Mag Google Spotify (en alleen Spotify) in haar Android Klok stoppen?

De Klok-applicatie van Android, die gebruikt kan worden om wekkers te zetten, krijgt Spotify-integratie. Dat meldde Tweakers vorige week. De integratie maakt het mogelijk om muzieknummers of afspeellijsten van de streamingdienst als wekker te gebruiken. Andere diensten (zoals Deezer) komen er niet in, wat in de comments de vraag opriep of dat wel mag van het mededingingsrecht. Immers, Google mocht ook niet haar eigen apps naar voren schuiven bij Android-licenties.

Het bundelen van twee zaken kan bij een grote machtige marktpartij inderdaad al snel tegen het mededingingsrecht aanlopen. De kans is dan immers aanwezig dat het publiek dat tweede ding eigenlijk niet wil hebben, maar vanwege de machtspositie rondom het eerste ding zich gedwongen voelt de bundel toch maar te kopen. Dit was de reden voor die boete: Google eiste dat alle Google-apps op een smartphone kwamen als je Android met Play Store erop wilde zetten. Smartphonefabrikanten wilden dat laatste graag, maar zagen zich zo gedwongen om dan ook maar de Google apps mee te leveren.

Hier gaat het dus om de integratie van Spotify in een standaardapp van Google, de klok/wekker. Dat is niet helemaal hetzelfde, het gaat er hier niet omdat je verplicht Spotify moet afnemen als je de klok wil (of andersom). Het is hier meer dat je als concurrerende streamer op achterstand komt omdat jouw streamingmuziekdienst niet in die klok kan, zodat mensen niet wakker kunnen worden met jouw muziek.

Je zou dat kunnen zien als een oneerlijk speelveld gecreëerd door Google. Of misschien wel door Spotify, die heeft immers ook een machtspositie op de streamingmarkt en zou wellicht exclusiviteit bij Google hebben geëist: als je wilt dat wij naar je klok streamen, dan geen optie om concurrenten ook te laten streamen.

Toch kun je je afvragen of dit mededingingsrechtelijk een probleem is. Een streamingdienst kan immers eenvoudig een klok/wekkerfunctie toevoegen aan hun eigen app, of een third-party klok zoeken en daarmee integreren. Dat lijkt me een reëel alternatief.

Het enige nadeel is natuurlijk dat mensen vaak de standaard app gebruiken omdat die nu eenmaal Klok heet en er vanaf het begin op staat, maar of dat genoeg moet zijn om het machtsmisbruik te noemen?

Arnoud

11 reacties

 1. Het zou me niet verbazen als het een marketingdingetje is, maar tegelijkertijd is de Klok zo’n standaard-app die eigenlijk gewoon gratis op je telefoon staat. Dat er nu Spotify-integratie is, bedient het grootst aantal mensen en alles integreren zullen ze vast te duur noemen.

  1. Misschien heb ik het verkeerd begrepen, maar volgens mij ging het bij dat meeleveren van Google-apps meer over de Google-DIENSTEN (dus Gmail, Nieuws, etc.) en niet zozeer over losstaande (want de klok is geen dienst) apps.

 2. Een streamingdienst kan immers eenvoudig een klok/wekkerfunctie toevoegen aan hun eigen app, of een third-party klok zoeken en daarmee integreren. Dat lijkt me een reëel alternatief.
  Google kan nog veel simpeler de functie in hun klok/wekker via een open API inrichten die door een arbitraire streamingdienst kan worden gebruikt. Ze hebben tenslotte de functie al gebouwd. Waarom zou elke andere streamingsdienst zelf een eigen klok/wekker functie met geintegreerde streaming moeten bouwen om te kunnen blijven concurreren met Google plus Spotify.

 3. Nergens is volgens mij gezegd dat het exclusief voor Spotify blijft. Ook heeft Google een eigen muziekdienst, die hadden ze ook kunnen pakken om te lanceren, maar volgt later.

  Dus op de vraag of het exclusief mag, dat wordt moeilijk om idd aan te vechten. Maar exclusief blijft het niet.

 4. Spotify (en alleen Spotify)

  Google heeft al bevestigd dat in ieder geval Youtube Music (Google’s eigen streamingdienst) ook toegevoegd zal worden.

  Het enige nadeel is natuurlijk dat mensen vaak de standaard app gebruiken omdat die nu eenmaal Klok heet en er vanaf het begin op staat
  Google Klok is niet standaard aanwezig op veel Android telefoons.

 5. Dit is een van de redenen waarom ik zo’n fan ban van Lineage OS. Deze Android versie wordt onderhouden door fans van het besturingssysteem, waardoor toestellen veel meer vrijheid en gebruikersfocus genieten. Het is immers mijn toestel ik waarop ik bepaal wat er gebeurd.

  Daarbij wel een detail inderdaad: Google Clock != Android klok. De twede is niet veel meer dan een klok + weer notificatie systeem, waar je bij Lineage OS kunt kiezen uit drie leveranciers. Wat de Google Clock biedt zou ik zelf eerlijk gezegd niet weten, ik vertrouw Google zo ver als ik ze kan gooien dus ik maak liever geen gebruik van hun diensten. Samsung is overigens de enige Android leverancier die vaak tegen het beleid van Google in gaat. Daar hebben ze intern veel getouwtrek over, maar dat betekend ook dat je op Samsung toestellen vaak een derde alternatief hebt, niet de Android of Google klok, maar de Samsung klok.

  Hoop dat het Android + Google monopolie de komende jaren nog verder wordt opgebroken.

  1. Samsung is de enige Android-leverancier die tegen Google’s beleid in gaat? Dacht het niet! Op mijn BlackBerry KEY2 is de BlackBerry Klok aanwezig, dus ook BlackBerry gaat tegen het Google-beleid in (overigens ook met een paar andere van hun eigen apps).

 6. Het enige nadeel is natuurlijk dat mensen vaak de standaard app gebruiken omdat die nu eenmaal Klok heet en er vanaf het begin op staat, maar of dat genoeg moet zijn om het machtsmisbruik te noemen?

  Het was genoeg voor Microsoft om problemen te krijgen over de positie van Internet Explorer, nietwaar?

 7. Het enige nadeel is natuurlijk dat mensen vaak de standaard app gebruiken omdat die nu eenmaal Klok heet en er vanaf het begin op staat, maar of dat genoeg moet zijn om het machtsmisbruik te noemen?

  Het was genoeg voor Microsoft om problemen te krijgen over de positie van Internet Explorer, toch?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.