Mag T-Mobile je telefoon updaten met hun eigen apps?

android-screen-lock-wachtwoord-passwordT-Mobile werkt samen met diverse fabrikanten om op basis van de simkaart die mensen gebruiken updates te verspreiden voor smartphones, las ik bij Tweakers. In die updates zitten onder meer apps van T-Mobile, ringtones van de provider en netwerkoptimalisaties. Kijk, en dít is dus waar de cookiewet tegen bedoeld is.

De update wordt getriggerd wanneer het toestel bepaalde informatie op de simkaart aantreft die erop wijzen dat deze persoon klant is bij T-Mobile. Het toestel zegt dan dat er een “Tmobile Customization” update klaar staat. Dit installeren

Formeel lijkt het in orde: ze vrágen het, en pas nadat je ja klikt, wordt het uitgevoerd. Dat ze het na elke reboot van de telefoon opnieuw vragen, tsja, vragen staat vrij toch? Het gaat me wat ver om te zeggen dat de toestemming afgedwongen wordt omdat je elke keer nee moet zeggen.

Iets belangrijker lijkt me hier een ander deel van de cookiewet (dat nóg vaker genegeerd wordt), namelijk de informatieplicht. Je moet mensen in detail uitleggen wat je gaat doen, zodat ze in staat zijn een afgewogen beslissing te maken over wat er gaat gebeuren. “Tmobile customization” voelt wel erg mager als uitleg wat er komt:

De T-Mobile Customization vervangt onder andere je opstart/afsluitanimatie naar die van T-Mobile en stelt de standaard T-Mobile ringtone en notification geluidjes in. Verder installeert het “App Enabler” zoals al genoemd, waarmee je o.a. reclame-notificaties krijgt van T-Mobile. Voor zover ik weet heeft dit niks met de MMS-instellingen te maken, maar dit heb ik niet getest (ik gebruik sowieso nooit MMS).

Als het inderdaad zo werkt, dan is de gegeven toestemming niet rechtsgeldig omdat dit niet expliciet (genoeg) wordt toegelicht.

Iemand hier ervaring mee? Hoe los je dit op zonder je telefoon te rooten?

Arnoud

16 reacties

 1. Misschien ga je er in de voorwaarden van het koop/lease/huur+abonnement-contract met T-mobile al mee akkoord? Kan dat, in algemene voorwaarden?

  De oplossing, alleen dan moet je er vroeg bij zijn, is om een telefoon gewoon zelf te kopen en dan te gaan shoppen voor een abonnement.

  1. Die oplossing lijkt me niet te werken. Immers :

   De update wordt getriggerd wanneer het toestel bepaalde informatie op de simkaart aantreft die erop wijzen dat deze persoon klant is bij T-Mobile
   Dus op het moment dat je die T-Mobile sim in je eigen telefoon steekt dan krijg je die update.

   1. Excuses. Dat leek mij zó belachelijk dat ik daar overheen gelezen heb en aannam dat dit op een bepaalde manier alleen zou gelden voor een bij T-mobile ‘gekochte’ telefoon.

    Beter niet dat T-Mobile dit samen met mijn fabrikant gaat doen.

 2. De update wordt getriggerd wanneer het toestel bepaalde informatie op de simkaart aantreft die erop wijzen dat deze persoon klant is bij T-Mobile.

  Is deze trigger op zichzelf niet al een vorm van “toegang verkrijgen tot informatie in de randapparatuur van een gebruiker” – en dus toestemmingsplichtig? Of valt de sim-kaart niet onder randapparatuur, of is de sim-kaart niet “van de gebruiker” (maar in bruikleen)?

 3. Het gaat me wat ver om te zeggen dat de toestemming afgedwongen wordt omdat je elke keer nee moet zeggen.

  Mijn niet. De waarschijnlijkheid dat ik na 10 reboots wel een keer per ongeluk op ‘ja’ heb geklikt ipv ‘nee’ is groot. En daar is het dan ook om te doen, lijkt het. Daarnaast geldt dat het gewoon irritant is om steeds die pop-up te krijgen dan wel continue in je bovenbalk te moeten zien dat je een verzoek hebt openstaan. Dus dit is gewoon de manier waarop ze 90-99% meekrijgen, terwijl als ze dit niet deden, ze waarschijnlijk maar 25-50% mee zouden krijgen.

  Ik vind het trouwens een beetje een manier van stalking, maar wel een lichte variant. Een beetje de buurjongen die te horen krijgt dat jouw kind nu even niet mee buiten mag spelen. En daarom maar iedere 3 minuten even opnieuw komt aanbellen om te vragen of het nu wel mag.

  1. Inderdaad. Waarom kunnen ze na de eerstvolgende herstart niet gewoon zorgen dat er dan een mooi pictogrammetje op het bureaublad staat, dat als je daar op klikt dat je dán pas weer diezelfde vraag krijgt? Op die manier is het niet hinderlijk en kan iemand achteraf alsnog beslissen wél op ja te drukken. En dat pictogrammetje kun je evt. opbergen in een mapje als je het niet constant wilt zien.

 4. Waarom zonder je telefoon te rooten? Waarom zou je voor de hand liggende oplossingen uitsluiten?

  Idealiter zit je telefoon ook zo in elkaar dat de GSM-module wel bestuurd kan worden door de hoofd-processor, maar niet andersom. Wellicht zijn er ook telefoons waar dat anders is, omdat organisaties zoals de NSA graag remote access tot je hoofd-processor zouden willen hebben.

 5. Of het elke keer gevraagd wordt, of alleen eenmalig nadat een t-mobile simkaart is gedetecteerd is toch een beslissing van de fabrikant van het toestel?

  De titel van deze blog moet m.i. dus eigenlijk zijn “Mag een fabrikant je telefoon updaten met apps van je provider”

 6. Off-topic: Als ik dit lees, ben ik zó blij dat ik Limesco als provider heb. Niet de goedkoopste, maar wel de eerlijkste. Zowel administratief (geen bundels) als technisch (eigen SIP server, best joh).

 7. Laat ik even een andere vraag stellen want dit gaat niet over iPhones of Windows Mobile, toch? Het gaat om toestellen met Android erop.

  Is het eigenlijk wel conform de regels van Google dat fabrikanten hieraan hun medewerking verlenen en dus toelaten dat er apps geinstalleerd worden buiten de Google Store om? Is dit dus niet alleen in conflict met de Cookiewet maar ook met de licentie-voorwaarden van Android waar de fabrikanten zich aan moeten houden om de naam “Android” te mogen toepassen?

 8. Als ik even verder lees op het forum van t-mobile (https://forum.t-mobile.nl/nieuws-345/foc-t-mobile-customization-updates-266484) lijkt het er sterk op dat dit de klassieke branding van toestellen gaat vervangen en wordt Future of Customization genoemd en het is zeer zeker niet uit te sluiten dat andere providers op termijn van dezelfde praktijken gaan bedienen. Ik lees zelfs een ervaring van een gebruiker waarbij de branding naar het toestel wordt gestuurd zonder toestemming.

  Volgens mij zijn er drie mogelijkheden om van de customization af te komen, via root, toestel naar fabrieksinstelling terugbrengen of de minst praktische de provider aansprakelijk stellen en erop staan dat ze de ongewenste software verwijderen van je toestel.

 9. ” Hoe los je dit op zonder je telefoon te rooten?” Door een provider te kiezen die wél z’n klant op de eerste plek zet in plaats van z’n eigen naamsbekendheid. Zijn ze helemaal van de pot gesodemieterd, beetje eigen troep forceren (irriteren tot je op ja klikt is forceren) op zelf aangeschafte hardware.

 10. Wel leuk dat telecom bedrijven (Ik heb het in ieder geval wel eens gehad met Ben (Deel van T-Mobile)) bij problemen wel eens adviseren om je Sim in een ander toestel te proberen. Die zit dan vervolgens opgescheept met een TMobile startscherm en netwerk optimalisaties voor TMobile. Ik heb dat destijds dan ook geweigerd, en ik zou ook nooit op een dergelijk verzoek van een collega oid.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.