Nieuw op Iusmentis: Citeren uit afbeeldingen – het beeldcitaatrecht (in Citeren > Auteursrecht @ iusmentis.com)

Het overnemen van (een deel van) een afbeelding, foto, tekening of ander beeld is toegestaan om dat beeld aan te kondigen, te bekritiseren of te bespreken. Hergebruik van beeld als versiering is niet toegestaan.

Op grond van het citaatrecht mag een relevant deel van een werk van iemand anders worden overgenomen – met bronvermelding. Dit mag bijvoorbeeld voor een aankondiging, bespreking, kritiek of beoordeling. Alhoewel de meeste citaten uitsluitend tekst bevatten, is het ook toegestaan om te citeren uit een visueel werk, zoals een foto, tekening, schilderij of zelfs een film. De regels voor beeldcitaat zijn niet anders dan die voor andere citaten.

Dat wil niet zeggen dat elk hergebruik van een plaatje een toegestaan citaat is. Het beeld moet echt worden overgenomen omdat het nodig is bij de bespreking, kritiek of wat dan ook van dat beeld. Bij een film is een still van een relevante scene bijvoorbeeld toegestaan in de context van een filmkritiek. Bij een artikel over molens een willekeurige afbeelding van een molen tonen is geen beeldcitaat.

Lees verder in Citeren uit afbeeldingen – het beeldcitaatrecht (in Citeren > Auteursrecht @ iusmentis.com).

Arnoud

2 reacties

  1. Ik vroeg me al af of ik het artikel over mij in de laatste KIJK mocht scannen en op die manier publiceren, maar dat mag dus blijkbaar. Overigens kon ik in de colofon van het tijdschrift niets vinden over kopieren enz. Waarschijnlijk zien ze het alleen maar als reclame wanneer ik iets (aardigs) over KIJK zeg. Is wel van dezelfde Sanoma waar weetjezo.nl ook onder valt trouwens…

  2. Ik denk dat de KIJK daar niet zo wakker van ligt, maar je kunt je afvragen of je werkelijk het hele artikel moet overnemen om aan te kondigen dat je in de KIJK staat.

    Een hele andere vraag is of de KIJK wel een auteursrecht heeft op die pagina. De foto is van jou, 80% van de tekst ook, en die grijze kaders denk ik ook. Wat voor creatieve bijdrage heeft de KIJK dan nog geleverd?

    Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.