Cameratoezicht door de buren

Een vraag die ik regelmatig krijg: [mijn buren / de vereniging van eigenaren / de huisbaas] [heeft / hebben] camera’s opgehangen waarmee ook mijn [huis / erf / auto / tuin] gefilmd wordt. Mag dat?

Cameratoezicht, oftewel een camera ophangen en de beelden opnemen, is aan regels gebonden. De belangrijkste is art. 441b Wetboek van Strafrecht, dat kort gezegd elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte verbiedt, tenzij dit duidelijk aangekondigd is. Hangt er dus geen bordje, of erger nog is de camera verdekt opgesteld, dan kun je zonder meer eisen dat de camera wordt weggehaald.

Hangt de camera in het zicht en is duidelijk dat er wordt gefilmd, dan is dat in principe niet strafbaar. Wel kan het een privacyschending opleveren. Daarover deed in 2007 het Gerechtshof Leeuwarden uitspraak. Niet elk filmen van de openbare weg is een schending van de privacy. In dat arrest ging het over de vraag of iemand zijn auto mocht filmen als die aan de weg stond geparkeerd:

In dat licht acht het hof het plaatsen van een camera, gericht op de auto van [de eiser] en het tonen van die beelden op een monitor, waarbij ook een gedeelte van de Rijksweg in beeld is, als zodanig niet in strijd met het privacybelang van weggebruikers … In wezen komt dit gebruik van de camera en het observeren van de auto overeen met hetgeen [de eiser] met het blote oog zou waarnemen vanuit zijn raam indien hij overging tot verwijdering van de daarvoor geplaatste bosschage.

Opmerkelijk nog is dat het CBP zegt:

Bewaking van de straat is niet uw verantwoordelijkheid, daar moet het videocameratoezicht stoppen.

Ik kan geen basis in de wet of jurisprudentie vinden voor deze uitspraak. Artikel 441b Strafrecht en het hierboven aangehaalde arrest bevestigen juist dat je ook de openbare weg mag filmen, zolang dat maar geen inbreuk op de privacy van anderen oplevert. Het is dus niet automatisch een privacyschending, maar filmen met een bewakingscamera kan wel inbreuk op de privacy opleveren.

Andermans erf of huis filmen is een ander verhaal. Het is strafbaar (art. 139f Strafrecht) om mensen te filmen in een woning of andere “niet voor het publiek toegankelijke plaats” – maar wederom alleen als dat niet aangekondigd is. Als de bewakingscamera van de buren dus jouw oprit filmt, dan is dat niet strafbaar.

Wel lijkt het me zeer snel een inbreuk op de privacy om andermans erf of huis te filmen met zo’n bewakingscamera. Op die grond kun je dus eisen dat de buurman de camera wegdraait. Maar dat zal niet altijd lukken: in deze zaak werd de camera bij een deurbel geen privacyschending geacht, ondanks dat daarmee de deur van de daarnaast wonende buurvrouw te zien was.

Arnoud

60 reacties

 1. Zoals ik het stukje lees van het CBP richten ze zich met de uitspraak die jij citeert tot woningverhuurders. Het is natuurlijk ook niet de taak van een verhuurder om de weg in de gaten te houden, maar desalniettemin vind ik het ook een vreemde uitspraak, ik mag toch aannemen dat ook een verhuurder eventueel een gerechtvaardigd belang kan hebben bij het controleren van de toegangsweg naar een gebouw.

  Als ik overigens op programma’s zoals ‘opsporing verzocht’ de kwaliteit zie van de met verschillende camera’s gemaakte beelden dan twijfel ik wel zeer aan het nut van sommige van deze geplaatste camera’s.

 2. Hangt er dus geen bordje, of erger nog is de camera verdekt opgesteld, dan kun je zonder meer eisen dat de camera wordt weggehaald. Met enige regelmaat zie ik in etalages beelden van de voorliggende weg, trottoir of fietspad. Die beelden komen via een camera die ik dan wel probeer te zien, maar die zeker weten nooit met een bordje wordt aangekondigd.

  Omdat ik als voorbijganger niet weet of die beelden worden opgeslagen ?n de aankondiging niet tijdig heb kunnen zien (hoe zou dat ook moeten?) zou ik dus de winkel kunnen verzoeken direct te stoppen en alles te wissen?

  De kans dat ik – als gewone burger – daar succesvol in ben schat ik laag in. En de kans dat de wijkbromsnor er tegen optreedt is extreem laag. (Erger nog, onze wijkbromsnorren hebben in het verleden al eens gespeurd naar alles dat lijkt op een webcam, opdat ze de data ervan wilden hebben ihkv boeven vangen. Alsof de beelden van het mezenhuisje worden opgeslagen en ook iets anders laten zien dan dat object zelf)

 3. Ah, een interessant verhaal. Ik zit zelf met de discussie dat ik als mentor/bewindvoerder van mijn verstandelijk gehandicapte broertje, die sinds enige tijd op zichzelf woont, in zijn eigen appartement in de woonkamer een camera wou ophangen, om te kijken of de zorg (een externe zorgverlener) zijn afspraken wel nakomt. Volgens het CBP mocht het niet. Ik ben er zelf nog steeds niet uit.

 4. Hoe zit het met camera’s ophangen waarbij niet opgenomen wordt?

  Mij lijkt dat je die soms gelijk kan stellen aan een spiegel aan de muur, puur om om een hoekje te kunnen kijken. Maar stiekem een camera bij een ander verstoppen die een signaal doorstuurt dat ik bekijk, maar niet opneem, lijkt me dan toch weer niet mogen…

  1. Ik wordt door de Buuren beguut . En ik ben eigenlijk bang in mijn woning . De Buuren behappen mij goud van mijn ouders . Opa. Oma. Wat kan ik er tegen doen . Ik ben inveliede . Is er iemand die me helpen kan . Ik heb nog een hond. Telefoonnummer : 0633178715 help u mij à.u.b.

 5. Stel, ik bevestig een camera aan mijn gevel om A. toezicht te houden op mijn voordeur (wie belt aan/voor wie doe ik open?), B. toezicht te houden op mijn eigendommen (gevel inclusief bescheiden, geparkeerde auto op eigen grond voor de woning, pad in gedeeld eigendom die toegang tot de woning verschaft). Deze camera neemt op. Voldoe ik hiermee aan het eerste arrest wat je aanhaalde?

 6. Mijn (nieuwe) buren hebben en aan de voorkant en aan de achterkant een camera opgehangen, zo’n ronde. De voorkant vind ik niet zo erg, maar de achterkant is minder leuk. Hij kan in mijn tuin kijken en ik voel me in mijn privacy aangetast. Er hangt ook geen bord bij dat er gefilmd wordt. Is hier wat aan te doen en zo ja, wie moet ik dan benaderen. Gr. Jacqueline

 7. Ik zou vragen of de buren jouw kant van het blikveld van de camera willen blinderen. Stukje zwarte folie op of zoiets. Heb je het er al met hun over gehad?

  1 na laatste alinea lijkt mij van toepassing. Het gaat niet om een oprit maar om de achterkant. Lijkt mij verboden omdat het jullie tuin betreft?

 8. @Jansen, probeer de Rijdende Rechter in te schakelen. Als een praatje niet helpt en die camera’s leveren een duidelijk beeld op van jouw erf dan is je buurman strafbaar bezig. Kun je aangiftes doen, eisen dat de camera’s worden verwijderd of geblindeerd en een flinke burenrusie over starten. Het zal je relatie met je buren flink kunnen verslechteren dus denk eerst na over hoe ver je uiteindelijk wilt gaan.

  Vandaar de Rijdende Rechter als voorstel. Of een andere bemiddelaar. Neem contact op met je rechtshulp-verzekeraar en schakel hen desnoods in.

 9. Hallo iedereen,

  ik heb een soort gelijk probleem vrees ik.

  ik woon sinds kort in een aparttementje midden in het centrum. ook heb ik een balkon. ook heb ik een puppy , ik probeer hem zindelijk te maken , hierdoor liggen er wel is drolleteje op mijn balkon, dit ruim ik uiteraard ook op. ik weet dat het niet fijn is, maar niemand heeft ooit geklaagd, het zijn ook ienie mienie drolletjes.

  nu heeft een of andere buurman, mijn balkon gefotografeerd zonder ook maar om mijn toestemming te vragen, ik woon hier pas en heb op het moment alleen nog maar van die ovengordijnen voor het raam hangen. nu ik erachter ben dat mijn buurman mij stiekem fotografeerd zie ik dit als een inbraak op mijn privacy

  hij heeft deze foto opgestuurd naar de woningbouwvereniging en ik heb nu een brief met deze foto ontvangen.

  echter is deze persoon nooit naar mij toegestapt of iets dergelijks.

  ik voel mij erg bekeken en vindt deze manier van handelen niet erg gepast.

  is dit een inbraak op privacy?

  groetjes

  1. Hoi Anne,

   Ja, dat is een inbreuk op jouw privacy maar ook een inbreuk op de privacy van jouw buurman! De woningbouwvereniging is namelijk redelijk fout bezig door die foto naar jou door te sturen zodat je weet wie er over jou heeft geklaagd. Maar misschien heeft die buurman er wel toestemming voor gegeven dat er aan jou wordt doorvertelt dat hij heeft geklaagd. In ieder geval weet je nu wie je voor de privacy-schending aansprakelijk kan stellen…

   Maar of de privacyschending ook strafbaar is? Dat is een tweede punt. Die buurman heeft met deze foto bewijs verzameld van een overtreding. Het is immers geen automatische toezicht waarbij de camera continu jouw huis in de gaten houdt. Hij heeft jouw balkon gefotografeerd toen hij er de gelegenheid voor kreeg en wel vanaf zijn eigen terrein. Er zal dus een belangenoverweging gemaakt moeten worden: jouw privacy tegenover het verzamelen van bewijslast. En het belang om bewijs te verzamelen zal waarschijnlijk zwaarder liggen in deze kwestie. Als die buurman betreffende foto op Facebook plaatst dan is jouw belang juist weer groter.

   Bedenk wel dat de woningbouwvereniging de betreffende foto gewoon als bewijs mag gebruiken, ook al is deze op illegale wijze gemaakt!

   Maar goed, indien jij een hond in huis mag hebben dan is het bewijs niets waard. Okay, het toont aan dat je hond niet zindelijk is en dus her en der poept. Ik ken dat probleem omdat ik in het verleden bij het opstaan uit bed ook wel eens verwelkomd werd met een nat gevoel onder mijn blote voet. 🙂 (Oh, shit!) Honden poepen en plassen nu eenmaal niet in de toiletpot en dergelijke “ongelukjes” gebeuren dus. Je buurman mag zich eraan ergeren maar dat is zijn pech. Je kunt eventueel een klacht bij de woningbouwvereniging indienen wegens de onterechte privacyschending, en eventueel zelfs aangifte doen, maar dan moet je wel zeker weten dat die buurman gewoon had moeten beseffen dat jij niets fout deed en dus een nep-klacht heeft ingediend. Het zal je relatie met je buren alleen niet bevorderen… Maar als de woningbouwvereniging geen honden toestaat dan moet je toch maar naar een andere woning gaan zoeken…

 10. Ik krijg vaak vragen over het filmen rond je huis en het in beeld krijgen van de buren. Ik adviseer dan mijn klanten alleen hun eigen terrein of woning in beeld te houden. Een klein stukje terrein van de buren in beeld kan, als er geen sprake is van opzet of als je daar gewoon niet omheen kan. Dus als het doel van de camera, je auto en oprit bewaken is, kan niemand er iets van zeggen. Ook al is er in een klein gedeelte het terrein van de buren zichtbaar. Een camera op de openbare weg of buren richten, mag niet!

  1. Hoewel het in principe niet mag, hangt het er vanaf hoe de relatie met de betreffende buurman is. Is die relatie in orde, kan je hem er op aanspreken en zeggen, dat je niet gelukkig bent met de situatie en hem verzoeken de kamera zo in te stellen, dat hij (bijna) geen openebare weg meer filmt. Staat zijn auto op de opnebare weg geparkeerd en wil hij zo ontdekken wie de vandalen zijn die iedere keer zijn auto beschadigen, kun je ook daarover afspraken maken. Is de relatie sowieso niet in orde, kan je ook de gemeente aanspreken en er op wijzen, dat er een vast geinstalleerde kamera vanuit zijn huis op de openware weg gericht is. De gemeente kan dan handhavend optreden. Daarbij hoeft niet persé bekend te worden, dat jij het gemeld hebt. Als derde optie zie ik het officieel aangifte doen, waarbij dan wel duidelijk wordt wie dat heeft gedaan. Als vierde optie kan je hem natuurlijk ook (binnen de wettelijk toegestane grenzen) een wonderbare show aanbieden.

  2. Als je relatie met je overbuurman goed is, vraag dan ook even of het wel een echte camera is! Tegenwoordig zijn er veel net-camera’s te koop voor prijzen tussen de 10 en 20 euro, die alleen bestaan uit een knipperend LED lampje en een kast die suggereert dat het een camera is. Er zijn zelfs duurdere exemplaren die automatisch roteren en zo. Een dergelijke camera dient ervoor te suggereren dat er sprake is van video surveillance, terwijl in werkelijkheid je buurman liever twee tientjes uitgaf voor een beetje nep dan een paar honderd euro voor een volwaardig systeem. Tip: neem even een kijkje om te zien wat voor soort camera het is en controleer eventueel met Google of deze echt of nep is. Mocht je een slechte relatie met je buurman hebben, pak dan een digitale camera met een grote inzoom-optie en veel megapixels en neem op afstand enkele foto’s can die camera als bewijs en om deze online op te zoeken…

 11. Ik film mijn camper na een brand stichting in de wagen, eerder ging de schuur van de buur in vlammen op, ik film nu alleen de camper en een heel klein beetje weg vanuit het dakraam, daar kan je de kamera goed zien en de buren weten dat nu ook, helaas omdat een buur een echte vlerk is en mensen wegtreiterd zo nu ook mij is de politie gebeld en dreigde met inbeslagname, ik vind het belang dat mijn camper veilig is en er geen brandstichting meer is wanneer ik film belangrijker maar heb wel gelijk ook zodanig ingericht dat er geen enkele privacy inbreuk is er wordt maar 1 meter rondom de camper meegefilmt de meeste mensen in dat pad is onherkenbaar wegens de hoge schutting waar net hun hoofd bovenuit komt. Ik heb alleen bewegingsdetectie er wordt alleen enkele seconden opgenomen als iemand dicht bij de camper komt om te kijken, of erger.

  Had eerst wel geluid erbij, dat heb ik wel verwijderd en stopgezet die kijkt niet naar grenzen.

  1. Volgens het artikel van Arnoud spelen er 2 zaken: (1) of je een camera mag ophangen (2) of iemands privacy geschonden wordt.

   1 – Cameratoezicht op de openbare weg mag, mits het duidelijk is (dus een bordje of duidelijk zichtbaar). 2- de privacy wordt op de openbare weg niet of nauwelijks geschonden, met name omdat … het de openbare weg is.

   Als de camera op de buren gericht staat kan er wel sprake zijn van privacyschending. Zoals jij het vertelt film je alleen de openbare weg. Klinkt dus als toegestaan.

 12. Ik heb even wat links van mijn situatie, ik film de camper bij mijn achterpoort omdat al 2 keer is brand gesticht, de buur (die me echt niet moet en me weg probeert te treiteren) klaagt steeds dat ze zich aangetast voelen in hun privacy, de wijkagent dreigt nu met een boete en inbeslag name als hij niet wordt weggehaald.

  Mijns inziens staat hij prima ingesteld, alleen een stukje rondom de camper als bewaking staat aan, er moet eigenlijk een bordje maar als ik dit doe en ze zien dat dan zullen ze de politie rot bellen, dus doe dat maar niet en geef nu het gevoel dat ie weggehaald is.

  link kan je zien wat ik film, alleen beweging rondom de camper wordt opgenomen gedurende de beweging en dan nog 30 seconden extra.

  http://s182.photobucket.com/user/kees50/media/ScreenHunter04Jan021331zps8e4effcb.jpg.html

  zoals je ziet geen enkel stukje van de prive ruimten, de auto voor de camper film ik mee omdat die duur dat vroeg, het is een cabrio en ja dat fikt zo. Autobranden in nederland is hot, dit land zakt af naar een 10e rangs land.

  1. Je zult toch echt een bordje moeten ophangen die aangeeft dat er sprake is van camera-toezicht. Een verwijzing erbij naar deze uitspraak of een verwijzing naar het artikel in het wetboek van strafrecht die aangeeft dat het gewoon is toegestaan zou daarbij goed helpen. Dat kan prima met een kartonnen plaat waar je dit met viltstift opschrijft en achter je autoraam hangt. En hou documentatie klaar voor als de politie langs komt met het bevel om de camera te verwijderen. Je kunt je dan verweren met de mededeling dat het wettig is toegestaan en dat je dus aangifte tegen de agenten zult doen als ze alsnog proberen die camera te verwijderen. Maar dat bordje MOET er komen…

   1. Dat bordje lijkt niet verplicht ALS de camera duidelijk zichtbaar is. Maar een bordje bij die camper klinkt als een goed idee. Is nog preventief ook.

    Wat betreft de politie zou ik daar zelf naar toe stappen met de boodschap: Ik film dit, er staat een bordje bij, en dat mag. Zie wetsartikel. De schending van privacy blijkt vaak een afweging die rechter moet maken. Als ik toch iemands privacy zou schenden wil ik dat hij dat via de rechter vaststelt. Je vraagt de politie dan om het oordeel aan de rechter over te laten.

    Je kunt het ook (eventueel per brief) zo aan de buurman laten weten, en hem voorstellen dat als hij er echt niet mee kan leven, het bij de rechter te laten toetsen.

    Ook dat kan de politie helpen om hier niet eigenhandig op te treden.

    Dat is wel belangrijk: Als het de buurman niet bevalt, moet hij naar de rechter stappen. Niet naar de politie. Je zou de politie moeten vragen om de buurman naar de rechter te verwijzen. De politie moet niet oordelen, dat moeten ze aan de rechter overlaten. Je ziet in dit topic dat de rechter daar regelmatig een genuanceerde afweging in maakt.

    De afweging van de politie (camera = mag nooit) is te kort door de bocht.

 13. Ik ga dat regelen, dat bordje zal wel de treiter buur triggeren tot steeds bellen, en dus zal die politie dan ook mogelijk langskomen. maar gezien je verhelderende uitleg is dat voor mij voldoende gewoon door te gaan, ik had wel eens vernomen dat je wel met bordje toezicht mag houden met een camera maar dat je niets mocht opnemen, gek ook, hier hebben ze wel camerabeelden opgevragen maar nu doen ze moeilijk, raar.

  dit waren de reacties van de wijkagent.

  Krijg steeds medelingen dat je camera nog aanstaat, BIJ DEZE DE LAATSTE WAARSCHUWING DE CAMERA TE VERWIJDEREN!!!!. mensen voelen zich aangetast in hun privacy was de reden, maar zoals je op foto zag geen enkele werft wordt gefilmt, de cabriolet auto film ik mee op verzoek van die eigenaar wegens de brandstichtingen, waaronder ook een huis, aantal garages (bij die camper) schuur, dus wat zeuren ze.

  Een vuurwerkbom stond er trouwens ook op, de kamera zit aan een muur binnen achter dubbel glas en je zag het beeld schudden zo hard ging dat, ongelofelijk dat de ramen er nog in zitten.

  Vgr kees

  1. Tja, die wijkagent vindt het kennelijk ook maar niets. Gewoon op hem af stappen met de betreffende wetsartikelen en hem deze laten lezen. Eventueel ook naar zijn chef gaan en aangeven dat de wijkagent jou verhindert in je rechtmatige actie van het filmen van je eigen auto. Ook daar weer gewoon verwijzen naar het wetboek. Weer wel vriendelijk en duidelijk omdat de sfeer kennelijk al gespannen is en ook de wijkagent kennelijk niet blij is dat het een en ander in de wijk wordt gefilmd. Betreffende de buurman: je kunt aangifte doen tegen hem wegens de vele, valse klachten die hij continu indient. Het zal misschien weinig resultaat hebben maar een bewijs van die aangifte kan helpen bij eventuele verdere treiter-acties van die buurman. (In geval van huurwoningen kun je dat ook nog eens voorleggen bij de verhuurder.)

 14. Beste Wim

  Met die buur is het al zover dat ie (ze want zij doet nog harder mee) dat ik nu een pedofiel ben en dus maar beter kan verhuizen, ik moet aangifte doen de 6e nu ik ook iemand heb die wil getuigen, het was namelijk zo dat die vrouw mij in het openbaar zei met een aantal mensen erbij incl een paar bouwvakkers dat ik elke dag porno draai en mezelf dan af trek voor het kamerraam aan de straatkant en dat ze bang is dat kinderen dit zien, dit is een van de pogingen, en daarom ook die branden blijf ik gewoon filmen, ik ga wel de 6e dit gelijk bespreken bij de aangifte. Ja de wijkagente is niet erg aktief, na zoveel branden niet of amper politie hier, deze buren hebben al 3 mensen weggepest en ik zag vanmorgen de wijk werker van de woningbouw lopen naar die mensen, (zijn er 2, en nu met de nieuwe buur 3).

  Ik ben benieuwd of er wel straf volgt nu ze zulke taal spraken tegen me. me wegzetten voor pedofiel heeft al gevolgen want wordt ook al uitgemaakt voor viezerik en zo, deze zet van haar was een goede, ja dan kan ik wel gaan vertrekken, en ja, ik heb nooit ruzie gemaakt ondanks dat, ook andere mensen bevestigen dat sinds die 2 families hier zijn het een bende is geworden, woninbouw plaatst ook steeds probleemgevallen hier, waaronder een die nu 8 maanden vast zit wegens diefstallen, (drie huizen verder woont ie).

  Het is nog erger geworden nu ik in de weer benm tegen een zendmast voor wifi, dat ding zend 6,5 watt uit en kan 15 kilometer halen, dat ding stoort op mijn werk apparatuur wat me werkloos maakt, ook hier waalwijk en politie doen niks, behalve een opmerking van de politie hier een voorstel om te verhuizen, tja als ze betalen.

  maar ik raak oftopic nu natuurlijk, het is wel een deel van het geheel waarom ik film, na 3 garages, de auto van de inmiddels weggepeste overbuurman waar ik goed kontakt mee had en nadat zijn auto in brand was gestoken, van tevoren mijn witte camper en dit jaar een huis van linda (vriendin van jan en ook kennis van mij) waarbij nu dan de nationale recherche is ingeschakeld zonder nog veel resultaat, nu weet je gelijk alles hier.

  1. Tja, als een buur je zo gaat pesten dan kun je het beste eerst aangifte doen. Maar de tweede stap is om met die aangifte naar de verhuurder te stappen en aan te geven dat de betreffende buur voor enorme overlast zorgt en dat jij eist dat ze daar iets aan doen. En dit herhalen tot het stopt of jij het zat wordt en verhuist… Maar wat je ook doet, ga geen molotov-cocktails uit je raam gooien of met pijl en boog de politie bestoken op het dak van je huis want we hebben al iemand gehad die zo extreem tekeer ging. Burenruzies kunnen enorm frustrerend zijn dus laat je niet gek maken.

 15. hallo. wie kan mij helpen wat ik moet doen ik heb sinds 7 jaar een eetcafe nooit problemen gehad. maar sinds bina 2 jaar heefd mijn overbuur een camera geplaatst met zicht op ons terras en cafe de politie is al langs geweest en zegt dat het een nep is .maar er pinkt steeds een rood lichtje .mij n klanten voelen zich gevisseerd en wij ook .soms veranderd hij van camera soms een kleine of dan weer een grote.mag dit wel ook al zou het dan een nep zijn.

 16. Hallo,

  Ik zit in een bedrijfspand. 1 hoog. Ik had een camera achter het raam op mijn kamer hangen die het parkeerterrein kán filmen en bij beweging tussen bepaalde tijden (snachts ingesteld) een foto naar mij zendt. Dit is een gesloten systeem. 1 van de ondernemers heeft bezwaar gemaakt en ik heb de camera toen direct (met tegenzin omdat hij alleen bezwaar maakt om bezwaar te maken (narren!)) naar binnen gedraaid zodat hij mijn bureau/kamer filmt en niet het parkeerterrein (klein, 10 parkeervakken). Bij de politie navraag gedaan en zij meldden dat ik het gewoon mag filmen (er is een deel vd openbare weg zichtbaar omdat vanaf 1 hoog nu eenmaal een deel te zien is: onherkenbaar). Ik heb geen zin in discussies, ook al vind ik het jammer dat ik niet kan zien of er snachts gekke dingen bij kantoor gebeuren. Nu is deze persoon in kwestie iedereen binnen het kantoorpand aan het opjutten (terwijl de camera al lang weg is, noem het verveling), terwijl niemand die ik erover had gesproken bij mij bezwaar had gemaakt. Voor de vorm, zou ik tóch graag willen weten wat nu werkelijk geoorloofd is, uit nieuwsgierigheid om deze persoon bij een vervolgdiscussie met z’n neus op de feiten te drukken en z’n mond te snoeren, ook al is de camera al omgedraaid. Een reaktie wordt zeer gewaardeerd.

    1. Je kunt het volgende doen: Schrijf een brief aan iedereen in het kantoorpand met daarin de regels voor camera-toezicht. Geef daarbij aan dat jij je daarbij gewoon aan de regels houdt. Vertel ook dat de politie jouw camera-instellingen heeft onderzocht en zij het geen bezwaar vinden. Vermeld ook dat de politie het verdacht vindt als iemand gaat vragen of een beveiligingscamera mogelijk weggehaald kan worden en gebruik daarbij zoveel mogelijk de woorden die de politie zelf heeft gebruikt. Maak duidelijk dat de camera bedoeld is om de veiligheid te verbeteren, vooral in de avonduren. Noem verder geen namen in die brief, anders kan het als smadelijk worden ervaren. Verder is er geen discussie nodig als de brief maar duidelijk genoeg is. (En op een vriendelijke toon geschreven.) Op deze manier ontneem je de klager de mogelijkheid om in je kantoorpand verder te klagen. Sterker nog, als hij blijft doorklagen zou hij zichzelf verdacht gaan maken…

 17. Beste Wim, Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Goed idee ook. De persoon is kwestie werkt meerdere mensen tegen zich in het harnas door dit soort akties dan hij zich realiseert helaas. Ik ben niet de eerste die moeite heeft met hem en hij is de laatste die het pand is betrokken, de rest zit er minstens een jaar langer, het komt de sfeer niet ten goede. De regels lopen aardig uiteen is mij opgevallen, iedereen heeft een mening of andere jurisprudentie gelezen. Kortom: is er een meest algemene regel die ik zou kunnen aanhalen in de brief die voor een ieder helder is?

  1. Arnoud heeft enkele links geplaatst maar die werken helaas niet meer. Maar art. 441b Wetboek van Strafrecht kun je mee beginnen. Arnoud legt het overigens nog netjes uit. Leg vervolgens uit wat de positie van jouw camera is, wat deze filmt en dat deze dus geen personen herkenbaar in beeld zet. Daardoor voldoet deze aan de wetgeving. Zolang de camera overigens jouw kantoor filmt is er niet veel aan de hand omdat het dan een besloten omgeving is. Wel even een bordje ophangen dat er een camera in het pand aanwezig is in dit geval. Vertel ten slotte wat het doel van de opnames zijn. En hoe lang jij de gemaakte beelden bewaart, wat naar ik aannneem niet lang zal zijn. Besef ook dat je met deze brief hebt aangekondigd dat er dus gefilmd wordt. Dat telt ook mee om het legaal te maken.

   Mogelijk dat Arnoud kan helpen bij het opstellen van een dergelijke brief. (Na zijn vakantie.)

 18. Wij hebben een zeer slechte relatie met onze naaste buren Wij hebben onder hun appartement ook een winkel Nu hebben ze in de galerij zo een bolcamera opgehangen zonder toestemming maar ook zodanig dat ze met deze camera onze winkel kunnen binnenkijken Ze hadden al een keer bij onze huurbaas aangekondigd dat ze een camera gingen ophangen om ons in de gaten te houden Wij voelen ons nu dus bespied Mag dit

  1. Ze hadden al een keer bij onze huurbaas aangekondigd dat ze een camera gingen ophangen om ons in de gaten te houden

   Dat doel lijkt me sowieso niet toegestaan. Dat is een inbreuk op de privacy en ik zou dat zeker met de huisbaas opnemen.

   Gaat het trouwens om een camera gericht op openbare ruimte aan de buitenklant van het gebouw of om een besloten ruimte die alleen gedeeld wordt de huurders (waaronder jullie).

 19. Ik woon in een open portiek (trap gaat naar 1 hoog net 4 deuren). Een buur heeft nu een camera opgehangen boven zijn deur waarmee hij het portiek filmt. Ik voel mijn privacy hierdoor aangestast, ik wil niet gefilmd worden en ook niet dat mijn visite wordt gefilmd. Mijn vraag is, mag dat zomaar ???

  1. Een open portiek betekent volgens mij dat iedereen toegang heeft tot die locatie en het dus een deel van de “openbare weg” is. Als het niet voor het publiek toegankelijk was dan zou het strafbaar kunnen zijn. Nu is het hooguit een privacy-schending. Verder is het de vraag of die camera ook beelden opneemt of gewoon meer een electronisch kijkgaatje is. In het laatste geval is het niet veel anders dan een kijkgaatje in de deur. Je zou dus even aan je buurman kunnen vragen wat het doel is van die camera en of hij er beelden mee opneemt. Zo ja, meld hem dan dat je je in je privacy aangetast voelt en dat jij wilt dat die camera niet meer de gehele portiek filmt. Gewoon overleggen met je buurman.

 20. Ik heb pas foto’s in mijn bezit gekregen die zijn gemaakt van iemands achtertuin, deze zijn gemaakt over een ongeveer 2 meter hoge schutting, dus een besloten ruimte. Dit was niet aangekondigd, maar er was ook niemand in de tuin. Alles wat ik hierover vind heeft vooral betrekking op het fotograferen van personen. Mag dat zomaar?

 21. Andermans erf of huis filmen is een ander verhaal. Het is strafbaar (art. 139f Strafrecht) om mensen te filmen in een woning of andere “niet voor het publiek toegankelijke plaats” – maar wederom alleen als dat niet aangekondigd is. Als de bewakingscamera van de buren dus jouw oprit filmt, dan is dat niet strafbaar.
  Mijn eerste gedachte is dan om aangifte te doen. Maar de kans dat dit cafe gewoon in haar recht staat is redelijk groot. Het zou prettig zijn als je in goed overleg met je buren erover kunt praten en kunt zien welk deel van jouw tuin wordt gefilmt en waarom het wordt gefilmt. Daarvoor zal er weer contact moeten komen en daar moet je misschien een bemiddelaar voor vinden.

 22. Hallo, Nou worden wij al een paar jaar gepest door buurt kinderen. Vanmiddag heb ik een filmpje opgenomen vanuit het raam van mijn dochter waarop te zien is welke kinderen pesterijen uit voeren die tegen ons gericht zijn Hiermee ben ik naar een paar ouders gestapt en heb ze de film laten zien zodat zij ons ook eens een keer kunnen geloven en dat hun kinderen niet altijd de waarheid spreken. Want al stonden een paar er duidelijk betrapt op, toch bleven ze ontkennen. Nou zijn er ouders die met een rechtszaak gedreigd hebben, omdat hun kinderen hierbij ook gefilmd zijn. Mijn vraag is hoe sterk wij staan met dit filmpje en wat wij hier tegen kunnen doen.

  1. Ik zeg het heel vorzichtig, maar ik denk dat de ouders er op zich weinig tegen kunnen doen.

   De kamera is niet vast aangebracht, dus het argument van de videobewaking valt weg. Wat verder uitvalt is het prsoonlijkheidsrecht, want de beelden zijn niet gepubliceerd en het doel -ouders tonen dat hun kinderen wel degelijk deel van de genoemde pesterijen zijn- weegt in mijn ogen toch iets zwaarder dan een eventuele schending van de rechten van het kind danwel van de ouders. Vooral ook omdat de kamera doelgericht ist gebruikt en de beelden niet het resultaat zijn van een voortdurende, geheime operatie.

   De ouders van de kinderen die betrokken zijn zouden van mij nog eens duidelijk worden aangesproken. “Kijk, ik begrijp dat dit niet prettig is voor U, maar mijn alternatief was geweest de wijkagent in te schakelen, met alle eventuele gevolgen voor de kinderen vandien. Ik ben ervan uitgegaan, dat U -als de zorgvuldige ouders die U eigenlijk bent- op basis van deze beelden een gesprek met uw kinderen zou voeren. Bovendien moet U wel bedenken, dat als U besluit deze beelden juridisch aantevechten, ze ter zitting zullen worden getoond, opdat de rechter zelf een beeld kan maken van hoe ernstig de inbreuk op de privacy is geweest. Dat kan toch ook niet Uw doel zijn, of we soms?”

 23. Hoe weet je dan dat een camera echt gericht is naar de buurman toe? En weet je ook dat het mogelijk is om prive delen gewoon af te schermen, zodat de buurman niet in beeld komt en ook niet word opgenomen? Je hebt zelfs bewakingscamera’s met smallere lenzen om alleen je eigen gangpad te filmen en niet die van de buurman. Mijn advies, vertrouw je het niet en denk je dat de buurman JOUW filmt, ga dan naar de wijkagent en laat hem bij de buurman kijken, of de privacy van anderen geschonden wordt. Makkelijker kan haast niet!

 24. In mijn afgesloten portiek is zonder mijn medeweten een dome camera in het hoekje bij mijn voordeur geplaatst door de VVE . ik ben hier niet van gediend. ik heb verder ook geen enkele uitleg gehad en ook geen protocol gezien omtrent dit onderwerp. het doel zou zijn meer (schijn) veiligheid realiseren, terwijl er geen indicaties zijn voor onveilige situaties, overlast en criminaliteit. de sociale controle functioneert al jaren prima! Momenteel plak ik de camera elke dag af met papier en soms met een ludieke tekst er op. ik wil niet zo’n ding naast mijn voordeur!!!! (bij de hoofdingang hangen camera;s die in principe de openbare weg kunnen filmen), want de stoep voor de flat is voor IEDEREEN toegankelijk.

  1. Het lijkt me dat een VVE minimaal een ALV moet beleggen om te besluiten over zoiets privacygevoeligs als camera surveillance. Mogelijk is dat niet gebeurt en is dat een goede reden om bezwaar te maken. Als het wel een keuze/besluit was naar aanleiding van een ledenvergadering dan zijn er blijkbaar wel degelijk medebewoners die zich niet veilig voelen in die gemeenschappelijke ruimte en wel degelijk een behoefte hebben aan extra beveiliging Misschien is het handiger dat je daarover vooral meer met uw VVE communiceert. Verder is het verwarrend dat je het hebt over “mijn afgesloten portiek”. Ik ga er maar vanuit dat het een gemeenschappelijk ruimte betreft en niet uw eigen ruimte. Het lijkt me in ieder geval altijd dat u best met de VVE moet kunnen afspreken dat de camera (indien technisch mogelijk) expliciet niet op uw voordeur gericht zal zijn maar alleen op bijvoorbeeld een gemeenschappelijke toegang tot gedeelde ruimtes.

 25. L.S,

  Onze buurman gooit poep vanuit zijn (voor)tuin naar onze (voor)tuin. Zijn reden is omdat wij twee katten hebben en een daarvan volgens hem wel eens in zijn tuin poept. Prima, kan ik absoluut niet ontkennen want ik hou mijn kat echt niet 24/7 in de gaten. Maar het feit dat hij stront vanuit ZIJN tuin op MIJN pad en in MIJN grind gooit vind ik gewoon niet kunnen. Ik heb contact gehad met de woningstichting, maar die kunnen ”volgens hen” pas de buurman aanspreken als wij ”bewijs” hebben. Nu wil ik een goede camera aanschaffen (HD-SDI) en mijn eerste idee was ”verdekt opstellen in mijn eigen tuin” en hem ook een stukje mee filmen. Nu lees ik in bovenstaande reacties al vrij veel informatie, dit gaat hem dus niet worden. Maar hoe kan ik dit dan het beste oplossen? Ik zal en ik moet videobeelden hebben van die bejaarde zuurpruim die met poep gooit. Kan ik de camera eventueel wel verdekt opgesteld in onze WC installeren bij het raam en dan alleen het stukje van onze voortuin filmen? Dan plak ik het stukje tuin van de buren en de (penbare) stoep ook af zodat hij echt alleen op mijn tuin staat in de hoop vliegend poep te kunnen vastleggen.

  Heeft u eventueel tips of adviezen?

   1. Ja ik denk inderdaad dat het geldig bewijsmateriaal is. Politie schijnt er moeilijk over te doen, maar het is natuurlijk maar voor de woningstichting. Inmiddels heb ik een oplossing gevonden, ik heb mijn oude PlayStation camera op het raamkozijn gezet aan de voorkant, bewust zo dat de buren hem zien en hij direct op hun tuin gericht staat. Het mooie is, er vliegt geen poep meer in onze tuin (ze weten dat er nu een camera staat!) maar de USB is niet eens aangesloten. De camera werkt dus niet hehe.

 26. Hoi, Ik woon in een portiekwoning. Mijn buurman heeft een camera geplaats op de voordeur. Hij kan iedereen zien. Ik voel mijn niet prettig erbij. Hij kan zien wie aanbelt plus wanneer je naar buiten en naar binnen gaat.

  Mijn vraag is? Mag hij een camera plaatsen op de voordeur buiten?

 27. Mijn buren hadden een camera boven in een slaapkamer voor het raam op onze tuin gericht , wij zagen het toevallig omdat we ’s avonds de infrarood lampjes hebben zien branden, mijn man is de volgende dag naar de buren gegaan en vroeg waarom die camera daar stond De buurvrouw zei dat die niet aanstond , maar dat hadden wij dus zelf gezien dat het wel zo was . Ze zou hem uitzetten zei ze , we twijfelen nog steeds of dat wel zo is , want eerst was altijd de rolluik van dat slaapkamer raam dicht en sinds die camera er stond is die steeds open, wat kunnen wij hier aan doen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.