Google gaat in EU stoppen met politieke advertenties

Photo by Brian Wertheim on Unsplash

Google gaat stoppen met het tonen van politieke advertenties in de Europese Unie. Dat meldde Tweakers. Het is een reactie op de in maart gepubliceerde Verordening betreffende transparantie en gerichte politieke reclame, die 10 oktober 2025 van kracht wordt.

Op haar blog klaagt het bedrijf dat als missie heeft alle kennis van de wereld te ontsluiten dat dit té ingewikkeld is:

The European Union’s upcoming Regulation on Transparency and Targeting of Political Advertising (TTPA) unfortunately introduces significant new operational challenges and legal uncertainties for political advertisers and platforms. For example, the TTPA defines political advertising so broadly that it could cover ads related to an extremely wide range of issues that would be difficult to reliably identify at scale.
Pakken we de wet erbij, dan zien we dat politieke reclame twee kanten kent:
  1. Reclame door, voor of namens een politieke actor, tenzij het om een zuiver particuliere of commerciële boodschap gaat; of
  2. Reclame die van invloed kan zijn op en bedoeld is om het resultaat van een verkiezing of referendum, stemgedrag of een wetgevings- of regelgevingsproces op Unie-, nationaal, regionaal of lokaal niveau te beïnvloeden; [uitgezonderd neutrale overheidsinformatie]
Dit komt mij toch niet buitengewoon onduidelijk voor. Het onderscheid tussen commerciële reclame en politieke/ideologische boodschappen is volgens mij al lang begrepen.

Het probleem is volgens mij eerder artikel 11, de transparantie- en labelingvereisten voor elke politieke reclameboodschap. Je moet zulke reclame markeren als politiek, én “de entiteit die uiteindelijk zeggenschap heeft over de opdrachtgever” er bij noemen. Ik zie wel hoe dat ingewikkeld kan zijn, want (zeker in de VS) zijn veel van zulke entiteiten er niet van gediend om publiek bekend te worden.

Opmerkelijk genoeg zijn de financiële sancties (artikel 25) gericht op die opdrachtgevers, “uitgevers” van reclame – wat Google zou zijn – kunnen geen boete krijgen maar alleen bevelen om advertenties te blokkeren en daarvoor filtermechanismen te bouwen en dergelijke.

Wat ik me dan afvraag: als je gaat stoppen met politieke reclame omdat je die niet kan herkennen, hoe ga je dan herkennen dat je zo’n advertentie niet wilt?

Arnoud

 

 

4 reacties

  1. als je gaat stoppen met politieke reclame omdat je die niet kan herkennen, hoe ga je dan herkennen dat je zo’n advertentie niet wilt?

    Goede vraag. Ik gok dat dat op z’n Amerikaans zal gaan, door middel van een checkboxje wat de adverteerder moet aanklikken “I hereby certify that this ad is not political advertising as defined under the TTPA”

  2. Ik denk dat Google bluft. Het is een terugkerend patroon: EU kondigt regels aan die Big Tech beperken, Big Tech klaagt dat ze dan maar helemaal weg moeten uit EU, regels gaan in, Big Tech conformeert zich morrend geheel of gedeeltelijk aan de nieuwe regels.

    1. Niemand heeft me ooit uit kunnen leggen waarom zo’n vertrek slecht zou zijn.

      Het is mij inmiddels al decennia een doorn in het oog dat elk online initiatief in Europa door buitenlandse bedrijven wordt overgenomen. Danwel door Amerikaanse bedrijven met ’twijfelachtige’ prijzen de markt uit worden gewerkt. Waarna de EU als de schade al gedaan is na vele jaren een boete oplegt.

      Wij kunnen dit prima zelf, laat ze maar vertrekken 450 miljoen mensen is een levensvatbaar afzet markt voor een puur Europese oplossing.

    2. Ik zie het anders: De EUropese politiek geeft Google met deze verordening een kans voor open doel om de politici en hun partijen goed dwars te zitten. Reken er op dat Google de ondersteuners van de verordening dwars gaat zitten… Wat er met advertenties van andere politieke partijen gaat gebeuren kan ik niet voorspellen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.