Iedereen is vrij domeinnamen te registreren. De inhoud van de domeinnaam maakt daarbij niet uit. Zo kan het dus zijn dat er domeinnamen worden geregistreerd met daarin merknamen en handelsnamen van anderen, of domeinnamen die sterk op deze namen lijken. Degenen die eigenlijk recht hebben op deze naam treden hier vaak tegen op.
Maar’niet elke domeinnaam met een merk erin is automatisch op te eisen door een merkhouder en in sommige gevallen kunnen op elkaar lijkende handelsnamen online best naast elkaar bestaan.
Voor domeinnaamhouders én merkhouders is het belangrijk te weten wat precies de regels zijn. ICTRecht en BRight advocaten organiseren daarom op 6 december een middagworkshop over de regels rond domeinnamen. Deelname kost slechts 45 euro per persoon.
Programma
13.30-14.00 ontvangst
14.00-14.30 Merken en handelsnamen, inleiding (BRight)
Wat zijn merken en wat zijn handelsnamen? Welke soorten merken zijn er? Wat kan de merkhouder doen met een merk? Wat kan een bedrijf met een handelsnaam en waarom zou je een (veel duurder) merk registreren?
14:30-15.15 Merken versus domeinnamen (ICTRecht)
Wanneer is gebruik van een merk in een domeinnaam merkinbreuk/handelsnaaminbreuk? Kan een merkhouder zomaar elke domeinnaam opeisen waar zijn merk in zit? Maakt de inhoud van de site nog uit?
15.15-15.30 pauze
15.30-16.00 Legaal gebruik van merk online (ICTRecht)
Waar liggen de grenzen van merken en handelsnamen? Welke rechten heb je als verkoper van merkproducten, of als concurrent die vergelijkende reclame wil maken.
16.00-17.00 Merkinbreuk bij de rechter (BRight)
Wat te doen bij (vermeende) inbreuk? Naar de rechter of arbitrage bij WIPO/SIDN? Welke specifieke processuele regelingen zijn er op dit gebied? En hoe zit dat met de proceskosten?
17.00 uur Borrel
Locatie
De workshop vindt plaats bij Seats2meet te Utrecht, Moreelsepark 65 (Hoog Catharijne, Kantoren Hoog Overborch, 2e etage).
Inschrijven
Inschrijven voor de workshop kan via ICTRecht of per e-mail naar info@ictrecht.nl onder vermelding van “Workshop domeinnamen”. U ontvangt na de workshop een factuur voor de 45 euro deelnamekosten. Indien u na deelname aan de workshop een opdracht geeft aan ICTRecht of BRight zullen de kosten van 45 euro op de kosten van de opdracht in mindering worden gebracht.
Als deelnemer kunt u verder het boek De wet op internet van ICTRecht-partner Arnoud Engelfriet bestellen met 20% korting. Vermeld bij uw inschrijving dat u het boek wenst te ontvangen. U ontvangt het boek dan bij de workshop.
Wat voor workshops of seminars zouden jullie nog meer interessant vinden?
Arnoud
Je link naar Seats2meet werkt niet. Wordt beschouwd als een interne link. Misschien http:// vergeten?
Dank je, gefixt. Inderdaad stom genoeg de http vergeten.
Ik denk dat je ook zou kunnen overwegen om workshops bij diverse bedrijven te geven. Een beetje meer maatwerk op basis van wat een bedrijf doet. B.v. een bedrijf dat software ontwikkelt voor de financiele dienstverlening zal goed moeten worden geinformeerd over de wettelijke bepalingen betreffende het verwerken en bewaren van persoonsgegevens. Dat is een taak die eigenlijk bij functionele mensen in een ontwikkelteam thuis hoort maar uit ervaring weet ik dat veel software-ontwikkelende bedrijven de wet op dit soort punten niet goed kennen. Vraag is alleen of het interessant is voor kleine bedrijven. Jou inhuren zal wel meevallen maar hun eigen personeel is dan ook even aan het leren, en dat moet zich terugverdienen. Hoe dit zich terugverdient is ook niet altijd duidelijk. (Maar je verdient het terug doordat je software beter de wet volgt en je dus minder snel een schadeclaim krijgt.)
Nou nee, bij de bedrijfsjurist. Het lijkt me wat overdone om workshops voor hele teams in een bedrijf te geven. Als die kennis bij enkele personen aanwezig is, is dat voldoende.
Deze workshop lijkt me heel nuttig, voor grote merken kan het vaak een grote belemmering zijn. Ik heb zelf ook zoiets meegemaakt met mijn website, maar dat is gelukkig onderling opgelost. 🙂