“Google verdient aan illegaal verkooppunt Olympische Spelen”

google-verdient-nou-en.pngTendentieus en ongefundeerd. Dat was het eerste dat in me opkwam toen ik dit bericht bij Nu.nl lees. “Google heeft geld verdiend aan een gesponsorde link naar een bedrijf die illegaal kaartjes voor de Olympische Spelen 2012 verkocht.” Ohòòh. En ze gaan het geld nog hóuden ook, stelletje gemeneriken.

Nee, serieus. Kom op zeg. Sinds wanneer is dit verboden? Google mág geld verdienen aan gesponsorde links, ook als die linken naar onrechtmatige handel. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie in het Google/Vuitton-arrest.

In die zaak ging het om de vraag of Google aansprakelijk zou zijn voor het laten verschijnen van gesponsorde links naar namaakmerkartikelen. Nee, oordeelde het Hof. Partijen die informatie van anderen opslaan en verwerken, zijn niet aansprakelijk voor die informatie

wanneer die dienstverlener geen actieve rol heeft gehad waardoor hij kennis kreeg van of controle kreeg over de opgeslagen gegevens.

Dit geldt ook voor zoekmachines en gesponsordekoppelingsdienstverleners zoals Google.

Indien dat het geval is, kan de dienstverlener niet aansprakelijk worden gesteld voor de gegevens die hij op verzoek van een adverteerder heeft opgeslagen, tenzij hij die gegevens niet snel verwijdert of de toegang daartoe onmogelijk maakt nadat hij kennis heeft gekregen van het onrechtmatige karakter van die gegevens of van activiteiten van die adverteerder.

Google hoeft dus alleen maar in actie te komen na klachten over illegale advertenties, en wel door de advertentie dan te verwijderen. En dat ze geld verdient met die dienst, doet daar niets aan af. Wat Nu.nl dus wil zeggen met haar bericht, weet ik niet. Maar nieuws is het niet.

Het zou me trouwens niets verbazen als de Olympische Spelen gaat claimen dat die regel niet voor hen geldt, of dat er tijdens de Spelen even een aparte wet moet worden gemaakt dat niemand op die term mag adverteren zonder hun toestemming. Dat is immers hun staande praktijk: alle wettelijke uitzonderingen moeten aan de kant voor dit sportevenement. Grmbl.

Arnoud

7 reacties

 1. Bedrijven blijven het gewoon proberen. Helaas in het geval van het internet zie je dat ze het net zo vaak in verschillende landen blijven proberen, totdat ze een keer succes hebben. Ik zit er nog een keer op te wachten dat er ergens een uitspraak komt en een grote website besluit om gewoon geen IP adressen meer uit dat land toe te laten.

  Ik verwacht iig een groot protest als een google op basis van een uitspraak hier zou besluiten om Nederland gewoon uit te sluiten van de dienstverlening. Jan met de pet komt er niet meer bij en moet op zoek naar een nieuwe e-mail provider, kan die leuke filmpjes op Youtube niet meer zien en wordt opeens geconfronteerd met het gedrocht dat Bing heet.

  En wat betreft je afsluiting. Daar noem je precies de reden dat ik er tegen ben dat Nederland dat soort internationale evenementen organiseert. Op het moment dat ze zo een eis neer leggen is er maar één ding te doen en daar heb je maar één vinger voor nodig.

 2. @nl-x, het is toch massaal bekend dat Ziggo-gebruikers met illegale zaken bezig zijn. Zo moeten Ziggo en XS4all nu ThePirateBay blokkeren van de rechter! Want TPB staat natuurlijk vol illegale software en andere foute troep, volgens Brein. Ziggo en XS4all worden nu dus al zwaar beboet…

  Maar goed, dat Brein en andere auteursrechten-organisaties zelf ook regelmatig auteursrechten schenden, daar hoor je verder niemand over.

  Oh. Sorry Arnoud als ik nu al heb verklapt waar je waarschijnlijk morgen al over gaat bloggen… 😉

 3. @Wim Misschien gaat Arnoud er morgen wel over bloggen, maar bovenstaand stuk gaat over het Europeese hof…niet het nationale. Al hoop ik wel dat Ziggo/XS4ALL in hoger beroep gaan tot indien nodig het Europese hof…

 4. Het zou me trouwens niets verbazen als de Olympische Spelen gaat claimen dat die regel niet voor hen geldt, of dat er tijdens de Spelen even een aparte wet moet worden gemaakt dat niemand op die term mag adverteren zonder hun toestemming. Dat is immers hun staande praktijk:

  De wettelijke uitzonderingen werden door de FIFA (wereldvoetbalbond) bedongen, de Olympische Spelen worden volgens mij door het IOC georganiseerd. Hopelijk is het IOC iets fatsoenlijker dan de FIFA.

 5. @Freek, “Hopelijk is het IOC iets fatsoenlijker dan de FIFA.” Van hetzelfde laken een pak. Kijk maar eens naar de vierjarige klopjacht op Griekse restaurants.

  Het verbieden van doorverkoop van (legaal) verkregen toegangsbewijzen riekt naar misbruik van marktmacht. In ieder geval iets dat een vrije markt belemmert.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.