Adam Curry wil geld van Privé om Flickr-foto

| AE 1625 | Intellectuele rechten | 5 reacties

adamcurry-creativecommons.pngDéjà lu: Adam Curry is boos op roddelblad omdat dit een foto van zijn Flickr-site heeft gebruikt zonder op de Creative Commons-licentie te letten. Deze keer gaat het om de Privé, zo meldde het AD vrijdag. Het blad publiceerde

Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé, verwacht dat de kwestie voor de rechter zal worden uitgemaakt. ,,Ik vind dit niet zo maar een foto, maar eentje die er wel degelijk toe doet in het publieke debat. Daarvoor zullen we naar de rechter moeten.” Ik ben heel benieuwd: het auteursrecht kan opzij gezet worden door een beroep op de vrije nieuwsgaring, maar dan hebben we het wel over heel bijzondere gevallen. “Adam Curry lijkt een joint te roken in een vliegtuig” lijkt me niet van dat niveau van nieuwswaarde.

Curry vraagt 5000 euro schadevergoeding, die moet worden betaald aan Warchild. Ook daar ben ik heel benieuwd over: in die eerdere zaak tegen Weekend won hij weliswaar, maar kreeg hij nul euro schadevergoeding omdat “de commerciële waarde van de vier foto’s is echter gering te achten, nu zij reeds op internet voor eenieder toegankelijk zijn”.

Opmerkelijk is nog dat ook GeenStijl de foto publiceerde en daar mondeling (per voicemail) alsnog een licentie voor kreeg. GS is natuurlijk ook een commercieel medium en kan zich dus ook niet op Curry’s “NonCommercial-ShareAlike” licentie beroepen. Maar mondelinge licenties zijn rechtsgeldig, dus daar komen ze goed weg.

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Het heeft dezelfde nieuwswaarde als van deze foto waaruit blijkt dat Patricia een nieuwe lover heeft. Maar serieus denk ik wel dat hij hier een punt heeft, want zijn rechten zijn plichten van andere. Juist iets wat GS blijkbaar toch respecteert. En hoe hij commercieel gewin uit kan slaan deze keer is ook wel interessant of hij moet ook een plekkie hebben bij Warchild.

  2. Arnoud: Vraag over Creative Commons en een foto. Als ik een foto met Creative Commons met beperking commercieel gebruik, bij een artikel/post in een bedrijfsblog plaats zit ik dan goed of fout. Op de meeste bedrijfsblogs staan geen advertenties. Van de afbeelding wordt niet direct of indirect commercieel gewin gemaakt. Van dat blog natuurlijk wel want deze ondersteunt het bedrijf (marketing); bespreekt projecten van klanten, geeft tips en informatie.

  3. Goeie vraag, Erno. Ik zou het een bedrijf niet snel adviseren, omdat het op zijn minst tegen de geest van het “nietcommercieel” gedeelte in gaat. Maar de CC licentie omschrijft het letterlijk zo:

    een wijze die in de eerste plaats is bedoeld voor of is gericht op zakelijk of persoonlijk financieel gewin.
    En het is goed verdedigbaar dat een bedrijfsblog niet in de eerste plaats gericht is op financieel gewin. Daarvoor zouden er op zijn minst advertenties en andere verdiendingen op de blog zelf moeten staan.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS