KPN mag abonnement blijven aanprijzen als ‘onbeperkt’, ondanks 20GB-daggrens

Photo by pascal claivaz on Pexels

Onbeperkt spareribs, ondanks dat je er steeds om moet vragen, is onbeperkt. Dat is ietwat kort door de bocht wat de Reclame Code Commissie recent oordeelde in een zaak over KPN’s Unlimited50 sim-only “onbeperkt” abonnement. Het steeds 2 GB bij moeten vragen maakte daarbij niet uit.

We hebben het regelmatig gehad over wat “onbeperkt internet” precies betekent. Sterretjes mogen niet, grenzen aan misbruik zijn op het randje en je fair use policy moet erbij staan. Dit abonnement had weer een andere constructie:

De uiting beloofde “onbeperkt data” met 50 Mbit/s snelheid, maar bleek in de praktijk een daglimiet van 20 GB te kennen. Daarna moest de gebruiker handmatig via sms of MijnKPN telkens 2 GB extra data activeren.
Dat laatste vindt het College van Beroep van de RCC op zich geen bezwaar: “Deze handeling dient zo simpel te worden geacht dat de consument, mocht deze bedoelde grens bereiken, geen belemmering voor het blijven internetten zal ervaren.” Vragen om nog een portie spareribs betekent ook niet dat deze niet meer onbeperkt is.

Toegegeven, dit is frustrerend voor mensen die grote pakketten data verstouwen, want dat interrumpeert je transmissie. Helaas is dat punt niet gesteld door de consument.

We zitten echter bij de Reclame code commissie, dus de vraag is of dit oneerlijke reclame was van KPN. Want op de algemene pagina met de Unlimited-abonnementen stond dit niet. Je moest doorklikken naar het jou aansprekende abonnement en daar onder het hele aanbod doorscrollen naar een lijstje veelgestelde vragen waar “Is onbeperkte data echt onbeperkt?” als ingeklapte tekst staat. Als je daarop klikt, krijg je

Ja. Per dag kun je zo veel internet gebruiken in Nederland als je nodig hebt. Verbruik je meer dan 20GB in 1 dag? Dan kun je zo vaak je wilt 2GB extra activeren via sms of MijnKPN om weer op volle snelheid te internetten.
Het college vindt dit duidelijk genoeg. Onder de vragenlijst van het bestelformulier staat immers “Wil je meer weten?”, een duidelijke hint dat daar meer te weten te komen valt. En de prangende vraag is dan natuurlijk of het écht onbeperkt is. “Deze knop zal door zijn plaatsing de gemiddelde consument niet ontgaan.” Probeer het zelf!

Toch blijft het wat onbevredigend. De visual hierarchy van de pagina benadrukt “Unlimited50” en “€27,50” terwijl de beperkingen visueel worden geminimaliseerd. Het is algemeen bekend dat mensen lezen volgens een F-patroon (focus op bovenste gedeelte en linkerkant). De cruciale informatie staat onderaan de pagina, buiten het normale scanpatroon. Dat voelt niet de bedoeling.

Daar staat tegenover dat in het verleden deze praktijk al vaker is goedgekeurd, zoals in 2017 bij Tele2, al ging het daar meer om de vraag of het misleidend is om het “onbeperkt” te noemen als je steeds 2GB bij moet vragen. Ik lees hier ook de opmerking dat dit destijds al vaste praktijk in de markt was. En als dat toen al een ding was, dan kun je nu moeilijk zeggen verrast te zijn door deze beperking.

Arnoud

 

 

19 reacties

  1. Zo lang je de extra 2GB onverwijld ontvangt na aanvraag, is het wat mij betreft een prima regeling. Het is bedoeld om misbruik tegen te gaan, zodat de connectie niet voor zakelijke bulk wordt gebruikt.

    Het zou anders zijn als dit net zoals bij de vele Sushi-tenten 2,5 uur onbeperkt kan eten, maar dat je bij iedere order maar 3 items mag selecteren en dat er minimaal 8 minuten tussen iedere order moet zitten. Want dan is onbeperkt gewoon 54 sushi-hapjes. En ja, die krijg ik wel op 😉

    1. Waarom is “zakelijke bulk” misbruik? En hoe is dat anders bij iemand die de hele dag voor particuliere doeleinden bulk data binnentrekt, zoals diverse videostreams?

      Ik snap wat je zegt hoor, maar ik vind “misbruik” een raar argument. Als jij iets onbeperkt aanbiedt, dan is dat volledig gebruiken volgens mij gewoon het beoogde doel. Als jij niet alle klanten 24/7 de volle datacapaciteit kunt bieden, moet je dan dat product wel aanbieden?

      1. De analogie met spare ribs blijft nuttig. “Onbeperkt spare ribs” betekent niet dat je mag vragen “blijf maar spare ribs aanvoeren” en ze ondertussen per auto afvoeren via je eigen ribsbezorgdienst (‘zakelijke bulk’ zoals jij het noemt). Ik denk toch wel dat dit algemeen beschouwd wordt als zakelijke bulk – misbruik. Je krijgt spare ribs zo lang je die zelf opeet en daarna opnieuw besteelt (particulier gebruik).

        Dus nee, we verwachten ook niet dat als je zegt “onbeperkt spare ribs” je een continue stroom aan spareribsproductie aanbiedt, maar wel nieuwe komt brengen als reactie op de vraag van iemand die ze net zelf heeft opgegeten.

        1. Maar als ik als particulier de hele dag zelf de volledige lijn wil gebruiken, moet dat kunnen. Ik vind elke x minuten een sms moeten sturen (of in een app op een knop drukken) dan een hinderlijke onderbreking. Dat kost mij steeds tijd en waarin ik géén data kan gebruiken en dat doet ‘onbeperkt’ teniet.

        2. Met de spare-ribs heeft het restaurant nog een valide reden om te wachten tot de klant erom vraagt, namelijk kosten vermijden.

          Bij KPN lijkt dat niet zo te zijn: Als de klant de GB niet gebruikt, zijn er geen kosten, onafhankelijk van of KPN een pakketje van 2GB of 200GB vrijgeeft, dus het heeft absoluut geen nut (behalve dan: het lastig maken voor de klant en daardoor hopen dat de klant niet gebruikt waar hij recht op heeft) om de klant herhaaldelijk te laten vragen als hij 40 of 50 GB wil gebruiken.

          De analogie met de spare-ribs gaat dus niet op, omdat eenmaal klaargemaakte, maar niet geconsumeerde, spareribs als verlies kunnen worden beschouwd, terwijl dat bij klaargezette, maar niet gebruikte, GB niet het geval is.

          1. Natuurlijk kost dat KPN wel wat. De bandbreedte in de lucht is beperkt. Hoe meer er verbruikt wordt, hoe minder andere klanten op dezelfde plek over hebben. Dan moet KPN weer meer zendmasten neerzetten, wat -als het zakelijk gebruik is- gedekt zou moeten worden door duurdere zakelijke abonnementen.

            Hierboven is al berekend dat als je het maximale er uit haalt, je hooguit 1x per uur op een knop moet drukken. Dat lijkt me totaal geen moeite, als je een keer toch meer 20 GB in 1 dag wil gebruiken. En serieus, wanneer gebeurt dat ooit bij een consument? Heel misschien als je continue 4k Netflix wil kijken, dat je misschien na iedere 1 of 2 speelfilms op een knopje moet drukken.

            1. Je hebt niet goed gelezen. Als je boven de 20 GB komt moet je voor elke 2 GB een sms sturen. Dat wordt iedere 5 minuten een SMS om je verbinding op volle kracht te kunnen blijven gebruiken. Netflix is afhankelijk van de resolutie van de speelfilm, bij hogere resoluties zou het kunnen betekenen dat je ieder kwartier of half uur weer even 2GB er bij mag vragen.

              Capaciteitsplanning is gecompliceerder dan alleen kijken wat er gebruikt wordt en uitbreiden wanneer congestie dreigt of te erg wordt. Je moet ook rekening houden met hoeveel bandbreedte er beloofd wordt (verkocht is) aan de klanten en daarvoor capaciteit plannen. Nu zullen niet alle klanten tegelijkertijd op topsnelheid gaan, maar je wil ook tijdens piektijden de klanten een groot deel van de gekochte bandbreedte kunnen bieden. Het netwerk moet de daarvoor benodigde reserves hebben.

            2. Mijn punt is juist: Die bandbreedte moeten ze toch hebben, want de klant KAN het claimen, op ieder moment dat zhij wil. Het is niet zo dat als de klant het nu niet claimt, dat ze het over 5 minuten aan een ander kunnen verkopen, want over 6 minuten claimt de klant het misschien toch.

              Natuurlijk kost bandbreedte geld, en hoeveel van de daadwerkelijk door de klanten te gebruiken bandbreedte er ook werkelijk gebruikt wordt zullen ze moeten inschatten. Het feit dat de klant regelmatig een bevestiging moet sturen doet daar niets aan af, dat verandert niet de hoeveelheid bandbreedte die ze moeten hebben.

  2. Als ik het allemaal goed begrijp wordt je sessie niet onderbroken maar wordt hij trager. Nog steeds vervelend, maar minder erg dan een complete disconnect. Zelf zou ik meer moeite hebben om tijdens het kijken van een sportwedstrijd o.i.d. een SMS te sturen op een telefoon, maar dat zal wel aan mij liggen.

      1. Dan heeft de zin:

        Dan kun je zo vaak je wilt 2GB extra activeren via sms of MijnKPN om weer op volle snelheid te internetten.

        Mij op een dwaalspoor gezet: “weer op volle…” interpreteerde ik dat je daar voor op niet volle snelheid kan internetten.

      2. Ik heb niet de moeite genomen in de exacte voorwaarden van het abo te duiken, maar als een ex-werknemer van KPN kan ik zeggen dat ik goede redenen heb om te denken dat de snelheid terug gaat tot een bepaalde ondergrens en niet geheel afgesloten wordt. Dit was 64k/32k. Hoeveel dat nu is bij 5G en nieuwe abo’s weet ik niet. Die snelheid is ook nodig voor bepaalde features die afhankelijk zijn van data, zoals “find my phone” en in dit geval waarschijnlijk ook om in de UwMijnJouw App op “Yo bro geef me meer data” te klikken.

  3. Ten eerste Reclame Code Commissie zijn we daar blij mee en schieten we er wat mee op, dat ten eerste. KPN zegt onbeperkt maar door een handeling na 20GB is het niet meer onbeperkt maar beperkt ten zij ik wat uitvoert.

  4. Ik begin echt een ergernis te krijgen aan KPN. Eerst werd ik meerdere malen telefonisch benaderd omdat KPN glasvezel in mijn wijk gaat aanbieden en ik daarmee een Internet-verbinding van 1 GBPS zou kunnen krijgen. Jammer alleen dat Ziggo dit al aanbiedt in mijn wijk en ik dus allang op 1 GBPS zit. Maar vertel dat aan die tele-sukkels en ze geloven mij niet, want ze hebben geen glasvezel aangelegd. (Speedtest gedaan en ik heb dus gewoon 1 GBPS Internet.)

    Vervolgens enkele weken overlast in de wijk omdat ze glazvezel gingen aanleggen. Straten open, straten weer dicht. Best irritant, maar okay. Tot er een techneut bij mij aanbelt met de mededeling dat ze de glasvezel willen verbinden met mijn huis. Of ze even binnen konden komen om alles aan te sluiten.

    Keiharde “Nee”, natuurlijk. Ik wil niets met KPN te maken hebben en al zeker geen monteur van hen in huis hebben. Ze kunnen iemand van Ziggo sturen, als ze dat echt willen. Maar ik denk niet dat Ziggo daar aan mee zal werken. Daarna nog tot twee keer toe een monteur gehad die voor hetzelfde doel kwam en ook nog post gehad van KPN ter “informatie”, waarop ik maar even aangegeven heb dat KPN mij niet meer mag benaderen en alle persoonsgegevens die zij over mij hebben per direct moeten verwijderen en niet meer mogen gebruiken. Want ik ben nooit een klant van KPN geweest en zal dat ook nooit worden…

    Ben benieuwd wat ze verder gaan proberen. Ondertussen steken er glasvezel-kabels uit het trottoir omdat er meer mensen in mijn wijk gewoon de aansluiting hebben gewijgerd. LOL! 😀

    1. Mja, dat is dezelfde KPN die dertig jaar geleden al bekend stond om SLA contracten waarbij ze moesten dokken als er iets aan hun kant fout was, waarbij de gevleugelde uitspraak was ontstaan: “We hebben niets gedaan maar probeer het nog eens”.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.