Ambtenaren kijken Tour, leggen ict-netwerk plat, krijgen loonkorting?

nos-sport-kijken.pngAmbtenaren van de gemeente Delfzijl hebben het eigen ict-systeem volkomen platgelegd door massaal de Tour de France-streams op nos.nl te bekijken, meldde Webwereld vorige week. De plaatselijke partij Lijst Stulp eist nu preventieve maatregelen, plus sancties tegen deze ambtenaren. U voelt hem al aankomen: kan dat zomaar? (Ok, ok, natuurlijk, iedereen mag eisen. Maar mogen deze maatregelen ook worden doorgevoerd?)

Allereerst maar de preventie. Een bedrijf heeft geen enkele plicht om werknemers internet op te laten gaan of ze welke dienst dan ook te laten gebruiken. De werkgever bepaalt als enige welke middelen voor het werk worden ingezet. Als hij meent dat men met internetloze computers toe kan, dan is dat zijn beslissing en als werknemer heb je dat maar te accepteren.

Als men wél internet openzet, dan is gebleken overlast een prima reden om daar verandering in te brengen. Het blokkeren van livestreams zoals van de NOS is dan ook geen enkel juridisch probleem. Het is handig als dat in het ICT-reglement staat, maar zelfs als dat niet zo is dan lijkt het me in het algemeen geen probleem. Een werkgever hoeft niet te accepteren dat hij op kosten wordt gejaagd of dat het netwerk plat gaat – dat tast immers de bedrijfsvoering aan.

Het opleggen van sancties (de verloren werktijd inhalen, of korten op hun salaris) ligt echter een stuk moeilijker. Dat moet écht geregeld zijn in het ICT-reglement. En dan nog. Het inhouden van loon kan in theorie als er daadwerkelijk niet is gewerkt. Wel moet de ernst van het verwijtbaar gedrag in verhouding staan tot de zwaarte van de disciplinaire maatregel. Ook moet de werkgever natuurlijk bewijzen dat er echt niet is gewerkt in al die tijd. Wie de Tour open laat staan tijdens het typen van een verslag, is wel degelijk aan het werk. Met z’n allen in de vergaderzaal zitten en daar met de beamer de wedstrijd volgen is geen werken.

Eerlijk gezegd lijkt het me nogal overdreven om loon te gaan inhouden. Maar ik ben dan ook niet van het “gij zult acht uren werken en den boterham slechts in uwe pauze nuttigen”. Doe je werk en zorg dat het resultaat is wat ik verwacht, en dan maakt het me niet uit hoe veel je farmvillet ondertussen.

Arnoud

13 reacties

 1. Waarschijnlijk heeft iedereen op zijn eigen werkplek de tour bekeken, als ze samen in de vergaderzaal waren gaan zitten was het netwerk niet plat gegaan. Gek genoeg zou dat dan wel reden zijn geweest om te klagen over erloren arbeidstijd.

 2. Doe je werk en zorg dat het resultaat is wat ik verwacht, en dan maakt het me niet uit hoe veel je farmvillet ondertussen.

  Lijkt me wat kort door de bocht. Als je je werk goed doet en ook tijd hebt voor farmville oid, dan lijkt het me dat je te weinig werk hebt. Dus kan je ook meer werk verwachten. Je wordt tenslotte betaald op basis van een 8 uur per dag werken. Zou wat zijn als je je werk in 4 uur kan doen en dan vervolgens 4 uur gaat farmvillen 😉 Kwestie van een goede balans zien te vinden 🙂

 3. Ook moet de werkgever natuurlijk bewijzen dat er echt niet is gewerkt in al die tijd

  Zelfs dan. Als ik een dergelijke stream zou kunnen zien dat zou ik misschien best de laatste beklimming van ene etappe kijken en dan wat langer doorwerken om dat te compenseren.

 4. @ Lex Het was vooral in reactie op Sjoerd. Ik heb ook de nodige ervaring in ambtelijke organisaties en het is niet vreemd dat de werklast nogal eens wisselt. M.a.w. het is vaak hollen of stilstaan.

 5. Dan kan je die tijd besteden aan zelfontwikkeling ipv aan Farmville? Mentaliteitskwestie, lijkt me.

  Overigens heeft elke fatsoenlijke organisatie toch een netwerkreglement waarin staat dat je geen hinder mag veroorzaken op het netwerk? Nog even los van dat er wel ergens iets technisch gek zit: normaliter is de WAN-verbinding de zwakste schakel en is het dus erg lastig om een netwerk, firewall of server op z’n knieen te krijgen door het bekijken van een stream.

 6. @ Peter Die ‘pun’ was me inderdaad ontgaan 😉 Het hollen of stilstaan is één van de zegeningen van projectmatig werken, maar levert ook wel een dynamiek op die inspirerend werkt. Waarbij we in deze periode vooral hollen omdat we over een jaar gedwongen worden stil te staan, ten gevolge van vrij forse bezuinigingen.

  Voor het overige: gelukkig is bij ons op de afdeling de (informele) insteek dat mensen niet worden betaald op basis van 8 uur aanwezigheid per dag, maar op basis van de geleverde prestatie. Wanneer het mij beter uit komt om die prestatie in het weekend te leveren is dat ook prima. (Natuurlijk voor zover het werk betreft dat je solitair kan verrichten.)

 7. @Sjoerd: als ik hetzelfde uurloon krijg als mijn collega, maar 2 keer zoveel werk verzet per uur, moet ik dan van mijn werkgever 2 keer zo veel werk te doen krijgen, of moet mijn werkgever denken “ik betaal voor wat een normaal mens in x uur kan doen, ongeacht hoe lang hij er werkelijk over doet”?

  En andersom als mijn werkgever dus blijkbaar vindt dat ik er zit om 40 uur acte de présence te krijgen, en niet om een bepaalde hoeveelheid werk te verrichten, dan kan ik uiteraard zonder sancties diezelfde halve/hele week werk uitsmeren over 2 weken.

 8. als ik hetzelfde uurloon krijg als mijn collega, maar 2 keer zoveel werk verzet per uur,
  dan denkt je werkgever, goh die jongen krijgt promotie, of opslag. Tenminste, als je iemand bent zonder de calculerende werkhouding die ik hierboven bij sommigen aantref.

 9. Ik heb ongeveer een jaar geleden tijdelijk ondersteunend werk in twee Oost-Groninger gemeentehuizen gedaan. In beide gevallen werd een thin-client setup gebruikt. Ook daar hadden ze problemen met voetbal/tour-de-france. Dat was niet echt een wonder, omdat de centrale server er niet voor gemaakt was om die streams af te handelen. In een geval stond er nog een oudere server in een andere plaats en moest alle verkeer dubbel heen en weer over en al te dunne internetverbinding.

  Niet gezegd dat ze in Delfzijl ook gebruik maken van een Novell/Citrix omgeving. Maar het is wel voor te stellen. Dan kan het systeem dus makkelijk plat gaan bij een paar tiental streams.

  Nu lijkt het mij niet echt dat medewerkers op een gemeentehuis nou echt de ruimte op hun monitor hebben om EN de stream te zien EN nog werk te kunnen doen (in tegenstelling tot IT mensen die vaak wel meerdere/grote schermen) hebben. Dan hadden ze ook gewoon de radiostream aan kunnen zetten, als ze echt aan het werk zijn. En naar de radio luisteren tijdens het werk is vrij normaal.

 10. @11. Nee dat is handig, mensen die goed zijn in hun werk weg promoveren zodat iederen in de organisatie zijn of haar werk enkel “goed genoeg” doet. ;P

  Verder volkomen met Arnoud eens, werk is niet 8 uur lang net doen of je het druk hebt en tussen de middag nu.nl kijken en een boterham eten. Vooral met kenniswerk gaat het om efficiënt werken, niet gewoon je 8 uur op een dag halen. Je baas zou het niet eens moeten interesseren of je überhaupt wel precies 8 uur aanwezig bent, zolang je maar bereikbaar bent, je deadlines haalt en afspraken nakomt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.