UPC sms’t wanbetalers, mag dat?

mobieltje-sms-bellen-06.pngKabelbedrijf UPC achtervolgt slecht betalende klanten met sms’jes, las ik bij Nu.nl. Met de tekst “Betaal uw achterstallige rekeningen en voorkom extra kosten en afsluiting” hoopt de kabelboer openstaande facturen van wanbetalers sneller te kunnen incasseren.

Ik kreeg diverse mails of dit wel mocht, maar maar dit staat volgens mij gewoon in de algemene voorwaarden van UPC:

Artikel 8 Hoe gaan wij om met uw persoonlijke gegevens?
8.1 UPC verwerkt uw persoonlijke gegevens, zoals persoons-, verkeers- en gebruiksgegevens. UPC doet dit voor de volgende doelen:
* opstellen en uitvoeren van uw overeenkomst en voor de facturatie en betalingsadministratie;

Het lijkt me dus dat ze het opgegeven 06-nummer mogen gebruiken om je te informeren over betalingsachterstanden. Bij o.a. de Telegraaf is de vraag te lezen “hoe UPC aan het mobiele nummer van klanten komt”. Als die dat niet bij het sluiten van het abonnement hebben opgegeven, is dat interdaad een hele interessante.

Ook met artikel 11.7 Telecommunicatiewet kom je er niet denk ik. Dit is toch geen “communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden met betrekking tot eigen gelijksoortige producten of diensten”? Bovendien, als je wel een opt-out zou mogen doen op dit soort berichten, dan kan ik dus opt-outen van het toesturen van elektronische facturen en dat lijkt me niet de bedoeling.

Eerlijk gezegd snap ik verder de heisa niet zo. Tuurlijk, het is vervelend om boze smsjes te krijgen, maar is het nu echt zo veel anders dan een blafbrief op papier? En wat moet UPC anders als mensen brieven structureel in de kachel stoppen?

UPC Webcareteam, kom er maar in 🙂

Arnoud

27 reacties

 1. Jouw probleem van opt-out zie ik niet. Ook als je factuur opt-out blijft je vordering staan. Het is in die zin niet meer dan een betalingsherinnering. Ik denk wel dat het iets anders is dan een boze brief. Met een brief word ik minder direct geconfronteerd dan met een sms. Dat is ook de reden, anders stuurde ze wel brieven. Het mag wel gezien de AV, maar van mij mag het naar de grijze lijst.

 2. Stel je voor dat UPC mensen langs de deur stuurt die facturen te lang laten openstaan om ze toch vooral op het hart te drukken dat ze moeten betalen. Dat zou ik als uitermate intimiderend en hinderlijk ervaren. Mag dat dan ook?

 3. Ik zou niet weten waarom niet? Zolang het niet ontaardt in strafbare stalking, lijkt me er weinig mis met een incasso-medewerker naar het huisadres van de debiteur sturen. (Vijftien man op Harleys van incassobureau Big Willem geeft wellicht een vermoeden van bedreiging.)

  Het lijkt me een nogal zwaar middel maar als mensen langdurig niet betalen wel te rechtvaardigen. Bij drie dagen overschrijding is een gewoon telefoontje vaak afdoende. Hoe doe jij dat bij slechte debiteuren? Nabellen? Faxen? Profiel aanmaken op sneleenheteseksdate.nl?

 4. @ Arnoud. Bedankt voor je spammen van ??n van mijn sites 🙂 Je staat er nu trouwens al zeven jaar op zonder reactie. Zullen we het eens zonder die vreemde foto proberen? 🙂 (Just kidding)

  Ik zou dit soort sms-jes heel vervelend vinden. Ongevraagd en bulk inderdaad. Maar ik zie nog niet zoveel mogelijkheden om dit te kunnen stoppen. Tot het moment dat er een commerciele uiting in staat.

 5. Het is uitermate vervelend om rond zessen een telefoontje te krijgen van UPC. Ik zou het liefst UPC zien verdwijnen, ik vind ze opdringerig, vervelend en eigenlijk gewoon asociaal. Niemand ziet mogelijkheden om dat zomaar te stoppen, dat is echter heel makkelijk, n.l. alles wat met UPC te maken heeft afzeggen.

 6. UPC biedt mensen die hier niet van gediend zijn, zoals ikzelf, geen opt-out. Ook zijn de algemene voorwaarden mbt het gebruik van persoonsgegevens dermate vaag dat dit op wel honderd manieren uitgelegd kan worden.

  Ik ervaar deze SMS als ongewenst en heb UPC dat ook zeer duidelijk gemaakt, stuur maar een brief! Die kan ik tenslotte archiveren in de administratie, heel wat lastiger met een SMS.

  UPC begeeft zich met deze actie in een grijze zone en dat weten ze zelf maar al te goed. De algemene voorwaarden zijn mijns inzien niet dekkend, noch is mij ooit verteld dat het “telefonisch contact zoeken indien nodig”, zoals opgegeven bij het aangaan van de overeenkomst ook SMS spam behelst.

 7. Beste UPC klant, u heeft een achterstallige UPC factuur. Door op tijd te betalen voorkomt u extra kosten. Vriendelijke groet, UPC Nederland

  Nou zo ziet zo,n een bericht eruit echte mafferds zijn het bij UPC

 8. @ton dat probleem heb ik owk, ik krijg ook die smsjes 0_0 IK BEN NOOIT KLANT bij UPC GEWEEST

  LAATST ALLEEN EEN NIEUWE MOBIEL GEKOCHT GWN PREPAID EN DAN KRIJG JE DIT:S

  gwn verkeerde nummer waarschijnleijk

  L?on Wat moet ik doen?

 9. Mijn schoonmoeder heeft 3 weken zonder telefoon gezeten als hart patient. Faktuur was gewoon betaald. Toen ik gebeld heb voor haar was het in 30 minuten geregeld. Als je maar mondig genoeg bent krijg je het wel voor elkaar. Ik wou dat ze net zo snel waren met het oplossen van storingen. Steek die sms lekker waar de zon niet schijnt ik heb nooit m,n 06 nmr opgegeven.

 10. Grappig, hoor. UPC sms’t mensen die niet op tijd betalen. Ik vind het een gigantische vooruitgang. Want zelfs als je ze voorziet van al je gegevens (adres, mailadres, mobiel nummer en gewone telefoon) zijn ze nog te beroerd om je te schrijven, mailen, sms’en of bellen als je een klacht hebt. En die had ik. Uiteindelijk heb ik ze via mail getraceerd…de oplossing? Geen. Lees erover op mijn blog, reacties welkom!

 11. Ze mogen mij best sms’en over openstaande facturen hoor, als zij eens zouden leren boekhouden…monteurskosten voor kapotte mediabox onterecht opboeken in maand 1 (afspraak kon niet door gaan i.v.m niet geleverde box)”wordt gecorrigeerd in de volgende factuur!”. Factuur 2: WEER monteurskosten opgeboekt (nu dus dubbel berekend!) “wordt gecorrigeerd in de volgende factuur, ik kan niet zien waarom ze niet afgeboekt zijn!” Factuur 3: geen creditpost gezien…We zijn nu bij factuur 4 en ik krijg geld van hun en niet andersom, maar wel weer een factuur ontvangen met te betalen…Ik ben benieuwd of ze het nu dan wel begrijpen en anders ga ik solliciteren bij die toko. Ik wacht nieuwsgierig af tot maandag 🙂

 12. En wat nou in mijn geval? Ik krijg dus de smjes (inmiddels 2) dat ik een onbetaalde factuur heb, en moet betalen om extra kosten te voorkomen… Alleen hebben wij helemaal NIETS van UPC, en nooit gehad ook! UPC is in ons gebied ook niet actief! Het kan ook niet zo zijn dat mijn (T-Mobile) nummer van een UPC klant is geweest, ik heb dit nummer nu al weer 4 jaar :s Ik vind het wel erg vervelend, en ik kan er ook niet echt iets over terug vinden, behalve dat UPC hun (niet betalende) klanten deze smsjes stuurt. Om de klantenservice te bellen zie ik niet zitten, ik wil geen zakken vullen van een bedrijf waar ik niets van heb! Antwoorden op de smsjes kan ook niet, de afzender is UPC… Ik weet in iedergeval wel dat ik nu nooit UPC zal nemen…..

 13. Afgelopen maand heb ik ook een brief van intrum justitia gekregen of ik 1930 euro mag overmaken. Ik zou van eind augustus 2008 tot 1 februari 2010 een abonnement van hun hebben. Die was eind 2007 verlopen. Upc is niet goed wijs. Er staat bij elke maand een verschillend bedrag. Varierend tussen de 80 euro en 186 euro. Heb contact gehad met het incasso bureau. Ze gaan contact opnemen met de legale mafia (upc) hoe het verder gaat verlopen. Heb na upc een jaar xs4all gehad en heb nu kpn glasvezel. Never nooit meer UPC.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.