Vijf EULA-clausules waar je je koffie van tegen het scherm zult spugen

1. Geen iTunes voor jou, Kim Jong-Il
Ik begin met een klassieker: Apple verbiedt in de iTunes voorwaarden het gebruik van de software bij de productie of ontwikkeling van massavernietigingswapens:

You also agree that you will not use these products for any purposes prohibited by United States law, including, without limitation, the development, design, manufacture or production of nuclear, missiles, or chemical or biological weapons.

Dit is een mooi stukje cargo culting: high-end software kan onder exportverboden of dual use regelingen rondom wapenhandel en -ontwikkeling vallen. Om te voorkomen dat je software in die categorie komt, kun je maar beter je klant verbieden Dus komt er een verbod daarop in de licenties voor die software. En dat komt dan ook in de voorwaarden voor gewone software.

2. Dit verbod vervalt bij de Zombie Apocalyps
Maar deze kende je nog niet: ga je via de Amazon marketplace in hout handelen, dan geldt ook zo’n verbod tegen gebruik of handel met militaire doeleinden. Echter, dit vervalt wanneer de Zombie Apocalyps zich voor zal doen:

However, this restriction will not apply in the event of the occurrence (certified by the United States Centers for Disease Control or successor body) of a widespread viral infection transmitted via bites or contact with bodily fluids that causes human corpses to reanimate and seek to consume living human flesh, blood, brain or nerve tissue and is likely to result in the fall of organized civilization.

3. Jouw testresultaten zijn van mij
Je zou zeggen dat als je kijkt hoe software werkt, dat dan jouw toegenomen kennis is. Sommige EULA’s – zoals die van analyticspakket Crobox – denken daar anders over:

10.5 The Customer acknowledges that details of the Product, and the results of any performance tests of the Product, constitute Crobox’s Confidential Information.

Dit is juridisch bindend maar natuurlijk wel heel vervelend.

4. Tot de dood van de Koningin ons opzegt
Een Engelse softwarelicentie – die ik helaas niet mag publiceren – bevatte een wel heel aparte einddatum:

This license shall be in force for the period ending at the expiry of 21 years from the death of the last survivor of all the lineal descendants of her Majesty Queen Elisabeth II who have been born on the date of this agreement, whichever comes later.

Dit blijkt dus een in Engeland niet ongebruikelijke clausule. Onder Engels recht zijn eeuwigdurende overeenkomsten problematisch, maar door het op te hangen aan een gebeurtenis die technisch niet eeuwig hóeft te zijn zou je dat dan omzeilen.

5. Op voorwaarde van persoonlijke groei en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid De “Replace Tekst” softwarelicentie eist een zoektocht naar zingeving:

You agree to admit your own fallibility and to embrace personal growth to the benefit of yourself, and those around you.
You agree to act responsibly towards the environment and to help improve the environment however you see fit.
You agree to treat all people with respect and to help other people in whatever way you are most passionate about.

In een zakelijke context minder gek; menig inkoopcontract bij een groot bedrijf eist dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, geen kinderarbeid toepast, milieuvriendelijk werkt en je bedrijfsprocessen continu verbetert. Waarom dan niet je persoonlijke mentale processen?

Arnoud

16 reacties

  1. Arnoud schrijft bij nummer 4 “die technisch niet eeuwig hóeft te zijn”. De gebeurtenis is gewoon eindig, want hij kijkt naar alle nú levende afstammelingen van Elisabeth en loopt af 21 jaar nadat de laatste daarvan dood gaat. Dus tenzij we binnenkort het geheim van onsterfelijkheid uitvinden, loopt dit ding binnen pak ‘m beet 130 jaar af. Meestal neemt men trouwens een flink ouder (inmiddels overleden) staatshoofd die dus een veel grotere verzameling afstammelingen heeft. De directe familie van Elisabeth II is relatief beperkt, en hoe meer mensen je clausule overdekt, hoe groter de kans dat er ten minste één flink lang leeft.

 1. “including, without limitation, the development, design, manufacture or production of nuclear, missiles, or chemical or biological weapons.” Snijdt dat mes niet aan twee kanten? Mag de US overheid zelf dan nog wel die Apple producten gebruiken, sinds zij inderdaad dat soort wapens ontwikkelen en/of produceren.

  1. “any purposes prohibited by United States law “. Ik weet vrij zeker dat er geen verbod op de ontwikkeling van kernwapens door de VS is in de wetten van de VS… Wij van WC-eend… etc.

   Daarnaast vraag ik me af wat de rol van iTunes kan zijn in die ontwikkeling; in hoeverre is het luisteren naar Bono op een iPad door een kernwapeningenieur “use for the development of…”?

   1. Zoals het er staat komt het bovenop hetgeen in de VS wetten staat… including, without limitation… En geen itunes = geen ipad kunnen syncen en wellicht ook geen App-store kunnen gebruiken. Zo zou eigenlijk heel het department of defense geen ipads kunnen gebruiken.

    1. Maar gebruiken ze die iPads daar dan voor? Want volgens mij gaat het erom dat je iTunes niet mag gebruiken voor dat soort doeleinden, maar ik zie niet in hoe je iTunes überhaupt zou kunnen inzetten om chemische wapens mee te produceren.

     1. Product slaat in dit geval op het apparaat waarop je iTunes wilt gebruiken. “Licensor grants to you a nontransferable license to use the Licensed Application on any Apple-branded products that you own or control and as permitted by the Usage Rules.”

  1. Dat is een hele bekende, die zag ik juist als enige aankomen 🙂

   Wat ik me dus afvraag is wat er gebeurt met die testresultaten. Als ik als derde die computer voor mijn neus krijg en daar staat deze software al op, dan kan ik toch gewoon testen draaien en publiceren?

   Wellicht dat de licentienemer een contractueel probleem heeft omdat hij de software een derde ter beschikking heeft gesteld, maar ik heb geen akkoord op die licentie gegeven.

 2. 10.5 The Customer acknowledges that details of the Product, and the results of any performance tests of the Product, constitute Crobox’s Confidential Information.

  Bedoelen ze hier niet gewoon dat als je Crobox evalueert, dat je de uitslag van je Crobox evaluatie niet vrij mag verspreiden (itt Crobox gebruiken om iets anders te evalueren, wat je wel vrij mag gebruiken)? Die conditie kom je namelijk wel vaker tegen.

   1. Kan je een 3e partij vragen om de review te doen? Ik zou het vreemd vinden als ik niet zelf het recht heb om deze informatie te publiceren dat ik wel een 3e mag vragen om dit te doen.

    Los van het feit dat ze iets aanbieden dat niet consumenten als doelgroep heeft.

 3. Hier nog een Wiki Artikel: https://en.wikipedia.org/wiki/Royallivesclause (*) met dit voorbeeld

  The option must be exercised before the end of the period ending at the expiry of 21 years from the death of the last survivor of all the lineal descendants of [his late Majesty King George V or some other British monarch] who have been born on the date of this agreement
  Ik begrijp die “who have been born on the date of this agreement” niet zo goed; dit is toch een bijvoeging bij de nakomelingen. Ik lees het zo dat het alleen geldt voor nakomelingen die zijn geboren op de dag dat het contract is getekend.

  (*) URLs worden vernaggeld door de underscores weg te halen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.