Die privacyverklaring van de Albert Heijn Bonuskaart

albert-heijn-bonuskaart.jpgIn het voorjaar van 2012 gaat Albert Heijn een grote groep Bonuskaartgebruikers extra waarderen en bedanken met aanbiedingen op maat, meldde de grootgrutter. Vertaling: op basis van je geregistreerde aankopen krijg je aanbiedingen op veel gekochte producten, gepersonaliseerde aanbiedingen dus. Hm, heb ik daar ooit toestemming gegeven, vroeg ik me af.

Het privacybeleid er dus even bijgepakt, en daar staat inderdaad letterlijk in dat men dit gaat doen:

Uw persoonsgegevens worden door AH verwerkt … voor het verstrekken van (eventueel op basis van uw aankopen) kortingen en voordelen;

en als ik dan bij het Cbp controleer (registratienummer 1062641, dieplinken niet mogelijk want daar is het nog 1998) zie ik keurig hetzelfde staan:

Doel(en) van verwerking: … De AH Bonus Kaarthouder (eventueel individueel op basis van zijn koopgedrag) informeren over de producten en diensten, die door of via Albert Heijn on- danwel offline worden aangeboden, alsmede voordelen en kortingen te kunnen verstrekken.

Iets zegt me alleen dat die tekst er vorige week nog niet stond. Dus eens zien hoe dat eerder zat. Gelukkig had het Internet Archive enkele oude teksten nog. In de oudste beschikbare versie (april 2010) vermeldde men héél wat anders:

Albert Heijn behandelt alle persoonsgegevens en uw spaar-, en boodschappengegevens strikt vertrouwelijk en gebruikt deze uitsluitend om u de voordelen te bieden die met de AH Bonuskaart verbonden zijn.

En ja, dat is ook hoe ik het me herinner uit 2006 of daaromtrent toen ik die kaart kreeg. De voordelen die je tóen kreeg waren korting op de Bonusaanbiedingen en een poging tot terugbezorgen van je verloren sleutelbos met bonuskaart eraan (en Justitie laten meekijken als dat gevorderd werd). Pas als je je apart registreerde bij de Mijn Voordeel dienst, kreeg je regelmatig persoonlijke kortingen, recepten en speciale acties.

Nu wordt dus in feite Mijn Voordeel over alle klanten uitgerold, als ik het goed zie. En dát is privacytechnisch iets nieuws. Toestemming is namelijk doelgebonden(*), oftewel dat je instemt met opslag in ruil voor toegang tot Bonusaanbiedingen, wil nog niet zeggen dat je instemt met profilering en gepersonaliseerde aanbiedingen.

Ik zie dus niet hoe de AH haar plan kan invoeren zonder apart aan bonuskaarthouders (pardon “houders van een AH Bonus Kaart®”) hiervoor toestemming te vragen. Dat zal niet zo moeilijk zijn natuurlijk gezien de worst (of andere voordeeltjes) die men de klant voorhoudt, maar het moet wel.

Arnoud<br/> Off-topic frustratie: mijn boek is ooit afgekeurd bij een universiteit als lesboek enkel omdat het hoofdstuk over privacy niet de term ‘doelbinding’ gebruikte.

45 reacties

 1. “Dat zal niet zo moeilijk zijn natuurlijk gezien de worst (of andere voordeeltjes) die men de klant voorhoudt, maar het moet wel.” Ik heb bij mijn bonuskaart bewust gekozen om niet aan mijn voordeel mee te doen. Ik ben waarschijnlijk ook één van de weinigen die wel de voorwaarden en privacy statement hebben gelezen bij het afsluiten.

  Die worst is wat mij betreft niet dik genoeg om dit te slikken. Als jij me er niet op had gewezen had ik de wijziging nooit gezien. Dat wordt dus opzeggen die bonuskaart, hoe zit het met de verzamelde informatie over mij, kan ik van ze eisen dat ze die verwijderen?

 2. Ik zie eigenlijk eerder het gevaar dat je géén korting krijgt op producten die je juist wel vaak koopt. En wél korting voor dingen die je niet vaak zou kopen. Ik denk dat dit in potentie juist een slechte ontwikkeling is voor de consumerende klant.

 3. @Jeroen Hellingman Er valt niets op te vragen want ik heb de kaart destijds annoniem gekregen, bewust omdat zoiets als dit een logische volgende stap is bij zo’n soort systeem (er staat ook vast een regeltje ergens dat je ermee akkoord gaat dat ze de spelregels eenzijdig mogen veranderen oid, waarvan je de rechtsgeldigheid aan kunt vechten als je daar zin in hebt…)

  Het trieste feit is dat niemand in Nederland zich nog druk lijkt te maken op zoiets als privacy… Het lijkt wel een vies woord geworden…

 4. @Antigoon: Heel veel mensen hebben hem doelbewust anoniem genomen, maar laten vervolgens wel hun Airmiles kaart er aan koppelen door de kassière als hier (al) om wordt gevraagd. Handig, want dan heb je maar 1 kaart nodig! De vraag is hoe anoniem je AH Bonuskaart dan nog is…

 5. Voor iedereen met een anonieme AH bonuskaart: vooral niet pinnen, want dan is het een hele simpele actie om je naam alsnog aan je anonieme bonuskaart te koppelen…

  In Wageningen ruilde we regelmatig van kaart. Werkte ook goed om het syteeem te ontregelen 🙂

 6. @10 Met een scanner, een printer en een lamineerapparaat is het natuurlijk best mogelijk om met 20 mensen dezelfede bonuskaat te hebben. Lijkt me ook best apart, dan krijg je dus een winkel met alleen maar gemiddelde klanten 😀

 7. Arnoud, jouw betoog snijdt hout. Ik kreeg met een schuin oog naar de digitale wereld, de daar door bepaalde partijen gehanteerde policies en de oogluikende massale acceptatie daarvan door gebruikers, een AH-Erlebnis (voor de puristen: Aha-Erlebnis maar dan is de woordspeling ….) ….

 8. @doelbinding: woon zelf al lang niet meer in Nederland, maar dit is inderdaad wel heel erg tenenkrommend, en natuurlijk ook nog een germanisme van de slechtste soort (waarschijnlijk naar “Zweckverbindung”, hoewel “zweckgebunden” natuurlijk eerder treft).

 9. Wellicht ben ik een van de weinige personen die niet over een bonuskaart beschikt. Met een stukje social engineering komt men ver, als de cassière vraagt of ik een bonuskaart heb, lieg ik dat ik ‘em wel heb, maar thuis ben vergeten. Dan scannen ze altijd een andere, en krijg ik korting, maar dus geen ‘doelgerichte reclame’.

  EDIT: Oeps, ik zie dat Mark Berck deze opmerking al heeft gemaakt. Mijn excuses!

 10. Wat dat betreft zie ik mijn staatsbank bankpas niet anders dan mijn staatsgrutter bonuskaart. Ik ga regelmatig eerst pinnen om er daarna boodschappen mee te doen. Zeker mijn peuken. Ik vind het ook binnenpretjes lollig om mijn troep op de band een health-score te geven. Wanneer die score slecht is dan vraag ik het bonuspasje te leen aan een mevrouw achter mij in de rij.

 11. Het lijkt onredelijk een boek af te wijzen omdat een jargonwoord als “doelbinding” er niet in gehanteerd wordt.

  Toch, als ze bij een opleiding dag-in dag-uit over doelbinding staan te oreren, en de studenten hebben een boek waar dat woord niet in voorkomt, kan ik me voorstellen dat zulks bij die studenten grote verwarring wekt.

  Overigens, nu ik zojuist heb vernomen wat “doelbinding” betekent, vraag ik me af hoe dat in deze zaken niet onbelangrijke concept in het betreffende boek dan wèl genoemd wordt.

 12. Het lijkt me net zoals nl-x vervelend als je inderdaad meer korting gaat krijgen op meuk die je toch nooit koopt en juist minder op spullen die je wel koopt. Hoe je het ook wendt of keert, de AH-marketing zal er toch op gaan aansturen dat je meer en/of duurdere producten gaat kopen omdat je profiel aantoont dat je daar “behoefte” aan hebt….

  Je kunt overigens ook gewoon om de paar weken een nieuwe bonuskaart aanvragen bij de balie. Vult Pietje Puk nummer 12 in en klaar is kees. Dan krijg je weer voor even de at-random aanbiedingen. De makkelijkste oplossing is om te verkassen naar een grootgrutter die géén klantbindings-programma heeft om je te sturen in je consumptie.

 13. @Sylvia

  Hoe gaat AH die at-random aanbiedingen aan jou communiceren als ze niet weten wie jij bent? Wat AH met dit aan het doen is jou stimuleren zo min mogelijk annoniem te doen. Jou korting geven hebben ze zelf niets aan, jouw gegevens zijn echter goud waard voor ze…

 14. @Antigoon: ze weten niet wie ik ben, maar wel welke kaart ík heb. Zoals ik het ooit bij de EDAH gezien heb was het als volgt: bij de ingang van de supermarkt staat een zuil, je biedt je (anonieme) kaart aan en vervolgens krijg je een printje met aanbiedingen voor die kaart voor die dag. Als je die kaart dus maar lang genoeg gebruikt dan zullen de aanbiedingen dus voor je steeds minder interessant worden, omdat je met die kaart juist je eigen voorkeurs-spullen wil kopen, en niet wat ze je met een list proberen aan te smeren. Dan moet je dus van kaart wisselen. Sowieso, ik heb het over willekeurige aanbiedingen, daar bedoel ik natuurlijk mee de aanbiedingen zoals ze nu zijn: generiek voor iedereen.

 15. Ik heb deze week een brief (dd 30 december) ontvangen van AH, waarin nog wordt gecontroleerd of [insert bonuskaartnummer] ook echt door mij gebruikt wordt. Er wordt onderaan de brief verwezen naar ah.nl/bonuskaart voor het privacybeleid en de achterkant van de brief staat (wel in kleine lettertjes) dat je bij ah.nl/bonuskaartgegevens kunt aangeven géén gepersonaliseerde aanbiedingen te willen ontvangen.

  Ik doe niet uitzonderlijk veel met m’n kaart (als ik geen bonusaanbiedingen héb geef ik ‘m ook niet) dus in dit geval ben ik benieuwd waarmee ze aankomen, straks.

 16. @31: de grap zal, naar ik vermoed, zijn dat er straks waarschijnlijk steeds meer gepersonaliseerde bonus-aanbiedingen zullen komen en steeds minder “algemene”, het wordt dan steeds minder interessant om een anonieme bonus-kaart te hebben. Soort van ontmoedigingsbeleid.

 17. Heb gisteren net een blog http://michelwesseling.me geschreven over de openbare bibliotheek als proxyserver zodat mensen –net als vroeger– weer anoniem boeken kunnen lenen, maar had niet bedacht dat er wellicht ook een dergelijke dienst zou moeten zijn voor het boodscappen doen bij onze grootgrutter.

  Overigens vind ik dat fenomeen dat zomaar de regels veranderd kunnen worden wel interessant. Veel bedrijven verwijzen onder aan hun email of website wel naar een disclaimer, maar die wordt niet ge-date and timestamped, dus is daardoor eigenlij volkomen waardeloos.

 18. Om reden van privacy ben ik na invoering van de bonusmkaart nooit meer naar binnegehuppeld in AH. Hoe lang is dat geleden? Nog voor computertijdperk? Nee, dat misschien net niet. Daad van verzet!

 19. De link van #21 (Anoniem | 6 januari 2012 @ 12:31) wordt door mijn virusscanner (Sophos) geblokkeerd omdat er een virus (“Mal/HTMLGen-A”) op zou zitten. Als dat klopt, kan je misschien de link beter verwijderen, Arnoud? (Eigen edit:) Ik merk nu dat die waarschuwing op heel pastehtml.com zit, dus misschien vals alarm.

 20. Of, doe gewoon je boodschappen bij de Jumbo, eMTe, c1000 e.d.

  Geen problemen met Airmiles en bonuskaarten. Bij de eMTe plak je nog gewoon zegeltjes op spaarkaarten en spaar je voor pannen, servies, glazen etc. afhankelijk van de actie die loopt.

 21. @11

  Ik hoor heel vaak dat mensen denken dat bij de eerste de beste pinbetaling je bonuskaart niet meer anoniem is. Alleen kunnen ze dan sowieso je pinbetalingen gebruiken om je koopgedrag in kaart te brengen, en kan je nergens meer pinnen.

  Maar zou dat geen hevige aanvaring met privacywetgeving vormen? Mág een winkelbedrijf gegevens van pinbetalingen voor iets anders dan de afhandeling van die betalingen gebruiken? Kan jij daar iets over zeggen, Arnoud?

 22. Ja klopt, die ken ik. En vergeet de variant niet waarbij de serienummers op je bankbiljetten worden gekoppeld aan je naam zoals bij de geldautomaat bekend. Een tikje overdreven.

  Dit is dus waar die jeukterm ‘doelbinding’ op doelt. Gegevens verkregen voor de pintransactie mogen alléén worden gebruikt voor de pintransactie. Dat is het doel en daar zijn de gegevens dus aan gebonden. Wil je met die gegevens je klantenbestand verrijken, dan zul je apart toestemming moeten vragen.

  1. Hoi Arnoud, je zegt: “Wil je met die gegevens je klantenbestand verrijken, dan zul je apart toestemming moeten vragen”. Hoe werkt dat dan, moet AH toestemming vragen aan mij, of aan het CBP of wat? AH heeft mij nooit toestemming gevraagd of ze mijn pingegevens mocht koppelen aan mijn anonieme bonuskaart, maar het lijkt me logisch dat ze dat doen.

 23. Sja weer zon voorbeeld van “die informatie heb je ze zelf gegeven” wat verwacht je nou ??? je hoeft een bonuskaart niet te registreren je kunt ze ook anoniem gebruiken maar Nederlands als we zijn, we blijven massaal gevoelig voor een dubbeltje korting…

  misschien een beetje mosterd na de maaltijd, een gezonde dosis paranoia kan geen kwaad, vooral niet als het om je prive gegevens gaat

 24. Stond gisteren in de AH. Had flink wat bonus-artikelen. Had ooit een anonieme bonuskaart, maar gebruikte die niet meer, omdat ze aan de kassa normaliter er 1 hebben die ze gebruiken voor klanten die hun bonuskaart “niet bij zich hebben”. Helaas, dat gaat dus niet meer op. Ik moest het volle bedrag afrekenen, geen bonuskorting. Bedrijfsleider erbij:” Ja, is een nieuw beleid. Hadden het inderdaad wel wat duidelijker mogen communiceren naar de klanten.”

  Een vriendelijke meneer heeft me zijn bonuskaart ter beschikking gesteld.

 25. Op 24 januari 2013 schrijft Anne Hammers in de Volkskrant dat men bij ziekenhuis en universiteit informatie krijgt van Albert Heijn over het koopgedrag met de bonuskaart. Dus “alle boodschapgegevens strikt vertrouwelijk”?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.