Mag mijn school me verplichten een video van mezelf online te zetten?

Via Reddit:

Voor een vak op school (HBO) moet ik als onderdeel van het lesprogramma een video van mezelf maken en deze in het online programma van school zetten. Echter is deze video dan te zien voor elke leerling die dit vak volgt (meer dan 200) en dus ook te kopiëren. De bedoeling is dat 1 mede-student de video moet bekijken en beoordelen, en de lerares moet zien dat je dit hebt gedaan zodat zij het kan afvinken. Ik ben niet zo gek op het idee om van mezelf een video online te zetten. Kan ik dit weigeren, ivm privacy redenen bijvoorbeeld? Zou ik dan ook het maken van heel de video kunnen weigeren? Ik doe dit namelijk liever niet. Aangezien /r/thenetherlands zo veel van digitale privacy etc houdt zou ik graag weten of iemand hier een antwoord op heeft. Bedankt!

Wat is dat toch met rare praktijken op scholen. En nee, dit kan natuurlijk niet zomaar.

Het is op zich denk ik wel legitiem dat bepaalde vakken een uitwerking eisen in de vorm van video. Denk aan trainen hoe je overkomt voor de camera, het oefenen van dansen of sportbewegingen, of gewoon registratie van hoe je presenteert zodat je concrete visuele feedback kunt krijgen.

Dat je die uitwerking moet delen met medestudenten zie ik ook nog wel. Peer feedback en leren van hoe je medestudenten het doen lijkt me een standaard manier van werken bij hogescholen. Maar op het moment dat het op internet gezet moet, dan kunnen dus ook mensen meekijken die gewoon niets te maken hebben met je studievoortgang en -prestaties.

In de Reddit-draad lees ik dan discussie of dit wel een legitiem argument is, omdat het riekt naar een smoes om onder je huiswerk uit te komen. Dat probleem zie ik dus niet, omdat er geen reden is voor de school om een internetpublicatie te eisen. En dan kom je bij het simpele fundamentele punt dat het hier om persoonsgegevens gaat, en dús niet mag zonder grondslag, zonder goede reden.

Arnoud

16 reacties

 1. Je lijkt tweemaal de indruk te geven dat je denkt dat het op het internet moet, maar het lijkt meer te gaan om een besloten intranet. Desondanks vind ik dit totaal onacceptabel, gezien de grote risico’s. Op zijn minst dan een pet en grote zonnebril opzetten, als schriftelijk klagen (en vragen of dit conform de huidige wetgeving is) niet helpt.

 2. 20 jaar geleden had ik dit ook op school en destijds werden de films klassikaal mbv een TV en videorecorder terug gekeken en dus niet met de hele sectie WtB. Een film op intranet staat ook zo -eventueel geknipt en geplakt- op internet. Te belachelijk voor woorden dat een school zo me privé beelden om gaat. Dit kan toch eenvoudig met een beroep op portretrecht tegen worden gehouden?

 3. Het lijkt me dat door de docent niet goed over de privacy-aspecten van de opdracht is nagedacht… aan de andere kant heb ik iets van “zolang je zelf bepaalt wat er over jou op Internet gepubliceerd wordt is er geen privacyprobleem”, de student maakt de film zelf en kan dus zelf bepalen wat hij/zij wil laten zien; maak daar gebruik van!

  1. Student kan niet helemaal zelf bepalen wat er op de film moet komen:

   (..) een video van mezelf maken (…)
   Studen moet dus verplicht zelf op de film zichtbaar worden, en blijkbaar wil deze persoon niet met gezicht op internet komen.

   1. Welke argumenten heeft de student om “helemaal niet op Internet te komen”? Ik doe (vanwege privacy) niet mee aan Facebook etc. maar heb wel wat professionele informatie op een eigen webpagina staan. Heeft me aan een aantal klussen geholpen.

    Het is onvermijdelijk dat je op Internet genoemd wordt, maar je kunt door zelf te publiceren wel sturen wat er over jou op Internet te vinden is.

     1. Waar het gaat om het publiceren van een video op het openbare Internet zeg ik dat een school dat niet kan verplichten. Het tonen en bediscussiëren van een video in een besloten werkgroep kan een onderdeel van een les zijn (en dus verplicht). Maar ik vind 200 studenten wel veel voor een werkgroep.

 4. Gezien het “Bring Your Own Device” wat op scholen nogal standaard is, zou ik er niet vanuit gaan de de beveiliging van alle apparaten met toegang tot het intranet op orde is. In dat kader zou de school mogelijk zelfs in overtreding kunnen zijn.

  De zaken die Arnoud noemt – filmen om jezelf terug te kijken, peer feedback – zijn zeer legitieme middelen om een leerdoelstelling te bewerkstelligen. Daarvoor is publicatie op een intranet echter niet noodzakelijk; een medestudent zou best op mijn laptop mee kunnen kijken naar het filmpje.

 5. “Echter is deze video dan te zien voor elke leerling die dit vak volgt (meer dan 200) ” “De bedoeling is dat 1 mede-student de video moet bekijken en beoordelen” Dat zie ik wel als het grootste probleem. 200 leerlingen tegenover 1 beoordeling. Dat kan beter geregeld worden. Daar kan afhankelijk van de opleiding best een legitieme reden voor zijn.

 6. Alles in aanmerking genomen, niemand kan je verplichten een filmpje van je zelf op te nemen om het vervolgens door anderen te laten bekijken. Gewoon afwijzen die opdracht ! Het betreft immers jou integriteit en privacy !

   1. Die grens ligt geheel bij je zelf! Misschien is het goed als leerlingen de koppen n’s bij elkaar steken, en unaniem hun wensen en verlangens laten weten. Men koopt immers een leerproduct. Dat wordt betaalt met schoolgeld, Een klant kun je niet zomaar dwingen om te gaan dansen voor de camera wanneer het schoolbestuur dat wenst. Lijkt wel gedwongen voyeurisme.

    1. Technisch gezien is het een leerproduct, maar het aanbod is beperkt (binnen Nederland zijn er voor elke opleiding een telbaar aantal scholen die die opleiding aanbieden) en er hangt veel vanaf. De staat verplicht je om tenminste één opleiding af te ronden (leerplicht geldt tot 18 jaar, maar tot je 27ste kom je slechts in een aantal maanden, mei t/m augustus uit mijn hoofd, in aanmerking voor een Wwb-uitkering als je geen opleiding hebt afgerond. Zelfs met opleiding kunnen ze je afwijzen/verplichten om een opleiding te doen die beter in de arbeidsmarkt ligt) en als je een bepaald beroep wilt uitoefenen kan het zeer gunstig tot verplicht zijn een bepaalde opleiding te doen. Bovendien kan reisafstand een belangrijke beperkende factor zijn in keuze, gezien studiefinanciering een lening is (en daarvoor uitwonen al niet volledig dekte). Kortom, het kan goed zijn dat je zo goed als aangewezen bent op een opleiding. Dit soort opdrachten komen vaak ook pas tijdens de opleiding naar boven en zijn dus niet van te voren gemeld. Ineens word je dan geconfronteerd met een opdracht die je niet wilt uitvoeren maar die je moet uitvoeren om je opleiding met succes af te ronden. Bepaald niet vrijwillig dus. Je kunt eigenlijk stellen dat een student op dezelfde manier beschermd moet worden als een werknemer ten opzichte van zijn werkgever. Oftewel, een student kan nergens toestemming voor geven. Hij is klant maar wordt verplicht klant te zijn. Door ergens geen toestemming voor te geven kan zijn diploma in het geding komen, of anders dingen als een (magna) cum laude of het toegewezen krijgen van een goede stageplek. Mijn vriendin wil bijvoorbeeld zelfs geen negatieve (anonieme) beoordeling van haar docent geven omdat haar docent een zeer belangrijke plek binnen de opleiding en het bedrijfsleven heeft en de opleiding dusdanig klein is dat ze bang is dat het toch te herleiden is dat zij het is geweest. Nu gaat dat niet over een video van jezelf, maar studenten hebben maar weinig mogelijkheden om problemen met een opleiding aan te kaarten of op te lossen.

 7. Ik vind dat er ook wel gekeken moet worden naar welke opleiding dit is. Het is niet duidelijk in de vraag, maar bij een opleiding zoals de PABO of een toneelschool of iets anders waarbij je presentatiekwaliteiten belangrijk zijn, kan het belangrijk zijn dat je wordt beoordeeld op je presentatie en dat je ook zelf terug kunt zien hoe het ging. Verlegenheid moet vaak ook worden doorbroken. Ik snap wel dat je dit niet per se gelijk hoeft te delen met 200 man (waardoor je de regie ook kwijtraakt over waar het materiaal heengaat), maar jezelf moeten filmen heeft zeker zijn plaats en ik vraag me af of het zo verstandig is om het hele schoolsysteem analoog te maken in de angst dat digitaal materiaal gepubliceerd wordt. Een oplossing zou zijn om, als een soort Sinterklaas-lootjestrekken (topical) de filmpjes automatisch door te laten sturen naar 1 medeleerling bij het uploaden naar de leeromgeving, of dat iedere leerling het filmpje ziet met een watermerk midden over het filmpje waar de naam van de kijkende leerling staat (zo kun je bij publicatie direct zien van wie deze gekomen is).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.