Even iets anders: Ik schreef een GDPR-compliant science fiction verhaal

Ik zou nu een diepe basstem moeten opzetten en beginnen met “In a world… where the GDPR has taken over… one young woman takes up the fight” maar dat voelt iets te theatraal. Daarom houd ik het simpel: willen jullie eens wat anders van me lezen? Meer specifiek, een sciencefictionverhaal waarin inderdaad een jonge vrouw als ondernemer het opneemt tegen zwaar doorgeslagen GDPR handhaving door schimmige stichtingen waar innovatie en AI vrijwel onmogelijk is geworden? Welkom in 2k38.

Een tijd geleden zag ik een uitnodiging van het Instituut voor Informatierecht om mee te doen aan een science fiction writing competition. Dat leek me wel wat in het kader van “zoek eens een hobby, man”. Dus ik heb me opgegeven en na het nodige brainstormen kwam ik uit bij een plot waarin die private handhaving van de AVG nog eens heel groot werd, en Buma/Stemra achtige organisaties overal inspraak en geld eisen als je ook maar iets wilt doen met persoonsgegevens. Dat was de doodsteek voor AI en social media, totdat mijn hoofdpersoon een gat in de markt zag en met een AI app Europa veroverde. En wat er toen gebeurde – oké, nee ik zou geen Buzzfeed slogans meer doen.

Als echte nerd ga ik natuurlijk geen verhaal schrijven zonder tijdlijn en dergelijke. Dat liep een tikje uit de hand, daarom heb ik er een site van gebouwd. Hier staan ook wat andere verhalen en aanvullende informatie. Ik hoop daar in de toekomst mee te kunnen blijven schrijven. Wie suggesties of inspiratie heeft, ik hoor graag van je!

Welcome to the world of 2K38

(De uitslag van die competitie is vanavond, ik ben een van de drie finalisten. Wie in de buurt van Amsterdam is, er is nog plek)

Arnoud

12 reacties

 1. Ik kon het niet laten om het toch even te lezen. Leuk verhaal, waarin bureaucratie, privacy, technologie en wetgeving lekker met elkaar botsen. In een dergelijk kort verhaal toch aardig wat achtergrond en diepgang weten te brengen, zonder dat het voor mij teveel of storend was (ben een fervent fantasy lezer, waar dat soms te ver wordt doorgedragen en je door de bomen het bos niet meer ziet, of soms juist te weinig aanwezig is waardoor je het idee hebt een Tulp romannetje te lezen).

  Maare, de Zuckerberg administration? Dat klinkt wel eng hoor.

  Veel success vanavond, van mij mag je meer van dit soort korte verhalen schrijven, maar ze mogen ook best langer zijn 😉

 2. Om in jou ‘nerd ‘style te blijven

  Er zijn 10 soorten mensen, degene die binair begrijpen en degene die het niet begrijpen.

  01010011 01010101 01000011 01000011 01000101 01010011 01010110 01010110 01001110 01010110 01010110 01001111 01001110 01000100

 3. Niet toevallig natuurlijk dat die tijdlijn eindigt bij 2038, aangezien dan de tijd stopt doordat alle Unix- en -achtige -systemen weer bij 1970 beginnen (of negatief worden?). Of is dat vanzelf opgelost door de dan ubiquiteuze 64-bits processors? Zou dat genoeg zijn of moet er ook heel veel aangepast worden in allerlei software? Wat vindt Maurice de Hond hiervan en heeft die al een pijling gedaan?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.