Ik wil niet worden gefilmd bij de cursus!

| AE 8438 | Ondernemingsvrijheid, Privacy | 11 reacties

video-camera-filmen-fotoEen lezer vroeg me:

Mijn werkgever wil dat mijn hele afdeling op training gaat om persoonlijke kwaliteiten te verbeteren. Prima als dat moet, maar nu lees ik dat je bij die training gefilmd wordt en dat we dat met z’n allen terugkijken “om persoonlijke verbeterpunten te herkennen”. Ik heb daar totaal geen behoefte aan. Welk juridisch argument kan ik hiertegen inbrengen? Cameratoezicht mag alleen bij vermoedens van diefstal, had ik altijd begrepen.

Personeel verplichten zichzelf te laten filmen kan alleen als er een zeer zwaarwegend belang is waarvoor de privacy moet wijken. Een vermoeden van diefstal is zo’n zwaarwegend belang, maar niet het enige. Een triviaal ander voorbeeld is een nieuwslezer voor het journaal.

Bij een training kan ik me er iets bij voorstellen dat je wordt gefilmd, dat is nuttig om achteraf te zien hoe je iets deed zodat je ervan kunt leren. Ik denk dus dat je dáár je moeilijk tegen kunt verzetten.

De beelden tonen aan de andere deelnemers vind ik van een andere orde. Is dat nodig voor het eigen verbetertraject? En is dat dan zwaarwegend genoeg om de privacy opzij te mogen zetten?

Enerzijds kun je zeggen, die andere deelnemers waren erbij toen je het deed, dus die weten al wat ze gaan zien. Maar dingen anderzijds, iets terugkijken op een scherm is toch anders dan iets live meemaken. Dus ik denk dat daar net de grens ligt.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. “en dat we dat met z’n allen terugkijken” zoals ik het lees ga je met de groep samen kijken naar de groep om daar wat van te leren. Heb dat ook wel eens gedaan en dat kan heel handig zijn omdat je andere dingen ziet dan je van binnenuit waarneemt.

  Dat is wat anders dan he henk ga eens weg dan kunnen we met zijn allen kijken hoe slecht jij was.

  Wat wel belangrijk is wat er daarna met de beelden gebeurt. Einde training del .

 2. Bij een training kan ik me er iets bij voorstellen dat je wordt gefilmd, dat is nuttig om achteraf te zien hoe je iets deed zodat je ervan kunt leren. Ik denk dus dat je dáár je moeilijk tegen kunt verzetten.
  Het kan misschien zo zijn dan het nuttig en handig is, maar is het noodzakelijk? Waarom is het niet voldoende dat iemand mij achteraf vertelt wat er beter kon of wat er fout ging? Waarom zouden misschien audio-opnamen niet volstaan? Eigenlijk zouden we moeten weten wat de vraagsteller voor baan heeft. Programmeur of verkoper?

  • De juridische toets is een belangenafweging met twee aspecten:
   1. Zijn de positieve gevolgen voor partij A belangrijker dan de negatieve gevolgen (privacy inbreuk) voor partij B?
   2. Is serieus geprobeerd om de negatieve gevolgen voor partij B te minimaliseren.

   Bij een cursus “effectief communiceren” kan het heel nuttig zijn om aan de hand van video-opnamen het rollenspel binnen de cursusgroep te bespreken; maar na de cursus kunnen de beelden gewist worden omdat ze dan niet meer nodig zijn.

 3. Er zijn inmiddels wat wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat mensen zich anders gaan gedragen als ze zich bespied voelen. Wellicht is de vraagsteller hier extra gevoelig voor, en zal hij/zij zich tijdens zo’n cursus waarschijnlijk anders gedragen dan normaal. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n cursus daar minder effectief van wordt; de cursusgever doet er goed aan om daar rekening mee te houden.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS