Een lezer vroeg zich af:
Ik was een hele tijd lid van @Home, maar ben onlangs overgestapt naar een andere provider. Een tijdje geleden kreeg ik echter mail vanaf mijn oude emailadres. Dit adres was weer opnieuw in gebruik en de mevrouw die nu gebruikt maakt van dit adres gaf aan email voor mij te ontvangen. Het bleek te gaan om enkele sites waar ik me in het verleden had aangemeld. Navraag bij @Home leerde mij dat ze mijn adres al na 2 weken weer opnieuw hadden uitgegeven. Kan dat zomaar?
Intrigerend. Nou weet ik dat er bedrijfjes zijn die zich specialiseren in het ‘inpikken’ van verlopen domeinnamen om daar hun eigen (advertentie-)site op te zetten, maar bij e-mailadressen kende ik dit nog niet.
Het is wel lastig, want er is erg weinig aan te doen vrees ik. E-mailadressen zijn van de provider, en als de klant zijn contract opzegt, heeft hij er geen aanspraak meer op. Er is (nog?) niets geregeld over verplichtingen rondom e-mailadressen bij verhuizingen van klanten.
In theorie zijn er wel mogelijkheden. De Telecommunicatiewet bevat regels over het verhuizen en overzetten van ‘nummers’, en e-mailadressen vallen onder die definitie. Dan biedt artikel 4.8 van de wet de mogelijkheid om een regeling in te stellen over het verhuizen van e-mailadressen, net zoals je nu al jaren je 06-nummer mee kunt nemen als je verhuist van telefonie-aanbieder. Maar zo’n regeling is er niet.
Je kunt je wel afvragen of twee weken niet erg kort is om het adres weer opnieuw uit te geven. Zo is de kans erg groot dat mensen er niet achter komen dat het adres niet meer werkt, zeker als de nieuwe eigenaar van de mailbox de mailtjes simpelweg weggooit zonder te melden dat het adres nu bij iemand anders hoort.
Voor mij was dit probleem al lang geleden reden om een eigen domeinnaam aan te vragen, maar ik realiseer me dat dit niet voor iedereen een oplossing is. Maar wat dan wel? Een verplichting om e-mailadressen bv. zes maanden inactief te laten? E-mailportabiliteit?
Arnoud
Bij de post is het meen ik verplicht dat ze een maand lang je post doorsturen. Zou je zo’n plicht niet ook kunnen construeren voor providers? Zeg maar een aanvulling uit redelijkheid&billijkheid van de overeenkomst.
Ik zie wel wat in portabiliteit. Nu sinds enige tijd het ook kan om je vaste telefoonnummers mee te nemen, zie ik dit ook nog wel een keer op de agenda komen.
Wat mij betreft gewoon mee kunnen nemen, je hele leven lang. En dan gewoon als forward in te kunnen stellen naar een nieuw e-mail adres.
Levert wel de problemen op dat als je van provider a naar b naar c gaat, je dus een forward op forward krijgt, en als er een kink in de kabel komt bij provider B je niets meer binnen krijgt van A. Of als provider A van eigenaar/naam wijzigt en hij geen mogelijkheid meer biedt om de forward van de ‘vorige’ eigenaar aan te passen.
Genoeg dingen om over na te denken dus.
Waarom is een eigen domeinnaam niet voor iedereen een optie? Voor ???5 per jaar (voor de domeinnaam) en een gratis e-mail service (zoals Google Apps) en je bent er al. Als dat al teveel kost/ moeite is dan is het probleem blijkbaar zo erg nog niet.
@ Willem; En wat als je een A > B > C > D > E constructie hebt en D gaat failliet? 😉
Verplicht levenslang laten forwarden vind ik wat ver gaan (de provider wordt niet meer betaalt door de klant, maar moet wel een dienst blijven leveren), maar een maand of zes ofzo zou niet onredelijk zijn. En de klant in die zes maanden adviseren om goed na te denken over waar het adres ooit is afgegeven. En daarbij een paar keer het woord ‘identiteitsfraude’ laten vallen. 🙂
(Tenzij je dubieuze bedoelingen hebt, lijkt het me ook helemaal niet fijn, een eerder gebruikt adres toegewezen krijgen; ik zou eigenlijk wel van de provider eisen dat mijn nieuwe adres ook echt nieuw is. Ik krijg op m’n werk de email van m’n voorganger doorgestuurd, met veel aanbiedingen van de plaatselijke motorzaak. Ik kan niet eens autorijden.)
Mijn vader werkt bij Philips, en heeft dezelfde voorletter en achternaam als ik. Hij krijgt nog steeds mails voor mij, omdat mensen mijn naam in het adresboek zoeken en Outlook daar heel behulpzaam zijn naam invult.
Email portabiliteit gaan we niet aan beginnen. Vanuit het standpunt van een ISP moet ik daar toch niet aan denken. Mocht ooit het e-mail systeem (smtp met name) zoals we dat nu kennen veranderen, wat niet geheel uitgesloten is, is ‘emailportabileit’ wellicht iets om aan te denken, maar tot die tijd geen denken aan(!).
Verder krijg je een e-mail adres als additionele dienst bij je breedbandverbinding. Zeg jij je contract op, vind ik het niet meer dan logisch dat iemand anders aanspraak kan maken op jouw e-mail adres. Als ik iets in bruikleen heb, en ik breng het later terug, ga ik de leverancier toch ook niet verplichten dat ie het de zes maanden daarop niet mag gebruiken?
Soms gaat het anders – mijn oude homepage kan nog steeds worden bekeken via mijn oude ISP (ICT-Concepts, die een deel van Cistron had overgenomen). De FTP-toegang doet het ook nog… raar maar waar.
Ik gebruik al jaren een email-forwarding service voor mijn prive-mail, dus hoef ik nooit mijn ISP-mail adres aan iemand te geven.
Van een ISP mag enige zorgvuldigheid worden verwacht dat mail niet bij de verkeerde terecht komt. Daarom vind ik dat een eenmaal uitgegeven email-adres na beeindiging van het contract minstens zes maanden niet aan een ander gegeven zou mogen worden. Anders is het risico te groot dat post verkeerd terecht komt, ook al is dat natuurlijk in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de klant zelf.
Ik zou liever een nog langere periode hebben, maar zes maanden vind ik redelijk. In die periode zou mail op dat adres automatisch beantwoord moeten worden met ‘Dit adres bestaat niet meer’. Dit zou de overheid verplicht moeten stellen.
Een tijdelijke forwarding-service naar het nieuwe emailadres zou tegen betaling aangeboden kunnen worden. Maar de zes maanden zou naar mijn idee pas ingaan nadat die forwarding-service is afgelopen, want zolang de mail wordt doorgestuurd, is de kans nog te groot dat de afzender niet merkt dat het een verouderd adres is.
Ik heb zelf een email-adres op het .name domein gehuurd, om dat mijn leven lang te kunnen houden. Dat kun je namelijk altijd meenemen naar een andere provider.
-edit: mijn excuses namens het spamfilter, linken naar iets met ‘.name’ erin is kennelijk verdacht-
Ik vraag me eerder af hoe die mevrouw aan het nieuwe e-mailadres van die man komt. Ik neem niet aan dat de provider dat weet en zo wel mag dat dan zomaar afgegeven worden?
Waarschijnlijk heeft zij gewoon om een account gevraagd, zag men dat het adres vrij was en is het aan haar toegewezen. Ik zag in ieder geval niets dat wijst op kwade trouw bij de nieuwe abonnee.
Niet echt gerelateerd, maar toen Gmail nieuw was en je uitnodigingen nodig had voor een account, had ik een tweede account aangemaakt. Daar vervolgens jaren niet naar gekeken en toen ik het onlangs opende stonden daar gewoon een paar echte emails in; kennelijk met een typefout in het To-:veld. Minstens een was nota bene een reply!
Bij KPN worden de e-mailadressen na opzegging van het abobnement 3 maanden ‘gereserveerd’ voor het geval de klant hem nog terug wilt (kopen). Daarna wordt hij ook weer vrijgegeven. Technisch gezien niet meer dan logisch en gelukkig is er de wettelijk afmeld knop voor alle nieuwbrieven dus ik zie het probleem niet echt Arnoud.
Gewoon een algemeen Emailadres nemen zoals bijvoorbeeld bij Gmail (er zijn er meer, al dan niet gratis). Dat blijft “altijd” van jou, welke provider je ook hebt. Het email adres van de provider gebruik je dan alleen voor communicatie van de provider naar jezelf. Nadeel van Gmail is wel dat het in de U.S.A. staat. Het is dan maar de vraag hoe het zit met privacy, WBP en zo. Daarom heb ik zelf geen Gmail voor algemeen gebruik maar een eigen domein met Email.
Bovenstaande vraag aan Arnoud heb ik gesteld. Ik wil er nog het volgende aan toevoegen: Ik had me met mijn emailadres ook aangemeld bij sites met een gebruikersnaam en wachtwoord. Op de meeste sites heb ik vooraf het emailadres gewijzigd. Ik was helaas alleen vergeten dat ik me ook had aangemeld bij Paypall. Iemand die een adres krijgt wat al eerder is uitgegeven, en die kwaad wil, zou op deze manier dus gemakkelijk via “wachtwoord vergeten-functionaliteit” toegang kunnen krijgen tot iemand anders zijn account en zo aankopen doen of reacties plaatsen onder iemand anders naam.
Voor ik overging heb ik drie maanden lang alle mail die ik ontving in de gaten gehouden en hier het emailadres gewijzigd. Maar als je een adres jaren hebt gebruikt, dan lukt het je niet om zo alles om te zetten. Het gaf mij in ieder geval een ongemakkelijk gevoel dat het zo snel weer was uitgegeven.
Wat iemand hier ook al zei: voor de vrouw die nu mijn emailadres gebruikt is het ook niet bepaald fijn, want ze krijgt geen “schoon” adres.