Hoe je zonder enige moeite 18 euro per jaar bespaart met je nieuwe algemene voorwaarden

Oké, dus je hebt algemene voorwaarden en die heb je laten aanpassen. Je klanten zijn er mopperend mee akkoord gegaan, en je wilt weer verder met waar je eigenlijk plezier in hebt. Dan is er nog één detail, en dat is dat je je voorwaarden nog even bij de Kamer van Koophandel gaat deponeren. Dat staat professioneel en het kost maar 18 euro per document per jaar. Mijn juridisch advies: ophouden daarmee, onmiddellijk.

Een depot van algemene voorwaarden bij de KVK is eigenlijk volstrekt zinloos voor ondernemers. Deze mogelijkheid is er eigenlijk alleen voor grote bedrijven die niet bij iedere transactie de voorwaarden mee kunnen leveren op papier. Denk aan de Albert Heijn of PostNL. Daar kent de wet een uitzondering: die bedrijven mogen volstaan met een depot bij de Kamer van Koophandel. Wel moeten ze de voorwaarden ook op verzoek uitreiken. Probeer het zaterdag eens bij de servicebalie – bij mijn Albert Heijn waren ze overigens vorige week helaas op.

Maar internetondernemers zijn geen Albert Heijn, en bovendien is het voor een ondernemer geen enkele moeite om je voorwaarden mee te sturen met je offerte. Of om ze als klikbare download in het bestelproces op te nemen. Die uitzondering is dus niet van toepassing. Wettelijk gezien gooi je dus 18 euro per jaar in het putje als je dan toch gaat deponeren.

Waarom doen bedrijven het dan toch? Een veelgehoorde verklaring is dat de Kamer van Koophandel het aanraadt op startersdagen. Daar zal ik verder niets over zeggen. Iets logischer is dat het bewijs oplevert van wat er in je voorwaarden stond. De inhoud van de gedeponeerde voorwaarden kan immers niet ter discussie staan, die ligt bij de KVK en die gaan er niet in rommelen. Alleen: het gaat zelden tot nooit over de vraag wat er precies in de voorwaarden stond. Meestal is de vraag wat het betékent dat er staat, en daarbij is een depot niet relevant.

Voorop staat dat de wet eist dat je je voorwaarden meestuurt met je offerte. Als je niet kunt bewijzen dat je dat hebt gedaan, dan zijn je voorwaarden niet van kracht op die offerte. Ongeacht hoe vaak ze bij de KVK liggen. Zorg er dus voor dat je ze bijsluit en dat de klant verklaart ze gehad te hebben.

Arnoud

6 reacties

  1. Het besparen is zelfs minder moeite dan het niet besparen. Zijn er meer van dit soort zinloze, geld kostende gebruiken? Ik denk dan gelijk aan de bordjes dat de [organisatie] zich niet aansprakelijk stelt voor verlies of diefstal.

      1. Dat is mij bekend. Maar ik vraag mij af of er nog meer van zulke “zinvolle” gebruiken zijn die iemand zo weet te noemen. Op die manier kunnen we mogelijk met zijn allen de tijd weer zinvoller gaan besteden.

        1. Veel verzekeringen zijn, gezien wat ze kosten en wat ze uitbetalen, vrij beperkt qua nuttigheid. Het ‘zinvolle’ gebruik om, zodra mogelijk, een verzekering af te sluiten zonder na te denken, mag de afvalbak in.

  2. Dag Arnoud, Hoe kijk je dan tegen het volgende aan: een dienstverlener mag in zijn offerte ook volstaan met een verwijzing naar zijn AV op het internet. Of: een webshop biedt in het bestelproces de mogelijkheid de voorwaarden te accepteren en te downloaden. Hoe tonen deze ondernemers dan aan welke voorwaarden er op dat moment online stonden en dus geldig waren?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.