Geen nieuwe Linux-versies meer van aangiften LH en Vpb, mag dat?

Gebruikt u voor het doen van de aangifte loonheffingen of vennootschapsbelasting de Linux-versie? Met ingang van volgend jaar kan dat niet meer. Dat las ik bij de Belastingdienst. “We hebben besloten geen Linux-versies meer te maken, omdat deze bijna niet gebruikt worden.” zo gaat het verder. Linuxgebruikende ondernemers zullen dus een Windows- of Mac-emulator moeten installeren of blijven hobbelen met de huidige versie, tenzij ze een accountant hebben die wel met Windows of Mac kan werken. Hoewel het dus kennelijk maar een kleine groep is, lijkt het me wel behoorlijk vervelend. En ik dacht dat de overheid het gebruik van open source wilde stimuleren?

Sinds 2012 is het voor ondernemers verplicht om digitaal belastingaangifte te doen. Het gaat daarbij onder meer om de aangifte omzetbelasting, de loonheffingen, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Ontheffing is daarbij niet mogelijk, ongeacht reden (dus ook niet als je internet een poel des verderfs vindt).

Helaas maakt de wet niet duidelijk op welke manier dat ‘langs elektronische weg’ precies wordt ingevuld. Dit wordt dan ook aan de Belastingdienst overgelaten. Die doet haar best om de bekendste platforms te ondersteunen, en daar rekende zij lange tijd Linux ook onder. Maar al in 2007 was het probleem dat daar nauwelijks gebruik van gemaakt werd. Toen ging het om 6.589 van 5.7 miljoen particulieren, helaas kan ik nu geen cijfers vinden over dat gebruik.

Omdat er dus geen harde eis is over welke platforms te ondersteunen, is het in principe een vrije keuze van de Belastingdienst om te bepalen voor welke platforms zij haar software wil aanbieden. En het lijkt me redelijk dat je zegt, een platform dat vrijwel niet wordt gebruikt (aantoonbaar met je historische aangiftestatistieken) dat ondersteunen we niet meer, dat kost meer dan het oplevert. Dat strookt niet met het streven om open source te populariseren, maar als je het jaren probeert en niemand gaat met je mee, dan moet je er misschien mee stoppen?

Arnoud

20 reacties

 1. Ik las van een gamedeveloper dat de Linux-versie van hun game weinig gebruikt werd, maar wel het grootste deel van hun error reports gaf. Bovendien kwamen een groot deel van die error reports omdat mensen zich niet wilden houden aan de door hun geadviseerde Linux setup. Nu kan dat ook gewoon aan de game liggen, en de tool van de belastingdienst is vast minder complex dan een video game, maar ik kan wel begrijpen dat Linux een dusdanig mijnenveld is, wat erg weinig oplevert, dat je ermee stopt.

  1. De persoon die dat zij zat echter niet op het Linux team of op de financiele afdeling, dus uiteindelijk heeft hij zijn claim terug getrokken. Het blijkt wel lucratief te zijn.

   https://twitter.com/bgolus/status/1080544133238800384?s=19

   Linux gaming is beter dan ooit. Valve ondersteund Linux en ze hebben ook hun eigen implementatie van Wine (genaamd Proton) waarmee een groot deel van alle Windows-only titels naadloos draaien. Vorige week not Hellblade gespeeld zonder enige complicaties.

   https://www.gamingonlinux.com/articles/the-number-of-linux-gamers-on-steam-continues-to-grow-according-to-valve.13604

 2. En eigenlijk is het een non-issue omdat het wederom (verrassend…) slechts de volslagen incompetentie van de fiscus op het gebied van ICT illustreert. Want natuurlijk is het software dat is opgebouwd uit ten hoogstens 2 modules: rekenalgoritmes in een library, en daaraan wat GUI code gekoppeld. Dus natuurlijk kan elke no-no dat in 2 tot 4 manweken omzetten naar een platform-onafhankelijke GUI library zoals Qt. Je hoeft namelijk alleen de bestaande GUI na te bouwen en dan de rekenlibrary er weer aan vast te knopen. Zou een stageopdracht kunnen zijn, dat niveau dus.

  Adem in… Adem uit…

  1. Nog nooit de realiteit van een complexe applicatie waaraan jarenlang door een heleboel mensen is gewerk meegemaakt? Alles is verwoven, prachtige architectuurprincipes die ooit waren bedacht zijn niet nagevolgd, de code lijkt op een spelletje mikado of jenga voor gevorderden — probeer er maar een stukje uit te trekken — en niemand weet meer hoe alles zit…

   1. Dat is juist waar ik cynisch op doelde. Als je toelaat dat iedereen maar wat aanklooit met dit soort software en er een kerstboom met ballen van alle kleurschakeringen uit de regenboog van maakt, dan noem ik dat verregaande incompetentie. Elke zichzelf respecterende programmeur doet regelmatig een stap terug en maakt aanpassingen aan de architectuur (ja, dan zit je soms een hele week zaken om te schrijven…) om ervoor te zorgen dat nieuwe toevoegingen weer netjes, elegant en overzichtelijk deel uit kunnen maken van het totaal. En elke keer weer blijkt dat die extra investering meer oplevert dan dan het kost.

    1. Voor een eigen project werkt dat prima; als je aan een dertigtal boekhouders met de ballen verstand van software elk uurtje moet boeken op een bestaand project, en refactoring expliciet verboden wordt (ik heb dat meegemaakt) of onmogelijk is omdat niemand wilde horen van unit-tests — en je consultancy-bureau die je salaris betaald dat allemaal prachtig vindt, omdat er zo uiteindelijk meer uren te factureren zijn, dan blijf het behelpen — ja ik ben ook cynisch…

     1. Behalve dan dat dit loonbelastingaangifteprogrammaatje een zeer basic programmaatje is – les 1 in GUI, prachtig om de basis onder de knie te krijgen. De belastingdienst vond het zelfs te veel moeite een passend gratis Linuxlettertype mee te geven (boxen afgestemd op niet meegeleverd proprietairy Arial) dus je moest elke keer weer lettertype opgeven of opstartcommando aanpassen, waardoor boxsizing en lettergrootte steeds niet klopte. Heeft niets te maken met geld of ingewikkeldheid, en alles met gemakzucht. Ook nu is het kennelijk makkelijker een oneigenlijk, lui argument te gebruiken dan gewoon je (ict-)werk te doen.

  2. Heb je enig idee wat voor code je krijgt als je van patches aan elkaar hangende wettelijke regelingen moet vertalen naar een programmeertaal? Spaghetticode!

   En ook de gebruikersinterface moet dynamisch veranderen afhankelijk van de resultaten van bewerkingen uitgevoerd op de ingevoerde waarden… Een hele uitdaging om dat elegant te houden.

 3. Niet alleen ondernemers die Linux gebruiken zijn gedupeerd, maar als penningmeester van een vereniging liep ik er ook tegenaan. Ik heb net vanochtend een klacht naar de belastingdienst gepost omdat ik nu niet meer in staat ben de loonaangifte van onze dirigent te doen. Je doet de suggestie “…of blijven hobbelen met de huidige versie”, maar dat is geen optie, omdat het loonaangifteprogramma maar een jaar bruikbaar is. Geen of te laat aangifte doen wil je ook niet echt: ik ben het in de vakantie een keer vergeten en toen kreeg ik direct een aangifteverzuimboete en een naheffing om de oren. Er komt een hoop rompslomp bij kijken om dat weer recht te zetten.

  1. Dit gaat om de aangiftes loonheffingen en vennootschapsbelasting (voor zakelijke gebruikers). Deze moeten worden uitgevoerd door middel van een door de belastingdienst verstrekte Windows- of Apple-applicatie. Geen website. Zie http://tinyurl.com/yxb7pqbh en verder voor meer info.

   11.2.1 Hoe aangifte doen? U bent verplicht de aangifte loonheffingen digitaal te doen. […]

 4. En ik dacht dat de overheid het gebruik van open source wilde stimuleren?

  Wine is toch open source?

  Maarre. Er is wellicht een andere oplossing. Er is iets nieuws. Ze noemen het het web. Het definieert een generieke interface waarmee je naar het schijnt vanaf maakt-niet-uit-welk-soort-device als die zich maar aan de “web standaarden” houdt applicaties kan gebruiken. Dat wordt nog eens heel groot denk ik. En het schijnt dat er voor Linux al web-clients zijn.

  1. Wine zou inderdaad een oplossing kunnen zijn, maar volgens mij werkt dat ondertekenen met DigiD niet goed in Wine. En daarbij: áls Wine al een alternatief zou zijn, dan zouden ze sowieso comptabiliteit moeten garanderen. Er zijn appontwikkelaars die dat doen, dus de Belastingdienst kan dat ook doen, maar er is een verschil tussen ‘kunnen’ en ‘willen’…

 5. Dat minder gebruikte digitale platformen niet meer worden ondersteund lijkt redelijk. Maar in hoeverre Microsoft, Apple of Linux als platform gebruikt wordt is niet af te leiden uit het gebruik van het aangifteprogramma. Persoonlijk vond ik de Linux versie niet bepaald gebruikersvriendelijk. De andere varianten ken ik niet, maar dat zou een verschil goed kunnen verklaren. Bovendien vraag ik mij dan af waarom inderdaad niet voor webbased of desnoods (liever niet) voor Android wordt gekozen. Ook ik ben hier gedupeerde van en ik zou heel graag in contact komen met andere gedupeerden. Of met mensen die bereid zijn wat juridische bijstand te leveren, voor het geval dit nodig mocht zijn. Mijn naam is bekend bij Arnoud.

  1. Ik gebruik ook al jaren alleen de Linux versie en weet nog niet zo goed hoe ik dit nu moet gaan doen. Waarschijnlijk moet ik een goedkope Windows laptop/pc gaan kopen speciaal voor dit.

   Als er daadwerkelijk zo weinig gebruik van gemaakt wordt dan heeft de BD wat mij betreft wel gelijk en is het maatschappelijk gezien niet verantwoord om daar heel veel geld aan uit te geven.

 6. Vandaag toch maar virtualbox gebruikt en Windowz10 als virtueel OS geinstalleerd, alleen maar vanwege dat loonbelastingprobleempje.

  Sinds wanneer is het duur en moeilijk zo’n klein progje op linux draaiend te krijgen als je de source hebt? Echt onzin. De belastingdienst zegt hier eigenlijk dat zij niet de expertise hiervoor in huis heeft (Busbedrijf: “We hebben geen mensen met een rijbewijs, sorry!”)

  Mijn meest gevoelige info op een lekke bak omdat de belastingdienst geen zelfstandig containertje kan maken met wat bibliotheekjes en een passend vrij lettertype.

  “omdat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt” was ook geen reden om een jaar na de invoering van de autogordel deze weer af te schaffen.

  Gewoon niet belangrijk genoeg, meer niet.

 7. De juridische vraag is natuurlijk wel of de overheid een burger mag dwingen een wettelijke verplichting na te komen op een onveilige manier, terwijl diezelfde overheid een veilige manier kan aanbieden maar dat niet wil. Er bestaat immers iets als een onrechtmatige overheidsdaad.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.