele instelling camera’s kan plaatsen (art.8.4 e.v. van de gedragscode) indien dat noodzakelijk is. Management wil een bewaartermijn van meer dan 6 mnd. Men acht dit noodzakelijk, alleen de vraag is, moet dit dan gemeld worden bij het Cbp? De gedragscode vermeldt dit niet. art. 27 geeft wel aan dat dit gemeld moet worden. lex specialis derogat legi generali in dit geval?

 11. In onze computer lokaal hangt een camera er is onlangs volgens de lerare fraude gepleegd bij een toets van 2weken geleden kunnen ze alles achterhalen en kijken wat er tijdens de toets gebeurde of zijn de beelden al weg? Kan iemand me alsjeblieft helpen..

 12. De 24h bewaartermijn is al niet meer van toepassing. 30 dagen is de standaard max. bewaartermijn. Bewakingscamera’s en camerabewaking sets met een interne harde schijf overschrijven automatisch de oudste beelden. In de praktijk neemt men het hedendaags niet meer zo nauw met betrekking tot maximale bewaartermijnen. Het doel is belangrijker dan de middelen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.