Mag je OpenOffice verkopen en daarbij aanhaken bij Microsoft’s bekendheid?

Tip via Twitter: mag je software proberen te verkopen door een ander softwarepakket te imiteren? Het blijkt te gaan om Officedownloadcenter.nl waar men “populaire office software direct [kan] digitaal downloaden”. En nee, dan val ik niet over de onmogelijkheid van analoog downloaden: bekijk die site en zeg me dat je geen seconde aan een Microsoft Office-licentieverkoop dacht.

Tussen de regels door is het vrij duidelijk dat men hier OpenOffice (of LibreOffice) aanbiedt: dat is het enige legitieme LGPL-gelicentieerde officepakket dat op een beetje fatsoenlijke wijze compatibel is met de Microsoft Office® suite. En ja, open source verkopen mag. Het is volstrekt legaal om geld te vragen voor het verspreiden van open source, Red Hat en vele anderen zijn er groot mee geworden.

Onderdeel van de consumentenwetgeving is een verbod op oneerlijke handelspraktijken. “Een handelaar handelt onrechtmatig jegens een consument indien hij een handelspraktijk verricht die oneerlijk is”, staat in 6:193a BW. Ik moet altijd lachen om lid 4 dat hiervan uitzondert de “gangbare en rechtmatige reclamepraktijk waarbij overdreven uitspraken worden gedaan of uitspraken die niet letterlijk dienen te worden genomen”, maar dat terzijde. Iets relevanter is namelijk artikel 193c iets verderop, dat letterlijk verbiedt dat:

a. door de marketing van het product waaronder het gebruik van vergelijkende reclame verwarring wordt geschapen ten aanzien van producten, handelsmerken, handelsnamen of andere onderscheidende kenmerken van een concurrent;

Ik zet voor de grap even twee logo’s naast elkaar, links deze verkoopsite en rechts het logo van Microsoft Office®tm©:

niet-echt-legitiem

Dat vierkant heeft exact dezelfde kleurstelling, ook het lettertype is volgens mij hetzelfde als wat Microsoft gebruikt om de titel van hun merkproduct te vermelden. Toegegeven, het woord ‘Microsoft’ ontbreekt en ‘Office’ is geen merknaam maar voor de oneerlijke handelspraktijken is het niet vereist dat je letterlijk andermans naam of logo gebruikt: het is genoeg als er “verwarring wordt geschapen”. En daar twijfel ik geen seconde aan.

Verderop staat er nog deze:

compitabel-ahem

en daar staat wél het Microsoft logo. Maar dat kan denk ik net wel: je mag van de merkenwet aangeven waar je eigen producten of diensten voor bestemd zijn of “compitabel” (ahem) mee zijn. En dat geldt ook voor logo’s. Wel geldt de eis dat je geen verwarring mag stichten over de relatie tussen jouw product en dat van de merkhouder. Met een logo zit je sneller aan verwarring dan met enkel een naam, maar een automatisme is het niet.

Ook misleidend is het om valselijk de indruk te wekken dat je bijna ‘los’ bent met je voorraad:

bedrieglijk beweren dat het product slechts gedurende een zeer beperkte tijd beschikbaar zal zijn … om de consument onmiddellijk te doen beslissen en hem geen kans of onvoldoende tijd te geven een geïnformeerd besluit te nemen;

En dan zie ik een statement dat er nog slechts “twee exemplaren beschikbaar” zijn en dat men “niet lang in staat” is een kortingsactie lang in de lucht te houden vanwege “het beperkt aantal exemplaren”. Wat dát moet betekenen in de context van software die je onbeperkt mag kopiëren (en verkopen) ontgaat me volledig. Natuurlijk, je mag best op zeker moment je prijs aanpassen en met de tijd tot dat moment kun je prima urgentie creëren maar ik zie hier toch echt een bewering in dat de goedkope licenties straks op zijn.

Detail is wel dat formeel de Wet oneerlijke handelspraktijken alleen ter bescherming van consumenten geldt. Een concurrent die last heeft van zo’n handelspraktijk kan er dus geen beroep op doen. Microsoft zou dus niet direct met deze wet een halt kunnen toeroepen aan deze site. Ze zouden het op het merkenrecht moeten gooien, of jurisprudentie moeten creëren dat indirect die wet toch óók tot onrechtmatig handelen jegens concurrenten leidt. U weet wel, de exception handler in het recht die maatschappelijke zorgvuldigheid heet.

Er is nog het meer algemene artikel over misleidende reclame (art. 6:194 BW)., dat expliciet misleiding over “de omvang van de voorraad” noemt. Daar zou je dus dat beschikbaarheidsverhaal ook onder kunnen vegen. Ook misleiding over de aard en afkomst van het product mag niet, en doen alsof je Microsoft®&#24B9; Officetm℗ bent, lijkt mij daar wel onder te vallen.

Dat de domeinnaam achter een proxy zit, en ook alle informatieplichten voor internetdienstverleners schendt, wekt ook al weinig vertrouwen. Het niet noemen van je naam, adres en contactgegevens als online handelaar is trouwens óók een oneerlijke handelspraktijk (art. 6:193f BW) en zelfs formeel een strafbaar feit (economisch delict).

Oh, er staat ook nog een groot plaatje van een typische Microsoft-Officeverpakking met daarin de tekst “legale office pakketten” en de URL OrangeOffice.eu, waar men zich enige tijd geleden bij het TROS Radar-forum over opwond. Ook bij Klacht.nl lees ik alleen maar verhalen van mensen die dachten MS Office te krijgen en tot hun verrassing Open Office ontvingen.

Zien jullie nog meer?

Update (12 juni): bij Webwereld hebben ze Microsoft gebeld, en die zijn MS Boos®:

“De algehele indruk die gewekt wordt op de site is op zijn minst misleidend”, reageert Microsoft Nederland dinsdagnamiddag op vragen van Webwereld. “Deze kwestie is dan ook direct aan het hoofdkantoor van Microsoft gerapporteerd. Zij zullen deze kwestie verder oppakken.”

Ondertussen is de site enigszins aangepast.

Arnoud

32 reacties

 1. Je wil je ook wel een beetje laten oplichten als je op deze site koopt. De bewoordingen die ze gebruiken om zaken te omschrijven zijn dermate vaag, dat er direct alarmbellen moeten gaan rinkelen dat je met een ‘namaak’-product te maken hebt. Bovendien mag je van de huidige generatie online shoppers toch wel verwachten dat men enigszins kijkt naar keurmerken, aanwezige voorwaarden, KVK, contactgegevens, etc? Dat je inmiddels bij bol.com ‘blind’ bestelt omdat je weet dat die toch wel leveren en niet morgen zullen omvallen dat snap ik, maar bij iedere nieuwe webshop check je dat toch even?

  Als je bedenkt dat zo’n lesje ‘goed opletten bij e-commerce’ je bij deze site slechts 29,95 kost, is het eigenlijk geen hele dure les om Nederland te leren dat ze niet zomaar geld moeten overmaken en dan pas kijken naar wat ze gaan krijgen 🙂

 2. Wat bezielt mensen überhaupt om op zo’n site iets te kopen? Ze doen niet eens de moeite om er professioneel uit te zien, én ze zijn acht keer goedkoper dan bol.com. Dan wéét je toch dat er iets niet snor zit?

 3. Detail is wel dat formeel de Wet oneerlijke handelspraktijken alleen ter bescherming van consumenten geldt. Een concurrent die last heeft van zo’n handelspraktijk kan er dus geen beroep op doen. Microsoft zou dus niet direct met deze wet een halt kunnen toeroepen aan deze site.

  Ik zou tegen deze concurrenten zeggen: begin een meldpunt en vraag daarbij toestemming om namens deze consumenten op te treden.

 4. @ Martijn: dat geldt alleen voor weldenkende mensen. En er zijn mensen genoeg die naïef diensten via het internet kopen. Het is een goede zaak als die beschermd worden.

  Het zou mooi zijn als Microsoft stappen tegen deze site zou nemen.

  PS In de (overigens irrelevante) Algemene Voorwaarden staat dat de klant binnen twee dagen mogelijk zijn geld terug kan krijgen… “Indien een koper niet tevreden is over het geleverde materiaal of diensten geven wij bij sommige producten een tevredenheids garantie. Deze garantie houdt in dat indien de koper zich aan de overeengekomen betalingstermijnen heeft gehouden en geen betalingsachterstanden heeft, het materiaal binnen een overeengekomen periode na afname, mits strikte naleving van de in de garantievoorwaarden en bepaalde voorwaarden, terug kan sturen en het volledige aankoopbedrag terug krijgt. In uitzonderlijke gevallen zijn wij genoodzaakt om administratieve kosten in rekening te brengen van 5,95 euro.”

  1. Leuke constructie! Ja, natuurlijk mag MS de factuur van de advocaat van een gedupeerde consument betalen. Of via een stichting een hele berg consumenten bijstaan die een massaclaim willen indienen (zoals stichting Leaseverlies of Postwanorde).

   Lastig punt is, welke schade lijdt je als consument door de handelspraktijk. Is dat de aankoopsprijs? De tijd die je aan de helpdesk kwijt was? Als consument mag je géén uren in rekening brengen want alleen zakelijk werkende mensen hebben een uurtarief. Dit is volgens mij (en volgens de écht geleerde juristen) echt een weeffout in deze Richtlijn. Er had moeten staan, je mag je overeenkomst ongedaan maken en je krijgt 300% van de aankoopprijs terug. Maar ja.

 5. De mensen op klacht.nl zijn wel naïef geweest denk ik want nergens staat op deze website iig dat ze Office 2010 krijgen.

  Hoe dan ook dit riekt wel naar misbruik maken van mensen die wat minder computer handig zijn dan de gemiddelde bezoeker van dit blog. Ik zie mijn vader hier ook nog wel intrappen. Want weten mensen die gewoon office ooit bij hun PC hebben gekregen in een grijs verleden wel wat een licentie kost.

  Dus ik kan me erg voorstellen dat men hier intrapt en is imho erg laakbaar (en wie komt er op…) dat ze libre/openoffice verkopen als Microsoft product.

 6. Kan Microsoft iets doen aan het gebruik van die icoontjes onderin (Bij ‘Status’, ‘Beveiligingsopmerking’ en ‘Links’)? Het zijn de Office 2013-icoontjes voor Excel, Powerpont en Word, maar dan zonder letter en gespiegeld.

 7. Mijn scherpe oog ging naar de disclaimer waar onderaan de pagina een verwijzing staat naar a href=”http://www.vaneeckhoutteadvocaten.nl/”>de website van mr. F.J. Van Eeckhoutte, ICT/IE-advocaat, Amersfoort. Ken jij hem, Arnoud? 😉

  Die is gewoon copied/pasted van een andere website maar brengt deze advocaat natuurlijk in relatie met deze website. Best vervelend voor die advocaat. En natuurlijk ook de vraag of die disclaimer ook zomaar gebruikt mag worden.

  En de privacy pagina lijkt op die van ICT Recht dus jij bent ook betrokken bij die site, Arnoud! 😉

  Verder is de Meest gestelde vragen pagina ook interessant. Ja, als je proefversie van Microsoft Office is verlopen kun je deze met dit Office pakket weer openen. En ja, Open Office kan dat inderdaad… Hier lees je ook:

  Waarom zijn jullie zo goedkoop? Verkopen jullie proef- of bèta versies? Of misschien illegale kopieën? Nee, wij verkopen enkel en alleen originele en gelicentieerde pakketten. Ons motto is daarom ook doe het goed, doe het legaal!
  Geniaal qua misleiding, nietwaar? Want al koop ik 1 exemplaar, als ik vervolgens 10.000 installaties ermee doe zijn ze allemaal nog steeds legaal. Toch? 🙂 Ik vraag mij alleen af of ze het pakket inclusief broncode opleveren. Zoniet, dan is dat een mogelijke inbreuk op de GPL of zo…

   1. Bij de LGPL heb je de keuze, óf de broncode erbij óf een “written offer” waarmee een ieder dat drie jaar lang bij jou kan opvragen. (Broncode is beperkt tot de als LGPL verkregen originelen, niet je eigen code die je daarmee statisch of dynamisch linkt. En nee, ik weet ook niet wat linken inhoudt bij Java of Python.)

  1. Ja de meest gestelde vragen dansen vrolijk erom heen. Niemand zou natuurlijk ooit de vraag stellen: “Is dit Office van Microsoft?”.

   Het enige wat ik heb kunnen vinden is lid 4 van de Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden: “4. Officedownloadcentre.nl host geen programmatuur op haar website of servers. Wij bieden een gemakkelijkere toegang tot programmatuur die anders vrij te verkrijgen is op het internet. Alle inhoud van deze programmatuur en handelsmerken zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren. Wij zijn niet verbonden en we hebben niet de pretentie te worden verbonden met eigenaren van de programmatuur die toegankelijk is via onze website.”

   1. Oh, ja… Die vrijwel onzichtbare AV is ook leuk. 🙂 Artikel 4 punt 2:

    De in offertes, contracten en orderbevestigingen vermelde prijzen zijn gebaseerd op de ten tijde van totstandkoming van de overeenkomst geldende kostenfactoren, zoals valutakoersen, fabrikantenprijzen, grondstof- en materiaalprijzen, loon- en transportkosten, verzekeringspremies, belastingen, invoerrechten en andere heffingen van overheidswege.
    Ik ben wel benieuwd hoe ze bij gratis software dan op EUR 59,95 komen. (Da’s de prijs zonder korting…) Vooral de fabrikantenprijzen en valutakoersen zijn leuk, want die lijken mij 0 euro… (Idem met grondstofprijzen.) Ook deze tekst lijkt, met kleine aanpassingen, zo uit een algemene-voorwaarden-generator te zijn gekomen. Herken jij deze van je eigen generators, Arnoud?

     1. Tja, snap ik. Ik heb ook helemaal geen zin om het zelf uit te zoeken, maar dat zou wel redelijk eenvoudig moeten kunnen via Google. Wat ik mij echter afvraag… Stel dat deze tekst uit jouw generator komt, zou jij dan bezwaar kunnen maken tegen het gebruik van die tekst op een site die zich met oplichting bezig lijkt te houden? Immers, het gebruik van AV generators staat natuurlijk niet toe dat deze voor misleiding worden misbruikt. Ofwel, iemand heeft die tekst uiteindelijk moeten bedenken en is dus de auteur. Is die tekst uniek genoeg om als auteur hiertegen op te kunnen treden, omdat het de goede naam van de auteur kan aantasten? Die disclaimer is immers ook verbonden aan een bepaalde adviocaat die het heeft geschreven, en die er vast niet blij mee zal zijn…

 8. Albert Heijn doet hetzelfde al jaren, en heeft daar nauwelijks problemen mee gehad. Unilever heeft ze eens voor merkinbreuk van 11 producten aangeklaagd, en toen slechts voor 2 producten gewonnen.

  Ook misleidend is het om valselijk de indruk te wekken dat je bijna ‘los’ bent met je voorraad

  Je koopt geen software, maar een licentie. Die licentie is het product. Misschien zijn de goedkope licenties inderdaad bijna op. Dat lijkt me voor het OM makkelijk te bewijzen door bij een voorraad van twee er drie te kopen.

  Overigens doen partijen dit al jaren met FOSS-producten als The GIMP en bij boeken van Project Gutenberg. Ik geloof dat we daar nooit een bevredigende oplossing voor hebben gevonden. Als je iets van waarde gratis aanbiedt, krijg je parasieten die daartussen willen gaan zitten. Veel meer doen dan de consument erop wijzen dat hij zijn producten het best bij de bron kan gaan halen – niet vanwege de prijs, maar omdat de soort partij die doet alsof hij Microsoft is, er geen seconde over zal twijfelen een keylogger mee te installeren als de Russische maffia hem daarvoor betaalt* – zit er niet in.

  • Dit is vrees ik geen hyperbool. Het Duitse computerblad c´t heeft enkele jaren terug bijvoorbeeld al eens bewezen dat spammers nauw verbonden zijn met criminele kringen. Dat is ook niet zo vreemd, want spammers hebben botnets nodig, en dan zit je in veel jurisdicties al over de grens tussen het slechts immorele en het uitgesproken illegale. Van spam naar misleiding en SEO is maar een korte stap.
  1. Bij Project Gutenberg boeken en bij de scans van boeken die Google heeft gemaakt is zelfs het nog erger: je kunt op sommige sites van tweedehandsboeken nauwelijks nog de echte tweedehandsboeken vinden tussen alle “print-on-demand” zooi van “uitgevers” die niets anders doen dan de Google scans met een standaard-kaftje afdrukken, en daar veel geld voor vragen. Vaak proberen ze te verhullen dat het “print-on-demand” uitgaven zijn. Zeker als je op zoek bent naar het echte (antiquarische) boek is dat knap lastig.

 9. Het gaat alleen niet zo goed met die webwinkel. We zijn al een dag verder en er is niet een licentie verkocht. De site zegt nog steeds ” nog 2 exemplaren beschikbaar.” Kom nou zeg! Dit lijkt me toch wel een geval van een oneerlijke handelspraktijk.

 10. Je koopt geen software, maar een licentie. Die licentie is het product. Misschien zijn de goedkope licenties inderdaad bijna op. (Branko Collin, 10 juni 2013)

  Dat lijkt me niet: de OpenOffice-licenties kosten niets als je direct bij OpenOffice.org de (eveneens NL-versie van de) OO-suite downloadt. En die licentie blijft niets kosten, ook al doet officedownloadcenter er wat eigen verpakkingsmateriaal omheen. Want wat tot dusverre buiten beschouwing bleef is het volgende.

  Bij een “pakket” (“Dit is wat u krijgt”) betaal je:
  [1] voor een bijdrage in de serverkosten van waaraf OpenOffice3.4-NL bij officedownloadcenter gedownload kan worden (hoeveel sneller dan via de directe lijn staat er niet bij), [2] voor een maand support via email (hoe snel op mailtjes gereageerd zal worden, staat er niet bij), [3] voor een — naar ik aanneem — digitale cursus van 5 tutorials (inhoud, herkomst en omvang staat er niet bij), en [4] voor “extra ondersteunende softwarepakketten” (welke dat zijn, staat er niet bij; misschien wat — freeware? — sjablonen of clipart-illustraties?). In wezen koop je dus alleen deze extra’s, want de rest is inderdaad “programmatuur die anders vrij te verkrijgen is op het internet.” En daar mogen ze de normale prijs van € 59,95 of een promotieactie-prijs van de helft voor vragen: wat de gek er voor geeft! 🙂

  Hoe zich dit verhoudt tot “een beperkt aantal exemplaren” is mij eerlijk gezegd een raadsel: alles is digitaal! Er kan ook wel een CD-rom bijbesteld worden, zegt de FAQ, maar die zit niet in het standaard-pakket. – Het enige wat ik me kan voorstellen, is dat de server tegen z’n datalimiet aanloopt; maar dan kan je denk ik makkelijk de datalimiet wat verhogen zonder verlies te lijden. De inkomsten van nieuwe klanten staan daar immers tegenover (voor de prijs van 1 promotiepakket heb je tenslotte als een jaar een hostingpakket).

  Als klikgrage close-reader klikte ik eens op “Bestellen” om te zien wat ik nu precies aan extra’s zou kopen. Resultaat: niets te zien, behalve de omschrijving “Legaal Office Pakket inclusief licentie (kortingsactie)” en de knop “Betaal nu via iDEAL”. Oftewel: een pracht van een kat in de zak!

  Wat ik niet snap: er wordt beloofd “download binnen 2 minuten”, en tegelijkertijd staat in de alg. voorwaarden (art. 3.1): “Een overeenkomst met ons komt eerst tot stand wanneer wij een aan ons gegeven order schriftelijk, dan wel via email hebben aanvaard. Een overeenkomst wordt geacht tot stand te zijn gekomen op het moment waarop wij de orderbevestiging verzenden.” Maar ik moet wel eerst betalen! Wat zijn dan mijn rechten als ik geen orderbevestiging en geen downloadlink ontvang?

  Tenslotte wordt beweerd “100% niet-goed-geld-terug garantie”. Bij nadere beschouwing blijkt dat echter alleen te gelden voor het niet werken van de OpenOffice-software. Dus niet als men in gebreke blijft op de “extra’s” (niet werkende download, e-mail support, cursusmateriaal, ondersteunende softwarepakketten); en dat is eigenlijk het enige waarvoor betaald is!

  ======= @Arnoud (“Ondertussen is de site enigszins aangepast.”) PS: Hé, op Marktplaats staat o.a.: “Office 2013 NL Pakketten met word en excel?”, met MS-Office365 afbeelding (http://www.marktplaats.nl/verkopers/14255140.html?categoryId=322). Gaat naar via een redirect naar: officedownloadstore.com/aanbieding/d/.

  Hé, identieke teksten (incl. het “compitable”), met uitzondering van: “23 juni 2013 – nog 2 exemplaren beschikbaar”; ook gespiegeld officieel MSoffice-logo (zie office.microsoft.com/nl-nl) + gekleurd vierkantjes Microsoft-logo (http://www.microsoft.com/nl-NL/default.aspx) zijn volop aanwezig.

  Hé, op de officedownloadcenter.nl homepage is de paginatitel (in browserbalk/tabbad): “officedownloadstore.com“, die parallel-site dus; vooral niet te verwarren met http://www.microsoftstore.com of Microsoft Download Center!

  Beetje onverbeterlijk allemaal. 😉

  Edit: De homepage van de ..store.com-variant is op dit moment identiek aan die van de andere.

  1. Het is nog interessanter! Wat je op officediscounter.net ziet is een exacte kopie van de saturn.nl website. De overeenkomsten tussen beide websites zijn extreem duidelijk. Overigens, bezoek officediscounter eens met JavaScript en popups uit. (En liever nog een aantal andere instellingen uit!) Indien je een link aanklikt dan word je gewoon doorverwezen naar de Saturn website. Alleen, deze oplichter gebruikt JavaScript en een popup om te voorkomen dat bezoekers er lang kunnen blijven en dus kunnen zien hoe nep deze website daadwerkelijk is.

   Als je door het uitzetten van de popups en zo op de pagina van de oplichter blijft hangen dan kun je ook de source van deze pagina bekijken. Hier blijkt nogmaals hoe deze oplichter gewoon te werk gaat want de source staat vol verwijzingen naar Saturn. Aan het eind staat dan nog wat script die de popup naar voren brengt die de gebruiker vervolgens doorstuurt naar de website van de oplichter, wat overigens weer via http://ecpmtrack.com/ verloopt.

   Dit is niet misleidend bedoeld maar daadwerkelijke oplichterij door iemand of een organisatie die gewoon maling heeft aan auteursrechten.

 11. Inderdaad, en de pagina Office 2013 bestaat bij Saturn.nl helemaal niet meer. Verder is alles van de Saturn-pagina gedieplinkt… – Dat biedt ongekende mogelijkheden voor Saturn: bv. een image vervangen door een image met de tekst “Attentie: deze pagina is gejat!”

  Nog interessanter: [1] Als je naar officedownloadstore.com/aanbieding/b/ surft, kom je op een pagina met een andere opmaak (niet het knal-oranje van de aanbieding/d/) en het op het oude MS-Office gelijkende logo uit. Vandaag in beide versies: “24 juni: nog 2 exemplaren beschikbaar”.

  [2] Als je naar de homepage officediscounter.net surft (dus zonder de doorgeleiding naar de Saturnus-gelijke http://officediscounter.net/b/office2013.htm), dan kom je via een iframe uit op slim.nl. – Of slim.nl daar van af weet en er blij mee is, is voor mij een open vraag.

  [3] Het knal-oranje is niet helemaal toeval. Tot een tijdje geleden was er “OrangeOffice.eu”. Die is nu uit de lucht, maar het Interrnet-archief heeft er nog een pracht van een kopie van (d.d. 30 april 2012): http://web.archive.org/web/20120430020621/http://orangeoffice.eu/, waarop alle bekende zinnen: “Op deze pagina kun je direct Office software digitaal downloaden, geen wachttijd maar direct aan de slag met het programma. De bestelling duurt minder dan 2 minuten. Dit is wat je krijgt: Volledig Legaal Office Pakket …)” enz. enz. Verschil: “Een uitzonderlijke lage prijs: van slechts 19,95 voor €14,95!”. Maar ja, er zat toen ook niet de “cursus van 5 tutorials” en niet de “extra ondersteunende softwarepakketten” bij.

  [4] Ander verschil: in de OrangeOffice-versie stond, inclusief spelfout, bij de algemene voorwaarden: “6. Klant betaald voor services die onze website verleent en niet voor de software zelf.” – Dat was misschien wat te duidelijk, want in art. 9.8 van de huidige alg. voorwaarden staat alleen, wat ondoorzichtig geformuleerd, waar men wel voor betaalt. De argeloze lezer moet dan maar snappen waar niet voor wordt betaald.

  [5] Als je een Google doet naar OrangeOffice.eu (https://www.google.nl/search?q=www.orangeoffice.eu), kom je leuke dingen tegen. 😉

  [6] De pagina’s van officediscounter.net worden met een robots.txt buiten de zoekmachines gehouden (https://www.google.nl/search?q=site:officediscounter.net&safe=off&filter=0&biw=1280&bih=836).

  [7] Als je een blik in de broncode werpt, zie je dat “nog 2 exemplaren beschikbaar” gewoon standaard in de pagina-html staat, maar dat de datum van dag tot dag automatisch via javascript wordt aangepast aan de datum van bekijken. Ze raken die 2 exemplaren maar niet kwijt! 🙂

  [8] Hé, moet je eens surfen naar bv. officediscounter.net/ervaringen.html. Alweer een iframe, nu met de tekst: “kan de server op http://www.orangeoffice.eu niet vinden.” (!)

  • Ik stop er maar mee, want dit heeft toch wel wespennest-achtige allures.
 12. Ik geloof dat we volgers/leerlingen hebben. 😉

  Ad laatste post van Wim ten Brink: De pagina officediscounter.net/b/office2013.htm is inmiddels niet meer de kopie-pagina bij officediscounter met popup-redirect naar hun zooi, maar redirect nu rechtstreeks door naar de pagina “Office Home and Business 2010” van Saturn.nl zelf (dus zonder de popup).

  Ad [1] en [7] van mijn vorige post: De pagina “aanbieding/b/” is nu een 404 geworden (bestaat niet meer). De pagina “aanbieding/d/” is een paar uurtjes na mijn post aangepast (op dinsdag 25 juni 2013 om 2:59:17), en is nu identiek aan officedownloadcenter.nl: alle oranje is verdwenen, gekleurd Office-logo is zwart-wit, MS-logo is weggehaald, de tekst “nog 2 exemplaren beschikbaar” is “beperkt aantal exemplaren beschikbaar” geworden.

  Nog een paar extra’s: [9] Er is een pagina officediscounter.net/tijdelijke-kortingspagina.html, aangemaakt op 25 maart 2012 6:31:45, waarop “Bestel OrangeOffice, nu slechts € 14,95”. Ook “de extra optie ‘ontvang de cd-rom thuis’ voor slechts €5,- extra” is “tijdelijk afgeprijsd en kost nu slechts €24,95”. Eh? €14,95 + € 5,- is maar € 19,95 – en daar zou de tijdelijke afprijzing ook nog van af moeten…

  [10] Er is een pagina “Legale Office Pakketten” officediscounter.net/2/index.html, aangemaakt op 25 maart 2012 6:33:19, met “Nog 2 Exemplaren Beschikbaar” en de bekende automatische datum van vandaag. De “uitzonderlijke lage prijs” is hier … €24,95. Een klik op de link “hier NU bestellen” leidt naar de pagina officediscounter.net/2/tijdelijke-kortingspagina.html, aangemaakt 25 maart 2012 6:33:21. En we zien: met CD-rom “slechts € 34,95”, en “OrangeOffice” zonder CD-rom voor “slechts € 24,95”. – Dat is niet helemaal hetzelfde als de € 24,95 en € 14,95 van die andere pagina!

  [11] Overigens staat op beide pagina’s: “Dit office pakket heeft momenteel een korting van 60%”. Tussen 6u31 en 6u33 is kennelijk de pakketprijs flink opgekrikt. Maar dat mag van de algemene voorwaarden, art. 7: “4. Wij zijn ten allen tijde –zonder nadere mededelingen te doen- gerechtigd de prijzen op deze OfficeDiscounter.net aan te passen.”

  [12] O ja, “Alle opmerkingen en vragen kunnen verzonden worden via de contactpagina.“. Even kijken op die pagina “Contactformulier“: juist, die bestaat uitsluitend uit de knop “terug”.

  [13] Ook het officedownloadcenter.nl heeft een prachtig contactformulier. Tip voor onze leerlingen: alle andere pagina’s er ook zo mooi blanco uit laten zien; 404’tjes zijn ook goed. 🙂

  • Met een variant op Lucebert : van te veel tentakels wankel je allicht.
 13. Eerst maar eens een disclaimer van mijn kant:
  “Alle reacties en links in mijn reacties zijn ‘as is’ ten tijde van het inzenden van de betreffende reactie. Aangezien de links naar sites van derden gaan, waarop ondergetekende geen enkele invloed heeft (althans niet rechtstreeks), kan niet gegarandeerd worden: (a) dat de link naar de pagina gaat die in de onderhavige reactie vermeld wordt, resp. (b) dat een reactie m.b.t. een bepaalde link nadien nog correct is.” 🙂

  Updates! Ad [2] van 24 juni j.l.: Cimploment aan de slimme leerling. De default-pagina van officediscounter.net behelst sinds vandaag géén duplicaat meer (via een frame) van de website van slim.nl, en is geheel van het toneel verdwenen. Voor ons vermaak wordt ervoor in de plaats de standaard index-pagina van de Apache Server weergegeven, met o.a. een link naar de pagina old-root-26-06-2013/. Dat is dus wel die oude frameset-pagina, die met <frame src=”http://slim.nl/shop/Software/Microsoft.aspx” frameborder=”NO” name=”frame1″ marginwidth=”0″ marginheight=”0″> doet alsof je op de Microsoft-pagina van de website van slim.nl zit. Voor een makkelijker bewijsvoering, veronderstel ik. 😉

  Ad [2], [6], [8], [9], [10], [11] en [12] [2] De pagina http://officediscounter.net/b/office2013.htm gaat nog door naar saturn.nl. [8] De pagina http://officediscounter.net/ervaringen.html is opgeheven. [9] De pagina http://officediscounter.net/tijdelijke-kortingspagina.html is opgeheven. [10] De pagina http://officediscounter.net/2/index.html is opgeheven, zo ook de pagina http://officediscounter.net/2/tijdelijke-kortingspagina.html. [11] De pagina http://officediscounter.net/voorwaarden.html is opgeheven. [12] De pagina http://officediscounter.net/2/contact.html is opgeheven. [6] Ook de rest van de 23 pagina’s die Google eerder had gesignaleerd bestaat klik-zienderwijs niet meer. En de “Index of/” pagina vertelt dat er alleen een lege map 1.0.1. is, een robots.txt, een favicon (van 1x1px, kennelijk voor tracing bedoeld), en de eerder gemelde 2 pagina’s “b/” en “old-root”. Verder geen pagina of map meer te zien. Conclusie: officediscounter.net is vrijwel leggehaald. Mooi zo: opgeruimd staat netjes! – Nu de rest nog: officedownloadcenter.nl en officedownloadstore.com. Wellicht kunnen de connecties van de advocaten-batterij uit Redmond daarbij behulpzaam zijn, als het niet mocht lukken.

  Ad [13] Kijk eens aan. Het officedownloadcenter.nl heeft vandaag (26 februari 2013 14:52:50) zowaar een heus officedownloadcenter.nl/contactformulier.html gekregen, zij het met “26 juni 2013 – nog 2 exemplaren beschikbaar. “ Kennelijk een nieuw account bij jotformpro.com aangemaakt (een automatische doorstuur-mailservice), want het vorige account was door jotform vanwege overschrijding van de datalimiet opgeheven. Toch niet vanwege vele klacht-mailtjes die onbeantwoord bleven?

  Extra [14] De in de “Index of/” vermelde pagina officediscounter.net/b/ blijkt bij downloaden een rechtstreekse redirect te zijn naar de pagina “Office Home and Business 2010″ van saturn.nl (bent u daar nog?), via een <META HTTP-EQUIV=”refresh” CONTENT=”0; URL=http://www.saturn.nl/… enz.> (dus een refresh-tijd van 0 sec. = onmiddellijk, zonder de pagina zelf te tonen). Voor de veiligheid is ook een frame-ontsnapper ingebouwd (dat zou slim.nl ook moeten doen). Het geheel van deze doorschakelpagina is gelardeerd met de pagina-titel: <title>Bedankt</title>. – Die paginatitel krijg je dus vanwege de 0 sec. nooit te zien, maar desalniettemin: geen dank!

  Juridische vraag Wat moet je eigenlijk doen om de inhoud van een webpagina op een bepaald moment rechtsgeldig vast te leggen i.v.m. schadeclaims e.d.? Een “Akte van Inhoud” laten opmaken door een notaris, of op een andere manier ergens deponeren waardoor een rechter dit als feit kan hanteren, ook al is de pagina nadien veranderd?


  Edit: zie dat ik net over de grens van 26/27 juni heen ben, dus “vandaag” klopt niet meer; maar de laatste 20 min. uitsluitend redactionele aanpassingen gepleegd.

  1. Wat moet je eigenlijk doen om de inhoud van een webpagina op een bepaald moment rechtsgeldig vast te leggen i.v.m. schadeclaims e.d.? Een “Akte van Inhoud” laten opmaken door een notaris, of op een andere manier ergens deponeren waardoor een rechter dit als feit kan hanteren, ook al is de pagina nadien veranderd?

   Voor bewijs in een civiele rechtszaak is “pagina opslaan” op de lokale schijf, met daarbij een drieregelig rapport (“URL, opgehaald op datum-tijd-tijdzone door naam”) voldoende. (Maak een backup voor de zekerheid.) Als je hetzelfde laat vastleggen door een deurwaarder of notaris ben je alleen van het “Er is door de tegenpartij mee gesjoemeld” argument af, niet van “Iemand heeft het onderweg op het Internet aangepast”. Een rechter zal de argumenten van beide partijen inhoudelijk beoordelen; maar als de tegenpartij kan aantonen dat jij sjoemelt sta je opeens een stuk zwakker.

 14. Update De hele site officediscounter.net is nu uit de lucht, zegt de provider, “There is no website configured at this address”: officediscounter.net. En als je er www voor zet, kom je uit op een lege pagina: http://www.officediscounter.net. D.w.z. ook de doorgeleidingen naar slim.nl resp. saturn.nl zijn momenteel van de baan. – NB: Hiermee is niet gegarandeerd dat dit altijd zo blijft. > Klopt, zie einde van deze reactie!!!

  Blijft staan Het officedownloadcenter.nl (de nieuwe gedaante van OrangeOffice), het eigenlijke onderwerp van deze blog, bestaat nog steeds. En de identieke officedownloadstore.com eveneens. Dus we kunnen weer terug naar af! 🙂

  Extra [15] Overigens staat on de Alg. Voorwaarden (art.9): “8. Klant betaald onder andere voor het dataverkeer en hosting dat deze website verbruikt en downloaden/doorverwijzen van/naar de software.” Het is dus niet uitgesloten dat de OpenOffice-software helemaal niet bij officedownloadcenter.nl resp. officedownloadstore.com op de site staat, en er alleen een link gegeven wordt waar je OO kan downloaden!

  [16] Ook beweringen als “Supersnelle opensource software download”, “download binnen 2 minuten” en “Geen wachttijden maar direct aan de slag met het programma” slaan nergens op. Even een proef op de som door het pakket te downloaden bij http://www.openoffice.org/download zelf. Dat gaat via http://sourceforge.net. De wachttijd daar is … 5 seconden, en het downloaden van de 124 MB install.exe is ruimschoots binnen de 2 minuten gebeurd. Ergo: ook bij het geven van alleen een link naar OO of sourceforge is die “supersnelle download” er, en dat scheelt officedownloadcenter.nl resp. officedownloadstore.com natuurlijk mooi in het dataverkeer. En het “direct aan de slag” gaat eraan voorbij, dat je hoe dan ook OO na het downloaden toch eerst zal moeten installeren.

  [17] Wat ook verzwegen wordt: de OpenOffice onderdelen lijken dan wel heel erg op de MS-Office onderdelen, ze zijn toch niet hetzelfde; de gebruikersinterface is anders, en opties zijn soms ook anders. Bv. OpenOffice-Writer versus MS-Word: Writer werkt via permanente menu’s, Word werkt in de nieuwere versies met het (brr!) Microsoft-lint; standaard worden in Writer de regelafstanden aangegeven in cm, in Word in pt. Dan moet je er achter zien te komen hoe je in Writer ook naar punten kunt overschakelen. Enz. Voor iemand die MS-Office gewend is (bv. op het werk), zal het toch “flink de opties aanpassen” en vervolgens “even wennen wat waar zit” worden voor je er goed mee overweg kunt; en dat kost een veelvoud van de 2 minuten supersnelle download.

  Ik bedoel maar: de waarheid, de hele waarheid, en niets dan de waarheid. 😉


  PS: In mijn vorige post [14] was een foutje geslopen: ik had geen “http://” bij de link gezet zodat de link uitkomt bij een andere pagina van iusmentis. Sorry! De correcte link had moeten zijn: http://officediscounter.net/b/.


  Update van de update Bovenstaande update was van een paar uur geleden. Maar je kunt niet snel genoeg zijn… De officediscounter.net is weer in de lucht. Met een blanco index, maar de doorgeleidingspagina http://officediscounter.net/b/ naar saturn is er weer!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.