Je geld terug bij retourneringen via Steam, of toch niet?

| AE 7525 | Innovatie, Ondernemingsvrijheid | 14 reacties

steam-valve-gamingOnlinegameexploitant Steam heeft eindelijk erkend dat men in Europa recht heeft om online digitale aankopen binnen veertien dagen te annuleren, las ik bij Ars Technica. Alleen: via de kleine lettertjes moet je dat recht meteen weer opgeven. Dus hoe zit het nu, mag je binnen veertien dagen nu je aangekochte spellen retourneren of niet?

Dit staat er in de Valve terms & conditions (met excuses voor de volstrekt onnodige hoofdletters):

IF YOU ARE AN EU SUBSCRIBER, YOU HAVE THE RIGHT TO WITHDRAW FROM A PURCHASE TRANSACTION FOR DIGITAL CONTENT WITHOUT CHARGE AND WITHOUT GIVING ANY REASON FOR A DURATION OF FOURTEEN DAYS OR UNTIL VALVE’S PERFORMANCE OF ITS OBLIGATIONS HAS BEGUN WITH YOUR PRIOR EXPRESS CONSENT AND YOUR ACKNOWLEDGMENT THAT YOU THEREBY LOSE YOUR RIGHT OF WITHDRAWAL, WHICHEVER HAPPENS SOONER.

Het recht van retournering van online aankopen geldt ook bij diensten, en Steam-spellen worden gezien als diensten. Binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst mag je deze herroepen, zo staat in de wet. Alleen is er een uitzondering: als de levering al begonnen is én je daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven, dan is de dienst niet meer te herroepen.

Het idee was natuurlijk dat mensen konden nadenken of ze al dan niet toestemming wilden geven en dat de dienstverlener dan zou zeggen “oh oké, dan ben ik ongevraagd begonnen, hier is je geld terug”. Maar zoals dat wel vaker gaat kuch cookiewet kuch: als je in een wet zet dat er toestemming nodig is, dan wordt er een aanvinkvakje van stal gehaald en is het verder business as usual.

Zo ook hier. Valve voegt dit toe boven de bestelknop en acht zich klaar:

By clicking “purchase” you agree that Valve provides you with immediate access to digital content as soon as you complete your purchase, without waiting the 14-day withdrawal period. Therefore, you expressly waive your right to withdraw from this purchase.

Juridisch is dat correct maar het doet wel een tikje geforceerd aan. Of niet? Bij Ars Technica wijzen ze erop dat je anders een veertien-dagen-gratis-spelen situatie creëert, en daar zit ook wel weer wat in. Maar tegelijkertijd: waarom mag je wel veertien dagen een overhemd uitproberen maar niet veertien dagen een spel?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Is het niet zo dat je dat overhemd ook alleen mag retourneren als het ongedragen is? Zie bijvoorbeeld de voorwaarden van V&D http://www.vd.nl/content_page.jsf?page=retour : “Het artikel dat je retourneert is compleet, niet gebruikt, niet gedragen en niet beschadigd.” Dat lijkt me heel redelijk. Maar hoe ga je daar dan mee om bij digitale content? Hoe Steam ermee omgaat is misschien niet helemaal netjes, een beetje slinks, maar ik snap het wel.

 2. Tja, ze hadden ook kunnen zeggen dat wanneer je het spel koopt je nog 14 dagen bedenktijd hebt maar dat wanneer je het spel daadwerkelijk gaat spelen deze bedenktijd vervalt. Dan heb je de situatie die in de fysieke winkel geldt namelijk dat je het spel mag retourneren zolang deze nog gesealed is.

 3. Volgens consuwijzer “Hebt u laten weten dat u het product binnen veertien dagen wilt hebben? Én hebt u laten weten dat u afziet van de bedenktijd? Dan hebt u geen bedenktijd.” ik neem aan dat het toch niet de bedoeling was van deze wet om dan maar je webshop aan te passen zodat je niks meer kan kopen zonder dat je afziet van je bedenktijd om er onder uit te komen?

  • In principe zegt Origin dus dat de dienstverlening begint als je begint te spelen, immers dan hanteren ze een korte periode van 24 uur.

   Formeel hoeven ze je die 24 uur dus niet te geven, dat is netjes. En ze hebben ook geleerd dat hun launches niet altijd even soepel lopen. Als je door technische problemen niet kan spelen na een nieuwe launch heb je zelfs 72 uur om te retourneren.

   EA en Ubisoft zijn natuurlijk het ‘uitschot’ van de gamepublishers. Met hun onwerkbaar restrictieve DRM en korte duur tot offline halen van servers voor online games. Ik geef ze geen cent meer, dus heb ik niets aan die policy. Op steam koop ik alleen games die een trail periode hebben gehad of ik ‘leen’ even het account van een kennis die het al heeft om het te proberen voor ik het koop.

 4. Wordt er bij een online spelletje gegevens geleverd?

  Als het antwoord nee is, dan kan er worden ontbonden. Een dienst kan namelijk altijd ontbonden worden wanneer deze nog niet voltooid is. Het maakt niet uit dat een consument zijn uitdrukkelijke voorafgaande instemming én heeft verklaard afstand te doen van het herroepingsrecht. Een niet-voltooide dienst kan binnen de herroepingstermijn worden ontbonden. Pas als de dienst voltooid is gaat de toestemming en de verklaring een rol spelen.

  Als het antwoord ja is, dan kan er niet ontbonden worden. Er is dan namelijk begonnen met de levering van digitale inhoud met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument én de consument heeft bovendien verklaard afstand te doen van het herroepingsrecht.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS