Tesla-eigenaren kochten per ongeluk peperdure updates

Sinds kort is het mogelijk om in de app van je Tesla een software-update te kopen, waaronder de zelfrijdende AutoPilot-functies. Sommige mensen deden dat per ongeluk en werden verrast met een rekening van bijna 10.000 dollar. Dat meldde Bright onlangs. Men noemt het voorbeeld van een acceleratieboost die je voor 2000 euro een halve seconde sneller naar de 100 km/u krijgt (niet echt een Turbo Boost dus), en zo is er nog veel meer dat je softwarematig voor elkaar kunt krijgen. Het wordt allemaal via de creditcard afgerekend, zonder dat je daar apart goedkeuring voor hoeft te geven. Wacht, kan dat zo maar?

In all fairness heeft Tesla ondertussen al aangekondigd dat het opgelost gaat worden. De per ongeluk aangeschafte updates kun je laten terugdraaien en je krijgt dan je geld terug. Hoe het precies kon gebeuren, lijkt niet duidelijk. Je bestelt via de app en kennelijk kan dat per abuis gebeuren als je scherm niet vergrendeld is. Hoewel anderen weer zeggen dat je echt diverse schermen moet doorlopen, waaronder een “weet u het zeker” scherm. (Wie het voor mij wil uitzoeken graag, maar ik ben niet aansprakelijk voor per abuis gekochte upgrades.)

Je hebt echter, in ieder geval in Europa, consumentenbescherming bij online aankopen. En volgens mij valt zo’n in-app aankoop daar gewoon onder. Je koopt via een systeem dat bedoeld is om een online aanschaf te doen zonder dat verkoper en koper bij elkaar zijn.

Het gaat hierbij om een “levering van digitale inhoud” zoals de wet dat noemt, die als download en dus niet op een drager is geleverd. Dan heb je in principe recht op annuleren van de aankoop binnen 14 dagen na sluiten van de koop. Maar dat recht kan je worden ontnomen, zoals de wet het formuleert:

g. de levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd, voor zover de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de consument en de consument heeft verklaard dat hij daarmee afstand doet van zijn recht van ontbinding.

De ‘nakoming’ is in dit soort gevallen het moment van downloaden en installeren. Je moet dus alvorens de download (of in ieder geval de installatie) begint, hebben gezegd dat je dat wil én expliciet dat je wil afzien van je recht van ontbinding. Ik kan nergens vinden dat de Tesla-installatieschermen deze tekst hebben, dus dan kun je zo’n aanschaf gewoon binnen 14 dagen ongedaan laten maken.

Arnoud

10 reacties

 1. Gewoon een gedachte, maar kan ik nu dus als verkoper van digitale goederen (zeg, steam of een algemene appstore) nu niet standaard bij mijn verkoopvoorwaarden duidelijk melden dat kopers in de EER bij het aangaan van deze koop bewust afstand doe van hun recht op (kostenloze) ontbinding.

  Wat let mij om dit als algemene verkoopvoorwaarde te hanteren en daarmee al die lastige consumentenbescherming voor mijn europese klanten te ontlopen?

  (Zo verder lezend vraag ik me af hoe punt A van hetzelfde artikel BWW 230p zou kunnen toepassen om bij verkoop vanuit de VS valutaschommelingen tussen dollar en euro aan te dragen om deze bescherming te omzeilen)

 2. Het lijkt mij, dat dit duidelijk voor consumenten valt onder de regels voor koop op afstand. Tesla moet zorgen, dat ze de functionaliteitkunnen uitschakelen en het geld in de valuta van de koper terugstorten op de creditcard. Bovendien moet de aanschaf duidelijk zijn, voldoende geborgd tegen ongewild handelen. Verder moet het voor een ieder mogelijk zijn, om de creditcard gegevens uit de software van de auto te houden, zodat ook daardoor een abusievelijke aanschaf wordt voorkomen.

   1. Werd die Tesla niet zakelijk gereden? En zo nee, voldoet de transactie dan aan artikel 6:230m BW, kortom is er überhaupt een overeenkomst tot stand gekomen die de consument gedurende de bedenktijd kan of moet ontbinden?

     1. Heel zuiver klopt je redenering. Het artikel vangt aan met: “Voordat de consument gebonden is aan een overeenkomst op afstand …” Dus je zou kunnen beweren dat er een overeenkomst is gesloten die voor de consument geen betekenis heeft.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.