Om een of andere reden lijken Nederlandse advocaten en juristen niet zo happig op bloggen, zelfs niet als ze in hun praktijk gericht zijn op internetrecht. Het aantal Nederlandse juridische weblogs (“blawgs”) is dan ook nogal beperkt. Vandaar dat ik het tijd vond om de juristen die wél bloggen eens in het zonnetje te zetten. Goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar?
Het grootste blog is natuurlijk Volledig bericht, pardon Boek 9. Boek 9 was ooit de naam voor het nooit gekomen deel van het Burgerlijk Wetboek over intellectueel eigendom. Dat is dan ook het onderwerp van deze blog. Dagelijks diverse berichten, voornamelijk besprekingen van vonnissen en af en toe een leuke discussie tussen juristen.
Waarschijnlijk het oudste Nederlanse blawg is dat van Solv. Altijd een actueel overzicht van nieuwsberichten over informatierecht van Nu.nl en Webwereld, en Menno Weij en Douwe Linders leveren zeer goede inhoudelijke bijdragen.
Waarschijnlijk het breedste en in ieder geval het enaoudste is Wieringa Advocaten, met ook regelmatig aandacht over internetrecht.
Advocate Magriet Koedoder blogt over met name muziekauteursrecht, en dat heeft vaak interessante raakvlakken met internetrecht natuurlijk. Een aanrader!
Ook over auteursrecht is het blog van Evert van Gelderen van De Gier Stam. Leuk en persoonlijk geschreven.
Joris van Hoboken blogt over zoekmachines en aanverwant internetrecht.
Veel te weinig bloggen advocaat Bart Beuving en Gerrit-Jan Zwenne. Hoewel Zwenne wel al zijn Powerpoints online zet, en daarbij niet schroomt om sheets zonder bolletjes te gebruiken. Hulde!
Rechtenstudent Stefan Kulk blogt daarentegen sinds enige tijd zeer productief verdienstelijk over internetrecht, technologie en nieuwe media. Voorlopig mag hij de op onze handelsnaam inbreuk makende domeinnaam dan ook houden.
Danny Mekic’ is internetondernemer, student, paralegal en expert in met name domeinnamen. Wie nog samenvattingen van rechtenvakken nodig heeft, vindt ze vast op zijn blog.
Mijn collega Steven Ras blogt de laatste tijd wat minder vaak, maar wist in het verleden een paar keer leuk te scoren met bijvoorbeeld de analyse van de algemene voorwaarden van OTTO toen die onbedoeld hun TV’s voor 99 euro in de aanbieding gooiden.
Je zou verwachten dat hoogleraren die zich bezighouden met informatierecht allemaal dagelijks bloggen. Dat valt helaas een beetje tegen. Een positieve uitzondering is Arno Lodder met Jurel over virtuele werelden
Bij Vrijschrift blogt Wouter van Holst veel te weinig maar wel goed.
Ben ik iemand vergeten?
Arnoud
Arnoud,
Valt wel een beetje tegen inderdaad als je dat rijtje zo ziet. Tel je mij trouwens niet mee omdat ik in het Engels schrijf of richt ik me te weinig op Nederlands recht? Karin Spaink ben je naar mijn bescheiden mening vergeten. Hoewel geen jurist, heeft ze door de jaren heen nogal wat juridisch relevante analyses gepubliceerd op haar blog en natuurlijk geschreven over de perikelen met Scientology.
Ik denk dat het IViR trouwens in de geest van het bloggen zijn informatie goed ontsluit op internet. Bloggen is natuurlijk maar een van de manieren om dat te doen. Mijn eigen ervaring is dat het als jonge onderzoeker wel een leuke manier is om je online iets beter te profileren. David Riphagen schrijft bijvoorbeeld over zijn onderzoek naar privacy bij EPIC: http://web.mac.com/d.a.riphagen/davidriphagen.nl/WeblogWashington/WeblogWashington.html
blawgze,
Joris
@Joris: bedankt voor de tip, ik was je inderdaad vergeten. Je staat er nu bij. Misschien moet je vaker bloggen, je RSS feed was wat naar beneden gezakt. 🙂
Beste Arnoud,
interessante post, die zeker weer wat nieuwe feeds in mijn RSS reader heeft opgelet. Dank aan Joris dat hij mij genoemd heeft hier. Een tijdje geleden heb ik een nieuwe, meer gebruiksvriendelijke blog, opgezet, die specifiek gaat over Privacy in Social Network Sites, mijn meest belangrijke onderwerp van mijn onderzoek. Zie http://privacyinsocialnetworksites.wordpress.com. Ik behandel daar ook Nederlandse onderwerpen.
Bedankt, succes en groeten,
David