Je geld terug bij retourneringen via Steam, of toch niet?

steam-valve-gamingOnlinegameexploitant Steam heeft eindelijk erkend dat men in Europa recht heeft om online digitale aankopen binnen veertien dagen te annuleren, las ik bij Ars Technica. Alleen: via de kleine lettertjes moet je dat recht meteen weer opgeven. Dus hoe zit het nu, mag je binnen veertien dagen nu je aangekochte spellen retourneren of niet?

Dit staat er in de Valve terms & conditions (met excuses voor de volstrekt onnodige hoofdletters):

IF YOU ARE AN EU SUBSCRIBER, YOU HAVE THE RIGHT TO WITHDRAW FROM A PURCHASE TRANSACTION FOR DIGITAL CONTENT WITHOUT CHARGE AND WITHOUT GIVING ANY REASON FOR A DURATION OF FOURTEEN DAYS OR UNTIL VALVE’S PERFORMANCE OF ITS OBLIGATIONS HAS BEGUN WITH YOUR PRIOR EXPRESS CONSENT AND YOUR ACKNOWLEDGMENT THAT YOU THEREBY LOSE YOUR RIGHT OF WITHDRAWAL, WHICHEVER HAPPENS SOONER.

Het recht van retournering van online aankopen geldt ook bij diensten, en Steam-spellen worden gezien als diensten. Binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst mag je deze herroepen, zo staat in de wet. Alleen is er een uitzondering: als de levering al begonnen is én je daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven, dan is de dienst niet meer te herroepen.

Het idee was natuurlijk dat mensen konden nadenken of ze al dan niet toestemming wilden geven en dat de dienstverlener dan zou zeggen “oh oké, dan ben ik ongevraagd begonnen, hier is je geld terug”. Maar zoals dat wel vaker gaat kuch cookiewet kuch: als je in een wet zet dat er toestemming nodig is, dan wordt er een aanvinkvakje van stal gehaald en is het verder business as usual.

Zo ook hier. Valve voegt dit toe boven de bestelknop en acht zich klaar:

By clicking “purchase” you agree that Valve provides you with immediate access to digital content as soon as you complete your purchase, without waiting the 14-day withdrawal period. Therefore, you expressly waive your right to withdraw from this purchase.

Juridisch is dat correct maar het doet wel een tikje geforceerd aan. Of niet? Bij Ars Technica wijzen ze erop dat je anders een veertien-dagen-gratis-spelen situatie creëert, en daar zit ook wel weer wat in. Maar tegelijkertijd: waarom mag je wel veertien dagen een overhemd uitproberen maar niet veertien dagen een spel?

Arnoud

14 reacties

 1. Is het niet zo dat je dat overhemd ook alleen mag retourneren als het ongedragen is? Zie bijvoorbeeld de voorwaarden van V&D http://www.vd.nl/content_page.jsf?page=retour : “Het artikel dat je retourneert is compleet, niet gebruikt, niet gedragen en niet beschadigd.” Dat lijkt me heel redelijk. Maar hoe ga je daar dan mee om bij digitale content? Hoe Steam ermee omgaat is misschien niet helemaal netjes, een beetje slinks, maar ik snap het wel.

  1. Wellicht een aardige oplossing is retourneren alleen toe te staan zolang nog uitsluitend het eerste ‘level’ of equivalent in de game is gespeeld. Uitstekende balans tussen de geest van de wet en de belangen van Valve.

   1. Precies dat lijkt me wat lastig. Maar Steam houdt al bij hoelang je een spel hebt gespeeld. Zet daar een limiet op van één uur of misschien twee. Dan weet je of het spel goed draait en kun je een eerste indruk vormen.

    1. Er zijn ook inderdaad best vaak spellen die een weekend gratis te spelen zijn. Die zijn expliciet bedoeld om de gebruiker een indruk te geven van hoe het speelt en hopelijk na die periode de gebruiker te overtuigen het spel dan echt te kopen. Wat mij betreft zou dit de default moeten zijn bij elk spel. Of verplicht bij elk spel een speelbare demo ter beschikking stellen. Daarmee verminder je ook het risico voor piraterij zonder extreme DRM maatregelen uit de kast te hoeven trekken. Nog een optie is om elk spel gratis te maken waarbij de content zeer gelimiteerd is, en de volledige content tegen betaling als DLC.

     Shareware was daar uitermate goed voor. Perfect systeem.

  2. Nee, je mag dat overhemd ook retourneren als het gedragen is. Artikel art. 6:230o BW en art. 6:230p BW bepalen samen of je dat (gedragen) overhemd mag retourneren. En met art. 6:230i BW is regelt dat hiervan niet in het nadeel van de consument kan worden afgeweken. Dat het artikel “compleet, niet gebruikt, niet gedragen en niet beschadigd” moet/mag zijn is een regel die V&D heeft verzonnen en gaat dus niet op.

   1. Indirect staat er wel iets over in art. 6:230s BW:

    De consument is slechts aansprakelijk voor de waardevermindering van de zaak als een behandeling van de zaak verder is gegaan dan noodzakelijk om de aard, de kenmerken en de werking daarvan vast te stellen.

    Dit betekent dat de retournering niet mag worden geweigerd maar wél dat de winkelier de waardevermindering door gebruik in aftrek mag brengen op het terug te betalen bedrag. De “noodzakelijk” bijzin lees ik als “uitproberen”, dus voor mij komt de wet neer op “je mag het wel uitproberen maar niet gebruiken”.

    1. Er moet inderdaad onderscheid gemaakt worden tussen uitproberen en gebruiken (en misbruiken ex art. 3:13 BW).

     Wat er gebeurt is: – een juist leest de wet en komt tot de conclusie: “Uitproberen mag, gebruiken niet.” – een leek leest die conclusie en denkt: “ah, fijn dan hoef ik gebruikte goederen dus niet terug te nemen.”

     1. Waarmee je sowieso fout zit, want zelfs gebruikte goederen moet je wel terugnemen. Je mag alleen de waardevermindering in rekening brengen als dat zo is.

      Nu vraag ik me wel af hoe je die waardevermindering mag berekenen. Een cynische verkoper zou zeggen: Dit hemd is gebruikt, dus onverkoopbaar, dus waardeloos, dus de volledige waarde moet vergoed worden.

 2. Tja, ze hadden ook kunnen zeggen dat wanneer je het spel koopt je nog 14 dagen bedenktijd hebt maar dat wanneer je het spel daadwerkelijk gaat spelen deze bedenktijd vervalt. Dan heb je de situatie die in de fysieke winkel geldt namelijk dat je het spel mag retourneren zolang deze nog gesealed is.

 3. Volgens consuwijzer “Hebt u laten weten dat u het product binnen veertien dagen wilt hebben? Én hebt u laten weten dat u afziet van de bedenktijd? Dan hebt u geen bedenktijd.” ik neem aan dat het toch niet de bedoeling was van deze wet om dan maar je webshop aan te passen zodat je niks meer kan kopen zonder dat je afziet van je bedenktijd om er onder uit te komen?

  1. In principe zegt Origin dus dat de dienstverlening begint als je begint te spelen, immers dan hanteren ze een korte periode van 24 uur.

   Formeel hoeven ze je die 24 uur dus niet te geven, dat is netjes. En ze hebben ook geleerd dat hun launches niet altijd even soepel lopen. Als je door technische problemen niet kan spelen na een nieuwe launch heb je zelfs 72 uur om te retourneren.

   EA en Ubisoft zijn natuurlijk het ‘uitschot’ van de gamepublishers. Met hun onwerkbaar restrictieve DRM en korte duur tot offline halen van servers voor online games. Ik geef ze geen cent meer, dus heb ik niets aan die policy. Op steam koop ik alleen games die een trail periode hebben gehad of ik ‘leen’ even het account van een kennis die het al heeft om het te proberen voor ik het koop.

 4. Wordt er bij een online spelletje gegevens geleverd?

  Als het antwoord nee is, dan kan er worden ontbonden. Een dienst kan namelijk altijd ontbonden worden wanneer deze nog niet voltooid is. Het maakt niet uit dat een consument zijn uitdrukkelijke voorafgaande instemming én heeft verklaard afstand te doen van het herroepingsrecht. Een niet-voltooide dienst kan binnen de herroepingstermijn worden ontbonden. Pas als de dienst voltooid is gaat de toestemming en de verklaring een rol spelen.

  Als het antwoord ja is, dan kan er niet ontbonden worden. Er is dan namelijk begonnen met de levering van digitale inhoud met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument én de consument heeft bovendien verklaard afstand te doen van het herroepingsrecht.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.