Google gaat individuele identifiers van adverteerders blokkeren

Google wil binnen een aantal jaar stoppen met het individueel volgen van gebruikers, las ik bij Tweakers. Google wil alle unieke identifiers blokkeren, zowel van het bedrijf zelf als van adverteerders. “People shouldn’t have to accept being tracked across the web in order to get the benefits of relevant advertising”, aldus de toelichtingsblog van Google. Toch blijven er volgens Google manieren waarop websites gericht kunnen adverteren. Het bedrijf noemt ‘vooruitgang in aggregate, anonimisatie, on-device-verwerkingen en andere privacybehoudende technologieën’. Ik ben erg benieuwd.

Als je één bedrijf moet noemen dat je continu volgt, dan zullen veel mensen Google noemen. De stap voelt dan ook raar en onverwacht, en het bedrijf zal er zeker goede PR garen bij spinnen: kijk ons eens ineens pivotten naar een privacyvriendelijke webbelevenis. Maar de grap is natuurlijk dat Google dit soort tracking helemaal niet meer nodig heeft, ze kan met contextual advertising al meer dan genoeg mensen passende advertenties voorschotelen. Het zijn dus vooral Google’s concurrenten die hier last van gaan krijgen.

Daar komt bij dat Google ook een nieuwe technologie heeft ontwikkeld waarmee het beheren van persoonsinformatie privacyvriendelijker wordt. In de kern wordt alle data op de eigen computer geladen en in een machine learning model gevoegd. Data van andere mensen wordt op een privacyvriendelijke (want geanonimiseerde) manier gedeeld, zodat iedereen zijn of haar eigen profiel kan verrijken zonder dat ergens centraal álle gegevens (of zelfs maar de gegevens per cohort) beschikbaar zijn. Het is vrij nieuw, maar al getest met het Android-toetsenbord Gboard en lijkt te werken zoals beloofd.

In theorie wordt dit zelfs een open standaard, zodat concurrenten het ook over kunnen nemen. Maar de marktmacht van Google blijft wel zo groot dat het lange tijd vooral dit bedrijf een groot voordeel zal opleveren. En dat maakt het zorgelijk, ondanks de belofte van meer privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Arnoud

5 reacties

 1. Dat zie je inderdaad op heel veel plaatsen: Degenen die er het eerste bij zijn worden groot doordat ze allerlei ‘shady’ praktijken er op na houden. Als ze eenmaal groot zijn, willen ze allerlei regelgeving om die ‘shady’ praktijken te verbieden, zodat de concurrenten ze niet meer achterna kunnen komen.

  Vandaar dat grote autobedrijven een strenge milieukeuring willen. En Westerse landen een belasting op CO2 uitstoot. En grote supermarkten strengere regels over voedselveiligheid. Etcetera. Het is echt niet vanwege het maatschappelijk belang, de enige reden om die dingen in het maatschappelijk belang te krijgen is omdat het dan makkelijker is om er voor te lobbyen.

 2. “People shouldn’t have to accept being tracked across the web in order to get the benefits of relevant advertising”

  Ah ja natuurlijk. Ik was het even vergeten. De benefits of relevant advertising. Wat prijs ik mezelf tock elke keer weer gelukkig als ik een relevante, op mijn persoonlijke interesses afgestemde advertentie ontvang van een speciaal geselecteerde derde partij. Soms krijg ik een niet zo relevante advertentie te zien; dan verlaat ik altijd gelijk die website en dan ga ik eerst even een tijdje stevig googlen op de merken waarvan ik liever de advertenties te zien krijg, en daarna ga ik dan pas weer terug naar die eerste site. Ik vind het daarom ook altijd zo vervelend als ik mijn browser geupdate heb en er zijn weer nieuwe privacy-features toegevoegd die ik dan eerst weer uit moet zetten zodat ik van een meer optimale gebruikersbeleving kan genieten met op mijn persoonlijke interesses afgestemde inhoud en relevante advertenties. Nee, uitsluitend relevante advertenties voor mij, ik wil niets liever!

  Serieus…. wie denken ze voor de gek te houden met dat soort teksten?

  1. Inderdaad: je wilt natuurlijk zo min mogelijk advertenties zie en als het niet anders kan, zo irrelevant mogelijk. Anders word je maar afgeleid. Dus die opmerking over benefits is alléén van toepassing op de adverteerder.

 3. Maar de grap is natuurlijk dat Google dit soort tracking helemaal niet meer nodig heeft, ze kan met contextual advertising al meer dan genoeg mensen passende advertenties voorschotelen.

  Toen ik nog AdSense op mijn site had, verbaasde ik me er vaak over hoe weinig verband de advertenties hielden met de tekst of het onderwerp van mijn pagina. Google was daar toen echt HEEL slecht in. Goed, dat is jaren geleden, maar toch.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.