Juridische voorspellingen voor 2014 (en terugblik op die van 2013)

| AE 6239 | Informatiemaatschappij | 6 reacties

Hm, ik ben niet zo’n goede voorspellende geest geloof ik.

 • In hoger beroep blijft de TPB-blokkade gehandhaafd. Wel komt het Europese Hof met een uitspraak die een dergelijke blokkade illegaal lijkt te verklaren, maar de Nederlandse rechtspraak trekt zich daar weinig van aan. Het hoger beroep is bepleit maar het arrest is uitgesteld tot januari 2014. De zeergeleerde mening van de advocaat-generaal bij het Europese Hof in een andere zaak lijkt juist ruimte te scheppen voor een specifieke blokkade, mits deze ‘haalbaar’ is en ‘evenredig’ is gezien alle omstandigheden van het geval. Wat ik dan weer lees als, ik heb geen mening. Maar dat terzijde.
 • Een hackende journalist krijgt daadwerkelijk straf (een boete, verwacht ik) voor computervredebreuk bij iets dat hij claimt dat journalistiek werk is. Goed! Henk Krol kreeg een pluim én een boete voor zijn ‘hack’ van het EPD.
 • De OPTA publiceert nieuw beleid over de cookiewet en staat first-party anonieme analytics cookies toe. Iedereen vat dit op als “Google Analytics mag”, en de OPTA doet te weinig om dat tegen te spreken. Mwa. Niet de OPTA (tegenwoordig ACM) maar de minister kwam met een plan voor een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. Maar dat voorstel laat op zich wachten, ik vermoed omdat het eigenlijk niet kan binnen het Europese recht.
 • Geen van bovenstaande drie voorspellingen komt uit. Flauw, ik weet het.
 • De gecrowdsourcete: Er wordt ook in Nederland een ontsleutelplicht voor verdachten ingevoerd. Dank, Corné. Ja, achteraf makkelijk kiezen natuurlijk. Hij werd het niet helemaal (het is nog steeds een voorstel) maar het tekent voor mij een zorgelijke trend: het is internet/ICT, dus eng, dus is elke maatregel gerechtvaardigd.

Goed, en dan mijn voorspellingen voor 2014:

 • In hoger beroep blijft de TPB-blokkade gehandhaafd en Brein pakt dit aan om blokkades te eisen van alle torrentsites die ze kunnen bedenken, daarbij gemakshalve vergetend dat in de TPB-uitspraak ook meewoog dat een Nederlandse rechter eerder had bepaald dat TPB onrechtmatig handelt.
 • De Europese privacywet (Verordening bescherming persoonsgegevens) komt er maar het blijkt een monstrum van onduidelijke regels die elkaar intern tegenspreken.
 • Een werknemer wordt door zijn werkgever verplicht tot afstaan van een werkgerelateerd social media account.
 • Getty Images blijft sommatiebrieven sturen maar pakt niet door bij de rechter.
 • En ik crowdsource graag wederom de laatste!

Deel dit artikel

 1. Mijn voorspelling is dat die Europeze Privacywet er in 2014 niet gaat komen. Het voorstel ligt te gevoelig in de Raad, tenzij een paar (grote) landen hun – toch juridisch fundamentele – bezwaren inslikken, gaat de Raad het niet redden vóór de Europese Verkiezingen in juni. Dan moet de Triloog nog beginnen en op een paar belangrijke punten zijn de Raad en het Parlement het niet met elkaar eens. Dit met dank aan het slechte voorstel van de Commissie, de Duitse grondwet, de Duitse verkiezingen, de Engelse tegenwerpingen, het slappe voorzitterschap van Lithouwen en niet te vergeten de NSA.

 2. Hmmm. Ik heb ook 5 voorspellingen gedaan en daar lijkt weinig van terecht gekomen te zijn. Ik heb niets gehoord over rechtzaken betreffende Cloud Computing en ook niet dat Microsoft Azure is gehackt. Getty houdt zich verdacht stil en het kleine incident dat ik voorspeldedat een cyberwar zou moeten starten is, gezien de NSA0-hacks, juist een stuk groter maar minder oorlogs-achtig. Wel is men steeds meer in kaart aan het brengen wat de NSA allemaal heeft uitgespookt maar is er nog niet echt gebonnen aan het verminderen van de macht van de USA over het Internet.

  En de spellingscontrole en extra knoppen voor opmaak in dit blog zijn er ook nog niet. Wel kunnen we nu plussen…

  Maar goed, nieuwe voorspellingen dan maar? 1) Apple komt in problemen met de Europese regelgeving en moet een extreme boete betalen van minimaal tientallen miljoenen euro’s. 2) Microsoft komt dit jaar met een foutieve update uit die ten minste 10% van alle Windows 7 en hoger systemen uitschakelt. 3) Een belangrijke Cloud provider (ik denk RackSpace of Amazon) komt in problemen nadat hackers weten door te breken in hun beveiliging en duizenden accounts kapen. 4) Naast Wikileaks en de Snowden documenten komt er nog een Amerikaanse “overloper” naar buiten met sappige details over de spionage-activiteiten die de USA buiten haar grensen uitvoert. 5) Een terroristische aanslag verwoest een kleine datacenter van een groot Amerikaans bedrijf binnen Europa of Rusland.

  En zoals gewoonlijk verwacht ik dat ik het met alle vijf voorspellingen totaal mis heb, net zoals ik verwacht dat ik ook in 2014 nooit meer dan 50 euro zal winnen in de Staatsloterij… 🙂

 3. 1) er komt regelgeving om het privégebruik van drones in te perken 2) de ontsleutelplicht wordt toch niet ingevoerd 3) ACM gaat een grote speler beboeten voor het niet naleven van de cookiewet

  @Wim: het moeten wel juridische voorspellingen zijn, anders zou ik “de waarde van zowel facebook als bitcoins daalt met minstens 90%” toe willen voegen.

  @Arnoud: De tijd op deze blog loopt ruim vijf minuten voor

 4. Via Edward Snowden komt een journalist met een document waaruit blijkt dat de Nederlandse (en Europese) burgers, overheid en industrie worden afgeluisterd en dat de MID en AIVD informatie doorspelen naar de NSA. De Nederlandse overheid is reeds ingelicht over het bestaan van dit soort documenten voor damage control, maar zal alleen stappen ondernemen zodra deze documenten openbaar worden.

  Een gevoelige (tot personen herleidbare) dataset lekt uit en wakkert het debat aan over privacy en big data.

  Een door de CIA opgericht hackerscollectief valt bekende Westerse website’s aan. Grootschalige COINTELPRO van hackersgroepen leid tot strengere wetgeving en straffen.

  De Patriot Act wordt aangepast voor meer transparantie nadat een groot aantal bedrijven gaat lobbyen.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS