Hacker achter Spamhaus-cyberaanval krijgt half jaar voorwaardelijk

Sven Olaf K., de hacker die in 2013 verantwoordelijk was voor de grootste cyberaanval tot dan toe, krijgt een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Dat meldde Nu.nl gisteren. In 2013 ging het internet bijna stuk vanwege een ddos aanval op Spamhaus, een bekende dienst die spammerszwartelijsten publiceert. De timing was opmerkelijk genoeg vlak nadat een bedrijf waar Olaf K. aan verbonden was, op die lijst verschenen was. Dat feit, plus diverse chats met medeverdachten, was voor de rechtbank genoeg bewijs.

Uit het vonnis blijkt dat K. ten laste werd gelegd dat hij het delict van het ddos’en zou hebben gemedepleegd. Oftewel, hij had niet in zijn eentje die aanval uitgevoerd, maar hij werkte in nauw verband met anderen om het delict gezamenlijk te laten gebeuren. (Dus niet samen met de botnetslachtoffers maar samen met andere beheerders.) En dat samenwerken hoeft niet heel formeel:

Bij de beoordeling of aan die eis is voldaan, kan rekening worden gehouden met onder meer de intensiteit van de samenwerking, de onderlinge taakverdeling, de rol in de voorbereiding, de uitvoering of de afhandeling van het delict en het belang van de rol van de verdachte, diens aanwezigheid op belangrijke momenten en het zich niet terugtrekken op een daartoe geëigend tijdstip.

Andere verdachten verklaarden op meerdere manieren dat K. een belangrijke rol had. Zo zie ik bijvoorbeeld in het vonnis een chatdiscussie waarbij iemand tegen K. zegt, als je spamhaus plat wilt, praat dan met N. Waarop hij zeg: “take it down”, waarna [nickname N] binnen een minuut antwoordt: “spamhaus.org down”. Verderop ontstaat in chats het plan om een efficiënte DNS-gebaseerde ddos te doen, hoewel het programma dat K. wil ontwikkelen, niet blijkt te werken. En als laatste lees ik dan “yeah i know, we did that” in reactie op dit bericht. Tsja, dan weet ik het ook wel. (Het waren allemaal Skype-chats en kennelijk heeft Justitie de inhoud gevorderd bij Microsoft.)

Het betoog van de verdediging dat het “erg lastig, of beter gezegd onmogelijk, (lijkt) om een substantiële bijdrage aan een delict te leveren op het moment dat je geen enkel zicht hebt op de exacte handelingen van anderen” mist feitelijke grondslag. Uit de chatgesprekken blijkt dat de verdachte frequent contact had met de uitvoerders van de aanvallen, ook overlegde hoe de aanvallen zouden worden voortgezet, dat hij adviseerde, aanjoeg en mogelijkheden aandroeg.

De rechtbank acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat K. wel degelijk nauw betrokken was bij de uitvoering van de ddos.

Ook bleek de verdachte IP-adressen te hebben gekaapt, wat dus inderdaad een stoornis blijkt te zijn in een geautomatiseerd werk (art. 161sexies Strafrecht). Doel van die kaping was de goede werking van de Spamhaus zwarte lijst te verstoren. Dat werkte maar gedeeltelijk: slechts drie mails werden abusievelijk als spam gemarkeerd. Maar voor 161sexies is geen grote schade vereist.

Arnoud

Eén reactie

  1. Over de overtreding find 161sexies lees ik:

    stelt vast dat het onder 2 bewezen verklaarde geen strafbaar feit oplevert en ontslaat de verdachte ten aanzien daarvan van alle rechtsvervolging;

    Dat lijkt niet helemaal te stroken met wat je hierboven beschrijft?

    Uiteindelijk is hij alleen veroordeeld voor (meewerken aan) een DDoS aanval. De andere vergrijpen zijn niet bewezen of ingetrokken.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.