Is het idee van een slechte-sloganverkiezing juridisch beschermd?

veronica-deukIk kan niet eens meer naar de radio luisteren zonder aan werk te moeten denken. Gisterochtend op radio Veronica een telefonische fittie met de organisatie van de Verkiezing Slechtste slogan 2013: het Veronicaprogramma Rick in de Morgen had immers dat idee bedacht, en dat werd hier dus even keihard gestolen.

Dat gaat hem niet worden, juridisch dan. Een idee is niet te beschermen, dat mág worden ‘gestolen’ en nagedaan, geïmiteerd of gekopieerd.

Een idee kun je eigenlijk alleen in abstracto beschermen door het geheim te houden. Deel het met zo min mogelijk mensen en áls je het al deelt, doe dat dan onder geheimhouding (NDA). Dat werkt maar is voor een publieksverkiezing natuurlijk niet echt werkbaar.

Een uitwerking van een idee kan beschermd zijn. “Een boek over een jongen die naar toverschool gaat” is niet beschermd, maar de boeken van Harry Potter wel. Die uitwerking is creatief en origineel en krijgt daarom auteursrechtelijke bescherming. “Een telefoon die het gesprek aanneemt als je hem openklapt” is een niet te beschermen idee, maar een constructie met sensors en een koppeling naar de firmware is dat wel, met een octrooi. (Helaas is Star Trek dan waarschijnlijk prior art maar dat terzijde.)

De naam of het logo van een idee kan als merk worden vastgelegd. Wel moet het dan een creatieve naam zijn, en de naam “De Slechtste Slogan van 2013” voor de verkiezing van eh, de slechtste slogan van 2013 is niet bepaald creatief te noemen. De standaardtruc is dan die naam in een creatief logo opnemen, en vervolgens alsnog iedereen gaan dreigen met merkinbreuk omdat ze de tekst uit je logo overnemen. Juridisch dubieus.

Dus nee, dit gaat hem niet worden. Meer dan die ander bellen en zeggen dat je het niet leuk vindt, zit er juridisch niet in. En dat is dan ook precies wat er gebeurde op de ochtendshow.

Persoonlijk vond ik Veronica’s “Een deuk van heb ik Joustra” (zie foto rechtsboven, bron Veronica) inderdaad een heel stuk slechter, eh beter, dan “We do our business in your mouth” wat uit die tweede verkiezing kwam. Maar dat terzijde.

De verkiezing van de slechtste slogan voor een ict-advocatenkantoor of juridisch adviesbureau is bij deze geopend.

Arnoud

13 reacties

 1. “Een telefoon die het gesprek aanneemt als je hem openklapt” is een niet te beschermen idee, maar een constructie met sensors en een koppeling naar de firmware is dat wel, met een octrooi. (Helaas is Star Trek dan waarschijnlijk prior art maar dat terzijde.)

  Ik vind het eigenlijk wel grappig dat juist het prior art van het niveau “Een telefoon die het gesprek aanneemt als je hem openklapt” is en dat dat wel voldoende is om een technische constructie ongeldig te verklaren.

 2. Wat foute rijmelarij is altijd goed voor kromme tenen.

  Neemt ú een jurist van ICTRecht – elke ander is heel slecht!
  ICT conflict of ander verdriet? Neem contact op met Engelfriet!
  Maar slechte woordgrappen kunnen ook (zoals de voorbeelden van the_shadow bovenaan)
  Always on your site!
  We make copy-wrong right!
  Pushing the legal buttons
  Your policy in the tubes
  En in uiterste noot is daar natuurlijk nog altijd de quote van Bul Super (personage van Marten Toonder):
  Recht is iets kroms dat verbogen is

   1. Volgens mij bestaat elk technisch uitgewerkt idee uit een verzameling van het volgende: * abstracte ideeën * technisch / logisch noodzakelijke keuzes, waarbij rechttoe-rechtaan valt te beredeneren/berekenen dat die keuze de enige of de beste mogelijkheid is * triviale keuzes, die makkelijk veranderd kunnen worden zonder de werking wezenlijk aan te tasten

  1. “Een telefoon die het gesprek aanneemt als je hem openklapt” is een niet te beschermen idee, maar een constructie met sensors en een koppeling naar de firmware is dat wel, met een octrooi.

   Ik snap denk ik niet wat er wel en niet patenteerbaar is. Als je zo’n telefoon-ontwerp top-down bekijkt, dan heb je ongeveer dit: * het idee om gesprek aan te nemen bij het openklappen: origineel, maar volgens jou niet patenteerbaar * het idee om bovengenoemd idee te realiseren d.m.v. een sensor die het openklappen detecteert: triviaal * de keuze voor een specifiek type sensor: niet echt origineel: kan gewoon bepaald worden door een lijstje van sensortypen te maken en een analyse te doen van voordelen en nadelen * het idee om de koppeling tussen sensor en opnemen te laten plaatsvinden in firmware: triviaal, aangezien bij bestaande telefoons het opnemen al in de firmware plaats vindt, en het sensorsignaal daar dus naartoe gestuurd moet worden * een specifiek ontwerp, met een specifiek model sensor, hardware-layout (incl. afmetingen) en firmware implementatie: niet echt origineel, en bovendien makkelijk te omzeilen door concurrenten

 3. Tja, ik zag ergens staan: “Kom naar de ICT-Startupdag informeren we je over de juridische risico’s en mogelijkheden.” en het ontbreken van een leesteken doet een beetje vreemd aan. Startupdag klinkt ook vreemd, want Startersdag klinkt Nederlandser. 🙂 Ook zat ik te twijfelen over de banner “ICT-Startup? Volg de training! Juridische risico’s en mogelijkheden” waar ook een punt aan het eind ontbreekt en ik hget idee krijg dat de studie mij juridische risico’s gaat opleveren. Waarom zou ik juridische risico’s willen? 🙂

  Maar goed, beiden zijn niet echt bijzonder genoeg om genomineerd te worden voor de slechtste slogan. Ze zijn alleen een beetje slordig. 🙂

  Geen zorgen, Arnoud. Ik zal niet noemen welk ICT-juridisch bureau deze slogans gebruikt. 😉

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.