De Spaanse Liga mag dus niet je microfoon inzetten om illegale voetbaluitzendingen te detecteren

De Spaanse voetbalbond heeft een boete van 250.000 euro gekregen van de toezichthouder vanwege overtreding van de AVG, meldde Tweakers vorige week. De app luistert met de microfoon mee om illegale voetbalstreams op te sporen aan de hand van voor mensen onhoorbare tonen in de sportuitzendingen. Hoewel de app daarmee niet direct mensen afluistert (althans iets doet met wat mensen zeggen) is dat toch een AVG-overtreding: niet privacy by design, want je kunt niet zien dat je microfoon staat op te nemen.

In juni 2018 kwam in het nieuws dat de Liga (de Spaanse voetbalbond) microfoons van telefooneigenaren met hun app erop had ingezet om onhoorbaar geluid op te vangen dat als watermerk in voetbaluitzendingen zit. Hiermee kan men illegale voetbaluitzendingen detecteren en zo een database opbouwen van locaties die wedstrijden uitzenden, zowel thuis als in cafés en andere gelegenheden. Als dan blijkt dat een locatie geen licentie heeft, dan kan daartegen worden opgetreden. Maar ondertussen sta je dus wel tienduizenden (of meer) microfoons van mensen te beluisteren.

De algemene voorwaarden vermelden expliciet dat dit gebeurt:

LaLiga will enable the microphone of your device, solely if you accept by checking the box enabled for htis purpose or the pop-up window emerging in the APP, to find out if you are watching football matches. This information shall be employed to detect fraud in unauthorized public establishments.

Ik zei toen, vanuit AVG- of privacyperspectief zie ik hier weinig mis mee, omdat het hier niet gáát om het vastleggen van persoonlijke informatie zoals wat je zegt of waar je bent terwijl je iets zegt. Maar de Spaanse Autoriteit Persoonsgegevens is toch wat strenger: je bent wél bezig met persoonlijke informatie, ook al is het bijvangst in je jacht naar de verborgen piepjes.

En vooral: dit is niet privacy by design, want mensen hebben niet dóór dat je die informatie aan het verzamelen bent. De AV zijn natuurlijk niet relevant, je moet dit duidelijk melden. En dan dus niet een verplichte popup (de standaardkeuze van een geërgerde developer die iets hoort over “je moet X van de wet”) maar nadenken over design, hoe je dit integreert in je app. Een icoontje dat je microfoon aan staat bijvoorbeeld. En zo moeilijk zou dat ook niet hoeven te zijn.

Arnoud

3 reacties

  1. Duidelijker communiceren door het bij elk gebruik als pop-up weer te geven en het pas te doen nadat die pop-up geaccepteerd is en de app open staat helpt mogelijk. Eventueel met een knop in de pop-up om het niet te doen.

    Apps zouden op de achtergrond zo min mogelijk moeten doen naar mijn mening.

  2. Ik denk dat er eerder een duidelijk hoorbaar auditief signaal moet komen. De app moet immers alle betrokkenen verwittigen, niet alleen de gebruiker van de app.

    Los van het feit dat nu elke gebruiker die opnames toestaat zwaar in overtreding van de AVG is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.