Ga wég met je optionele aanvinkvakjes bij installatie van software

Gisteren blogde ik op Cookierecht over het aanvinkvakje van Oracle’s Java-installer bij de Ask.com toolbar. Dat vinkje staat alvast aan, en wie de toolbar niet wil, moet het weghalen. Dat moet je maar net even zien. En nee, dat mag niet van de cookiewet. Maar het kan nóg erger: de installatiezin van AVG Toolbar waar ik gewoon juridisch jeuk van krijg.

Dit is hoe het pakket PowerISO de AVG toolbar presenteerde bij installeren:

powerisoavg

Ziet u hem? “Set, keep and protect AVG Secure Search as my homepage and default search provider.” Dus niet alleen “installeer dit” maar ook “neem alle mogelijke maatregelen die u goeddunkt om te verhinderen dat dit product ooit nog wordt gedeïnstalleerd of aangepast.” Wat zou “keep and protect… as my homepage” anders moeten betekenen?

Na klachten ging AVG dit aanpassen, als volgt:

avgcompliantscreen-v2

Dit is duidelijker dát er iets gaat gebeuren, maar de standaardkeuze staat nog steeds op “doe het” en dat kan ik geen opt-in noemen. Bovendien: die jeukzin staat er gewoon nog stééds. En alleen al daarom zou ik nooit zo’n pakket durven installeren.

Dan zijn er ook nog allerlei pakketten die de tekst omkeren: als u niet wilt dat deze toolbar niet uw default wordt, verwijder dan het vinkje waarbij staat “Installeer deze software niet”.

Wat is de gemeenste installatie-truc die jullie kennen?

Arnoud

27 reacties

 1. Ik weet niet precies bij welke software dat was, maar op een bepaald moment kwam ik een “I Agree” knop tegen. Het leek alsof het voor de gewone software was, maar dat was dus bedoeld voor de “extra” software. Klikte je op “I don’t agree”, dan werd die gewone software wel geïnstalleerd. Dan moet je dus echt gaan lezen waar je voor klikt…

  Zo ben ik ook al een paar keer tegengekomen dat de extra software gewoon als optie was meegenomen in de installatie. Je krijgt dus een optielijst met onderdelen die geïnstalleerd moeten worden (denk bijvoorbeeld aan talen e.d.) en daar staat dat stuk malware gewoon (aangevinkt en wel) bij.

  En wat dacht je van de installatie van Adobe producten? Daar moet je op de website al een vinkje uitzetten als je Chrome niet wil installeren.

 2. Wat ook irritant is is een stap voor de installatie.

  Je zoekt op “iets” en dat moet gratis zijn, dan vind je al snel wat je zoekt en het is nog gratis ook, maar je moet wel eerst betalen.

  Zo moest ik laatst een YouTube video voor iemand converteren naar een video die in PowerPoint af was te spelen. Ik vond al snel diverse producten die dat gratis kunnen. En waarom betalen voor een enkele keer iets converteren (voor iemand anders)? Echter de eerste 3-4 “gratis” producten die ik vond bleken niet gratis of waren zo geperkt dat de gratis versie compleet waardeloos was.

  1. Vooral Google heeft er een handje van om de zoekterm ‘freeware’ gelijk te stellen aan ‘free to download’. Of misschien komt dat wel doordat de websites de eerste zoekterm in de metatags hebben staan, en Google daar meen ik ook in zoekt.

 3. Apple kon (kan?) er ook wat van: bij de automatische updatefunctie van de Quicktime-speler kwamen iedere keer ook iTunes en Safari standaard aangevinkt in beeld. Wie snel zijn Quicktime bijwerkte zonder te kijken zat dan ineens met een berg extra bloatware.

 4. Ik ken een nog grotere: Oracle met Java, bij de vernieuwing (die iedereen wilt, want up-to-date is heel belangrijk voor je Java Virtual Machine), dan klik je na de eerste Next van Install naar een tussenschermpje waarbij het Vinkje aan staat voor de Ask.Com toolbar. Is me al drie keer overkomen dat er zo’n irritante toolbar bij komt die niets doet, Chrome, Firefox, IE zijn al goed genoeg, en Ask.Com is gewoon een zeer belabberde search engine.

 5. De gemeenste truuk die ik ooit heb gezien wat bij software dat de keuze bood voor een “Complete” of een “Custom” installatie. En ja, “Complete” is dan de standaard optie. Jammer alleen dat “Complete” ook betekent: “Inclusief alle onnodige extra’s”… Maar goed, ik kies sowieso altijd voor “Custom” installaties als die optie wordt geboden… Maakt natuurlijk ook een verschil over wat je wel en niet gewenste software beschouwt. De Ask toolbar is malware in mijn ogen, net als de McAfee Security Scan die je vrijwel overal bij mee geinstalleerd kunt krijgen. Het meest irritante hierbij is dat bedrijven betaald krijgen voor iedere keer dat deze software wordt mee geinstalleerd, dus deze tools mee installeren is winstgevend voor hen. Sowieso zorgt het bij enkele familieleden ook voor de nodige problemen. Mijn moeder van 70 heeft haar eigen laptop die ze gebruikt om af en toe te internetten, wat spelletjes en voor internet-bankieren. Helaas geeft deze laptop haar af en toe een melding dat er een update moet gebeuren, wat ze vervolgens trouw doet. En ja, de update van Acrobat Reader, Flash of Java komt dan meestal met dit soort vinkjes erbij die standaard aan staan, waardoor mijn moeder ongewenst extra software op haar systeem krijgt zonder dat ze zelfs maar merkt dat dit erbij is gekomen. En is dat de schuld van de gebruiker? Naar mijn mening niet. Het probleem is alleen dat het lastig is om de betreffende software die om deze updates vraagt te de-installeren. Acrobat reader kan eventueel nog vervangen worden met de ingebouwde PDF reader in Google Chrome. En Java… Tja, er zijn niet zoveel toepassingen die Java nodig hebben, hoewel ik zelf wel enkele toepassingen in gebruik heb. Je komt het alleen bij enkele websites tegen, als alternatief voor Flash. En ja, Flash… Daar kun je ook moeilijk zonder. Nou ja, bedrijven kunnen overstappen op Silverlight toepassingen maar dan beperken ze zich tot Windows systemen, terwijl Android en de iPad ook enorm populair zijn. Kortom, het zijn allemaal wel redelijk kritische toepassingen die op deze foute manier extra toepassingen proberen mee te installeren. De grote vraag is alleen wat de consument hier tegen kan doen. Zou ik bij Adobe een rekening kunnen indienen voor als ik weer bij mijn moeder of ander familielid weer deze troep heb moeten verwijderen? Gewoon, standaard uurtarief plus reiskosten? Of moet er op een andere manier tegen deze vorm van misbruik worden opgetreden? Ofwel, wat kan de consument doen om deze bedrijven (Adobe en Oracle) eens op te voeden?

 6. Hoewel het minder wordt, zijn er nog veel installers die een Admin account vereisen, en daarna ook er van uit gaan dat het programma altijd onder Admin rechten kan draaien. Omdat mijn kinderen geen Admin rechten krijgen op mijn computer betekend dat dat ze een heel aantal spelletjes niet kunnen gebruiken.

  1. Probleem is alleen dat ik mijn moeder niet haar admin account kan gaan ontnemen, omdat ze toch zelf bepaalde zaken moet kunnen installeren. Ze is in het algemeen ook wel verstandig genoeg om te beslissen wat ze wel of niet installeert maar dit soort vinkjes die standaard aan staan ziet ze al snel over het hoofd. (Zelfs ik vergeet wel eens om ze uit te zetten, en dat terwijl ik bij iedere installatie of update goed probeer op te letten wat er allemaal bij komt.) Overigens heb ik ook gezien dat Microsoft Zune ooit per ongeluk op mijn PC was geinstalleerd en ik weet nog steeds niet hoe het erop is gekomen. Maar het hindert mij niet. Het is alleen onverwacht dat het er al op stond…

 7. Het probleem zit ook nog wat dieper dan alleen installers die zomaar iets meelveren. Want om die installer te verkrijgen moet je vaak het programma ergens downloaden, een proces waarin je wordt onderworpen aan talloze banners met grote groene ‘Download here’ knoppen. Daarmee krijg je een of andere louche exe file die allerlei downloadmanagers installeert waar je écht noot meer vanaf komt.

  Waarom is er nooit een soort club ontstaan die net zo werkt als bijvoorbeeld de appstore van Apple? Dus software submitten, iemand die checkt of dat een beetje integere bedoelingen heeft met je computer en je gegevens, en het dan pas goedkeurt? Ik zou alleen nog maar dingen uit die store installeren! Het liefst zou ik ook mijn systeem zo instellen dat als software die goedkeuring niet heeft gekregen, het alleen in sandbox mode kan draaien en geen veranderingen aan mijn systeem mag maken. Dus geen plugins voor browsers, niks wat automatisch opstart, en al helemaal geen verbinding met internet zonder mijn toestemming.

  1. Het nadeel van AppStores is de extra tijd die het ontwikkelaars kost om software en bijbehorende updates aan te leveren. De Google AppStore is redelijk snel, net als Microsoft. Maar de Apple AppStore laat developers soms enkele maanden wachten voor hun app wordt goedgekeurd en blokkeert daarnaast allerlei toepassingen die ze als ongewenst beschouwen. Zoek maar eens naar een strippoker programma voor IOS… 🙂 Overigens zijn de beperkingen die sommige appstores opleggen aan de beschikbare software voor veel gebruikers een reden om buiten deze appstore om hun software aan te schaffen. Denk hierbij aan “illegale” software die je via de Appstore moet aanschaffen maar die soms buiten de store om gratis te verkrijgen is. En bij de Apple Appstore gaat het ook nog eens om apps die binnen de Appstore gewoon niet worden toegelaten. De censuur binnen appstores inclusief de vertraging die developers ondervinden bij het aanleveren van apps is voor veel mensen een reden om buiten deze stores om hun apps te gaan halen. En dan is het maar de vraag of die gebruikers malware-vrije apps zullen vinden…

 8. Wat is de gemeenste installatie-truc die jullie kennen? Windows, Want daar betaal je voor ook als je het niet wil. De onmogelijkheid om een PC zonder OS- software te kopen en dat gekoppeld aan licentievoorwaarden van Windows die eisen dat voor het niet gebruiken van Windows de computer fysiek moet worden verzonden naar het reparatiecentrum van de fabrikant voor verwijderen van de voor-ingestalleerde software. De ongelukkige koper is zijn nieuwe PC gelijk drie weken kwijt, draait op voor de vezendkosten en die wegen vaak nauwelijks op tegen de teruggave wegens afwijzen Windows. Met andere woorden Microsoft weet ook Windows te verkopen aan mensen die het niet willen. http://www.hettes.nl/hettes-stopt

  om de reden dat wij geen computers (meer) kunnen inkopen zonder een besturingssysteem.
  Geen wonder dat de PC verkoop ingestort is, mensen willen wel een nieuwe PC, maar geen Windows 8, en dat kan niet in Nederland. Laat de regering daar nu eens werk van maken: hardware moet zonder kostbare software geleverd kunnen worden, en alle (gratis) software moet legaal verwijderd kunnen worden, (als je Windows wil, prima, maar gewoon bijbetalen in de winkel.)

  1. Je hebt gelijk dat dit irritant is. Aan de andere kan kan je met zelf bouwen of bijvoorbeeld de pc-builder van Alternate en soortgelijke diensten prima aan een Windowloze PC komen. Met flinke keuze aan hardware. Met laptops zal het lastiger zijn, maar ook die zijn nog wel te krijgen via internet.

  2. mensen willen wel een nieuwe PC, maar geen Windows 8, en dat kan niet in Nederland.
   Er zijn zeker 1000 computerzaken in Nederland, die gratis je gekochte kast, moederbord, cpu, geheugen, vga kaart en harddisk voor je in elkaar zetten.

  3. Volgens mij kun je een Apple computer kopen zonder Windows licentie… 😉 Overigens zijn er genoeg “barebone” systemen te koop met FreeDOS, Linux of zelfs geen OS erop. Bij CentralPoint en Conrad hebben ze er genoeg in de aanbieding, volgens mij. Ik heb laatst nog een Asus desktop gekocht bij CentralPoint zonder OS erop, simpelweg omdat ik al een Windows 2012 licentie had klaarliggen. En inderdaad, PC werd geleverd zonder Windows. (Wel met drivers voor Windows en Linux.) Natuurlijk kan het zo zijn dat deze bedrijven wel degelijk geld in rekening brengen voor een Windows licentie, maar deze vervolgens niet meeleveren. Maar als dat waar zou zijn, zouden deze twee bedrijven al snel worden ontmaskerd omdat dit oplichtings-praktijken zijn. Ik denk dan ook dat ze zich hier niet snel schuldig aan zullen maken…

 9. Valt dit echt onder de cookiewetgeving? Die gaat over opslaan op/lezen van gegevens op randapparatuur via een electronisch communicatienetwerk? Het zou eventueel onder deze wetgeving kunnen vallen als het om een live-installer gaat (dan is het ongeveer hetzelfde als een website waarop je acties kan uitvoeren die toegang hebben tot randapparatuur). Bij een installer op CD (waarop zowel het gewenste software als de gepromote software staat) is het sowieso geen probleem.

  Valt dit soms onder het nogal krom geschreven lid 2 van Artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet?

  De in het eerste lid, onder a en b, genoemde vereisten zijn ook van toepassing in het geval op een andere wijze dan door middel van een elektronisch communicatienetwerk wordt bewerkstelligd dat via een elektronisch communicatienetwerk gegevens worden opgeslagen of toegang wordt verleend tot op het randapparaat opgeslagen gegevens.
  Als “via een elektronisch communicatienetwerk” eigenlijk niet in dit lid hoort te staan dan klopt je verhaal. Als het er wel hoort te staan snap ik het nut van dit lid niet (d.m.v. niet-elektronisch communicatienetwerk gebruik maken van wel-elektronisch communicatienetwerk) is dus gewoon gebruik maken van elektronisch communicatienetwerk en dus hetzelfde als lid 1. Of willen ze hiermee afvangen dat iemand zegt “ik gebruik X, en X gebruikt toevallig weer Y dat een elektronisch communicatienetwerk gebruikt, maar ik gebruik het zelf niet dus is de regel niet voor mij van toepassing”?

  1. Klopt, het valt alleen onder de cookiewet als het gaat om een gedownloade installer. Installeer je vanaf USB stick of CD dan is de cookiewet niet van toepassing.

   Dat lid 2 gaat je niet helpen want er moet nog steeds “via een elektronisch communicatienetwerk gegevens worden opgeslagen” en dat gebeurt niet als de toolbar vanaf de CD meekomt. Pas als ie even snel de toolbar downloadt zou je alsnog bij de cookiewet uitkomen.

 10. De allerergste vind ik “Daemon tools lite”, voordat je de gratis versie daarvan geinstalleerd hebt ben je echt een heel aantal schermen verder. Zij hebben ook een scherm zoals de nieuwe van AVG maar als je dan het uitvinkt (“het” is de delta search toolbar en provider) dan krijg je een popupje die uitlegt dat delta gekoppeld is om het product gratis te houden. Ik dacht “ja prima, ga nu maar verder” dus ik klikte OK, maar wat ik niet wist, was dat als je OK klikte alsnog die toolbar werd geinstalleerd 🙁 Ik had Cancel moeten klikken om door te gaan zonder Delta te installeren. Vervolgens 10 minuten bezig geweest om Delta van zowel Chrome, Firefox en Internet Explorer te halen (waarbij je hem eerst via het configuratiescherm moet verwijderen, omdat ie zichzelf anders gewoon weer terugzet) Was behoorlijk pissig daarna 🙁

  1. Tja, “Daemon tools lite” wordt door diverse organisaties bestempeld als malware en volgens mij was het de Kaspersky virusscanner die het ooit van een werk-systeem van mij de-installeerde wegens deze malware factor. In diverse forums (fora?) is ook een forse discussie over deze malware-factor van DTL, zoals hier bij CNET. Overigens heb ik op mijn Windows 8 laptop gemerkt dat ik vanuit de verkenner gewoon rechtstreeks een ISO kan mounten als extra station, wat best handig is. Ik weet alleen niet of dit standaard Windows 8 gedrag is, of dat Dell er een extra tooltje op mijn Alienware voor heeft meegeleverd. Ik vermoed het laatste, maar ik ga er niet over klagen. Best handig, want het bespaart mij weer een >a href=”http://www.alcohol-soft.com/”>Alcohol licentie… 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.