Zou Apple bezitters van slechte iPhones een notificatie voor het reparatieprogramma mogen sturen?

Een lezer vroeg me:

Ik las dat Apple heeft een reparatieprogramma opgezet voor de iPhone 8. Op hun site kunnen gebruikers het serienummer van hun iPhone 8 invoeren, waarna verteld wordt of een toestel in aanmerking komt. Waarom doen ze dat niet automatisch? Ze weten met dat serienummer al wie je bent, je moet immers je Apple-apparaat registreren.

Volgens Apple gaat het om toestellen die tussen september 2017 en maart 2018 verkocht zijn in Australië, China, Hong Kong, India, Japan, Macau, Nieuw-Zeeland en de VS. Een fabricagefout in het moederbord zorgt voor problemen zoals spontane reboots of opstartweigeringen. Iets waarvoor je als koper zeker de winkel aan kunt spreken, en waarbij reparatie of vervanging zeker gerechtvaardigd is. Netjes dus dat Apple zo’n recall uitvoert.

Het programma vereist echter dat je als consument zelf actie onderneemt. Je moet naar die site en je serienummer invullen (of het IMEI). Wie dat niet doet, of wie het bericht in de media gemist heeft, zal dus langer dan nodig door blijven lopen met zo’n problematische telefoon. Een brief in de brievenbus of nog interessanter een pushbericht naar de telefoon “Deze telefoon is mogelijk defect, klik hier voor aanmelding reparatieprogramma” zou veel proactiever zijn. (Ik moet nu denken aan Samsung’s drastische actie bij ontploffende Note 7s die men een verplichte update pushte waarmee het opladen van de batterij uitgeschakeld werd.)

Apple heeft inderdaad de NAW-gegevens van veel kopers, want je moet je telefoon registreren. Dat segment koper kun je dus bereiken met een brief, hoewel de kosten daarvan aanzienlijk kunnen zijn. Dat zie ik dus niet direct gebeuren.

Een pushbericht naar de telefoon kost daarentegen niets. Ik weet niet of dit technisch mogelijk is, maar je zou zeggen dat als je het serienummer kunt vertalen naar een Apple ID dat je dan ook een bericht naar die telefoon kunt sturen als daar infrastructuur voor is. Als die er niet is, dan houdt het op.

Ongevraagd berichten sturen naar een telefoon valt in principe onder het spamverbod. Het spamverbod lijkt me specifiek in dit geval niet relevant, omdat het hier niet gaat om reclame van welke aard dan ook. Dit lijkt me hét voorbeeld van wat in dit verband een servicebericht heet, een relevante zakelijke mededeling die de ontvanger niet leuk vindt om te horen. Dus ik denk dat het wel zou mogen.

Je kunt je natuurlijk afvragen of het handig is. In dit specifieke geval lijkt er geen nadeel te zijn, maar waar trek je dan de grens? Bij welke categorie problemen mag je verwachten dat de leverancier je gaat pushen om langs te komen voor een herstel? En hoe voorkom je dat anderen misbruik gaan maken van deze actie door nep-popups te maken met phishing-acties?

Arnoud

7 reacties

 1. Apple zou apple niet zijn als ze bewust de optie van push berichten niet gaat gebruiken. Als er een eigen actie nodig is van iPhone8 eigenaren door hun serienummer te moeten invullen, gaat er al een groot deel van de vervanging/reparatie niet gebeuren omdat mensen niet weten van deze optie of er niet meer aan denken om de website te bezoeken. (of gewoon te lui zijn) Iedere telefoon die niet onder garantie gerepareerd of vervangen hoeft te worden bespaart geld.

 2. Apple heeft er nogal een handje van om alleen mensen die ‘problemen ervaren’ te willen helpen. Immers, als je geen problemen ervaart, waarom heb je dan een reparatie nodig? Vandaar dat ze reparatieprogramma’s zo min mogelijk naar voren brengen.

  (Een paar jaar geleden kwam ik drie dagen voor einde reparatieprogramma erachter dat ik de laptopmonitor gratis mocht laten vervangen.)

  Beide kanten wat voor te zeggen natuurlijk; waarom iemand nodeloos zorgen laten maken als ze geen problemen ervaren? Maar aan de andere kant, als dit een tikkende tijdbom is, wel weer jammer dat ze eigenaren niet direct van het probleem laten weten.

  1. Dat artikel gaat over een zakelijke gebruiker (een vennootschap of een firma). Overigens bestaan strikt zakelijke gebruikers nauwelijks. Zelfs als je werkgever een telefoon beschikbaar stelt, mag je die – meestal met een of andere redelijkheidsclausule – ook privé gebruiken. Daarom worden mobiele telefoonnummers beschouwd als naar personen herleidbare gegevens en vallen deze onder de bescherming van de AVG. Volgens mij is de privacyverklaring van Apple leidend of Apple je mag benaderen. Je vindt hem hier: https://www.apple.com/nl/legal/privacy/nl/. Of die geheel in lijn is met de AVG zou ik zo gauw niet weten.

 3. Bij welke categorie problemen mag je verwachten dat de leverancier je gaat pushen om langs te komen voor een herstel?

  Van alle apps op mijn telefoon krijg ik op diverse manieren een bericht als er een nieuwe versie beschikbaar is. Hoe klein de update ook is. Als het bij software blijkbaar geen enkel probleem is om de gebruiker een bericht te sturen dan verwacht ik ook bericht als er een hardware update beschikbaar is.

  En hoe voorkom je dat anderen misbruik gaan maken van deze actie door nep-popups te maken met phishing-acties?

  Dat kan alleen maar een reden zijn om een goede beveiliging te implementeren, maar kan natuurlijk nooit een serieuze reden zijn om het niet te doen…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.