Gedagvaard via Twitter, kan dat?

Creatief is ‘ie wel. Brein wil de in Zweden veroordeelde Pirate Bayers in Nederland voor de civiele rechter dagen, maar de deurwaarder aldaar kon ze niet vinden. Dus vandaar:

twitter-summons-dagvaarding.png

Kan dat zomaar? Goeie vraag. Een dagvaarding uitbrengen moet normaal via een deurwaarder, die dan langsgaat en de tekst in persoon overhandigt. Maar als iemand onvindbaar is, dan wordt dat lastig. Artikel 54(1) Rechtsvordering bepaalt dat je dan een openbare betekening doet door publicatie in een landelijk of regionaal dagblad. Gezien alle heisa over uitstervende dodebomenmedia vind ik het dan wel binnen de geest van de wet om met alle mogelijke elektronische media de dagvaarding onder de aandacht van de wederpartij te brengen.

Omdat de Piratenbaaiers in Zweden wonen, is hierbij de EU-Betekeningsverordening (Verordening 1393/2007) van belang. Deze bepaalt namelijk dat de dagvaarding dan naar Zweeds recht moet worden uitgebracht. En ik weet niet wat Zweeds recht zegt dat er moet gebeuren als de deurwaarder de gedaagden niet kan vinden. Waarschijnlijk ongeveer hetzelfde als wij

Ik heb geen idee of Brein’s vordering haalbaar is, omdat hun site eruit ligt sinds ze die dagvaarding uit hebben gebracht. Naar eigen zeggen gaat het om een denial-of-service aanval, maar het kan natuurlijk zijn dat ze gewoon overladen zijn vanwege de aandacht.

Waar ik bang voor ben, is dat de TPB’ers de zaak negeren, BREIN derhalve wint bij verstek en vervolgens bij Nederlandse providers gaat zwaaien met het vonnis om te eisen dat die nu een filter gaan implementeren om TPB tegen te houden. Want “ze zijn veroordeeld door de Nederlandse rechter”. Maar goed eerst maar eens de dagvaarding lezen.

Arnoud

30 reacties

 1. Die twitter link gaat bij mij naar een URL op brein.info, die het niet doet. Ik heb ergens gelezen dat

  hun site eruit ligt sinds ze die dagvaarding uit hebben gebracht. Naar eigen zeggen gaat het om een denial-of-service aanval, maar het kan natuurlijk zijn dat ze gewoon overladen zijn vanwege de aandacht.
  Dat zal dus wel de reden zijn voor de niet werkende link.

 2. Tsja, dat de site waar de link naar verwijst eruitligt, maakt het natuurlijk alleen maar interessanter. Mijns inziens is de dagvaarding namelijk niet rechtsgeldig betekend indien de gedaagde Piratenbaaiers de dagvaarding niet kunnen inzien via de gestuurde link. Het zou een briljante truc kunnen zijn van de aanhangers van de Pirate Bay, zij het een illegale natuurlijk.

  Maar even terugkomend op het hoofdonderwerp: velen van jullie zullen natuurlijk enkele maanden geleden het bericht herinneren dat in Australie een soortgelijk geval speelde, waarbij een juridisch onvindbaar stel voor de rechter werd gedaagd via een sociale netwerksite (Facebook dacht ik?). De rechter keurde dat goed en ik vermoed dat in essentie hetzelfde gaat gebeuren in Nederland. Ik zou het persoonlijk dan ook een zeer positieve ontwikkeling vinden als mensen via Hyves, Twitter, Facebook, etc. gedaagd kunnen worden, met natuurlijk de kanttekening daarbij dat de eisende partij aannemelijk moet maken dat de correcte persoon is gedaagd en dat redelijkerwijs verwacht kan worden dat deze persoon het bericht heeft gezien.

 3. Lundström, een van de vier Piratebay-ers is woonachtig in Zwitserland. Dat valt vast niet onder het EU-Betekeningsverdrag.

  Overigens kun je van alle vier de adressen gewoon lezen in het vonnis van april. Aangezien ze in beroep gegaan zijn tegen dat vonnis, mag je aannemen dat hun adressen via de rechtbank in Zweden waar dit beroep dient, te vinden zijn. En anders kan Brein hen waarschijnlijk in de rechtszaal aantreffen, wanneer het beroep dient.

 4. Procedure uitbrengen dagvaardiging in Zweden:

  Bekend adres: 1) Overhandigen aan persoon op dat adres. 2) Als persoon er niet is, overhandigen aan ander lid van het huishouden van die persoon. 3) Als er geen ander lid van huishouden is, overhandigen aan huisbaas of dients vertegenwoordiger als die in hetzelfde pand woont. 4) Alternatief: overhandigen aan persoon op diens arbeidsplaats, indien bekend. Werkgever moet hieraan meewerken. 5) Dagvaardiging achter laten in woning, bevestigd aan de huisdeur, tenzij er vermoeden is dat persoon zich bewust onaantrefbaar maakt/gemaakt heeft. In dat geval mededeling in krant.

  Onbekend adres: 1) Mededeling in krant(en).

  Bij dagvaardiging d.m.v. mededeling in krant wordt ervan uitgegaan dat gedagvaarde de dagvaardiging ontvangen heeft 10 dagen nadat de mededeling in de krant verschenen is.

  Wat betreft alternatieven voor mededeling in de krant: §17 van de “delgivningslag” noemt mededeling in kranten als de enige mogelijkheid.

 5. @Arnoud: “kung?relse” kun je inderdaad vertalen met “public notice”, maar §17 zegt hier expliciet dat het een mededeling in de krant moet zijn. (Ik schreef per ongelijk 15, moet 17 zijn).

 6. Bizar, zelfs al zou het inderdaad volgens de wet op deze manier mogen…

  • @foundationBREIN heeft maar 1 tweet en verder geen enige indicatie dat het inderdaad van Brein afkomstig is
  • Een @reply is geen directe communicatie… de 2 zij geen followers van elkaar en het is al helemaal geen direct message.
  • Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat mensen hun @replies lezen, vooral de bekendere personen krijgen veel spam met dat soort berichten en lezen ze alleen direct messages en @replies van hun followers.
  • Een emailtje had veel directer geweest, volgens mij hebben de mensen van pirate bay nooit zo moeilijk gedaan over wat hun emailaddressen zijn. Maar ik denk dat Brein daarmee gene publiciteit trek waar ze werkelijk op uit zijn.

  Nu is een krant ook niet helemaal van deze tijd meer, dat moet ik ook toegeven.

 7. Volgens The Local woont 1 van de 3 inmiddels in Thailand, en wist deze nog niets van een dagvaarding.

  Hoe zit dat dan? Kan van een in Thailand wonende Zweed verwacht worden, dat deze meteen (binnen een maand) een vliegtuig naar Nederland pakt, na ontvangst van een vage Engelstalige tweet met een dode link?

 8. Het laten uitbrengen van een dagvaarding of het indienen van een verzoekschrift lijkt me dan ook geen sinecure, maar een delicate, technische aangelegenheid waarin je je best laat bijstaan door een degelijk geschoold jurist en/of ervaren en beslagen advocaat.

 9. @ Max

  Ja ik las het ook. Dit geeft maar weer eens aan dat het die jongens alleen maar om het geld te doen is/was. Niks geen ‘freedom of information’, gewoon zakken vullen. Wat een losers.

  Die verkoop schijnt pas in september plaats te vinden, dus voorlopig zal BREIN nog wel een zaak hebben lijkt me.

 10. @Zoutwater

  Ik ben het niet direct met u eens. Wanneer u kijkt op de website van TPB ziet u talloze dagvaardigingen, e-mails met dwangsommen en ga zo maar door. Op een gegeven moment hebben de eigenaren er gewoon de buik vol van. Zulke rechtszaken en dreigbrieven zorgen voor veel stress en gedoe. Daarnaast als u dan ook een mooie rest som kunt ontvangen zou u niet anders beslissen. De volgende eigenaar wil er een deels gratis, deels betaalde site van maken heb ik mij laten vertellen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.