Brussel tikt Apple op de vingers om App Store-regels kosten abonnementen

LoboStudioHamburg / Pixabay

Apple mag appontwikkelaars niet verbieden om klanten over prijsverschillen binnen en buiten de appstore te informeren, las ik bij Nu.nl. Brussel heeft het techbedrijf daarvoor op de vingers getikt: een Formele Boze Brief oftewel statement of objections, de eerste stap in een mededingingsonderzoek dat kan uitmunten in een forse boete voor het elektronicabedrijf.

Wanneer een betaling via de App Store van Apple loopt, krijgt het bedrijf daar 30% van (soms minder). Dat is op zichzelf prima, zegt de Commissie: dat is geen onredelijk tarief voor dit betaalmiddel en er worden ook kosten voor de App Store mee gefinancierd. Maar wat Apple daarbij doet, is bedrijven verbieden in de app (of elders) te melden dat men goedkoper uit is door de betaling op een andere manier te doen, zoals via de eigen site.

Apple mag verplichten dat alle appbetalingen op bijvoorbeeld iPhones via de App Store gaan. Maar het techbedrijf mag niet verbieden dat appontwikkelaars mensen informeren dat er goedkopere betaalopties buiten de App Store om bestaan. Dit is onwenselijk:

The Commission’s preliminary view is that Apple’s rules distort competition in the market for music streaming services by raising the costs of competing music streaming app developers. This in turn leads to higher prices for consumers for their in-app music subscriptions on iOS devices. In addition, Apple becomes the intermediary for all [in-app purchase] transactions and takes over the billing relationship, as well as related communications for competitors.
Het hier specifiek over muziekstreaming omdat het onderzoek volgt uit een klacht van muziekstreamer Spotify, die natuurlijk concurreert met Apple Music en nu op het Apple-platform duurder is dan Music of minder winst zou mogen maken als ze de prijzen verlaagt om wél concurrerend te zijn. De uitspraak zal dan ook over muziekstreaming gaan, maar omdat het gaat om een algemene regel is de kans natuurlijk groot dat hetzelfde gaat gelden in andere gebieden.

Apple wordt nu in de gelegenheid gesteld te reageren. Ze hebben het druk; in januari startte de Japanse markttoezichthouder een vergelijkbaar onderzoek maar dan gericht op het niet toelaten van alternatieve betaaltechnieken vanuit de app.

Arnoud

2 reacties

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.