Wat is het verschil tussen een nieuwsbrief en een persoonlijke mail?

e-mail-email-brief-post-envelopEen lezer vroeg me:

Ik begrijp dat het niet toegestaan is mensen ongevraagd nieuwsbrieven of reclame te sturen. Echter, wat is nu een nieuwsbrief? Stel ik mail iemand gewoon met “zullen we koffie doen, volgens mij kunnen wij wat voor elkaar betekenen”, is dat dan ook al verboden? Hoe kun je dan ooit nog nieuwe klanten leren kennen?

Veel mensen denken dat het bij het spamverbod gaat om nieuwsbrieven of expliciet als reclame omschreven uitingen. Dat is onjuist. De wet maakt geen onderscheid naar soort mail, die zegt alleen dat toestemming nodig is als het gaat om een mail met commerciële, charitatieve of ideële inhoud. Iedere vorm van commerciële promotie zou er volgens mij dus onder vallen.

De reden dat het in de praktijk vaak gaat over nieuwsbrieven, is simpelweg dat reclameuitingen daar meestal in gegoten worden. “Abonneer je op onze nieuwsbrief” is haast synoniem voor “ontvang wekelijks onze reclamefolder”. Maar hoe je het ding noemt, is irrelevant bij de vraag of het onder het verbod valt. Ook is niet relevant naar hoe veel mensen je het bericht tegelijkertijd doet. Eén reclamemail naar één ontvanger is al verboden als je geen toestemming hebt.

De mail van de vraagsteller is geen nieuwsbrief, maar ik bespeur er wel een ondertoon in van koude acquisitie. Het is niet zo expliciet als “Beste Wim, zullen we eens afspraken om jullie algemene voorwaarden door te nemen”, wat volgens mij evident een reclameboodschap is. Maar de réden om die “zullen we eens koffie doen” mail te sturen, is volgens mij niet omdat je graag koffie doet – je zit te hengelen naar een opdracht, iets dat commercieel voordeel oplevert.

Hoe ver te ver gaat dit volgens jullie? Hoe formuleer je wél een “hee zullen wij eens commercieel koffie doen” bericht zonder dat het reclame wordt?

Arnoud

10 reacties

 1. Is het relevant dat het koude acquisitie is? Voor mij is dat in ieder geval gevoelsmatig wel van belang.

  Een mail met een verzoek om eens koffie te drinken van iemand met wie ik al zaken doe of die ik al ken, ookal heeft die persoon in het achterhoofd om iets te verkopen, is voor mij toch van een heel andere orde dan zo’n mail van iemand met wie ik nog nooit iets te maken heb gehad. Dat laatste is wat mij betreft niet anders dan dat een wildvreemd bedrijf me tijdens etenstijd belt om iets te verkopen.

 2. Ik zou zeggen dat dit juridisch gezien wel spam is maar binnen mijn persoonlijke fatsoensnormen valt. Net zoiets als door rood lopen als je ziet dat er niets aankomt. Zolang het maar van persoon tot persoon is en niet overduidelijk een template is (“Beste [naam]. Zullen we een kopje koffie.. ” etc.), vind ik het acceptabel.

 3. Wat voor mij een belangrijke afweging is om op delete te klikken of om erop in te gaan, is de hoeveelheid tijd die het de afzender gekost heeft om de boodschap op te stellen. Dat moet in balans zijn met de hoeveelheid tijd die het mij kost.

  Een ‘beste {voornaam} zonder persoonlijke noot’ treft sneller een delete dan een mail waarin wordt uitgelegd hoe deze persoon mij kent, waarom hij de moeite neemt om mij een bericht te sturen en waar een gezamenlijke win-win te vinden valt.

 4. Tja, dan heb ik wel een interessante variant op dit nieuwsbrief-vraagstuk. Ik krijg regelmatig emails van diverse recruiters die personeel zoeken en mij op de een of andere manier weten te vinden. In het verleden heb ik wel eens mijn email adres (alias) gedeeld met enkele recruiters maar heb hen later ook verteld dat ik niet meer beschikbaar ben en dat ze mij weer uit hun systeem moeten verwijderen.

  Dat werkt dus niet. Mijn email blijkt doorgestuurd te zijn naar andere recruiters die mij vervolgens ook proberen te benaderen. En deze recruiters hebben mijn CV duidelijk niet gelezen omdat ze mij allerlei banen aanbieden die niet eens bij mijn profiel passen. En dan kom je volgens mij in een vaag, commercieel gebied…

  Dus hoe zit het eigenlijk? Als ik mijzelf ooit online als werkzoekende heb aangeboden, kunnen recruiters dan gewoon mij aanbiedingen, nieuwsbrieven en andere verzoeken toemailen? En hoe zit dat eigenlijk met contact via een jobsite als Monsterboard of een Social-Media site als LinkedIn? Want ik heb in het verleden ooit een test-account aangemaakt met allerlei social-media koppelingen om deze te testen en tegenwoordig wordt deze account regelmatig benaderd door recruiters terwijl deze zich nergens voor heeft ingeschreven. (En wie goed op de account let ziet dat er eigenlijk weinig van klopt maar recruiters kijken niet zo nauwkeurig.)

 5. Als ik nog geen relatie met die organisatie zou hebben zou het voor mij spam zijn en dat zou voor mij reden zijn alle mail van zowel die organisatie als zijn verzender voortaan te blokkeren. Hoewel het beschreven bericht nog niet zo stompzinning was als wat NRC ooit door Abfab (Thijs Cobben ) liet versturen: abonneewerving ook naar abonnees met als resulaat een opzegging van mijn abonnement.

  Hoe formuleer je wél een “hee zullen wij eens commercieel koffie doen” bericht zonder dat het reclame wordt?

  Zoals altijd bij spam wordt zoiets bepaald door de ontvanger : bij mij betekent dat dat niet te formuleren is voor onbekenden. Ik vind het wel zielig dat sommigen zoiets zien als enige mogelijkheid om ooit nog nieuwe klanten te leren kennen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.