Numerieke domeinnamen voor iedereen – behalve Bram Heerink

1337.nl komt eraan, als het aan Tweakers ligt. In januari 2008 gaat SIDN numerieke domeinnamen invoeren. Dan krijgen we dus echt 9292.nl en 10.nl. Maar zoals wel vaker gebeurt komt er eerst een sunrise: voorafgaand aan de “open” registratie biedt SIDN merkhouders de mogelijkheid om hun numerieke merknaam vast te leggen. Zo kan Radio 538 dus 538.nl vastleggen. Al vist Chanel er naast, omdat 5.nl niet mag – het nummer moet minstens twee cijfers tellen.

Wie ook achter het net vist, is Bram Heerink van 112.nl. Door een opvallend brutaal staaltje lobbywerk is er in het reglement bepaald:

2.3 Daarnaast sluit SIDN de domeinnaam 112.nl uit van registratie via de sunrise-procedure. Dit domein wordt op uitdrukkelijk verzoek van de Nederlandse overheid door SIDN aan de overheid ter registratie aangeboden.

Bram Heerink was jarenlang de ongestoorde bezitter van www.112.nl, totdat in mei de Staat ineens een spoedeisend belang bedacht en de domeinnaam opeiste. Hangende het hoger beroep heeft Heerink beslag laten leggen op de domeinnaam.

Het is dan wel bijzonder vreemd als de Staat ineens een onderhandse afspraak met SIDN maakt dat deze 112.nl mag gaan gebruiken.

UPDATE (9 november) Arjan Dasselaar reageert in zijn column:

Ja, de overheid zorgt goed voor zichzelf, en gebruikt daarbij de wet vooral als het haar uitkomt. … Terwijl Heerink netjes het hoger beroep afwacht, stuurt de overheid dus een roedel ambtenaren langs bij de SIDN om op die manier te proberen de zaken even als ‘heren onder elkaar’ te regelen.

Arnoud

4 reacties

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.