Wanneer is een deurcamera gerechtvaardigd onder de AVG?

Een lezer vroeg me:

Ik heb een deurspion in de voordeur indertijd vervangen door een electronische versie die een foto of video kan maken van de persoon die aanbelt. Op de voordeur buiten is er geen melding van gemaakt en een willekeurige aanbeller kan buiten niet zien dat er een electronische deurspion aanwezig is. Moet ik i.v.m. de AVG deze deurspion weer verwijderen?

Het fotograferen of filmen van mensen kan inderdaad onder de AVG vallen, maar dat wil niet zeggen dat het automatisch niet meer mag.

Allereerst gaat het hier om een privésituatie, de deur van een woonhuis van een particulier. Daarop is de AVG lang niet altijd van toepassing; er is een uitzondering voor zogeheten huishoudelijk of privé gebruik van persoonsgegevens.

Die uitzondering houdt op wanneer je buiten de eigen particuliere sfeer treedt, aldus het Hof van Justitie. En dat doe je onder meer wanneer je de openbare weg structureel filmt. Bij een deurbel-met-camera kan dat aan de orde zijn, afhankelijk van waar hij op gericht is en hoe lang hij filmt. Een bel die alleen het eigen portiek kan ‘zien’ en alleen aangaat na aanbellen, is heel wat anders dan een dikke camera die een 360 graden overzicht van de gehele straat permanent registreert.

Als de AVG van toepassing is, dan is de volgende vraag of de inzet van het middel een grondslag heeft. Dat zou hier gaan om beveiliging van het pand en/of de mensen of goederen daarin. Dat is in principe een legitiem belang (artikel 6 lid 1 sub f AVG), maar daarbij moet je vervolgens wel toetsen of je dat middel echt nodig hebt en hoe je aan de privacyzorgen van je bezoekers (en toevallige passanten) tegemoet komt.

De vraag komt dus neer op, heb je nou echt zo’n deurcamera nodig, kan het niet met gewoon een klassiek spionnetje? Wie veel van huis is of slecht ter been, zal eerder een camera kunnen rechtvaardigen lijkt me. Maar voor mij is belangrijker dat de bel alleen filmt na aanbellen, en alleen livestreamt zonder op te slaan. Dan is het echt het equivalent van een groothoeklensje in de deur.

Arnoud

10 reacties

 1. Die uitzondering houdt op wanneer je buiten de eigen particuliere sfeer treedt, aldus het Hof van Justitie. En dat doe je onder meer wanneer je de openbare weg structureel filmt. Bij een deurbel-met-camera kan dat aan de orde zijn, afhankelijk van waar hij op gericht is en hoe lang hij filmt. Een bel die alleen het eigen portiek kan ‘zien’ en alleen aangaat na aanbellen, is heel wat anders dan een dikke camera die een 360 graden overzicht van de gehele straat permanent registreert.

  Maar beide filmen structureel de openbare weg…

   1. Wat maakt dat dit niet net zo goed een een uitzondering voor zogeheten huishoudelijk of privé gebruik is? Het is geen doen om die beelden elke dag te bekijken en te wissen. Pas bij noodzaak zullen de beelden door de eigenaar/berijder bekeken worden.

    1. Klopt, dat maakt van de AVG ook zo’n onwerkbare wet. Bovendien gaat geen één MKBer daadwerkelijk in protocollen vastleggen wat met zijn camerabeelden gebeurt. Laat staan een particulier. Sterker nog: je wilt juist die beelden bewaren om iemand aan de schandpaal (lees facebook) te kunnen nagelen als iemand iets ontoelaatbaars doet. Geld om je gelijk te kopen heeft een particulier niet meer, en ons rechtssysteem levert geen genoegdoening. Juist voor de doelgroep waar die wet voor bedoeld is (Google’s, Facebooks en Apple’s van deze wereld) lijkt het geen belemmering te zijn. Die drukken de toestemming van hun klant er gewoon doorheen en en calculeren eventuele boetes door in de consumentenprijs…

 2. Er zijn 2 huizen hier in de straat, die een camera hebben hangen. 1 staat op de algemene parkeerplaats gericht. En de ander geeft een grote ronde bol. Dit zou betekenen dat dit niet mag. Want de gehele straat is hierop te zien. Hoe moet je zo een situatie aanpakken. Want met de mensen zelf erover praten, schiet niks op.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.