Zeven rechten bij koop op afstand

| AE 1098 | Informatiemaatschappij | 20 reacties

Bij een koop op afstand weet je vaak niet precies wat je nu koopt of bij wie. De wet kent daarom bijzondere regels voor koop op afstand, maar al die nieuwe regels zijn voor veel e-shops vaak lastig. Een overzicht:

 1. Een webwinkel moet vooraf duidelijk zijn identiteit en vestigingsadres melden.
 2. Bij elk product moet de prijs en belangrijkste kenmerken duidelijk vermeld zijn. Ook eventuele leveringskosten en andere voor – waarden moeten goed te vinden zijn.
 3. De webwinkel moet voor of bij het plaatsen van de bestelling verwijzen naar de algemene voorwaarden, anders zijn ze niet van toepassing. Alleen meesturen in de doos is niet genoeg.
 4. De webwinkel moet een bestelling meteen per e-mail of brief bevestigen. In die bevestiging moet nogmaals staan waar het bedrijf gevestigd is, en hoe het zit met ruilen, ontbinden en klachten.
 5. Het product moet binnen 30 dagen geleverd worden. Lukt dat niet, dan moet de webwinkel dat melden. De consument mag dan van de overeenkomst af (als hij dat wil).
 6. Bij aflevering moet de webwinkel duidelijk aangeven dat het product binnen zeven werkdagen mag worden teruggestuurd en hoe dat moet. De webwinkel mag alleen de kosten voor het terugsturen in rekening brengen. Wordt dat niet op de juiste manier gemeld, dan heb je drie maanden om het product terug te sturen.
 7. Een vervangend product leveren mag alleen als die mogelijkheid expliciet op de site was gemeld. Bovendien moet de webwinkel dan zelf de kosten van terugsturen betalen.

Ben ik nog regels vergeten?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. @Dennis: inderdaad. Als de gekochte zaak niet beschikbaar is, mag de winkelier in de AV zetten dat hij een vervangend product mag sturen (dat moet er wel expliciet staan). Artikel 7:46f lid 3 zegt dat de consument het op kosten van de verkoper terug mag sturen als hij het vervangende product niet wil. De verkoper heeft een informatieplicht, hij moet melden dat het een vervangend product is en dat dat gratis terug mag als de klant het niet bevalt.

  Dit is dus sterker dan het gewone recht op ontbinding: daarbij mag de verkoper eisen dat de klant de rechtstreekse kosten van terugzending (de postzegels zeg maar) moet betalen. 7:46d lid 2.

 2. Dat is nuttig voor de gevallen zoals omschreven in art. 46d lid 4, zoals een zaak die tot stand is gekomen door specificaties van de koper. Een voorbeeld hier van is een computer waarbij je zelf de inhoud bepaald. Dan geld de rest van de wet koop op afstand wel.

  Artikel 46j maakt van deze wet dwingend recht, met uitzondering van die 30 dagen termijn.

 3. Wellicht ten overvloede maar niet geheel onbelangrijk. De wet koop op afstand geldt enkel voor natuurlijke personen en niet voor rechtspersonen. Iemand die bijvoorbeeld een koop doet op naam van zijn/haar eenmanszaak heeft dus niets aan de wet koop op afstand. Helaas heb ik daar bij het afsluiten van een telefoonabbonement via het internet niet aan gedacht. Groetjes

  p.s wat een geweldige blog!

 4. Ik heb een probleem graag jullie mening advies Ik spreek af met een autohandelaar dat hij mijn auto kan kopen. Hij accepteerd de koop en we spreken af dat hij hem kan halen. Ik spreek af dat ik hem nog het adres door geef omdat de auto bij mijn garage staat. De koop moet ik afzeggen omdat de garage waar de auto staat ook de auto heeft verkocht. Nu eist de autohandelaar van mij ???150,- schade vergoeding omdat de koop niet door gaat en als ik niet betaal schakeld hij een advocaat in.. Kan hij dit vragen? Dit alles is binnen 24 uur gebeurt. met vriendelijke groet K. van Veghel

 5. Ik heb software gekocht via een download. Geldt hiervoor de retourregeling? “door hun aard niet kunnen worden teruggezonden” zou misschien duiden op het niet kunnen annuleren van de koop. Aan de andere kant kan ik de gedownloade software wel terugsturen, alleen zou de koper een kopie kunnen achterhouden. Dit is dan echter weer illegaal, dus als dat al gebeurd ook weer te bestrijden.

 6. Een vraag. Ik heb onlangs iets besteld(en betaald) via internet bij een Nederlands bedrijf. Van het bedrijf kreeg ik een weblink naar TNT waar ik de track&trace informatie kan volgen. Na 5 dagen had ik nog niets ontvangen en ben ik gaan kijken naar deze informatie. Hier kan ik zien dat het pakket is “voorgemeld”. Hieruit maak ik op dat de verkoper het dus bij TNT heeft afgeleverd. Er staat echter een extra bericht bij: “Voorgemelde zending niet aangetroffen: manco” met de datum 4 dagen later. Hieruit zou ik opmaken dat TNT het pakket dus is kwijtgeraakt. Wie is nu verantwoordelijk voor mijn aankoop? TNT of de winkel? Mijn idee zou zijn de dat de winkel verantwoordelijk blijft, maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat de verkoper spreekt van overmacht aangezien TNT zelf al aangeeft dat ze het kwijt zijn.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS