Wat moet ik doen als de sensor van mijn camera per abuis de buren blijft signaleren?

Een lezer vroeg me:

Ik heb sinds kort een beveiligingscamera hangen in de voortuin, gericht op mijn oprit zodat ik mijn auto kan bewaken. Dit na diverse krasincidenten in de buurt en op advies van de politie. Nu zit er in die camera een bewegingslampje, dat aangaat als de buren over hun pad lopen. Dit terwijl de camera zo staat dat zij niet worden gefilmd. Ik heb ze dit laten zien, maar toch blijven ze klagen. Sta ik in mijn recht of moet ik de camera toch weghalen?
Cameratoezicht door particulieren moet in principe beperkt blijven tot het eigen huis of erf. Zo te lezen gaat het dus goed, de camera filmt alleen het eigen terrein. Ook is er een duidelijke aantoonbare noodzaak: beveiliging van eigendommen tegen een concreet dreigend gevaar, wat bevestigd wordt door de politie.

De camera filmt ook niet 24/7 maar heeft kennelijk een bewegings- of warmtesensor die bij detectie het lampje aan laat gaan. of Zo’n lampje is bedoeld om mensen te laten weten dat de camera zojuist aangegaan is, wat heel netjes is en bovendien eigenlijk verplicht onder de AVG (artikel 13). Zo te lezen is deze sensor gevoelig voor gebieden waar de camera niet op gericht staat, wat ik wel kan begrijpen. Beeld is makkelijker af te schermen dan detectie van warmte bijvoorbeeld.

Er is niets mis met een bewegings- of warmtesensor die op een groot gebied gericht staat, waarna de camera het eigen erf gaat filmen bij detectie. Het is alleen een tikje onhandig, want de indruk dat je wordt gefilmd ontstaat natuurlijk snel: je loopt op je eigen erf, en het cameralampje van de buren floept aan.

Het is dus erg jammer dat de buren niet gerustgesteld werden toen de werkelijke situatie werd toegelicht, want ook als je juridisch dan in je recht staat, moet je hier wel iets mee. Ruzie met de buren los je niet op met juridische argumenten.

De eerste stap lijkt me om uit te zoeken of je de gevoeligheid van de sensor kunt beperken, vaak is dat een gewone softwarematige instelling. Ook kun je overwegen om een houten plankje naast de camera te bevestigen parallel aan de erfgrens van de buren. Zo zien zij de camera niet meer, en de camera hen dus ook niet meer.

Arnoud

7 reacties

  1. Waarschijnlijk pakt de sensor altijd een standaard gebied af als bewegingsdetectie, maar kan je dit in de software deels uitsluiten. Hardwarematig reageert de camera dus en gaat het lampje aan, maar softwarematig wordt er niks mee gedaan want buiten het gebied.

    Als de buren daar niet in geloven dan lijkt me een plankje, tape oid de beste oplossing, zodat ze kunnen zien dat er niks mee gedaan wordt. (tot er dadelijk iets op het terrein van de buren gebeurt en ze om beelden komen vragen… die je alsnog niet hebt)

    1. Is dat zo, of begint de camera met filmen al een paar seconden voor er iets in beeld komt? Als dat zo is, dan registreert de camera min of meer hoe laat de buren thuiskomen/vertrekken. Misschien niet heel betrouwbaar, maar een kwaadwillende zou er patronen uit kunnen halen. In beeld of niet, ik kan me voorstellen dat de zich daar niet prettig bij voelen.

  2. Mijn ervaring is ook een leuke. De immer klagende buren kwamen wél even vragen of jij toevallig beelden had wie er langs is gelopen zo rond de tijd toen er bij hen werd ingebroken. Ken je die? Hypcrieten. Sindsdien hebben ze zelf ook een camera hangen. Saillant detail: die van hen staat echt véél hoger (op de openbare weg) gericht. Maar daar mag je dan weer niks van zeggen, want ze zijn slachtoffer van inbraak geweest. Ze hebben niet eens een ‘camera bordje’ bij de oprit hangen. Wél een bordje ‘Te Koop’ dus dat probleem lost zichzelf binnenkort op.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.