Niet bij je Bitcoins kunnen omdat de politie je telefoon heeft

Iets waar niet iedere Bitcoin bezitter rekening mee houdt, wat te doen als de politie je telefoon heeft? Dat las ik bij het onvolprezen Betablog. Hij wees op een recent strafvonnis waarbij de verdachte tegen precies dit probleem aanliep: “zegt de veroordeelde tegen zijn moeder dat hij over geld in Bitcoins beschikt, maar dat hij daar niet bij kan komen omdat de politie zijn telefoon in beslag heeft genomen.”

De veroordeelde is betrokken geweest bij het verhandelen van verdovende middelen op de darknet markets Dream Market en Nightmare Market onder de vendor namen DrugsTradeCenter en Mr.Ted, zo lees ik in het vonnis. Ik vermoed dat men deze persoon op het spoor kwam door een actie in 2020 van internationale opsporingsdiensten, waaronder Europol, tegen onder meer deze twee darknetmarkten. (Darknet is een lekenterm voor semi-anoniem communiceren en dan drugs per post sturen.)

Bij de verdachte werd een laptop aangetroffen met daarop de nodige administratie van de drugsverkoop, waaruit de rechter concludeert dat hij niet zomaar een naïeve loopjongen was. Ook hielp niet mee dat hij niet wilde aangeven wie dan de ‘achterman’ was en hoe hij dan wel aan zijn geld kwam. En dan heb je bij een ontnemingszaak echt een probleem gezien de omgekeerde bewijslast die dan geldt.

Ten slotte zijn ook twee tapgesprekken die de veroordeelde na zijn aanhouding vanuit de PI met zijn moeder heeft gevoerd veelzeggend. Daarin zegt de veroordeelde tegen zijn moeder dat hij over geld in bitcoins beschikt, maar dat hij daar niet bij kan komen omdat de politie zijn telefoon in beslag heeft genomen. De verklaring van de veroordeelde ter terechtzitting dat hij dit enkel heeft gezegd om stoer te doen is geenszins aannemelijk, omdat niet valt in te zien waarom hij tegenover zijn moeder uit stoerdoenerij zou liegen. Die strekking had dit gesprek in het geheel niet, zo valt uit de context op te maken.

Gezien het vorenstaande kan buiten redelijke twijfel worden vastgesteld dat de veroordeelde zelf van de drugshandel heeft geprofiteerd. En inderdaad is het wel een interessante dat je na zo’n inbeslagname (die is ter bevriezing voor het onderzoek) niet meer bij je geld, je bitcoins immers, zou kunnen. Ik zie daar niet direct een bezwaarmogelijkheid tegen, als de enige sleutel voor je geheime kluis aan een in beslag genomen sleutelring zit dan heb je ook even pech vermoed ik.

Arnoud

8 reacties

 1. Geen slimme dealer als die geen backup heeft gemaakt. Een telefoon kan ook in water vallen of gejat worden. Backup backup backup. Ook je bitcoin sleutels.

  Ik kan me voorstellen dat, als er geen fatsoenlijk password op telefoon of wallet zit, de bedragen en ook de transactielogs interessante kost kunnen zijn..

  (Darknet is een lekenterm voor semi-anoniem communiceren en dan drugs per post sturen.)

  Dat is wat te kort door te bocht, maar voor dit blog inderdaad wel hanteerbaar.

  1. Je geeft zelf al impliciet aan dat het maken van een backup van bewijsmateriaal van jouw misdaden riskant is: als de backup lekt kan dat een spoor opleveren om jou op te pakken. Jouw contactenlijst kan weer naar je leveranciers leiden, enz. Een slimme backup strategie is in dit geval een minimale. Ik zou wel (op papier) een kopie van de wallet sleutels gemaakt hebben.

     1. Vrijwel al mijn wachtwoorden zijn vrijwel onmogelijk te onthouden, of zelf over te schrijven: lange reeksen van willekeurige tekens. Slechts een paar wachtwoorden moet ik onthouden: het wachtwoord van het passwordmanagerbestand, en een paar wachtwoorden van systemen waar ik op moet inloggen voordat ik bij mijn passwordmanager kan, en die zitten alleen in mijn hoofd (en zijn allemaal uniek).

      Het spreekt vanzelf dat het passwordmanagerbestandje op een heel aantal plekken is gebackupped.

      1. Idem, met wat uitzonderingen. Voor internetfora die niet over mijn betaalgegevens en vaak zelfs niet over mijn naam beschikken gebruik ik hetzelfde wachtwoord, complex maar te onthouden. Als die gehacked worden … soit.

       En om het mijn familie niet al te moeilijk te maken als er met mij wat gebeurt ligt de sleutel van mijn password manager in de kluis. Knappe inbreker die ze weet te stelen zonder dat ik weet dat mijn wachtwoorden compromised zijn.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.