Stichting Copyright & Nieuwe Media

Ik sta in statuten! Op 7 juli 2008 vond de oprichting en openingsbijeenkomst van de Stichting Copyright & Nieuwe Media plaats, met mij als secretaris. Doel van de stichting is het zich sterk maken voor de belangen van een ieder die op internet publiceert. Steeds meer bloggers en andere actieve internetters lopen tegen juridische problemen of zelfs claims en rechtszaken aan. Hoe ga je daarmee om, wat moet je daarmee doen en waarom is er niemand die tegengas geeft aan clubs als de Buma, BREIN of de Fotografenfederatie en NVJ? Daar is deze stichting dus voor.

De stichting is nog jong, en de website is dus nog vrij leeg. Dat is dus meteen het eerste actiepunt (en nee, daar gaan we niet eindeloos over vergaderen).

Eén van de dingen die de stichting wil doen, is een meldpunt/helpdesk bieden voor mensen die tegen claims of rechtszaken aanlopen. Denk aan bloggers die een plaatje van 150×150 pixels overnemen en een claim van 1578 euro (“inclusief verhoging van 300% conform standaardvoorwaarden NVJ”) in hun mailbox krijgen. Om daar goede hulp bij te bieden, is medewerking van juristen en advocaten nodig die bereid zijn de nodige bijstand te leveren. Meelezende kantoren: ik hoor graag van u.

Een andere nieuwe activiteit is inderdaad ordinair lobbyen voor nieuwe of herziene wetgeving. Bij veel overleg over auteurswetgeving zitten alleen de bekende, gevestigde partijen aan tafel. En dat is niet goed, als je wetgeving wilt maken die goed aansluit bij internet, blogs en webforums. Vandaar dat de stichting een ander geluid wil laten horen tijdens consultatierondes over wetgeving en aanverwante initiatieven. Een uitgebreider citaatrecht, of misschien wel een compleet fair use systeem zoals in de VS, zou best een goed idee zijn.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Ik vind het een heel goed initiatief. Succes ermee, en als ik iets (minder juridisch) kan bijdragen…

  Op de website lees ik dat jullie Creative Commons ook willen gaan ‘aanprijzen’. Sluiten jullie daarbij aan bij de Nederlandse Creative Commons of is dat een apart traject?

 2. Goed idee. Misschien is het ook handig om ergens op uw site op een rijtje te zetten wat de eigenaar van een weblog zakelijk en belastingtechnisch wel of niet mag doen. Mag je als particulier zomaar rekeningen sturen naar adverteerders bijvoorbeeld? Zonder BTW want anders moet je een bedrijf worden. Moet je die adverteerdersinkomsten gewoon op je particuliere belastingbiljet bij Overige inkomsten invullen, of mag je daar eerst de site-onkosten van aftrekken, zodat je alleen het saldo van de weblog op moet geven? Ik heb met veelmensen gesproken maar iedereen heeft hier andere opvattingen over. Ik zou zeggen vanwege de persvrijheid moet iedereen gewoon zijn weblog mogen uitbaten en het saldo van inkomsten en uitgaven voor de belasting opgeven. Maar is dat wel zo?

 3. @Arnoud

  Goed idee! Zoals je misschien al weet is het advocatenkantoor SOLV al enige tijd bezig met het opzetten van een rechtswinkel, de SOLV Clinic, voor mensen met juridische problemen op het gebied van technologie-, media- en communicatierecht die niet in staat zijn om een (dure) advocaat in de arm te nemen. De Clinic gaat (voornamelijk) georganiseerd worden door studenten (waarvan ik er eentje ben). Als je denkt dat we kunnen helpen, dan kan je iedereen doorsturen naar de website van de Clinic (www.clinic.nl). We starten 3 september.

  Hopelijk zijn er genoeg problemen voor beide instellingen 🙂

 4. Critici hebben er (m.i. terecht) op gewezen dat de nieuwe stichting geen flauw idee lijkt te hebben wat ze nu precies wil gaan doen. Ik vermoed dat die onzekerheid niet lang zal duren. In De Journalist van 20 juni jl. (p. 27) wijst de NVJ er opnieuw op dat ze dit jaar een Cozzmoss-achtige online “opsporingsdienst” (hun term) voor plagiaat en auteursrechtinbreuk zullen starten. En net als de laatste keer lijkt de NVJ van plan zijn om meteen “schadevergoedingen” (opnieuw: hun term) te “vorderen”.

  Alhoewel Cozzmoss mij al goed doortimmerd uit leek te zien, is NVJ denk ik nog pittigere koek. Die lui hebben IE-advocaten in huis die volgens mij al decennia dreigbrieven sturen. Maak je borst maar nat.

  Arnout c.s., als jullie een scan van het artikeltje willen hebben, moet je maar even een gil geven.

 5. @Branko: ik had gehoopt dat deze blogpost wat meer duidelijkheid zou geven over wat we concreet gaan doen. In ieder geval: we bieden een centraal punt waar hulpzoekenden in verbinding kunnen komen met advocaten en juristen voor bijstand tegen claims. (Daar staat nu alleen ICTRecht maar je ziet hierboven ook al de Solv Clinic en ik hoop snel nog een paar toe te kunnen voegen).

  Tweede punt is lobby’en en publiciteit genereren ten faveure van uitzonderingen op het auteursrecht. Hoe dat precies gaat, blijft lastig te voorspellen.

  Van claimbrieven van de NVJ ben ik niet heel erg onder de indruk. Hun standaardaanpak om meteen maar 300% van het normale tarief te vorderen is apert onjuist.

 6. Een heel goed initiatief. De burocratie heeft zich hier in Nederland en Europa, met hulp van de politiek, als een alles overwoekerend kankergezwel ontwikkeld dat steeds maar verder uitdijd ook door de politieke waan van de dag. De mediawet zal per 1 juni worden ingevoerd voor websites met o.a videocontent maar het Commisariaat tegen de Media weet nu alvast te melden dat ze daardoor meer werk krijgen en wel weer meer ambtenaren nodig zullen hebben.God help us to stop them want al het andere heeft tot nu toe gefaald in dit land. De rekening voor de toezichtkosten volgt daarna vanzelf. Gefaseerd invoeren anders komt er misschien te veel weerstand.Zadel het bedrijfsleven maar weer op met nog meer werk en kosten. Is je wat gevraagd hierover, nee dus!

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS