Kleine lettertjes ok, maar niet te klein alstublieft. Algemene voorwaarden moet je ter hand stellen voor of bij het sluiten van de overeenkomst. Omdat dat vaak grote lappen tekst zijn, is de neiging er al snel om ze zo klein mogelijk af te drukken. Maar dat kan fout gaan, zo bleek uit dit vonnis over de voorwaarden van Canal Digitaal:
De kantonrechter constateert dat de door Canal Digitaal overgelegde algemene voorwaarden inderdaad (in elk geval zonder vergrootglas) voor een gemiddeld mens volstrekt onleesbaar zijn. Daarmee heeft Canal Digitaal niet aan haar plicht tot terhandstelling voldaan, zodat [gedaagde] terecht de vernietiging van de algemene voorwaarden heeft ingeroepen.
UPDATE: Jurofoon heeft de PDF gevonden, en die lettertjes zijn inderdaad wel heel erg klein. Jurofoon schrijft:
Op een computerscherm is de tekst pas goed leesbaar als je inzoomt op 200 of 300%. Als je de tekst selecteert en plakt in een tekstverwerker, blijken zeven (!) pagina’s nodig te zijn in een normaal lettertype.
Terecht dus dat de rechter oordeelde dat die algemene voorwaarden niet van toepassing kunnen zijn.
Via Solv.
Arnoud
Hoe zit dat precies Arnoud? Wat wordt er verstaan onder ’terhandstelling’. Kan dit ook een verwijzing zijn als:
“Ondergetekende heeft de algemene voorwaarden gelezen en begrepen en gaat akkoord met deze voorwaarden zoals beschreven op http://www.domein.nl/algemene-voorwaarden“?
Of moet het fysiek worden aangeboden.
Ter hand stellen wil in principe zeggen een stuk papier overhandigen. Bij elektronische overeenkomsten geldt een ander regime: dan mag je er naar linken, mits je ze maar “downloadbaar” aanbiedt.
Zie Voor de algemene voorwaarden, zie onze website.
Arnoud