Een lezer vroeg me:
Ik word een erg moe van de vele (ik gok een stuk of 10 per week) emails die ik van mijn LinkedIn-contacten krijg met volgens mij ordinaire reclame:
– hoera, mijn boek is uit
– ik geef een workshop voor 500 euro
– mijn website is vernieuwd
– ik verloot een ipad aan nieuwe klanten
– binnenkort heb ik een event waar ik jou voor wil uitnodigen. het kost slechts 280 euro
– ik heb nu toch weer een nieuw product, poehee dat is echt gaaf en nieuw
– ik heb een hele bijzondere mededeling over een klus die ik ga doen, ik ben echt heel interessant, huur mij dus ook in
Het zijn altijd onpersoonlijke mails, gericht aan iedereen en niet persoonlijk aan mij. Het doel is vrijwel altijd commercieel en ze doen weinig onder voor een nieuwsbrief. Is dat eigenlijk ook geen spam, of moet ik dat maar accepteren omdat ik ooit iemand heb toegelaten als LinkedIn-contact?
Ik ken de frustratie, en het is voor mij een reden om niet of nauwelijks naar LinkedIn-berichten te kijken. Erg jammer, maar ja.
Is het spam? Volgens de wet wel: zonder toestemming, ongevraagd en met commercieel oogmerk is spam, ook als het maar een paar berichten zijn (dus geen bulkmail). Want ja, spammen kan ook via andere communicatiekanalen dan e-mail. Dat weten we uit de Hyveskrabbelspamzaak uit 2009.
Er is echter een uitzondering voor zelf opengestelde zakelijke communicatiemiddelen:
Indien de gebruiker, bedoeld in het eerste lid, een rechtspersoon is dan wel een natuurlijke persoon die handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, geldt met betrekking tot het door middel van elektronische berichten overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden dat geen voorafgaande toestemming is vereist:
a. indien de verzender bij het overbrengen van de communicatie gebruik maakt van elektronische contactgegevens die door de gebruiker daarvoor zijn bestemd en bekendgemaakt, en deze zijn gebruikt in overeenstemming met de door de gebruiker aan die contactgegevens verbonden doeleinden
Wie op LinkedIn zit, handelt daarbij normaliter zakelijk oftewel “in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf”. En dan wordt de vraag dus: heb je door het connecten met iemand je LinkedIn-berichtenbox opengesteld voor dit soort “poe hee wat gaaf mijn workshop”-berichten?
De LinkedIn User Agreement is niet heel duidelijk over of dit soort communicatie nu toegestaan is. Men verbiedt wel “unsolicited or unauthorized advertising” maar die tekst lijkt meer te gaan over het ongevraagd lastigvallen van onbekenden. Ik denk niet dat een statusupdate met commercieel oogmerk hieronder valt.
Wat vinden jullie? Is LinkedIn bedoeld voor dit soort updates, en geef je dus toestemming om ze te krijgen als je op dit netwerk gaat zitten?
Arnoud
Het lijkt me nogal logisch dat je, op het moment dat je zo’n verbinding met een andere gebruiker aangaat, duidelijk aangeeft dat deze content gewild is. Maargoed, ik ben ouderwets en social networking leek, ik zal het wel niet begrijpen.
Er zijn volgens mij twee situaties: die waarbij je via LinkedInberichten informatie krijgt (dus binnen het platform van LinkedIn) en de situatie waarbij je LinkedIncontact alle emailadressen uit LinkedIn haalt en je een emailnieuwsbrief stuurt. Dat laatste zie ik steeds vaker. Voor mij wordt daar een grens overschreden: ik heb nooit toestemming gegeven om me op de mailinglijst te zetten en ik vind het dan ook helemaal verkeerd en bovendien erg vervelend. Ik geloof niet dat het toestemmen in een contact op LinkedIn als een opt-in op een zakelijke emailnieuwsbrief kan worden gezien? Of…?
Helemaal mee eens.
Een LinkedIn-groep is iets waar je je op abonneert om de berichten te lezen die er op gepost worden; zo’n groep heeft zijn eigen mores voor wat wel en niet mag die ofwel door beheerders, of als die er niet zijn in onderling overleg worden vastgesteld. Of je een bepaald soort bericht daar mag plaatsen hangt dus van die mores af.
Een generiek bericht versturen naar adressen die je uit zo’n groep haalt is spammen. Niet alleen qua gevoelswaarde bij de ontvangers, maar ook wettelijk, denk ik.
Dit onderscheid is niet bepaald nieuw, het gold ook al in de jaren 80, toen LinkedIn weliswaar nog niet bestond, maar mailing lists, USENET, chatkanalen enzovoorts wel.
Ik gebruik Linkedin niet. Je vraagt er volgens mij zelf on als je een dergelijke dienst gebruikt die in feite helemaal draait om exploiteren van je connecties dat je dus ook berichten krijgt die in lijn liggen met dat exploiteren van connecties
Connecties op LinkedIn ken je persoonlijk. Tenminste, dat vind ik bijna een vereiste om te connecten. En je kent ze zakelijk, het is geen vriendenclubje. Die twee aspecten zorgen ervoor dat ik het wel interessant vind wat ze zakelijk doen, en het eigenlijk ook best wil weten als ze een nieuwe website of product hebben. Wie weet heeft een van mijn klanten er nog iets aan. Ik snap daarom de irritatie niet zo goed: je zit toch op LinkedIn voor het netwerk? Wat is er dan fout met mensen die commercieel bezig zijn? Waarom is dat direct negatief of zelfs “spam”? Maar ja, ik ben dan ook een dienstverlener. Ik hoor graag wat anderen doen, en filter daar uit wat ik zelf kan gebruiken. De posts op LinkedIn zijn vooralsnog van een stuk hoger niveau dan op veel andere media. En wat je niet interesseert, laat je links liggen.
Berichten binnen Linkedin (en niet zoals Elja terecht zegt externe e-mails) beschouw ik wel als iets waar ik toestemming voor geef. Alleen: mensen die onpersoonlijke ‘poehee wat een workshop’ berichten versturen neem ik daarna toch minder serieus. Zo regelt het eigenlijk zichzelf, als uiterste consequentie kun je ook een contact nog verwijderen.
Linkedin maant niet voor niets om alleen mensen in je netwerk op te nemen die je ook werkelijk kent. Ik wordt regelmatig benaderd door alllerlei (mij onbekende) detacheerders en aanverwante beroepen met het verzoek mij aan hun netwerk toe te voegen. Als je hier steeds klakkeloos ja op zegt onder het motto, hoe groter mijn netwerk hoe beter, dan stel je je zelf automatisch bloot aan dit soort berichten. Maar over het algemeen krijg ik de meeste irritante linkedin mails via groepen, en die gaan bij mij dan ook steeds vaker op de automatisch gelezen lijst.
Het begrip zakelijk handelen is mijn inziens ruimer dan het begrip handelen “in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf”. Bij het begrip beroep moet gedacht worden aan de vrije beroepen, zoals arts en notaris. Hiermee vallen werknemers van een B.V. niet onder dit begrip. Werknemers die een LinkedIn account aanmaken handelen daarmee nog niet in de uitoefening van “in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf”.
LinkedIn is een netwerksite voor professionals. Dat zegt volgens mij genoeg: via LinkedIn kan je netwerken op zakelijk niveau (en dat kan ook met vrienden en familie overigens). Dat je dan berichten krijgt van een nieuw product of dienst van één van je contacten, dan is dat gewoon netwerken van dat contact. Ik stel dat wel op prijs, want dan kan ik die persoon misschien helpen door mijn eigen netwerk. Persoonlijk zou ik dat niet via een directe e-mail doen, maar via een update oid. Wordt het te gortig, dan kan je het contact verwijderen. E-mails van groepscontacten vind ik ook erg storend, want geen bekenden en/of zakelijke contacten van mij, dus als het te erg wordt, verlaat ik dan ook die groep.
Ik vind het verzenden van generieke, massale linkedinberichten aan LinkedIncontacten een nogal ouderwetse vorm van marketing. Zenden ipv in-bound, zeg maar. Ik zit al vrij lang op LinkedIn en ja, er zitten veel zakelijke contacten tussen waar ik 8 of 6 of 5 jaar geleden contact mee had toen ik in een ander werkveld zat. Of mee gestudeerd heb. Dat wil niet zeggen dat ik van iedereen graag LinkedInberichten wil krijgen over waar ze mee bezig zijn. Bovendien is er niet voor niets de feed, die vind ik daar geschikter voor. Daarbij kies ik tenslotte zelf of ik die lees of niet en wanneer ik dat dan doe. De Linkedin-berichten zijn wat mij betreft voor persoonlijke boodschappen – daar sta ik altijd voor open!
En kinderachtig of niet, ik blijf graag de baas over mijn email inbox. Die neemt al genoeg tijd in zonder dat daar ongevraagd zaken in belanden. Ik vind dat de wetgeving op dit gebied er niet voor niets is, ook op het gebied van B2B emailnieuwsbrieven. Ik geloof niet dat je het accepteren van een contactverzoek op LinkedIn kunt zien als een impliciete opt-in voor emailnieuwsbrieven…
Ik heb meer dan 400 contacten op linkedin, maar krijg nauwelijks (minder dan 1 keer per jaar) zo’n bericht. Kies je contacten wat zorgvuldiger!
Ook als je tussen twee werkgevers in zit en dus niet bezig bent met een beroep of bedrijf uit te oefenen? 🙂
Hoe dan ook, LinkedIn is bedoeld voor zakelijke communicatie en ik zie het dan ook als een B2B omgeving waar je dus niet als consument iets te zoeken hebt. Je inbox is hier dan ook voor open gesteld, hoe ongewenst het ook is.
Volgens uitspraak van voorzieningenrechter Oost-Nederland van 22 januari is LinkedIn profiel persoonlijk profiel en niet bedrijfsmatig. Overigens zie ik dat sommige marketingspecialisten adviseren om LinkedIn e-mailadressen te gebruiken voor het aanleggen van een lijst van adressen om inderdaad een nieuwsbrief of iets dergelijks naar toe te sturen. Dat lijkt mij sowieso spam. Of denken jullie daar anders over?
Ik niet dus. Ongevraagde generieke mail gestuurd naar adressen van mensen die niet om zulke mail gevraagd hebben is spam, punt uit.
Mijn werkgever heeft er nogal een handje van om zijn medewerkers en studenten te spammen. Compleet met het ontbreken van een geldig afzenderadres. Ik heb er al een paar keer over geklaagd maar dat helpt niet, men begrijpt blijkbaar niet wat er mis mee is. Ik heb laatst van een collega gehoord dat mail van medewerkers aan studenten vaak niet aankomt omdat veel studenten wegens de spam ons hele domein blokkeren, op een lijst specifieke adressen na.
Niet doen dus.
Dat is niet altijd het geval, volgens mij. LinkedIn geeft bij mij aan: Account type Business. De reden hiertoe? Ik heb een premium account! Dat maakt het al iets lastiger om bij de rechter te blijven beweren dat ik een consument ben. We zouden dus voor de discussie eigenlijk alleen de focus moeten leggen bij LinkedIn leden die een basis-account hebben. (Ofwel, zij die LinkedIn gratis gebruiken.) Ik ben overigens eens mijn mailbox gaan nalopen over alle emails die ik op mijn LinkedIn alias heb ontvangen. Ik zie hier diverse status-updates van LinkedIn zelf, en diverse berichten van diverse groepen waar ik toe behoor. Ook uitnodigingen tot bepaalde groepen of contacten zitten ertussen, wat natuurlijk te verwachten is. Maar geen spam op mijn email alias. Maar wat zie ik wel? LinkedIn biedt de mogelijkheid tot het versturen van InMail berichten. Daarnaast is er OpenLink voor het gratis uitwisselen van berichtjes, maar dat is alleen voor betalende leden. Het aantal InMail berichten dat je kunt versturen is zeer beperkt en zelfs met het duurste abonnement kun je er maar 35 per maand versturen. Dat maakt het niet al te efficient om mee te spammen.
Maar er zijn wel andere mogelijkheden om met anderen in contact te komen. Zorg ervoor dat je eerst een connectie maakt met iemand anders! Daarna kun je met die persoon berichtjes heen en weer sturen, en dat zou je kunnen opvatten als spam, ware het niet dat je deze persoon juist als contactpersoon hebt geaccepteerd! En ja, kun je dan nog echt spreken over spam?
Kortom, de frustratie is dat je iemand als contactpersoon hebt toegevoegd en deze persoon je vervolgens gaat spammen. Dan lijkt het mij dat je hem weer eruit schopt als contactpersoon in plaats klagen dat LinkedIn je zit te spammen. Verder kun je bij de settings van LinkedIn prima instellen wat voor soort communicatie je wilt accepteren. De wekelijkse nieuwsbrief, ja/nee? Partner InMail, ja/nee? Type berichten die je wilt ontvangen? Wie jou mogen uitnodigen? Allemaal instelbaar, hoewel de LinkedIn defaults waarschijnlijk iets te tolerant kan zijn… Er valt best veel in te stellen qua voorkeuren bij LinkedIn.
En ik kan mij vergissen maar LinkedIn levert de adressen van leden niet uit aan derden. Wat wel kan gebeuren is dat iemand een InMail bericht ontvangt van een commerciele partij en vervolgens via normale emailtjes terug antwoord geeft. Of dat leden hun email adres gewoon vermelden in hun profiel. En soms kun je gokken als je een voornaam.achternaam weet in combinatie met de website van het bedrijf waar een persoon voor werkt. Maar verder lijkt het mij lastig om aan LinkedIn email adressen te komen, tenzij je LinkedIn gaat hacken.
Ik zie ook niet dat LinkedIn in dezen iets beter zou kunnen doen.
Misschien dat ik verkeerd begrijp waar het over gaat, maar m.b.t. statusupdates: dit zijn berichten die op de website aan je worden getoond, het zijn geen e-mails en dus ook geen spam.
Vervolgens kun je op je LinkedIn-account instellen dat je van die berichten van tijd tot tijd een samenvatting per e-mail wil ontvangen. Omdat je dit zelf instelt, is het opnieuw geen spam.
Nou zou het kunnen zijn dat LinkedIn standaard heeft ingesteld dat je een digest ontvangt, dat weet ik even niet, het is voor mij ook al weer een tijd geleden dat ik een LinkedIn-account heb aangemaakt. Opnieuw, dit is geen spam. Je hebt immers een zakelijke relatie met LinkedIn, waarvan je een product afneemt (ongeacht of je ervoor betaalt), en zoals ik de spamwet begrijp mag je bestaande klanten berichten sturen.
Als het al spam is, dan is het spam van LinkedIn, niet van de mensen waarvan statusupdates in de digest zijn opgenomen.
Tja, status updates… De status updates die ik alleen zie zijn of afkomstig uit mijn contacten of uit mijn groepen. Vandaar ook dat ook ik niet gebrijp waar deze klachten over LinkedIn spam op zijn gebaseerd… Nou ja, mogelijk de standaard instellingen die LinkedIn heeft. Die staan misschien iets teveel toe, qua berichten. Geen idee. Die standaard zouden ze dan moeten aanpassen. Maar dat kun je als gebruiker ook…
Het zijn meestal geen statusberichten maar mails. Je kunt bij Linkedin gewoon een bericht versturen (via je inbox -> compose) en dan al je connecties selecteren. Ik zie dat ik dat per 50 connecties moet doen, maar wellicht dat premiumaccounts een groter aantal ontvangers tegelijk kan adresseren. En je kunt ook nog altijd je contacten exporteren en ze dan gezellig een massamailtje sturen.
De contacten exporteren? Okay, even proberen. Ik heb toevallig een premium account. 🙂 Maar ook ik ben beperkt tot maar 50 personen. Ook even gekeken wat ik krijg als ik mijn contactpersonen exporteer… Hmmm. Daar zitten wel alle email adressen van mijn contactpersonen bij. Maar alleen je contactpersonen, ofwel mensen met wie je in contact bent geweest. En dat zijn dan b.v. collega’s, klasgenoten of anders personen die je al kent omdat je hun email adres kent. En LinkedIn controleert wel even of e werkplek of opleiding bij zowel je eigen profiel als dat van de ander voorkomt. En zelfs dan moet je wachten tot die persoon het contact accepteert.
Maar goed, indien iemand jou als contactpersoon accepteert dan zou je dat als inschrijving voor een nieuwsbrief kunnen zien.
De situatie die Elja hieronder beschrijft is natuurlijk wel vervelend: een contactpersoon die jouw email adres doorspeelt aan een spammer. De vraag is alleen of je LinkedIn dat kunt verwijten. Maar contactpersonen die jou rechtstreeks emails sturen? Tja, wat begrijp ik niet aan het woord “contactpersoon”? 🙂
De mails waar ik op doelde gaan buiten LinkedIn om. Ik denk dat niet iedereen die krijgt? Zal van je netwerk afhangen en het mijne zit vol slimme ondernemers ;). Mensen die je emailadres dus uit LinkedIn halen omdat je ‘connected’ bent, en die je vervolgens buiten LinkedIn om een mail sturen in de trant van ‘Best LinkedIn-contact, via deze weg wil ik je op de hoogte brengen van …[volgt pitch]’. Ik vind die berichten binnen LinkedIn al vervelend, maar lijkt me juridisch in orde. Ik heb zelfs wel eens een mail gekregen van iemand die ik niet kende, omdat hij samenwerkte met iemand die ik wel kende en die had mijn adres weer uit LinkedIn gehaald en doorgespeeld. En vervolgens was er een grootscheepse mailing verstuurd.
Ik zie hier twee dingen door elkaar lopen, en snap het probleem niet.
Ongevraagde commerciele emails van zakelijke contacten. Ja, die krijg ik ook, maar dat LinkedIn speelt hierin een zeer beperkte rol, slechts een beperkt aantal mensen leert daardoor mijn email adres. Een grotere bron van ergernis zijn de tientallen wervingsbureaus omdat mijn email adres als contactpersoon voor meer informatie stond. Zelfs als staat er met grote koeieletters ‘acquisitie na aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.’ Status updates van LinkedIn met wijzigingen in profielen van anderen, en berichten uit LinkedIn groepen. Ja, dit kan ergerlijk zijn, maar ontvolgend van een aantal Twitter-verslaafden, van LinkedIn groepen instellen dat je geen email wil ontvangen scheelt al een boel. Het enige ongevraagde wat ik nu nog krijg zijn de 101 mails “U kent deze persoon vast ook wel” van LinkedIn zelf. De rest zijn status updates van mensen die ik zelf ken. Omdat ik verzoeken negeer van mensen die ik niet (goed) ken, zie ik die junk niet. Simpel.
De enige echte ergernis die ik over LinkedIn heb is hun -blijkbaar- zeer lakse security beleid. Althans recent kreeg ik na het accepteren van een contact de volgende pagina:
Waarna ik gevraagd werd het wachtwoord van mijn persoonlijke email adres in te vullen.
Ehhh, “no way”??? Ik ga echt niet mijn wachtwoord aan LinkedIn geven zodat ze mijn adresboek kunnen leegplukken. Ik ben niet gek. Mensen die dat wel doen mogen meteen hun wachtwoord van hun bank aan Arnoud opsturen. Kan hij geld kan overmaken om zijn boek over Security op te sturen. 🙂
Is het laks van LinkedIn dat ze op deze manier je contactpersonen willen uitlezen? Misschien wel, maar sommige mail providers hebben nu eenmaal geen andere, handige methode om je contactpersonen met een derde partij te delen. Dat gaat volgens mij wel langzaam veranderen, domweg omdat er steeds meer toepassingen komen die om dit soort gegevens vragen. En op sites zoals Facebook wordt wel meer prive-data van jou gedeeld met andere partijen. Dit is gewoon een lastig probleem aan het worden omdat er steeds meer toepassingen komen die willen controleren of jouw vrienden deze toepassing ook gebruiken, zodat je automatisch met hen in contact kunt komen. En ja, die toepassing is enorm handig. (Zeker als je dit ook in een app weet te bakken die dusdanig populair is dat je tienduizenden gebruikers hebt.) Maar inderdaad nodigt het ook steeds meer uit tot mogelijk misbruik door spammers en hackers.
Overigens heb ik van Arnoud nog steeds geen factuur ontvangen voor de 100 euro die hij van mijn rekening zou overmaken. Heb ook niet gezien dat hij geld van mijn rekening heeft gehaald, terwijl mijn gegevens wel bij hem bekend zouden moeten zijn. (Heb wel eens boeken van hem gekocht.) Je zou bijna denken dat het een grapje was en geen verzoek tot sponsoring van zijn website. 🙂
Als zzp’er ben ik blij met de berichtjes die ik via LinkedIn krijg. Ook als het gaat om een nieuw product of een aanbieding, omdat het meestal gaat om zaken die binnen mijn interesse gebied liggen. En dat zie ik dan weer als gevolg van het beheer van mijn netwerk. Daar heb ik zelf controle over. Ik krijg er ook inspiratie en nieuwe ideeen door. Daarbij is de delete-knop een handige button!!