Europese Commissie berispt gamewinkel Steam voor ‘geoblocking’

De Europese Commissie heeft Valve, de maker van gamewinkel Steam, en vijf uitgevers van games op de vingers getikt voor het zogenoemde ‘geoblocking’. Dat meldde Nu.nl vorige week. Deze activiteit is in strijd met de mededingingsregels in de Europese Unie. Steam en de uitgevers hanteerden regiogebonden activatiesleutels voor games, waarbij de prijzen per regio voor dezelfde sleutel konden verschillen. Zo kon je dus niet elders in Europa shoppen voor een goedkopere licentie. Tevens bleken er afspraken te zijn voor een marktverdeling binnen de EU, wat een harde no-no is in de EU.

Sinds december 2018 geldt de Geoblockingverordening in de EU. Deze kent strenge regels tegen onderscheid maken op geografische afkomst. Dat gaat primair over verkoop op afstand – een Belgische webshop die Spaanse klanten weert of Duitsers hogere prijzen rekent – maar óók over dienstverlening op afstand. En een game zoals via Steam geleverd valt nu eenmaal onder het regime van dienstverlening.

Hoofdregel uit de Verordening is dat je géén onderscheid mag maken op basis van nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging van de klant. De enige echte uitzondering betreft situaties waarin een wettelijke regel (je mag bepaalde dingen niet verkopen in Duitsland, of een auteursrecht verbiedt jou te leveren naar Frankrijk) anders bepaalt. Dat is hier niet aan de orde met Steam, die spellen zijn allemaal gewoon in de hele EU legaal speelbaar en moeten dus vanuit de hele EU kunnen worden gekocht tegen dezelfde voorwaarden – althans, dezelfde in het kader van nationaliteit of afkomst. (Studentenkortingen mogen dus nog steeds, bijvoorbeeld.)

De overtreding zou hem zitten in deze handeling:

Valve and the five PC video game publishers agreed, in breach of EU antitrust rules, to use geo-blocked activation keys to prevent cross-border sales, including in response to unsolicited consumer requests (so-called “passive sales”) of PC video games from several Member States (i.e. Czechia, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia, and in some cases Romania). This may have prevented consumers from buying cheaper games available in other Member States.

In de kern komt dit erop neer dat Valve (de beheerder van de dienst Steam) andere activatiesleutels voor games uitgeeft afhankelijk van de locatie van de koper. Die kunnen dan niet aan andere landen worden doorverkocht, of vanuit andere landen worden gekocht. Zo ontstaat een mogelijkheid voor prijsdiscriminatie op basis van locatie, en dat is dus in strijd met deze verordening.

Een complicatie daarbij is nog wel dat de Verordening niet echt geschreven is voor streaming content en downloads, zoals games. Daarmee is het twijfelachtig of je rechtstreeks deze Verordening in kunt roepen bij online gameverkoop. De Commissie houdt dan ook een slag om de arm, en gooit het enerzijds op geoblocking en anderzijds op een ‘gewone’ overtreding van artikel 101 (voor oudgediende juristen: artikel 81) EU Verdrag, het verbod om marktverpestende afspraken te maken.

De bedrijven mogen zich nu verweren tegen de Commissie. En uiteindelijk kan (en, naar ik hoop, zal) de boel naar het Hof van Justitie gaan dat hier een definitieve uitspraak over kan doen.

Arnoud

5 reacties

  1. Als je zegt “Netflix content in de hele EU gelijk” bedoel je dan ook dat de Duitse en de Slowaakse ondertiteling op dezelfde dag beschikbaar moeten komen of dat de Slowaken het de eerste maand maar zonder, of met de Duitse ondertiteling moeten doen?

   1. Dat de originele content (met de op dat moment beschikbare ondertitels) beschikbaar moet zijn in de hele EU. Dat je dan in Slowakije eerst kiest om zonder ondertitels of met Duitse ondertitels te kijken is een keuze. En ze mogen ook best een filter optie maken dat je enkel content wilt in een bepaalde taal of met bepaalde ondertitels.

    Maar stel je bent in Slowakije en bent de Engelse taal machtig wat is dan het probleem dat je de Engelse versie (zonder ondertitels) kijkt? (Om maar een voorbeeld te noemen.)

    1. Feitelijk is daar niets mis mee, maar er zijn in een hoop landen lokale wetgevingen die verplichten dat media-uitingen in de taal van het eigen land moeten worden uitgebracht. Je mag in Frankrijk bijvoorbeeld geen Engelstalig gesproken serie in het schap zetten, die moet een Franse nasynchronisatie hebben.

     En daar komt nog eens bij dat een hoop landen verschillende regels hebben als het gaat om leeftijdskeuringen of beperkingen op schuttingtaal, seks en geweld.

 1. Ik weet niet of dit zo gunstig is. De reden dat Steam aan geoblocking doet, is omdat in armere landen (zoals de genoemde landen), games duurder zijn in proportie tot het inkomen. Om piracy tegen te gaan, bieden ze games goedkoper aan in die regio’s om zo een betere concurrentiepositie met piracy te hebben voor eerlijke mensen. Dit is veel minder kosteffectief. Ik herinner me zelf dat ik op de middelbare school, wegens een laag inkomen (zakgeld en eventueel bijbaantje), veel aan piracy deed, maar dat nu bijna niet meer doe, omdat ik het nu kan betalen.

  Het resultaat was echter dat er “gray market” sites ontstonden waar je keys uit armere landen kon overkopen, om in rijkere landen toch goedkopere games te krijgen. Omdat dit niet de bedoeling was, zijn ze de keys dus gaan geoblocken. Als dat nu niet meer mag, betekent dat logischerwijs dat de prijs in heel de EU hetzelfde gaat worden en men in Roemenië dus moeilijk deze games kan betalen, wat ironisch genoeg de ongelijkheid vergroot.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.