Mag je een League of Legends skin krijgen als je bloed doneert?

Een campagne waarbij bloeddonoren een League of Legends-skin kunnen krijgen in ruil voor hun donatie heeft tot nu toe 300 nieuwe donoren opgeleverd. Dat las ik bij Tweakers, dat zich baseert op bloedbank Sanquin die de actie heeft georganiseerd. De campagne draagt de naam #myfirstblood en was een succes: in de beoogde doelgroep van 18 tot 35-jarige mannen werd een behoorlijk deel bereikt. Het riep wel de vraag op, mag dat eigenlijk, zo’n skin cadeau geven als je bloed komt doneren? Het riekt naar betalen om bloed te geven, en dat is wettelijk verboden.

Het verbod op betaald doneren van bloed komt uit artikel 4 Wet inzake bloedvoorziening. Je mag niet meer doen dan werkelijke kosten (bv. reis- of maaltijdkosten) vergoeden. Doel hiervan is te voorkomen dat mensen vanuit geldelijk motief de keuze maken om bloed te doneren en zo lichamelijk in de problemen komen.

Al langer kun je een symbolisch cadeautje krijgen als je bloed doneert. Dat is dan een item zonder waarde als geste voor een vrijwillige actie. Ik verwacht niet dat er mensen zijn die werkelijk vanwege dat cadeautje kiezen voor bloed doneren, ook niet als ze heel hard geld nodig hebben: het is immers niet verkoopbaar.

Dan kom je dus bij de vraag of het geven van een cadeau zoals zo’n skin telt als een beloning. Als Sanquin een cadeaubon van 25 euro zou uitreiken na donatie, dan zouden we dat denk ik vrij snel als een verboden beloning zien. Maar een tshirt met “Ik ben donor” meegeven, dat lijkt me gevoelsmatig geen ‘beloning’. Ook al zou je dat kunnen doorverkopen. En dat lijkt mij uiteindelijk ook het criterium om van “beloning” te spreken – het item dat je krijgt, moet een geldswaarde vertegenwoordigen.

Skins in dit spel zijn niet overdraagbaar, dus ook als je zegt, deze items zijn heel waardevol vanwege hun zeldzaamheid dan zit er nog niet direct een geldswaarde aan vast. Je zou je hele personage/account moeten verkopen om die skin over te dragen, en dat staat voor mij te ver af van de skin zelf om deze nog als ‘beloning’ aan te merken.

Arnoud

23 reacties

  1. Dat laat wel zien ja hoe zo iets ook maar relatief is. Misschien dat die ‘ik heb gedoneerd’-speltjes over enkele jaren goud geld waar zijn.

   Ik vindt het dan wel weer zot dat je hiervoor niet betaald mag worden. Bloedbanken hebben moeite om genoeg donoren te vinden… Waarom zou het dan ook niet gewoon betaald mogen worden? Een van de redenen die Sanquin aanhaalt, is de zorg dat mensen liegen bij het registratieformulier over hun gezondheid om zo aan geld te komen. Echter, ik mag hopen dat het bloed daadwerkelijk nog gecontroleerd wordt en dat we niet elke donor op zijn blauwe ogen geloven.

   1. Je kunt niet detecteren of iemand gedwongen wordt bloed te geven (en het geld af te staan), of dat ze uit armoede geen andere optie zien dan bloed doneren voor geld. Daar gaat het volgens mij veel meer om dan om kwaadwillenden met aandoeningen in het bloed. Mensen die dat willen verspreiden, zullen dat ook proberen zonder dat ze er geld voor krijgen lijkt me.

 1. Een bijkomend kenmerk van een skin is, is dat het maar eenmalig interessant is. Het twee keer ontvangen van de skin heeft geen toegevoegde waarde voor de league of legend speler, zeker omdat je de skin niet kan weggeven (in theorie). De perverse prikkel waar de wet voor is gemaakt is dus minder aanwezig. Dit is bijvoorbeeld een verschil met de bovengenoemde suske en wiske uitgave: de skin is slecht verkoopbaar, en het meerdere keren heben van dit “goed” levert geen hoger voordeel op.

  Waar de bloedbank alleen voor moet oppassen is dat ze de skin koppelen aan de donor. Als je namelijk elke keer de skin voor een ander league of legend account kan gebruiken, is die prikkel er wel.

  Helaas, als ik de website van sanquin lees, is dit scenario goed mogelijk. De donor moet een selfie sturen en krijgt dan een unieke code via de telefoon voor de skin. Skins zijn misschien niet transferable, maar die code kan waarschijnlijk wel worden verkocht.

 2. Blij dat iemand hier aandacht aan geeft!! Ik vind het werkelijk een belachelijke actie van Sanquin en overweeg mijn eigen donorschap te beëindigen. Jongeren, die toch al te veel gamen, nog eens stimuleren daarmee door te gaan door ze een skin te geven in ruil voor hun bloed…. Als ik cartoonist zou zijn zou ik de directeur van Sanquin als vampier afbeelden…

  1. Bloed geven trekt ze in ieder geval een keer of wat per jaar weg van hun beeldscherm om iets nuttigs voor de samenleving te doen. Ik vind het prima als hiermee kan worden doorgedrongen tot een doelgroep die anders moeilijk bereikbaar is

  2. Dit vind ik een beetje kort door de bocht. Alsof het krijgen van een skin ervoor zorgt dat deze jongeren meer gaan gamen. Als voormalig fanatiek league of legend speler kan ik me niet voorstellen dat dit het geval zal zijn. Ik vind het juist een ludieke actie, die probeert op een originele manier jongeren te motiveren iets voor de maatschappij te laten doen. Maar goed, ieder recht op zijn mening.

   1. Sorry, maar ik zie het ludieke er niet zo aan. Iemand die iets graag wil (om niet te zeggen verslaafd is ergens aan) te stimuleren daarvoor door hem te belonen na iets te hebben gedaan (bloed doneren). Ik zou het ludiek hebben gevonden, als ze die doelgroep toch al zouden willen aanspreken, om ze uit te nodigen voor een ‘live’ versie van het spel: als echt rollenspel. Dan zouden ze pas echt vanachter hun computer moeten komen en hun zinnen verzetten. Deze actie doet mij denken aan de beer in het circus die een koekje krijgt voor het maken van een dansje en ik kan mij nog de verbolgenheid herinneren van het Nederlandse publiek tegen circussen…

     1. Goed idee!!: We kunnen iedereen die van wijn houdt een fles aanbieden, in ruil voor iedere halve liter bloed!! Of iedereen die wel van een blowtje houdt, een halve gram marihuana… en ik heb zo nog vele ideeën voor andere fantastische doelgroepen. Is het bloedtekort zo opgelost…

      Jongens!! Bestaat er nou werkelijk geen fantasie meer, voor echte ludieke acties..??!! 🙂

      1. Er is niets mis met de fantasie. Met deze actie heeft men het bloeddonorschap onder de aandacht gebracht van een groep die anders heel moeilijk voor ze te bereiken is en waar ze om zitten te springen: jongere bloeddonoren.

       Jouw opmerking over verslaving raakt kant noch wal, alsof iedereen die gamet (of zelfs maar een noemenswaardig deel) verslaafd is. Alsof deze actie ook maar enige invloed, positief of negatief, op een eventuele game verslaving heeft.

       Het idee is dat met medewerking van LoL deze skin kostenloos uitgedeeld kan worden. Alleen daarom loopt jouw idee voor een fles wijn al spaak en ik hoef je denk ik niet uit te leggen waarom je suggestie drugsgebruikers te lokken een kansloos voorbeeld is.

       Ik moet mij erg inhouden om het vriendelijk te houden. Is stoor mij als LoL speler over hoe jij mij als een stereotype probeert weg te zetten. Alhoewel, het is alweer even geleden dat ik voor ‘jongere’ werd uitgemaakt.

       1. Beste Elroy,

        Op geen enkele wijze heb jou, noch enige andere persoon die van gamen houdt als een stereotype willen wegzetten. Als dat zo bij jou is overgekomen spijt mij dat oprecht. Ik blijf echter bij mijn mening dat ik het onethisch vind wat Sanquin doet. Van mijn kant vind ik het spijtig dat de lezers (waaronder jij) hier niet de vergelijking begrijpen die ik probeer te maken. Het gaat mij er geenszins om ‘mensen weg te zetten’, maar om het gegeven dat er een (spreekwoordelijke) worst wordt voorgehouden in ruil voor het geven van bloed. Ik begrijp echter niet waarom Sanquin die skins zou ‘uitdelen’, bij wijze van dank voor het doneren van bloed, als de skins hoe dan ook toch gratis te verkrijgen zijn. Waarom zou een gamer dan toch bloed gaan geven….??

        1. Geen probleem, dat gevoel kreeg ik bij het lezen van jou posts, maar ik geloof je op je wword.

         De skins zijn alleen te krijgen door bloed te doneren, maar wel kostenloos aan te bieden door Sanquin omdat er in tegenstelling tot flessen wijn, t-shirts en andere zaken geen variabele productiekosten aan verbonden zijn. Alle kosten zitten in de eenmalige ontwerpkosten. Deze actie is natuurlijk net zo goed reclame voor LoL als voor werving van bloeddoneren.

         Ik denk dat wij overigens fundamenteel van mening verschillen. Ik zie namelijk geen enkel probleem met het voorhouden van een ‘worst’. Zelfs betalen zie ik geen enkel probleem mee, zolang het bij kleine vergoedingen blijft, er fatsoenlijke kwaliteitscontroles plaatsvinden en de donatiefrequentie beperkt blijft.

         Overigens zou ik best willen doneren, helemaal los van deze actie, maar door mijn reizen mag ik vaker niet dan wel doneren, dat is geen doen.

 3. Laat ik eens iets anders vragen: is dit aanbod niet discriminerend voor mensen die wegens medische omstandigheden geen bloed kunnen doneren en dus nooit die skin kunnen krijgen? Ikzelf heb diabetes en dat is een reden waarom mijn bloed al snel wordt afgekeurd. Niet dat die skin my interesseert want ik speel het gehele spel niet. Maar gewoon uit principe lijkt het niet te kunnen. Discriminatie op bloedsamenstelling, namelijk. 🙂

  1. Volgens mij is er geen wet die discriminatie op bloedsamenstelling in algemene zin verbiedt. Mensen met diabetes zullen misschien ook wel vaak worden afgekeurd voor medicijnonderzoek. Dat betaalt vast een stuk meer dan zo’n skin waard is….

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.