Een lezer vroeg me:
Recent heb ik een Apple iMac G5 gekocht. Dit was een showmodel, dus de prijs was een stuk lager. Maar helaas ging hij na 3 maanden stuk. Toen ik hem wilde laten repareren, werd me gemeld dat de kosten voor mijn rekening zouden komen omdat showmodellen buiten de garantie vallen. Klopt dat?
Garanties zijn vrijwillige toezeggingen van een winkel of fabrikant, en het is goed mogelijk dat ze die niet willen doen voor showmodellen. Die zijn immers al een tijdje in de winkel in gebruik geweest, en het is onmogelijk om te zeggen wat daarmee is gebeurd.
Dat wil niet zeggen dat je dus geen rechten hebt. Een product dat je koopt, moet aan de redelijke verwachtingen voldoen. Dat wil niet zeggen dat elk product perfect moet werken, want het is niet altijd redelijk om te verwachten dat een product perfect werkt. Zo zal een auto die je bij de sloop haalt voor 50 euro, vast niet rijden. Een splinternieuw model bij de dealer moet echt probleemloos rijden.
De vraag is dus: wat mag je verwachten bij een showmodel? Je moet weten dat deze al gebruikt is, en dus krasjes of andere slijtageverschijnselen kan hebben. Zo zou het laatje van de CD-speler wel eens wat losser kunnen zitten omdat iedereen dat gaat testen in de winkel. (Het equivalent van tegen de banden schoppen bij een auto.)
Dat een showmodel na drie maanden stuk gaat, lijkt me echter niet de bedoeling. Een computer moet 2 tot 3 jaar meegaan, dus dat zou betekenen dat deze computer al dik twee jaar geshowd zou worden. Dat vind ik moeilijk om te geloven.
Of zouden die showmodellen zo zwaar mishandeld worden dat ze het maar zes maanden uithouden? Wat doen mensen dan met zo’n computer in de winkel?
Update (4 februari 2012) zie ook deze zaak over conformiteit bij een oldtimer.
[De garage] stelt dat hij wel heeft mede gedeeld dat de “auto normaal liep voor een auto van meer dan 50 jaar oud”. Zoals reeds onder 4.6 overwogen is vast gesteld dat de oldtimer echter niet in een normale staat is en het niet mogelijk is hiermee ‘normaal’te rijden, ook al is de auto ruim 50 jaar oud.
De garage moet ” 3.000 betalen als voorschot op de reparatie door een derde.
Arnoud
Zou het ook uitmaken wat er stuk gaat? Uit de vraag wordt dat niet duidelijk, maar als het laatje van de CD-speler stuk gaat kun je dat toeschrijven op slijtage in de winkel. Maar bij bepaalde andere onderdelen is dat lastiger.
Dat denk ik wel ja. Je moet verwachten dat typische showroom-aspecten versleten of beschadigd zijn. Het binnenwerk zou lijkt me gewoon moeten werken, dat is hooguit enkele maanden oud en dat moet dus geen probleem zijn. Of zou bij showmodellen de lucht in de winkel en het langdurig aan laten staan een factor van betekenis zijn?
Ik gok dat ook bij deze winkel, de garantie geregeld is in de algemene voorwaarden. Zelfs een vrijwillige toezegging is een toezegging.
De winkel had dan ook voor of tijdens de koop al had moeten melden dat ze nou net deze voorwaarde willen schrappen bij deze koop. Of voorziet de AV al in ‘geen garantie voor showmodellen’ ? Lijkt me sterk…
Ik vind overigens dat dit soort winkels altijd met naam en toenaam op de schandpaal moeten.
Ik weet niet of dit een recente vraag aan Arnoud geweest is, maar het G5 model van de iMac is in maart 2006 uit productie gegaan. Het lijkt mij sterk dat dit een normaal winkel-demo model geweest is, de computer is nu dus al minimaal 4,5 jaar oud.
Ik denk dat wij weten te weinig over de aard van “Maar helaas ging hij na 3 maanden stuk”. “Stuk” is een niet voldoende omschrijving van de probleem, om te zeggen als zo een show model valt binnen garantie. Mischien kan je verder vragen bij de persoon Arnoud? Ik ben benieuwd wat eigenlijk “stuk” is.
“Stuk” als in “ging niet meer aan als je op de aan/uit-knop drukte”. Verder geen details ben ik bang.
En Karel, dat is een goeie. Ik heb even nagezocht, in de mail stond “Apple iMac g5 showmodel” die “het na 3 maanden heeft begeven”. De mail was uit augustus dit jaar.
In principe is een showmodel niet veel anders dan een tweedehands computer. Vraag is alleen hoe oud het showmodel is. Dit zal bij computers meestal maar een paar maanden zijn, maar dat zijn wel maanden waarin de hardware toch enigszins intensief gebruikt kan zijn en mogelijk ook de nodige mishandelingen van potentiele kopers heeft gekregen. Maar mag je van een computer verwachten dat zijn levensduur fors daalt indien deze intensiever wordt gebruikt?
Tegenwoordig worden laptops bijna net zo intensief gebruikt als desktops. Mogelijk zelfs intensiever omdat mensen deze niet meer alleen tijdens werktijden kunnen gebruiken maar ook erbuiten. Maar de Apple iMac G5 is geen laptop maar een desktop computer. Wel eentje met alles in een enkel frame ingebouwd. De G5 bestaat ook al sinds 2004 dus er is een kans dat het al een ouder systeem betreft. Apple computers hebben minder last van concurrentie en dus kunnen oudere modellen toch nog geruime tijd verkocht blijven worden. PC’s hebben de neiging om sneller te verouderen in de winkels.
Verder is de opmerking “Maar helaas ging hij na 3 maanden stuk.” een beetje vaag. Wat ging er dan stuk? En waren al redenen om aan te nemen dat dit defect er al aan zat te komen toen de koper deze kocht? Het was een showmodel, dus de koper had genoeg tijd om te onderzoeken of deze computer al enige gebreken had, en hij had ook aan moeten nemen dat een showmodel met gebreken kan komen. Dit is een risico dat je neemt bij de aankoop van gebruikte (tweedehands) goederen. Maar moet de koper zich nu niet melden bij de fabrikant i.p.v. de verkoper? De verkoper levert gewoon geen garantie op dergelijke (tweedehands) artikelen, zo lijkt het. Maar de fabrieksgarantie zal toch nog enige tijd moeten gelden vanaf het moment dat de computer in de handel kwam. Dus moet de koper zich niet melden bij de fabrikant? (Apple, in dit geval.)
Hmmm, als het zo is dat de systeem is volledig niet meer te starten en de probleem is te verwijten aan een faling van de electronische onderdelen, dan ik denk dat de persoon kan toch beroepen op de feit dat de product is gefaald binnen de verwachte levensduur regeling. De winkel zal het willen dat ze kunnen hem afdanken met geen garantie, maar showmodel of niet, ik denk dat de persoon kan het “winnen” als het zo ver gaat als een juridisch wedstrijd.
Ik denk ook dat je de redelijke verwachting enigzins mag koppelen aan de prijs. Als je een showmodel voor de helft van de winkelprijs krijgt dan mag je misschien geen 2-3 goed functioneren meer verwachten.
Meer dan 3 maanden correct functioneren lijkt me echter altijd binnen redelijk termijn te vallen voor een computer.
Een laptop moet twee tot twee jaar meegaan. Na die periode kun je verwachten dat de batterij onbruikbaar is geworden, maar de rest moet het nog gewoon prima doen. Dan kun je de batterij vervangen en kun je m.i. redelijk verwachten dat alles het nog een jaar of twee doet zonder probleen. Als je de laptop regelmatig laat stuiteren gaat dit natuurlijk niet op.
Van een desktop-computer verwacht ik een langere levensduur. Minstens vijf jaar totdat het eerste component het begeeft (meestal een harde schijf of de power supply).
@bastiaan, het gaat hier ook eigenlijk om een desktop. Maar geen PC maar een Apple desktop. Of je daar dezelfde eisen aan kunt stellen?… Apple probeert in ieder geval altijd zijn eigen regels te volgen en is al regelmatig op hun vingers getikt omdat ze de regels een beetje aan het ombuigen waren…
Een terechte opmerking van Karel het laatste G5-model van de iMac werd inderdaad verkocht van oktober 2005 to maart 2006 (volgens de onvolprezen MacTracker). Als ie al die tijd showmodel is geweest… dan heeft ie er wel de nodige uren op zitten.
Ook volgens mijn info is de laatste iMac G5 in maart 2006 van de lopende band gerold. De “iMac G5 (20-inch iSight)”, om precies te zijn. Volgens Arnout’s informatie heeft de iMac het in Augustus “na drie maanden begeven”. Het ding moet dus al minstens 4 jaar en 2 maanden oud geweest zijn toen het in Mei 2010 als “showmodel” werd verkocht. Als je die leeftijd, de tweedehandsheid, de welbekende problemen[*] van dit model, en de prijzen van nieuwe vergelijkbare modellen in acht neemt, mag de iMac niet meer dan ? ???100,- hebben gekost. Dus je kan zeggen “waar hebben we het over”.
Maar, zo’n oud beestje is natuurlijk in geen enkele winkel een “showmodel”. Een showmodel is per definitie een courant model, bedoelt om de klant lekker te maken/uit te laten proberen. Geen winkelier die zijn klanten een traag oud beestje voorzet om ze lekker te maken een snel nieuw beest te kopen.
De iMac kan dus niet anders gekwalificeerd dan een tweedehandsje. De prijs had dat moeten reflecteren.
[*] De iMac G5s waren bagger. Ik heb er 4 in beheer gehad, en allemaal gingen ze keer op keer stuk. Van alle 4 is minstens 1 maar soms tot wel drie keer het moederbord vervangen. Om nog maar niet te spreken van de falende voedingen en optical drives. Apple heeft dat ook erkent, door diverse gratis ‘reparatie programma’s’ te bieden, voor een aantal van de meest voorkomende problemen. In een geval heeft Apple, zelfs ruim na het verlopen van de duurbetaalde extra “AppleCare” garantie van 3 jaar, gratis een gloednieuw (Intel) model gegeven. (Nadat de eigenaar de baas van Apple Nederland een boze brief schreef; je moet tegenwoordig een grote bek opzetten wil je beschaafde service krijgen.)
De winkelier die dit ruim 4 jaar oude ding als ‘showmodel’ verkocht moet absoluut hebben geweten hoe slecht dit model is — dat voeding/moederbord elk moment konden overlijden. Hij had er dus niet meer dan ? ???100,- voor mogen vragen.
Uit onderzoek is juist gebleken dat de gemiddelde levensduur van een nieuwe computer 6 jaar en die van een tweede hands 3 jaar. De levensduur van accu ligt inderdaad een stuk lager, maar daarmee daalt m.i. niet gelijk de gemiddelde levensduur van het gehele product. Van sommige onderdelen moet je gewoon verwachten dat deze moet vervangen na een bepaalde periode.
Wat we niet moeten vergeten is dat Apple computers in het algemeen minder snel “verouderen” dan normale PC’s. Immers, Apple computers komen maar van 1 fabrikant die verder geen last heeft van concurrenten die allerlei nieuwe zaken toevoegen aan hun modellen. De enige concurrent van de Apple computer is de PC en dat is in principe een compleet ander systeem. De PC-markt daarentegen kent een enorme competitie tussen tientallen grote fabrikanten en nog meer kleine fabrikanten. Concurrentie is moordend en vernieuwingen moeten zowat maandelijks plaats vinden. Dit is iets waar Apple niet aan mee hoeft te doen, waardoor een showmodel van een Apple iMac G5 best nog een paar jaar getoond kan worden voordat deze te oud is. Verder, pas in 2006 was de G6 definitief uit de verkoop, omdat Apple vanaf dat jaar Intel processoren ging gebruiken. In de G5 was dat nog de Apple/IBM/Morotola PowerPC processor, waarbij dit het laatste Apple model was die de PPC gebruikte.
Ik ben nu wel nieuwsgierig naar hoe duur dit showmodel was. Als je bedenkt dat een Apple computer al gauw 1.5 tot 2 keer duurder is dan een PC met vergelijkbare kwaliteiten dan kan ik mij voorstellen dat deze toch nog aanzienlijk duurder was dan EUR 150 of zo. Ik schat toch al gauw een prijs van 500 tot 600 Euro, simpelweg voor de exclusieve Apple naam. (Plus, het is het laatste model met PPC, wat het ook weer uniek maakt.)
Offtopic: Ik snap eigenlijk niet dat mensen bereid zijn om de duurdere prijs te betalen voor deze Apple computers, wat volgens mij meer gebaseerd is op de exclusiviteit van het merk dan de prestaties van de computer… Goed, voor mensen die grafisch veel werk doen zie ik wel dat de Apple wat betere pluspunten heeft maar verder…
Bron alex?
@Alex, het gaat niet om een laptop en niet om een PC. (Maar goed, je zei computer. 😉 )
Wat verder meetelt is hoe lang de computer aan heeft gestaan. Een beetje showmodel staat waarschijnlijk de gehele dag aan gedurende alle dagen dat de winkel open is, wat dus aardig oploopt. Vergelijk het met het kopen van een tweedehands auto met 150.000 KM op de teller. Deze kan nog 100.000 KM langer meegaan, maar het kan ook gebeuren dat’ie binnen de korste keren een motor-transplantatie nodig heeft of dat de roestgaten in het chassis naar voren komen.
Enne… Hij doet het niet? Weet je wel hoeveel gebruikers van software dit gewoon zeggen en denken dat je dan meteen een fix hebt? Hij is stuk? Wat is er dan stuk? Het scherm? Is de harde schijf gecrashed? Is de aan/uit schakelaar klem gaan zitten? Wat is er dan stuk? En bedenk verder dat sommige onderdelen langer meegaan dan anderen dus een kapotte harde schijf zou mogelijk al buiten de garantie kunnen vallen…
Het Duiste magzine C’t heeft dat dit onderzocht heeft. Ik acht de kans klein dat het om Mac’s ging. Een harde schrijf gaat zelfs gemiddeld 8 jaar mee. Dit is onderzocht door Google.
@Alex, ik weet dat de iMac in principe net zo lang, zo niet langer, mee zou moeten gaan als een PC. Ik denk ook dat veel iMac gebruikers hun computer zelfs langer blijven gebruiken dan PC-gebruikers, mede omdat een nieuwe iMac veel duurder is dan een nieuwe PC. Maar goed, ook de hardware en software van de iMac is minder snel aan veranderingen onderhevig. Er is immers niet zoveel concurrentie op de Apple/Mac markt, waardoor innovaties iets trager kunnen gaan dan bij normale PC’s.
Vraag is alleen, hoe lang zou een iMac minimaal mee moeten gaan? Wat kun je als gebruiker ervan verwachten? En tja, daarbij is het net als met auto’s en zou je even naar de “kilometer-stand” moeten kijken. Hoeveel uren is de iMac die je wilt kopen al in gebruik geweest? Want hardware kan enorm lang meegaan als deze bijna altijd uit staat…
Wim ten Brink schreef:
Het is op zich wel waar dat je een ‘showmodel’ dat grofweg alleen maar wat trager is dan het huidige model nog wel een paar maanden als ‘showmodel’ kunt gebruiken.
Maar in dit geval was het verschil de overstap naar een compleet andere processor architectuur! Het oude model was daarmee per onmiddelijk echt geen ‘showmodel’ meer.
Bovendien had Apple die overstap voor eindgebruikers een non-issue gemaakt door ervoor te zorgen, en dit luid en duidelijk aan te kondigen, dat PPC programma’s (en dus zelfs oude 68k code) gewoon ‘vanzelf’ op Intel Macs draaiden. Dus zelfs voor mensen met koudwatervrees had een oude G5 geen enkele extra waarde. Niet op de dag dat Apple de overstap op Intel aankondigde, en al helemaal niet ruim 4 jaar later.
Zelfs als het zo zou zijn dat Apple’s hardware 1,5 a 2 keer zo duur is als vergelijkbare PC’s, lijkt me dat irrelevant. Op de 2e-handsmarkt doet een ruim 4 jaar oude iMac G5, een PPC mudeumstuk, echt niet meer dan ???100,- of hoogstens ???200,-
Integendeel! Door het oude model naast het nieuwe model te plaatsen konden klanten nog een tijdje gaan vergelijken om de verschillen te zien tussen de oude architectuur en de nieuwe architectuur. Een showmodel hoeft niet het nieuwste te zijn. Het moet alleen een bepaald product aanprijzen. Daarnaast, als de winkel was gespecialiseerd in Apple producten dan kan ik mij voorstellen dat ze deze oude computer ook hebben gebruikt als een simpel display voor allerlei presentaties. Dit omdat ze daar dan geen nieuwer systeem voor hoeven te gebruiken.
Maar dan koop je van een partikulier, niet van een winkelier die ook nog eens BTW in rekening brengt. Plus, het is een showmodel terwijl de tweedehands markt gewoon tweedehands systemen zijn die op een andere manier zijn gebruikt dan showmodellen. Verder, als ik op Google zoek, zie ik de iMac G5 als tweedehands ook voor prijzen van 500 Euro en meer… Het is maar wat de gek er voor wil geven…
Eigenlijk dacht ik dat Apple een platenlabel was van de Beatles en nu blijken er onder de merknaam Apple computers verkocht te worden die dermate met verborgen gebreken behept zijn dat ze drie maanden na aankoop reeds de geest geven.
Ik zou zeggen: redelijke levensverwachting van showmodel = levensverwachting nieuw model X (prijs showmodel / prijs nieuw model). Idem voor garantieduur.
@Michael, dat lijkt redelijk, maar uiteindelijk gaat het erom wat de klant ervoor wil betalen. En op dergelijke showmodellen zou je eigenlijk moeten gaan afdingen met de winkelier, want de winkelier moet er gewoon vanaf. Dus als ze ???500 vragen, biedt dan ???300 en kijk of ze met een lager bod komen. Bij een showmodel moet je altijd afvragen hoe lang het al als een showmodel is gebruikt en altijd even nakijken op slijtage van het vele gebruik in de winkel. Kijk of je hem zelfs al even kunt opstarten en vraag ook even hoe vaak hij heeft aangestaan in al die tijd dat hij voor de show heeft gestaan.
Uiteindelijk, maak altijd een duidelijke afspraak over de garantie die je krijgt. Als ze bij aanschaf al zeggen dat je maar 6 maanden garantie krijgt, dan niet kopen. In dit geval ging het apparaat al binnen drie maanden kapot en je zou mogen verwachten dat zelfs een tweedehands computer nog wel iets langer meegaat.
Aan de andere kant, wat ging er eigenlijk kapot en is dat mogelijk gebeurd doordat de gebruiker het apparaat verkeerd heeft gebruikt of zo? Verkeerd vervoerd, bijvoorbeeld…
De (laatste) iMac G5 is begin 2006 vervangen door de opvolger. Dat betekent dus dat de fabricagedatum van deze computer minstens 4.5 jaar geleden is, om precies te zijn is hij tussen 2004.08.31 (de eerste iMac G5) en 2006.01.10 (de introductie van de eerste Intel iMacs) voor het eerst verkocht.
Tenzij het dus niet daadwerkelijk om een G5 model gaat lijkt het me eerlijk gezegd helemaal zo gek niet dat hij (zeker met het zware gebruik van een showmodel) het nu begeeft.